Liity verkostomme!

uzbekistan

Perustuslain uudistaminen – uusi luku Uzbekistanin modernisaatiomatkalla

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Uzbekistanin poliittisen elämän päätapahtuma tänä vuonna on epäilemättä perustuslain uudistus, joka julkistettiin presidentti Shavkat Mirziyojevin virkaanastujaispuheessa hänen viime vuoden uudelleenvalintansa jälkeen. On erittäin symbolinen vuosi hyväksyä tarkistettu perustuslaki, sillä tuleva joulukuu on 30th Uzbekistanin itsenäisen valtion ensimmäisen perustuslain hyväksymisen vuosipäivä - kirjoittaa Alberto Turkstra

Yksi ehdotetuista muutoksista – presidentin toimikauden pidentäminen viidestä seitsemään vuoteen – on kiinnittänyt runsaasti mediahuomiota, joka tasoittaisi tietä presidentti Mirziyojevin vallan vahvistamiselle. Presidentti Mirzjojevia pidetään kuitenkin laajalti oikeana henkilönä viemään eteenpäin hänen aloittamaansa uudistusprosessia. Senaatin varapuhemies Sodiq Safoyevin sanoin,"Olen vakuuttunut siitä, että henkilöllä, joka aloitti nämä uudistukset, tulisi olla mahdollisuus saattaa ne päätökseen". Samoin Uzbekistanin Yhdysvaltain-suurlähettiläs Javlon Vakhabov,  puhuessaan Atlantic Councilin järjestämässä webinaarissa, sanoi sen "Bolemme täysin rehellisiä itsellemme; Tällä hetkellä Uzbekistanissa ei ole vaihtoehtoista poliittista hahmoa, jolla olisi sama uskottavuus ja luottamus; ja kyky saavuttaa kansamme toiveet”.

Tosiasia on, että käsiteltävänä on yli 200 muutosehdotusta (koskee noin puolta Uzbekistanin perustuslain 128 artiklasta). 20. kesäkuuta perustuslakitoimikunnan jäsenille pitämässään puheessa presidentti Mirziyojev hahmotteli uudistusten neljää laajaa teema-aluetta:

  • Ihmisarvon kohottaminen, joka kattaa kaikki oikeudet kaikille väestöryhmille;
  • Ajatus "Uzbekistan sosiaali-/hyvinvointivaltiona";
  • Julkisen hallinnon parantaminen;
  • Mahallasen ja kansalaisyhteiskunnan instituutioiden, kuten poliittisten puolueiden, liikkeiden, joukkoviestimien, ammattiliittojen, säätiöiden ja muiden julkisten yhdistysten aseman ja roolin määritteleminen.

Mahalla-järjestelmään tuntemattomille lukijoille nämä ovat hybridi-, paikallisyhteisöpohjaisia ​​organisaatioita, joista on tullut Uzbekistanin julkishallinnon institutionalisoitunut piirre. Ne toimivat osittain valtion puolesta (kuntahallinnon alayksikkönä) ja osittain yhteisövetoisen epävirallisen hyvinvointi- ja palvelurakenteen osana. Muutosehdotusten myötä mahallat asetetaan historiallisesti luonnolliseen rooliinsa eli valtiorakenteen ulkopuolelle ja niillä on suurempi autonomia. 

Monet sosiaalialalla ehdotetuista perustuslaillisista muutoksista heijastavat sitä, mitä voimme lukea Uuden Uzbekistanin kehitysstrategiasta vuosille 2022–2026, asiakirjasta, jossa näemme runsaasti viittauksia erityisesti kansalaisyhteiskunnan instituutioiden voimaannuttamiseen ja parantamiseen. ei ole mikään salaisuus, että kansalaisyhteiskunnan instituutioiden vahvistaminen todellisiksi demokratisoimisvoimiksi voi auttaa paremmin tukemaan Uzbekistanin erittäin kunnianhimoisen uudistusohjelman paikallista täytäntöönpanoa; lisätä julkisten virkamiesten vastuullisuutta ja valvontaa; ja vahvistaa syrjäytyneiden ja haavoittuvien väestöryhmien ääntä osallistavampien uudistusten aikaansaamiseksi.

Nämä ehdotetut uudistukset ovat havaittavissa maassa, jossa oma-aloitteiset alhaalta ylöspäin suuntautuvat kansalaisjärjestöt syrjäyttivät pitkään hallituksen asetuksilla perustetut ja suoraan valtion budjetista rahoitetut ns. ja niillä on laaja aluekonttoriverkosto. Kansalaisyhteiskunnan instituutioiden roolin ja aseman perustuslaillinen lujittaminen tulisi käytännössä toteuttaa löysäämällä niitä usein raskaita oikeudellisia, sääntely- ja byrokraattisia esteitä, jotka aiemmin rajoittivat kansalaisyhteiskunnan muodostumista ja estivät riippumattomia kansalaisjärjestöjä ja ammattiliittoja rekisteröitymästä ja toimimasta. Uzbekistanissa.

Presidentti Mirziyoyev puhui myös tarpeesta siirtää joitakin presidentin valtuuksia Oliy Majlisille – Uzbekistanin kaksikamariselle parlamentille. Vaikka Uzbekistan pysyy erittäin todennäköisesti vahvana presidenttijärjestelmänä; jotkin valtuudet ja toiminnot siirretään parlamentin ylähuoneelle (senaatille), kuten valtion talousarvion muodostamisen ja toteuttamisen laajempi valvonta; hyväksyminen korruptiontorjuntaviraston johtajan nimittämiselle. Olisi varmasti hyödyllistä, jos tällainen toimivallan siirto ulottuisi myös parlamentin alahuoneeseen (lakiasäätävälle jaostolle), jonka jäsenet valitaan suorilla vaaleilla.

Mainos

Uzbekistanin parlamentin suurempi osallistuminen uudistusten toteuttamiseen, kiireellisimpien sosioekonomisten, poliittisten ja oikeudellisten ongelmien ratkaisemiseen on merkittävää, koska lainsäädäntövallan rooli ja paikka yhteiskunnan poliittisten instituutioiden rakenteessa – ja sen kyky todellista vaikutusta päivittäiseen poliittiseen päätöksentekoon – toimii erittäin hyvänä indikaattorina maan edistymisestä poliittisen modernisoitumisen tiellä.

Perustuslakiuudistusehdotukset eivät tule vain presidentiltä. Tämä on jatkuva harjoitus, jossa jokaisella kansalaisella on mahdollisuus ilmaista mielipiteensä pidennetyn julkisen kuulemisen aikana (alun perin vain kymmenen päivää, mutta sittemmin laajennettu kuukauteen, 1. elokuuta asti). Perustuslakitoimikunta, joka perustettiin 24. toukokuuta ja joka koostuu "lainsäätäjistä, senaattoreista, kaikkien Uzbekistanin alueiden edustajista, kansalaisyhteiskunnan instituutioiden edustajista, lakimiehistä, valtiotieteilijöistä ja muista asiantuntijoista", on tehtävänä kerätä ehdotuksia perustuslain artiklojen muuttamiseksi. . Perustettiin verkkosivusto, Telegram-kanava ja puhelinpalvelu, joiden kautta kansalaiset voivat jättää ehdotuksensa. Tähän mennessä ehdotuksia on saatu kymmeniä tuhansia.

Uzbekistanin parlamentin varapuhemies Odiljon Tojiev sanoo, vaikka kaikkia vastaanotetut ehdotukset eivät ole "muotoiltu perustuslain kielellä" tai "kuuluu perustuslakiin", hän antaa muutamia vihjeitä siitä, mitkä ovat tärkeimmät kansalaisilta saadut ehdotukset. Näitä ovat vaatimukset aluekuvernöörien ja pormestarien suorista vaaleista (kaikki tällä hetkellä presidentin nimittämät); kovemmat rangaistukset korruptiosta; avoimuuden lisääminen kaikilla hallinnon tasoilla ja ministeriöiden määrän vähentäminen.

On tärkeää huomata, että perustuslain uudistusten tarve ei johdu siitä, että nykyinen perustuslaki ei täytä nykyajan vaatimuksia, standardeja ja demokratian periaatteita. Se varmasti tekee, mikä puolestaan ​​voi vaikeuttaa sen muuttamisen tarvetta. Mutta sisään perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Akmal Saidovin sanat: ”Perustuslaki ei ole dogmi, sen pitäisi olla toimintaohjelma. Se ei ole jotain jäätynyttä. Meidän on otettava käyttöön uusia sääntöjä, jotka vastaavat uutta Uzbekistania ja sen kehitystä"

Hyvä heijastus siitä, että päivitetyn perustuslain on tarkoitus olla "elävä asiakirja", löytyy ehdotetuista 27 artiklaan tehdyistä tarkistuksista, jotka lupaavat lopettaa luvattoman maan ja asunnon haltuunoton, mikä tekee oikeudesta kodin koskemattomuuteen. Uzbekistanin kansan perustuslaillinen oikeus. Tämä on erittäin tärkeää, koska Uzbekistanissa on viime aikoina tapahtunut suuri määrä talojen purku- ja pakkohäätötapauksia.

Viimeinen huomionarvoinen seikka on se, että presidentti Mirziyojevin ei välttämättä tarvinnut vaatia kansanäänestystä perustuslakiuudistusten hyväksymiseksi. Uzbekistanin perustuslain 127 §:ssä sanotaan seuraavasti: "Uzbekistanin tasavallan perustuslakia muutetaan lailla, joka on hyväksytty enemmistöllä, joka on vähintään kaksi kolmasosaa lainsäädäntöjaoston ja senaatin jäsenten kokonaismäärästä. Uzbekistanin tasavallan Oliy Majlis tai Uzbekistanin tasavallan kansanäänestyksellä”.

Lyhyesti sanottuna, vaikka Uzbekistanin parlamentilla on valtuudet esittää ja hyväksyä perustuslakimuutokset, presidentti Mirziyoyev päätti laittaa ne julkiseen äänestykseen, mikä käytännössä teki uudesta perustuslaista yhden kansan ja kansan puolesta. Tämä lisää maan perustuslain legitiimiyttä muuttuen staattisesta, valtiokeskeisestä asiakirjasta eläväksi peruskirjaksi, jossa yksilö ja hänen oikeudet ovat keskeisellä sijalla.

Lopuksi totean, että Uzbekistanin uusi poliittinen, oikeudellinen ja sosioekonominen todellisuus vaatii perustuslain perusteellista tarkistamista. Ehdotetut perustuslakiuudistukset, joista järjestetään kansanäänestys, ovat huipentuma uudistusprosessille, jonka presidentti Shavkat Mirziyoev aloitti ottaessaan valtaan vuonna 2016. Myöhemmin tänä vuonna Uzbekistanin kansalaisilla on jälleen mahdollisuus osallistua aktiivisesti. voivat vaikuttaa isänmaan tulevaisuuden muotoiluun.

Kirjailija, Alberto Turkstra on diplomaattisen maailman projektipäällikkö

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa