Liity verkostomme!

energia

Tasapainottavat toimet: Korkeat tavoitteet politiikan alalla, mutta investointien on oltava linjassa tavoitteiden kanssa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kuluneen viikon aikana on nähty Euroopan tason politiikan kehityskulku, mikä viittaa edistymiseen kohti Green Deal -tavoitteita. Euroopan komissio julkisti sen 6. helmikuuta 2040 hiilidioksidipäästöjen vähennystavoitetavoitteena on vähentää kasvihuonekaasujen nettopäästöjä 90 prosenttia vuoteen 2040 mennessä vuoden 1990 tasosta - kirjoittaa Euroopan energiatutkimusliitto.

Se käynnisti myös a Tiedonanto teollisesta hiilenhallinnasta, jossa keskustellaan hiilidioksidin yhtenäismarkkinoiden luomisesta Eurooppaan ja tiedotetaan mahdollisen tulevan hiilidioksidin kuljetuksen ja varastoinnin sääntelypaketin valmistelutyöstä, jossa vaaditaan investointeja, rahoitusta sekä CCUS-teknologioiden tutkimuksen ja innovoinnin (T&I) tehostamista. Viime viikolla EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti pääsivät myös väliaikaiseen sopimukseen Net Zero Industry Act (NZIA) ja säilytti ei-sitovan tavoitteen tuottaa 40 prosenttia Euroopassa käytetyistä puhtaista teknologioista vuoteen 2030 mennessä kotimaassa. Sen kanssa ja sen mukaisesti, mitä useat tarkkailijat väittävät, voimme nähdä huomattavan siirtymän kohti teollisuuspolitiikkaa ja sen käytännön toteutusta.

Puhtaan energian tutkimusyhteisö suhtautuu myönteisesti uusiin poliittisiin aloitteisiin, jotka vahvistavat ja tukevat sen ilmastotavoitteita, mutta samalla se ilmaisee huolensa erityisistä politiikan suunnista, jotka eivät näytä tukevan näitä asiakirjoja tukevia kunnianhimoisia tavoitteita.. Aluksi, myös viime viikolla, Euroopan parlamentti ja EU:n neuvosto pääsivät sopimukseen strategisista tekniikoista Euroopalle (STEP) osana monivuotisen rahoituskehyksen (MFF) tarkistusta. Tässä vaiheessa ja toisin kuin alkuperäisessä ehdotuksessa, jonka tarkoituksena oli saada resursseja koko kriittisten teknologioiden arvoketjuun muun muassa Horizon Europen kautta, lopullinen sopimus hyödyttää Euroopan puolustusrahastoa (EKR) vain 1.5 miljardilla eurolla.

Tätä taustaa vasten käy selväksi, että vaikka asteittaisten päästöjen vähentämistavoitteiden ja NZIA:n onnistuminen edellyttää kriittistä tarvetta lisätä T&I-investointeja puhtaaseen teknologiaan, uusin kehitys ei tuo sille uutta rahoitusta. Tämä lisätään Horisontti Eurooppaan viimeisimmille 2.1 miljardin euron leikkauksille, mikä on jyrkässä ristiriidassa äskettäisen Horisontti 2020 -arvioinnin kanssa, jossa todettiin, että kaikkien laadukkaiden ehdotusten rahoittaminen ei ollut 159 miljardia euroa. On yhä todennäköisempää, että Euroopan tavoitteet jäävät alle potentiaalinsa.

Kun navigoimme monimutkaista maastoa kohti Green Dealin täytäntöönpanoa myrskyisän geopoliittisen maiseman ja poliittisten erojen keskellä, käy yhä selvemmäksi, että ilman merkittävää lisäys T&I-rahoituksessa on Euroopan kiitettävät ilmastotavoitteet, jotka ovat ratkaisevia mantereen kilpailukyvyn parantamisen ja sen strategisen autonomian vahvistamisen kannalta. , saattaa jäädä vaikeaksi. Tämä on kriittinen hetki, kun tutkimuksen sidosryhmät valmistautuvat keskusteluihin puiteohjelmasta 10, joka on vuonna 2028 alkava Horisontti Eurooppa -ohjelman seuraaja. Viimeaikainen kehitys heittää kuitenkin varjon, mikä jättää enemmän tilaa huoleen kuin optimismiin Euroopan tutkimusrahoituksen tulevaisuudesta. .

Tarve lisätä investointeja tutkimukseen ja innovointiin Euroopan innovaatioiden ja kilpailukyvyn lisäämiseksi on dokumentoitu hyvin, ja sitä tukevat useat tutkimukset ja raportit.. Euroopan komission "EU:n tieteen, tutkimuksen ja innovaation suorituskyky 2022” (SRIP) raportissa korostettiin T&I:n keskeistä roolia yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa ja talouskasvun edistämisessä. Tämänhetkiset luvut ovat peräisin tuoreesta Horisontti 2020 -arvioinnista, jonka mukaan ohjelmalle tarkoitettu 76.5 miljardia euroa on Sen odotetaan tuovan EU:n talouteen noin 429 miljardia euroa vuoteen 2040 mennessä, havainnollistaa tätä väitettä tarkemmin. Tarkemmin sanottuna jokainen käytetty euro tuottaa viiden euron edestä jokaiselle Euroopan kansalaiselle. Tämä tulee kaikkien yhteiskunnallisten etujen lisäksi, joiden rahallistaminen on moniulotteisuuden vuoksi merkittävä haaste.

On kuitenkin jo hyvin tiedossa, että jatkuva ero globaaleihin vastaaviin on edelleen olemassa. Viimeisimmät luvut kertovat siitä T&I-menot olivat 2.3 prosenttia BKT:sta EU:ssa vuonna 2021*, kaukana sovitusta 3 prosentin tavoitteesta ja verraten Yhdysvaltojen käyttämästä 3.45 prosentista, samalla kun EU:n osuus maailmanlaajuisista T&I-menoista on laskenut. Tässä yhteydessä voidaan kyseenalaistaa, tuleeko 10. puiteohjelma vieläkin lähemmäksi useiden Euroopan parlamentin jäsenten komissiolle esittämää kehotusta ehdottaa vähintään 200 miljardin euron budjettia tai Euroopan tutkimusneuvoston pyyntöä, joka vaatii vähintään kaksinkertaista budjettia. Horisontti Eurooppa (180 miljardia euroa).

Mainos

EU tarvitsee kiireesti T&I-budjetin, joka heijastaa sen ilmaisemia tavoitteita puhtaan energian vallankumouksen edelläkävijänä ja jonka avulla se voi kehittää ja laajentaa läpimurtoratkaisuja ja teknologioita, joita tarvitaan hiilidioksidipäästöjen ja ilmastoneutraaliustavoitteemme saavuttamiseksi.s. Lisäksi on ratkaisevan tärkeää turvata ohjelman rahoitus vapauttamalla se vuosittaisista keskusteluista monivuotisen rahoituskehyksen aikana ja estämällä ohjelman eri osien väliset uudelleenkohdistukset, jotka vaarantavat tavoitteiden saavuttamisen yhteiskunnallisten ja taloudellisten vaikutusten kannalta.

Kunnianhimoa on tuettava riittävästi voimakkailla investoinneilla aloilla, joilla tavoitteet asetetaan. Vasta sitten Eurooppa voi odottaa omaksuvansa polkuja, joiden avulla se voi täyttää tulevaisuudelle asetetut korkeat odotukset.

* Bruttokansanomaiset T&K-menot määritellään kaikkien maassa asuvien yritysten, tutkimuslaitosten, yliopistojen ja valtion laboratorioiden jne. suorittaman T&K-toiminnan kokonaismenoina (virta- ja pääomamenot).

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa