Liity verkostomme!

uzbekistan

Hallintouudistuksen avainhetki

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

4. elokuuta Uzbekistanin tasavallan presidentin Shavkat Mirziyoyevin johdolla video konferenssi julkisen palvelun uudistamisesta ja johtamisen tehostamisesta. Tämä kokous on looginen jatko viime vuosina toteutetulle hallintouudistukselle - kirjoittaa Viktor Abaturov, CERR

Julkisen hallinnon tehokkuuden ongelmat olivat tuskallisimpia vuonna 2017 alkaneen uudistusvaiheen alkamista edeltäneellä kaudella. Tuolloin kysymys hallintouudistuksen tarpeesta nousi toistuvasti esille, mutta vakavia toimia tämä suunta ei seurannut.

Kuitenkin jo tammikuussa 2017 hyväksytyssä Uzbekistanin tasavallan kehittämisen viittä painopistealuetta 2021–2017 koskevassa toimintastrategiassa yksi tärkeimmistä painopisteistä oli julkisen hallintojärjestelmän uudistus, jossa määrättiin sen hajauttamisesta. virkamieskunnan uudistaminen, viranomaistoiminnan ja johdon avoimuuden varmistaminen, "Sähköisen hallinnon" järjestelmän parantaminen, tehokkuuden, laadukkaan tarjonnan ja julkisten palvelujen saatavuuden parantaminen väestölle ja elinkeinoelämälle.

Hallintouudistuksen käsite

8. syyskuuta 2017 presidentin asetuksella hyväksyttiin Uzbekistanin tasavallan hallintouudistuskonsepti, joka perustui presidentin ajatukseen "ihmisten ei tule palvella valtion elimiä, vaan valtion elinten tulee palvella ihmisiä." Konseptissa tunnistettiin kuusi julkishallinnon radikaalin uudistamisen pääsuuntaa toimeenpanoviranomaisten toiminnan institutionaalisten ja organisatoristen ja oikeudellisten perustan parantamisesta tehokkaan ammatillisen julkisen palvelun järjestelmän muodostamiseen ja tehokkaiden torjuntamekanismien käyttöönottoon. korruptio toimeenpanovallan järjestelmässä.

Konseptilla otettiin käyttöön tehokas toimeenpanoviranomaisten toiminnan koordinointi- ja valvontajärjestelmä: "Uzbekistanin tasavallan presidentin kanslia – ministerikabinetti – tasavallan julkishallinnon elimet – rakenteelliset ja alueelliset jaostot – paikalliset toimeenpanoviranomaisetOsastojen välisiä kollegiaalisia elimiä suunniteltiin jyrkästi vähentämällä niiden toimivaltuuksia tietyille valtion elimille ja antamalla niille vastuu tehtyjen päätösten tuloksista. Otettiin käyttöön päätösanalyysimalli, jonka tarkoituksena oli estää sääntely-oikeudellisten elinten hyväksyminen. säädökset ilman asianmukaista vaikutusten arviointia sekä asteittainen lakkauttaminen laitosten säädösten antamisesta.

Myöhemmin kaikki viranomaisten ja johdon toimintaan tavalla tai toisella liittyneet päätökset perustuivat hallintouudistuksen käsitteeseen.

Julkisen palvelun kehittämisvirasto

Seuraava tärkeä askel julkishallinnon parantamisessa oli 3 julkaistu asetus "Toimenpiteistä henkilöstöpolitiikan ja julkishallinnon järjestelmän radikaaliksi parantamiseksi Uzbekistanin tasavallassa" ja presidentin asetus Uzbekistanin tasavallan presidentin alaisuudessa toimivan julkisten palvelujen kehittämisviraston (ADPS) toiminnan järjestämisestä.

Mainos

ADPS:n tehtäviin kuuluivat julkishallinnon alan uudistusten kehittäminen, valtion virastojen henkilöstöpolitiikan koordinointi, innovatiivisten henkilöstöjohtamisen menetelmien käyttöönotto, kansallisen henkilöstöreservin hallinta, henkilöstöhallinnon arviointijärjestelmän käyttöönotto. virkamiesten tehokkuus, avoimen riippumattoman kilpailullisen valinnan järjestäminen avoimiin virkoihin ja paljon muuta. Virasto sai myös Uzbekistanin hallituksen alaisen "El-Yurt Umidi" -säätiön, joka kouluttaa nuoria asiantuntijoita ulkomailla. Julkishallinnon kehittämistä tukemaan perustettiin myös rahasto, jonka varoja ADPS ohjaa tieteelliseen tutkimukseen, virkamiesharjoitteluun ulkomailla ja pätevien asiantuntijoiden mukaan ottamiseen.

Uuden Uzbekistanin maamerkit

Marraskuussa 2021 presidentin asetuksella perustettiin republikaanikomissio koordinoimaan Uuden Uzbekistanin hallintouudistusohjelman 2022-2023 kehittämistä ja työryhmät laatimaan ehdotuksia aseman määrittämiseksi, rakenteiden parantamiseksi ja henkilöstöyksiköiden optimoimiseksi. julkishallinnon elinten toiminnan parantaminen, korruption ehkäiseminen jne. Näiden ryhmien tehtävänä oli varmistaa julkishallinnon elinten keskinäinen koordinointi ja tehokkuus; määritellään ministeriöiden, valtion komiteoiden, virastojen ja muiden elinten tehtävät valtion politiikan täytäntöönpanon alalla; suorittaa valvontatehtäviä, tarjota julkisia palveluja yksityishenkilöille ja oikeushenkilöille; ottaa käyttöön erityisindikaattoreita ja tavoiteindikaattoreita.

Tähän suuntaan tehdyn työn ansiosta Uuden Uzbekistanin kehitysstrategia julkishallinnon parantamisen alalla heijastaa sellaisia ​​tavoitteita kuin "Kuntaviranomaisten toiminnan institutionaalisen perustan saattaminen vastaamaan nykyajan vaatimuksia", "Julkisen hallinnon elinten toiminnan muuttaminen kansalaisten palvelemiseen suuntautuneen periaatteen mukaisesti", "Tiedon, ammattimaisen, oikeudenmukaisen ja julkishallinnon järjestelmän korkean tehokkuuden saavuttamiseksi", "Hallintokoneiston vähentäminen julkishallintojärjestelmässä ja työprosessien optimointi".

Onnistumisia ja puutteita tähän päivään mennessä

Meneillään olevan julkishallinnon parantamiskurssin ansiosta on luotu vuoropuhelujärjestelmä ihmisten kanssa, osan budjettivarojen jakaminen väestön aloitteiden perusteella, suora työ mahallasin väestön kanssa. Lupien hankkiminen, palveluiden tilaaminen, asiakirjojen toimittaminen eri viranomaisille ja maksujärjestelmien käyttö on helpottunut huomattavasti. Tämän ansiosta kansalaisten halu osallistua aktiivisemmin maan kehittämiseen, heidän mahallansa kasvaa. Esimerkiksi tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla käynnistettiin yli 2,000 118 tällaista hanketta avoimen budjetin portaalin kautta, jonka kautta kansalaisaloitteita toteutetaan. Tällä hetkellä XNUMX tuhatta ihmistä työskentelee valtion virkamieskunnassa, jonka tehokkaaseen työhön on luotu asianmukaiset olosuhteet.

Samaan aikaan julkishallinnon alalla on edelleen monia puutteita. Liikaa byrokratiaa on edelleen. Esimerkiksi avustuksen saamiseksi tarvitaan johtopäätökset keskimäärin 10 ministeriöltä ja osastolta. Sähköverkkoon liittymiseen liittyy tarpeettomia kuluja ja paperityötä. Lääketieteessä kansalaisille ei aina ole selvää, mikä palvelu on ilmainen ja mikä maksullinen, ei ole selkeää järjestelmää lääkkeiden laskentaan ja toimittamiseen valtiolta. Monet väestölle ja yrittäjille haitalliset prosessit jatkuvat edelleen rakentamisessa, liikenteessä, kunnallispalveluissa, standardoinnissa ja karanteenissa. Samaan aikaan viime vuonna 25 Kansanvastaanottotoimistoihin saapui tuhat valitusta ministeriöiden ja osastojen työntekijöiden epäpätevyydestä ja vastuuttomuudesta, 7 tuhat valitusta viestintäkulttuurinsa puutteesta.

Osa virkamiehistä ei selviä tehtävistään, koska osaamisen tunnistamis-, koulutus- ja työn parantamisjärjestelmä puuttuu. Vain 20% virkamiehistä on parantanut pätevyyttään, johtajilla tämä luku on alle 1% ja heidän sijaisensa alle 5 %. Lisäksi enemmän kuin 50Syventävien kurssien suorittaneista % on tyytymättömiä koulutuksen laatuun. 6 kuukaudessa, 37 Alueen ja kaupungin khakimit korvattiin Uzbekistanissa, joilla ei ollut tietoa ja taitoja. Kuten analyysi osoitti, 40Ministeriöiden keskustoimistojen päälliköistä % ei työskennellyt piiritasolla ja 60Piiritason johtajista %:lla ei ole kokemusta alueellisista tai tasavaltaisista osastoista.

Siksi valtionpäämies totesi puheessaan Oliy Majlisin jaostojen yhteisistunnossa, että "seuraava tärkeä tehtävä on luoda tiivis ja tehokas, kansalaisten tarpeisiin keskittyvä johtamisjärjestelmä keskusosastojen muutoksen kautta."

Kokouksessa tehdyt päätökset

Uzbekistanin presidentin johtamassa kokouksessa 4. elokuuta käsiteltiin valtion virkamieslakiin liittyviä kysymyksiä senaatin toukokuussa 2022 hyväksymän kahden vuoden kehitystyön jälkeen. Laki kehitettiin suoran toiminnan asiakirjaksi ja sen tavoitteena on valtion virkamieskunnan kattavassa lainsäädännössä. Se koskee vain virkamiehiä ja siinä asetetaan kansanpalvelus yhdeksi virkamieskunnan periaatteista, otetaan käyttöön tulo- ja omaisuusilmoitusvelvollisuus, toiminnan arviointi KPI-mittareiden perusteella ja kielto ottaa virkamieskuntaan. jotka ovat syyllistyneet korruptiorikoksiin.

Presidentti asetti kokouksessa valtion toimielimille ensisijaisia ​​tehtäviä tämän lain vaatimusten perusteella. Ensinnäkin otetaan käyttöön avoin ja läpinäkyvä rekrytointijärjestelmä valtion virastoihin. Tätä varten kaikki avoimet työpaikat sijoitetaan yhdelle avoimelle sähköiselle alustalle vuoden loppuun mennessä. Tarjousvaatimus 16 avoimen paikan kilpailuun osallistumisasiakirjat perutaan, kaikki prosessit siirretään sähköiseen muotoon. Hakijan tiedot, kokemus ja potentiaali arvioidaan avoimessa kilpailussa. Tätä järjestelmää on jo testattu kokeellisesti Samarkandin alueella ja valtion verokomiteassa.

Todettiin, että jokaisen ministeriön ja khokimiyatin tulisi aloittaa henkilöstön valinta korkeakouluista. Tämänsuuntaisen systemaattisen työn aikaansaamiseksi julkistetaan nuorten asiantuntijoiden valintaohjelma. Ohjelman puitteissa valitaan lahjakkaita jatko-opiskelijoita, jotka suorittavat harjoittelun ministeriö- ja khokimiyats-järjestelmässä, ja koulutuksen jälkeen heidät palkataan. Ohjelma kattaa myös ulkomailla opiskelevat nuoret.

Presidentti korosti tarvetta kiinnittää erityistä huomiota henkilöstön edistämiseen periaatteen mukaisesti "makhallasta tasavallan tasolle". Tätä varten 1. alkaen vanhanaikainen objektiivitodistus poistetaan ja otetaan käyttöön edistyneeseen teknologiaan perustuva työntekijän pätevyyden ja saavutusten arviointijärjestelmä.

Myös piiri- ja kaupunkitason johtotehtäviin luodaan potentiaalinen henkilöstöreservi, joka täydentyy khokimien ja mahallalaisten nuorisojohtajien joukosta. Heille järjestetään kohdennettuja tutkintokursseja osaamisesta riippuen. Julkishallinnon kehittämisvirasto, nuorisoasiain virasto yhdessä Vatandoshlar-säätiön kanssa on saanut tehtäväkseen toteuttaa "100 edistynyttä johtajaa"-ohjelma, jonka sisällä 100 Lupaavia nuoria työntekijöitä ulkomailla toimivien virkamiesten, aktiivisten yrittäjien ja maanmiesten joukosta valitaan kahden vuoden välein.

Huomiota kiinnitettiin myös julkisten palvelujen laadun parantamiseen valtion virastoissa. "Tärkein vaatimus on ihmisten tyytyväisyys", Shavkat Mirziyoyev sanoi tässä yhteydessä. Pääministeri sai tehtäväkseen tehdä palveluprosessit kussakin ministeriössä ja khokimiyatissa ymmärrettäviksi ja käteviksi, turhien kulujen ja asiakirjojen vähentämiseksi. Suunnitelmissa on kohdentaa toinen. 1 biljoonaa Summia tällaisiin "Avoimen budjetin" hankkeisiin seuraavassa 6 kuukaudet. Tästä syystä vastuuhenkilöiden tehtävänä on laajentaa oma-aloitteisen budjetoinnin mittakaavaa.

Käsiteltiin myös virkamieskunnan houkuttelevuutta, sillä työmarkkinoiden kilpailuolosuhteissa virkamieskunnan tulee houkutella myös osaavaa ja pätevää henkilöstöä. Siksi presidentti korosti, että myös virkamiesten toiminnan takeita vahvistetaan. Erityisesti ensi vuodesta alkaen otetaan käyttöön kannustinjärjestelmä, joka riippuu työntekijän kokemuksesta, pätevyydestä ja tuloksista. Heidän henkensä ja terveytensä tulee valtion vakuutuksesta. Rehellisesti ja tunnollisesti tehtäviään suorittaville virkamiehille taataan kunnollinen vanhuus.

Myös virkamiesten koulutusta ja jatkokoulutusta käsiteltiin. Presidentin alaisuudessa toimiva Julkisen hallinnon akatemia, joka on referenssioppilaitos, muuttuu"edistyneimmän ulkomaisen kokemuksen perusteellaKahden kuukauden kuluessa ministerineuvoston tulee tarkastella toimintaa 110 ministeriöjärjestelmän koulutuskeskukset ja hyväksyä kohdennettu ohjelma koulutusohjelmien ja -menetelmien päivittämiseksi. Vastuuhenkilöitä kehotettiin luomaan yhteisiä koulutusohjelmia ulkomaisten koulutuskeskusten kanssa ja kouluttamaan 5,000 virkamiehiä vuoden loppuun mennessä.

Presidentti antoi presidentin hallinnon päällikön tehtäväksi saattaa hallinnolliset uudistukset päätökseen vuoden loppuun mennessä.kompakti, ammattimainen, oikeudenmukainen, tuloshakuinen johtamisjärjestelmä."

Ulkomaisten kokemusten perusteella

Herää kysymys, miksi jo vuonna 2017 alkaneita julkishallinnon parantamisprosesseja ei ole vielä saatu päätökseen? Tosiasia on, että julkishallinnon uudistus on yksi vaikeimmista ja hitaimmista uudistuksista koko maailmassaUlkomaiset kokemukset osoittavat selvästi.

Julkisen hallinnon muutostarve ilmaantui useimmissa maailman kehittyneissä maissa 1970-luvun lopulla ja 1980-luvulla jälkiteollisen yhteiskunnan kiihtyneen kehityksen taustalla ja provosoi julkishallinnon uudistuksen, joka perustui "uuden julkisen hallinnon" käsitteeseen. 1990- ja 2000-luvuilla. Albert Gore - Yhdysvaltain entinen varapresidentti, Yhdysvaltojen hallintouudistuskomission johtaja - määritteli uudistusten tavoitteeksi "luoda hallituksen, joka toimii paremmin ja maksaa vähemmän".

N. Parison ja N. Manning tunnistavat 14 maailman maan hallintouudistusten edistymistä koskevaan analyysiin perustuen 4 systeemiset tavoitteet: julkisten menojen vähentäminen investoinneille suotuisan ympäristön tuella; lisäämällä kykyä toteuttaa politiikkaa samalla kun voitetaan kiinnostuneiden piirien vastustus; valtion työnantajatehtävien suorituskyvyn parantaminen rajoittaen samalla kokonaistyövoimakustannuksia; parantaa palvelujen laatua ja vahvistaa julkisen ja yksityisen sektorin luottamusta hallitukseen. Seuraavien periaatteiden tulisi olla kaikkien meneillään olevien hallintouudistusten perusta: demokratisoituminen, vallanjako hallintotasojen mukaan, asiakaslähtöisyys, keskittyminen lopputulokseen, kannattavuus, hallinnan helppous.

Hallintouudistukset liittyvät toimeenpanovallan järjestelmän muutoksiin ja erottuvat niiden toteuttamisesta saatujen ulkomaisten kokemusten perusteella. toiminnallinen, menettelyllinen ja rakennemalleja.

Toiminnalliset uudistukset sisältää toimeenpanovallan järjestelmän toiminnallisen analyysin suorittamisen, valtion elinten valtuuksien optimoinnin, ylimääräisten ja päällekkäisten toimintojen poistamisen. Valtio varaa strategisen johtamisen. Esimerkiksi Saksan talousministeriön ja työministeriön yhdistymisen seurauksena vuonna 2002 syntyi työ- ja elinkeinoministeriö. Vuonna 2003 Yhdysvallat perusti Department of Homeland Securityn, joka yhdisti 22 erilaista palvelua.

Ohjelman puitteissa hallintouudistuksen menettelymalli, päätöksentekomenettelyt ja niiden toimeenpano ovat muuttumassa. Päämekanismit ovat julkisten palvelujen tarjoamisen sääntely ja standardointi; hallinnollisten menettelyjen yksinkertaistaminen ja avoimuus. Tällä hetkellä useimmissa Euroopan maissa on hallinnollisia menettelyjä koskevia lakeja. Hallintouudistuksen rinnalla otettiin käyttöön "Sähköinen hallinto" -ohjelma useimmissa maissa. Yksi menettelymallin avainkohdista on virkamiehen aseman muuttaminen.

Rakenteelliset uudistukset Niitä pidetään monimutkaisimpina, ne ovat luonteeltaan monimutkaisimpia ja sisältävät systeemisiä muutoksia julkishallinnossa, mukaan lukien strategioiden, operatiivisen johtamisen toimintojen ja julkisten palvelujen tarjoamisen toimintojen eriyttäminen. Anglosaksisissa maissa on johdonmukaisesti toteutettu rakenneuudistuksia (Iso-Britannia, Australia, Uusi-Seelanti), kun taas roomalais-germaaniset maat noudattavat vähemmän radikaalia tietä. Tämäntyyppisten hallintouudistusten merkittävimpinä piirteinä pidetään julkishallinnon hajauttamista ja julkisia palveluja tarjoavien hajautettujen instituutioiden verkoston kehittymistä, mukaan lukien markkinamekanismien avulla.

On selvää, että on lähes mahdotonta saavuttaa kaikkia näitä asiantuntijoiden osoittamia ehtoja lyhyessä ajassa. Siksi uudistuksia toteutetaan melko hitaasti ja maat priorisoivat prioriteetteja. Anglosaksisissa maissa painotettiin yksilöiden etuja suojaavan järjestelmän luomista. Roomalais-germaanisissa maissa painotettiin viranomaisten toiminnan tehokkuuden varmistamista, mekanismien toteuttamista kansalaisyhteiskunnan instituutioiden mukaan ottamiseksi johdon päätöksentekoon. Neuvostoliiton jälkeisissä maissa liiallisen suoran julkishallinnon poistaminen taloudelliselta ja sosiaaliselta alueelta on edelleen ajankohtainen.

Ulkomaisten kokemusten päätteeksi on syytä lisätä, että hallintouudistusta ei itse asiassa ole saatu päätökseen missään maailman maassa. Itse asiassa sen toteuttaminen maailmantalouden käynnissä olevien muutosten yhteydessä merkitsi julkishallinnon eri näkökohtien ja ominaispiirteiden peräkkäisten muutosvaiheiden alkua. Uudistusmallista riippumatta kunkin maan tavoitteina on kuitenkin vähentää julkisia laitteiston ylläpitomenoja, parantaa julkisten palvelujen laatua ja julkishallinnon tehokkuutta yleensä.

Lopuksi

Uzbekistanin julkishallinnon parantamisen prosessien nopeudesta puhuttaessa on mahdotonta olla korostamatta yhteiskunnassa, taloudessa ja valtiossa vuodesta 2017 tapahtuneita syviä ja nopeita systeemisiä muutoksia. Kun aiemmin kehittyneet maat kohtasivat siirtymisen virkaan. -teollisuustaloudessa, ne joutuivat toteuttamaan hallinnollisia uudistuksia, jotka jatkuvat tänään, eli niillä on johdonmukainen vakauttava luonne suhteessa meneillään oleviin muutoksiin.

Julkishallinto on puitteet, jotka varmistavat talouden ja yhteiskunnan sujuvan asteittaisen kehityksen erilaisten kriisien välttämiseksi. Siksi julkishallinnon uudistukset toteutetaan erityisen huolellisesti ja huolella välttäen äkillisiä liikkeitä ja harkitsemattomia päätöksiä, sillä julkishallinnon tehokkuus perustuu todellisiin suhteisiin sekä talouden ja yhteiskunnan tilanteisiin.

Siitä huolimatta, mitä Uzbekistanissa on viime vuosina tehty tähän suuntaan, voimme jo puhua uudesta laadusta suhteissa valtion elinten, yritysten ja kansalaisten välillä, ja yleisesti ottaen muutosprosessi etenee melko nopeasti. Ja 4. elokuuta pidetty julkishallinnon uudistuskokous on sille asetettujen laajojen tehtävien valossa toinen tärkeä askel hallintouudistuksen syventämisessä, jonka pitäisi nykyisessä vaiheessa yleisellä tasolla valmistua vuoden loppuun mennessä.

Sen syventäminen edelleen mahdollistaa globaaleja trendejä vastaavan julkishallinnon järjestelmän luomisen, joka pystyy takaamaan kansalaisten oikeudet ja vapaudet, kunnolliset elinolosuhteet ja virkamiesten toiminnan, tunnistamaan ajoissa ja ratkaisemaan tehokkaasti yhteiskunnallis-poliittiset ja yhteiskunnalliset ongelmat. -taloudellista kehitystä sekä varmistaa suunniteltujen uudistusten täysimääräinen täytäntöönpano.

Viktor Abaturov, CERR

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa