Liity verkostomme!

Oppilaitokset

Koulutuspäivänä tänä vuonna on keskityttävä saavutuskuiluun

SHARE:

Julkaistu

on

YK:n yleiskokous julisti tammikuun 24. päivän kansainväliseksi koulutuspäiväksi joulukuussa 2018.

Tämä päivä on koulutuksen juhla ja aika pohtia sen maailmanlaajuista merkitystä, joka ulottuu naisten oikeuksiin, taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaalisiin mahdollisuuksiin tieteen ja innovaation aloille.

Koulutuspäivä edistää sitä, että vastuu laadukkaan koulutuksen tarjoamisesta ulottuu oppilaitosten ulkopuolelle; se on kollektiivinen velvollisuus. Koulutukseen pääsyllä on voima poistaa köyhyys ja luoda perusta valoisalle tulevaisuudelle.

Kun me lännessä pohdimme koulutuksen merkitystä, jossa kaikille tarjotaan kohtuullinen koulutus, meillä on taipumus keskittyä enemmän sosiaalisiin ja taloudellisiin mahdollisuuksiin, joita koulutus voi avata. 

Sosiologit ja taloustieteilijät ovat yhä enemmän tietoisia opiskelijoiden välisestä saavutuskuilusta, joka monissa maissa näyttää kasvavan. Covid-19:n aikana tämä saavutusvaje laajentunut merkittävästi, kun heikommassa asemassa olevat ihmiset ovat jopa 9 kuukautta jäljessä niistä, joilla ei ole ongelmia kotona.

Intuitiivisesti koulu tuo lapset yhteen ja voi korvata häiriötekijöitä ja vaikeuksia kotona luomalla turvallisen oppimisympäristön. Mutta tutkijat kiinnittävät nyt huomionsa niihin kotoa heijastuviin vaikutuksiin, jotka saavat jotkut heikommassa asemassa olevat opiskelijat kamppailemaan keskittymisen kanssa ja jäämään jälkeen ikätovereitaan.

Tämä tutkimus osoittaa, että on ratkaisevan tärkeää pohtia keskittymisen roolia oppimisessa – kulmakivikysymystä, jonka ratkaisemalla voimme vapauttaa joidenkin maidemme heikoimmassa asemassa olevien nuorten valtavat mahdollisuudet.

Mainos

Fyysisellä aktiivisuudella on osoitettu olevan lukuisia etuja kognitiiviselle toiminnalle. Liikunta vaikuttaa aivoihin monella rintamalla. Se lisää sykettä, mikä pumppaa enemmän happea aivoihin. Se myös auttaa vapauttamaan lukuisia hormoneja, jotka kaikki osallistuvat auttamaan ja tarjoamaan ravitsevaa ympäristöä aivosolujen kasvulle.

Harjoitus stimuloi aivojen plastisuutta stimuloimalla uusien yhteyksien kasvua solujen välillä useilla tärkeillä aivokuoren alueilla. UCLA:n tutkimus osoitti jopa, että harjoittelu lisäsi aivojen kasvutekijöitä, mikä helpottaa aivojen uusien hermosolujen muodostamista.

Käyttäytymisen näkökulmasta samat masennuslääkettä muistuttavat vaikutukset, jotka liittyvät ihmisillä havaittuun "runner's high" -oireeseen, liittyvät stressihormonien laskuun. Tutkimus Tukholmasta osoitti, että Juoksun masennusta ehkäisevä vaikutus yhdistettiin myös solujen lisääntymiseen hippokampuksessa, aivoalueella, joka vastaa oppimisesta ja muistista

Valitettavasti heikoimmassa asemassa olevat opiskelijat pystyvät usein vähiten osallistumaan koulun jälkeiseen toimintaan valmennus-, laitteiden tai tilojen kustannusten vuoksi. Vanhemmilla opiskelijoilla työnteon tarve voi usein viedä aikaa, joka olisi ollut käytettävissä urheiluun.

Tasapainoisen ruokavalion merkitystä ei voi liioitella, kun keskustellaan keskittymisestä ja akateemisesta suorituksesta. Hyvä ravitsemus ei ole vain elintärkeää fyysiselle terveydelle, vaan sillä on myös merkittävä rooli kognitiivisissa toiminnoissa. Erilaisten ravintoainerikkaiden ruokien nauttiminen antaa aivoille optimaaliseen toimintaan tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet.

Esimerkiksi omega-3-rasvahappoja sisältävien ruokien, kuten kalan ja pähkinöiden, tiedetään parantavan muistia ja kognitiivisia taitoja. Samoin täysjyväviljasta löytyvät monimutkaiset hiilihydraatit tarjoavat tasaisen energiansaannin, mikä auttaa ylläpitämään keskittymistason koko päivän. Toisaalta jalostettuja elintarvikkeita ja sokeria sisältävä ruokavalio voi johtaa vaihteleviin energiatasoihin, mikä vaikuttaa keskittymiskykyyn ja tuottavuuteen.

Sekä vanhempien että hallitusten haasteena on, että ultraprosessoidut ruoat ovat yleensä halvimpia ja vaativat vähiten valmistelua. Tämä tarkoittaa, että juuri ne opiskelijat, jotka hyötyisivät ravitsevasta ruoasta eniten, saavat sitä vähiten. Tämän noidankehän katkaisemiseksi tarvitaan laajempaa keskustelua ja viime kädessä hallituksen aloitetta. Kamppailevien vanhempien on vaikea tehdä tätä muutosta yksin.

Purukumi on hyvä esimerkki vaatimattommasta mutta helposti saatavilla olevasta keskittymisapuvälineestä. British Journal of Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus löytyi että osallistujat, jotka pureskelivat purukumia muistitehtävien aikana, suoriutuivat huomattavasti paremmin kuin ne, jotka eivät pureskele.

Purukumin uskotaan lisäävän verenkiertoa aivoihin, mikä parantaa kognitiivisia toimintoja, kuten muistia ja keskittymistä. Pureskelu vähentää myös stressiä ja ahdistusta, mikä voi entisestään parantaa keskittymiskykyä ja huomiokykyä luokkahuoneessa, mikä on erityisen tärkeää opiskelijoille, jotka saattavat kohdata ongelmia ja vaikeuksia kotona. Tutkimukset ovat edelleen osoittaneet, että se voi nosta testipisteitä.

Vaikka pyrimme varmistamaan koulutuksen pääsyn kaikille, on yhtä tärkeää tutkia tapoja maksimoida oppimiskokemus jo koulussa. Sekä yksinkertaisten tekniikoiden että laajojen interventioiden ja uudistusten potentiaalin ymmärtäminen on avainasemassa, jotta Koulutuspäivä toimisi lännen nykyaikaisessa koulunkäynnissä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa