Liity verkostomme!

koulutus

Yliopistot ja Euroopan tulevaisuus

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

 European University Association korostaa sektorin keskeistä roolia ennen eurovaaleja ja tutkii kansainvälisen yliopistoyhteistyön tulevaisuutta

Äskettäin julkaistussa EUA:n politiikkapanoksessa vaaditaan "Uudistettua yhteiskuntasopimusta Euroopalle ja sen yliopistoille", johon liittyy ennakointiraportti, joka pohtii "mitä jos" Euroopan mahdollisesta tulevaisuudesta.

Vuosi 2024 on Euroopan ja sen yliopistojen tulevaisuuden kannalta ratkaiseva vuosi.

Äskettäin julkaistussa käytäntösyötteessä "Uusittu yhteiskuntasopimus Euroopalle ja sen yliopistoille", European University Association (EUA) hahmottelee, kuinka yliopistot ja poliittiset päättäjät voivat työskennellä yhdessä vahvan, avoimen ja tulevaisuudenkestävän Euroopan muodostamiseksi EU:n toimielinten toimikaudella 2024–2029 tämän vuoden eurovaalien jälkeen.

Tässä asiakirjassa EUA havainnollistaa yliopistojen keskeistä roolia Euroopan tulevaisuuden kannalta ja kuvailee, kuinka yliopistot voivat itsenäisinä toimijoina parhaiten palvella yhteiskuntaa ja osallistua globaaleihin haasteisiin, samalla kun luetellaan puitteet, joita ne tarvitsevat menestyäkseen. Se tekee sen kahdeksalla keskeisellä viestillä siitä, mitä Euroopan tasolla pitäisi tehdä, ja pyytää päättäjiä työskentelemään yliopistojen kanssa:

  1. Vahvistetaan eurooppalaista monenvälistä yhteistyökehystä
  2. Euroopan monitasoisen hallintojärjestelmän tehokkuuden lisääminen
  3. Ota käyttöön "yliopistotarkastus" ennen EU-lainsäädännön kehittämistä
  4. Budjetti kunnianhimoiselle korkeakoulutukselle, tutkimukselle ja innovaatioille
  5. Edistää yliopistojen maailmanlaajuista roolia vastuullisina sillanrakentajina ja tiedon välittäjinä
  6. Puolustaa institutionaalisen autonomian ja akateemisen vapauden ydinarvoja
  7. Kehitä fyysistä ja virtuaalista infrastruktuuria
  8. Perustetaan oma rahoitus yliopiston johtajuuden kehittämiseen

EUA:n presidentti Josep M. Garrell toivotti julkaisun tervetulleeksi:

"Vuonna 2021 EUA:n visio "yliopistoista ilman seiniä" osoitti, kuinka tietoyhteiskunnan kehitys on asettanut yliopistot ihmisen luovuuden ja oppimisen keskipisteeseen, mikä on tehnyt niistä kriittisiä planeettamme selviytymiselle ja menestymiselle. Tämä toimintakehotus on – tänään enemmän kuin koskaan – olennainen prioriteetti tämän vuoden vaalien tuloksista riippumatta. Lisäksi EU:n toimielinten tuleva toimeksianto vuosille 2024–2029 on keskeinen tämän vision muuttamisessa todeksi.

Mainos

Eurooppalaisen innovaation ja kehityksen selkärankana korkeakoulutus- ja tutkimussektorilla on paljon tarjottavaa mantereemme globaalin kilpailukyvyn ja pitkän aikavälin tavoitteiden edistämiseksi. Siksi kehotan eurooppalaisia ​​päättäjiä tarttumaan seuraaviin vuosiin mahdollisuutena edistää pitkän aikavälin visiota ja hallintoa eurooppalaiselle yliopistopolitiikalle, tarjoamaan riittävää ja ennustettavaa rahoitusta ja investointeja sekä varmistamaan säännöt, jotka mahdollistavat sen sijaan, että ne rajoittavat - asianmukaisesti harkiten. yliopistojen institutionaalisen autonomian puolesta."

Tämä poliittinen panos on tulos EUA:n yliopistot ja Euroopan tulevaisuus (UniFE) -hankkeesta, jossa tulevaisuusajattelun ja strategisten ennakointimenetelmien inspiroimana selvitettiin todennäköisiä vaikutuksia Euroopan yliopistojen yliopistoyhteistyön tulevaisuuteen seuraavan vuosikymmenen aikana. Sellaisenaan siihen liittyy ennakointiraportti, 'Mitä jos? - Euroopan yliopistojen kansainvälisen yhteistyön mahdollisten tulevaisuuden tutkiminen.

"Entä jos?" analysoi ulkoisia muutoksen tekijöitä kuudessa ulottuvuudessa (poliittinen, taloudellinen, sosiaalinen, oikeudellinen, teknologinen ja ympäristöllinen) ja hahmottelee neljä erilaista ennustetta (kasvu, rajoitus, romahdus, muutos) mahdollisista tulevaisuudesta kansainväliselle yliopistoyhteistyölle kumppaneiden kanssa. Euroopassa ja sen ulkopuolella. Lukijoita pyydetään uppoutumaan erilaisiin tulevaisuuteen eri skenaarioiden kautta, joista jokainen on havainnollistettu tarinoilla ja esimerkeillä.

Raportin kirjoittajat rohkaisevat eurooppalaista yliopistosektoria sitoutumaan tulevaisuusajatteluun ja strategiseen ennakointiin Thomas E. Jørgensen ja Anna-Lena Claeys-Kulik, EUA:n politiikan koordinoinnin ja ennakoinnin johtaja ja apulaisjohtaja, huomautti, että:

”Vain jos avaamme itsemme uusille tavoille olla tekemisissä tulevaisuuden kanssa, kuuntelemme, aistimme ja tunnemme erilaisia ​​skenaarioita, voimme irrottaa mielemme tämänhetkisistä haasteista ja hätätilanteista ja antaa mahdollisuuden muuttaa näkökulmia.

Sitten voimme katsoa asioita mahdollisuuksien puolelta ja tasoittaa tietä toiminnalle paremman tulevaisuuden muovaamiseksi. Itse asiassa tulevaisuus on auki!”

Koko vuoden 2023 ajan European University Associationin Yliopistot ja Euroopan tulevaisuus (UniFE) projekti kokosi ja konsultoi yliopiston johtoa, valtakunnallisia rehtorikokouksia ja yliopistoliittoja, asiantuntijoita ja opiskelijoiden edustajia laajaan keskusteluun Euroopan tulevaisuudesta ja toimialamme paikasta siinä. Tulevaisuusajattelun ja strategisten ennakointimenetelmien innoittamana UniFE-projektissa selvitettiin todennäköisiä vaikutuksia Euroopan yliopistojen yliopistoyhteistyön tulevaisuuteen seuraavan vuosikymmenen aikana.

UniFE-projektia ja näitä julkaisuja on ohjannut neuvottelukunta, johon kuuluvat: Josep M. Garrell, EUA:n presidentti (sekä entinen presidentti Michael Murphy); Carle Bonafous-Murat, vanhempi yhteyshenkilö, Brysselin toimisto, France Universités, Ranska; Katja Brøgger, apulaisprofessori, Århusin yliopisto, Tanska; Jukka Kola, rehtori, Turun yliopisto, Suomi; Amaya Mendikoetxea, rehtori, Madridin autonominen yliopisto, Espanja; ja Snježana Prijić Samaržija, rehtori, Rijekan yliopisto, Kroatia.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa