Liity verkostomme!

Ilmastonmuutos

Lihan tulevaisuus on laboratoriossa kasvatettua

SHARE:

Julkaistu

on

Lihantuotannon kasvihuonekaasupäästöt ovat katastrofi ilmastonmuutokselle, mutta kasviperäiset lihankorvikkeet, kuten soija, ovat joskus vielä pahempia ympäristölle. Suojellaksesi sekä planeettaa että kuluttajien valinnanvaraa, katso innovaatioita laboratoriossa kasvatetun lihan teknologiassa. Liha tappaa planeetan. Jopa innokkaat lihansyöjät (minä mukaan lukien) eivät voi paeta huomattavia kasvihuonekaasupäästöjä, jotka liittyvät pihvien saamiseen lautasillemme. Illinoisin yliopiston paperi, julkaistu Nature Food -julkaisussa vuonna 2021 todettiin, että lihantuotanto on vastuussa yli kolmanneksesta kaikista maailman päästöistä, mikä tarkoittaa, että lihateollisuus saastuttaa yli kaksinkertaisen koko Yhdysvaltain talouden, kirjoittaa Jason Reed.

Meillä on kaksi eri tapaa käsitellä tätä tilannetta. Ensimmäinen, jota useimmat ympäristönsuojeluliikkeet edistävät, on ryhtyä vegaaniksi. He väittävät, että pidättymällä eläinperäisistä tuotteista ja omaksumalla kasviperäisen ruokavalion voimme poistaa eläintuotannon kysynnän ja siten vähentää merkittävästi tämän teollisuuden vaikutusta planeettaan.

Valitettavasti maailma ei ole näin yksinkertainen. Kun lopetamme lihan syömisen, meidän on löydettävä muita proteiinin lähteitä. Linssien, papujen, palkokasvien ja palkokasvien lisäksi on hyvin vähän luonnollisia proteiininlähteitä, jotka eivät ole peräisin eläimistä – ja harvoilla olemassa olevilla kasviperäisillä proteiineilla on paljon omia ympäristöongelmiaan.

Nykyään useimpien vegaanien suosikkisuosikki on soija. Lihankorvikkeet, kuten tofu ja tempeh, käyttävät soijapapuja, koska ne tarjoavat proteiinia tarvitsematta kasvattaa eläimiä. Soijapavut sisältää paljon proteiinia ja vähän tyydyttynyttä rasvaa. Soijan tuotannosta vapautuu edelleen merkittävä määrä kasvihuonekaasuja – vajaan kilon päästöjä tuotekiloa kohden – mutta paljon vähemmän kuin liha, erityisesti naudanliha, jonka päästöt voivat olla jopa 99 kiloa elintarvikekiloa kohden. Toistaiseksi hyvin.

Valitettavasti tästä ongelmat alkavat. Soija päihittää naudanlihan päästöissä, mutta häviää pahasti käytännössä kaikissa muissa ympäristöpisteissä. Soijan tuotanto syyt maaperän eroosiota ja myötävaikuttaa siihen kuivuus sen kuluttaman vesimäärän takia. Se on a katastrofi myös biologisen monimuotoisuuden puolesta. Ehkä pahinta, koska se on niin tehoton sato kasvaa, se kuluttaa loppuun valtavia maa-alueita, jotka ruokkivat metsien hävittämistä.

Soija on luonnonkatastrofi. Naudanlihasta soijatuotteisiin siirtyminen vahingoittaa ympäristöä uusilla ja tuhoisilla tavoilla. Pelkästään "vegaaniksi siirtyminen" ei siis ole hyvä tapa vähentää ruokavaliovalintoidemme vaikutusta planeetalle (ja tietysti se tarkoittaa vähemmän vaihtoehtoja kuluttajina). Täytyy olla parempi tapa, ja todellakin on.

Kuten usein tapahtuu, vastaus tähän ongelmaan on innovaatio. Niiden meistä, jotka haluavat tehdä oman osamme pelastaakseen planeetan nauttien samalla lihasta ja muista eläintuotteista, ei tarvitse ryhtyä vegaaniksi. Sen sijaan voimme vain levätä ja antaa vapaiden markkinoiden tehdä sen, mikä parhaaksi näkee.

Mainos

Vielä muutama vuosi sitten ajatus laajasti saatavilla olevasta, turvallisesta ja halvasta laboratoriossa kasvatetusta lihasta saattoi tuntua unelmalta. Nykyään se näyttää kuitenkin lähempänä kuin koskaan. Lihan kasvattaminen laboratoriossa tuotantoeläinten sijaan tarkoittaa, että voimme nauttia lihatuotteista ilman, että meidän tarvitsee kasvattaa lehmiä, mikä tarkoittaa, että metaanipäästöt eivät ole enää huolenaihe, puhumattakaan eläinten hyvinvoinnista vaikutukset massaviljelystä.

Laboratoriossa kasvatettu liha etenee kovaa vauhtia supermarkettien hyllyille. Esimerkiksi Israelissa toimiva yritys on hiljattain voitti hyväksynnän amerikkalaisilta sääntelyviranomaisilta myydä laboratoriossa kasvatettua kanaa yhdysvaltalaisissa ravintoloissa. Yksi tutkimus arvioi, että vuoteen 2035 mennessä lähes neljännes maailman lihankulutuksesta on laboratoriossa kasvatettua lihaa.

Näyttää väistämättömältä, että laboratoriossa kasvatetusta lihasta tulee normi monille. Se olisi merkittävä parannus nykytilanteeseen, jossa ainoa tapa välttää lihantuotannon kasvihuonekaasupäästöt on valita ylivoimainen vegaaniruokavalio, jossa on runsaasti soijaa, mikä pilaa planeetan eri tavoin. Innovaatio, ei pidättäytyminen, on ratkaisu ongelmaan, jossa liha tappaa planeetan.

Jason Reed on Lontoossa toimiva politiikan analyytikko, joka on erikoistunut terveys- ja ympäristökysymyksiin. Hän kommentoi poliittisia ja poliittisia kysymyksiä useille tiedotusvälineille ympäri maailmaa. @JasonReed624

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa