Liity verkostomme!

Azerbaidžan

Azerbaidžan: Avaintekijä Euroopan energiavarmuudessa

SHARE:

Julkaistu

on

Vanha manner seisoo merkittävän muutoksen partaalla. Nykyinen geopoliittinen epävakaus pakottaa Euroopan johtajat etsimään vaihtoehtoisia energialähteitä. Näissä uusissa todellisuuksissa yhä enemmän huomiota kiinnitetään luotettavaan ja kunnianhimoiseen Kaspianmeren rantavaltioon - Azerbaidžaniin.

Azerbaidžan on tulen, muinaisten perinteiden ja laajojen tulevaisuudennäkymien maa, ja sillä on vuosituhansien vanhan historian, ainutlaatuisen luonnon ja rikkaan kulttuurin lisäksi valtavat eri luonnonvarojen, mukaan lukien maakaasu, varat. Tämän pienen Kaspianmeren tasavallan rooli Euroopan energiavarmuuden varmistamisessa kasvaa päivä päivältä yhä tärkeämmäksi.

Kaspianmeren öljy- ja kaasuvarat ovat pitkään herättäneet maailmanlaajuisten suurvaltojen huomion. 20. syyskuuta 1994 historiallinen "Vuosisadan sopimus" merkitsi merkittävää virstanpylvästä alueen energiageopolitiikassa. Tämä Azerbaidžanin silloisen presidentin Heydar Alijevin aloitteesta ja johtamasta sopimus on yksi tärkeimmistä sopimuksista poliittisen, taloudellisen ja strategisen merkityksensä kannalta. "Vuosisadan sopimukseen", arvoltaan 7.4 miljardia dollaria, osallistui 13 suurta kansainvälistä öljy-yhtiötä kahdeksasta maasta - Azerbaidžanista, Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta, Venäjältä, Turkista, Norjasta, Saudi-Arabiasta ja Japanista.

Azerbaidžan on vuosien saatossa osoittanut olevansa luotettava ja rehellinen kumppani, joka toimittaa öljyn lisäksi myös kaasua Eurooppaan. Kaspianmeren sinisestä polttoaineesta on tullut useiden Euroopan maiden vakauden avain. Vastatakseen alueen kasvaviin tarpeisiin osapuolet sopivat kaasutoimitusten lisäämisestä Eurooppaan 20 miljardiin kuutiometriin vuodessa vuoteen 2027 mennessä. Vastaavan muistion allekirjoittivat kesällä 2022 presidentti Ilham Alijev ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

EU ja Azerbaidžan solmivat strategisen kumppanuussopimuksen energiavarmuudesta

"Olet todellakin meille tärkeä energiakumppani ja olet aina ollut luotettava. Olit tärkeä kumppani paitsi toimitusvarmuudellemme myös pyrkimyksillemme tulla ilmastoneutraaliksi", sanoi Ursula von der Leyen sopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä. muistio.

Mainos

Eteläisen kaasukäytävän kartta      

Maan vahvistetut maakaasuvarat ovat 2.6 biljoonaa kuutiometriä, ja ennustettujen maakaasuvarantojen arvioidaan olevan noin 3 biljoonaa kuutiometriä. Pääasiallinen maakaasun lähde Azerbaidžanista Eurooppaan on jättiläinen Shah Deniz -kenttä, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus ottaa mukaan myös muita kenttiä, kuten Babek, Umid, Karabah ja Absheron. Ensimmäinen kaasu ja lauhde Absheronilta hankittiin heinäkuussa 2023, ja kaasuntuotannon on määrä alkaa tänä vuonna osana Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli -lohkon kehitysprojektia. Aluksi suunnitellaan noin puoli miljardia kuutiometriä, mutta jatkossa määrät voivat jopa viisinkertaistua.

Nykyään Azerbaidžanin kaasua vastaanottavat Georgia, Türkiye, Kreikka, Bulgaria, Romania, Unkari, Serbia ja Italia sekä Italian kautta useat suuret energiayhtiöt Saksasta, Isosta-Britanniasta, Ranskasta ja Sveitsistä. Myös Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Kroatia, Slovakia ja Pohjois-Makedonia ovat kiinnostuneita kaasun ostamisesta. Lisäksi Romania on kiinnostunut ostamaan nesteytettyä maakaasua (LNG) Azerbaidžanista. Tämä lupaava hanke sisältää nesteytetyn maakaasun tuotannon SOCAR-terminaalissa yhdessä Georgian Mustanmeren satamasta ja sen toimituksen nesteytetyssä muodossa Romanian Constantan satamaan.

Rakennustyöt Beratissa, Albaniassa, joulukuussa 2016

Azerbaidžanin kaasun korkea kysyntä ei ole yllättävää: Azerbaidžanin luotettavuus, vakaus ja kehittynyt infrastruktuuri houkuttelevat sijoittajia. Azerbaidžan täytti kaikki velvoitteensa myös pandemian aikana, kun kauppa- ja logistiikkaketjut katkesivat ja jotkut maat irtisanoivat yksipuolisesti sopimuksia. Pitkäaikaisten sopimusten politiikka antaa Azerbaidžanille mahdollisuuden varmistaa toimitusten ennustettavuuden ja luotettavuuden.

"Nyt voimme siis kaikki nähdä, että eteläinen kaasukäytävä on jo muuttanut monia ihmishenkiä ja tehnyt Euroopasta turvallisemman. Samalla kun Eurooppa lisää energiansaamistaan, eteläinen kaasukäytävä tulee epäilemättä jäämään yhdeksi harvoista vakaista ja kilpailukykyisistä energialähteistä. putkikaasu toimitetaan EU:hun”, sanoi Albanian pääministeri Edi Rama eteläisen kaasukäytävän neuvoa-antavan neuvoston ministerikokouksessa tämän vuoden maaliskuussa.

Eteläisen kaasukäytävän neuvoa-antavan neuvoston 10. ministerikokous Bakussa, Azerbaidžanissa, maaliskuu 2024

Azerbaidžan on vuosia investoinut öljy- ja kaasuinfrastruktuurin kehittämiseen, ja näiden ponnistelujen kruununjalokivi oli eteläisen kaasukäytävän avaaminen, joka ulottuu noin 3500 kilometriä. Käytävä koostuu kolmesta osasta - South Caucasus Pipeline (SCP), Trans-Anatolian Pipeline (TANAP) ja Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Kaasu pumpataan Shah Denizin kentältä Georgian ja Türkiyen rajalle Etelä-Kaukasuksen putkilinjaa pitkin, ja sieltä yksi haara toimitetaan turkkilaisille kuluttajille Erzurumissa BOTAŞ-järjestelmän kautta, kun taas toinen haara kulkee TANAPin kautta turkkilaisille kuluttajille Eskisehirissä. ja sitten liitetään TAP:iin, jonka kautta kaasu virtaa Euroopan maihin - Kreikkaan, Bulgariaan ja Italiaan.

Azerbaidžanin kaasun toimittaminen Eurooppaan on myös vahvistanut Italian roolia tällä alueella. "Made in Italyn" yritys- ja tuottavuusministeri Adolfo Urso totesi "Il Messaggero" -lehden haastattelussa, että "tulevaisuudessa [Italiasta – toim.] voi tulla kaasukeskus, muun muassa kaksinkertaistamalla kaasun kapasiteetti TAP-putki." Azerbaidžanista on jo tullut Italian toiseksi suurin kaasuntoimittaja Algerian jälkeen.

Kaiken kaikkiaan Azerbaidžanin kaasun toimitusreitti monipuolistuu. Esimerkiksi Kreikassa IGB-yhdysjohto on kytketty TAP:iin, jonka kapasiteetti on 3 miljardia kuutiometriä (jossa on potentiaalia kasvaa 5 miljardiin kuutiometriin), jonka kautta 1 miljardi kuutiometriä toimitetaan vuosittain Bulgariaan. Myös Joonianmeren ja Adrianmeren välisen putkilinjan rakentamista harkitaan – toinen liitoskohta, jonka kapasiteetti on 5 miljardia kuutiometriä vuodessa. Sen on tarkoitus kulkea Albanian, Montenegron, Bosnia ja Hertsegovinan ja Kroatian kautta.

Azerbaidžanin kumppanuuden vakaus ja luotettavuus ovat erityisen arvokkaita nykypäivän myrskyisissä aikoina. EU-maat ovat yhä enemmän kiinnostuneita Azerbaidžanin kaasusta pitkäaikaisena ja vakaana lähteenä. Viime vuonna toimitukset nousivat 11.5 miljardiin kuutiometriin, kun se vuonna 8 oli 2021 miljardia.

Nämä tekijät huomioon ottaen EU ja Azerbaidžan avaavat joka vuosi uusia ulottuvuuksia energiayhteistyön mahdollisuuksista. EU:n ja Azerbaidžanin välisen strategista kumppanuutta koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittamisen jälkeen kesällä 2022, huhtikuussa 2023 yhteisymmärryspöytäkirja Bulgarian, Romanian, Unkarin, Slovakian ja Azerbaidžanin valtion kaasunsiirtooperaattoreiden välillä. yhtiö SOCAR allekirjoitettiin. Solidarity Ring -niminen aloite avaa uusia yhteistyömahdollisuuksia lisäkaasutoimituksiin Eurooppaan tehostettujen kaasunsiirtojärjestelmien kautta.

Azerbaidžanin kaasun toimittaminen Eurooppaan on laajamittainen ja pitkäaikainen hanke. Energiapulssin jatkuvaksi pysymiseksi Azerbaidžanissa on järjestetty vuotuisia ministerikokouksia Eteläisen kaasukäytävän neuvoa-antavan toimikunnan puitteissa vuodesta 2015 lähtien. Viimeisin istunto, johon osallistui edustajia 23 maasta, 6 kansainvälisestä organisaatiosta ja 44:stä. yrityksille, tapahtui tämän vuoden maaliskuun alussa.

Neuvoa-antavalla toimikunnalla on merkittävä rooli Eteläisen kaasukäytävän toiminnan koordinoinnissa, mutta myös keskustelussa osallistuvien maiden jatkotoimista energiavarmuuden varmistamisessa. Keskeisenä mekanismina Neuvottelukunta auttaa vastaamaan nykyajan haasteisiin asianmukaisesti, ja tästä syystä neuvostossa on viime vuodet pidetty vihreää energiaa käsitteleviä ministerikokouksia.

”Southern Gas Corridor on kehittynyt yhteistyöfoorumiksi myös uusiutuvien energialähteiden ja sähköistyksen alalla. Tämä on poikkeuksellinen tulos ja todiste siitä, kuinka tämä projekti on tulevaisuuteen katsova ja avoin tulevaisuuteen. Olemme tehneet puhtaasta energiasta keskeisen osan EU:n ja Azerbaidžanin kahdenvälisiä suhteita”, totesi EU:n energiakomissaari ja Eteläisen kaasukäytävän neuvottelukunnan toinen puheenjohtaja Kadri Simson viimeisimmässä istunnossa.

Joulukuussa 2022 Azerbaidžanin, Unkarin, Georgian ja Romanian hallitukset allekirjoittivat Bukarestissa sopimuksen strategisesta kumppanuudesta vihreän energian kehittämisessä ja toimittamisessa. Sopimuksen mukaan Mustanmeren pohjalle vedetään 1 GW:n sähkönsiirtokaapeli. Kaapeli on tarkoitettu toimittamaan Azerbaidžanissa tuotettua sähköä Georgian ja Mustanmeren kautta Romaniaan jatkokuljetettaviksi Unkariin ja muihin Euroopan maihin.

Lähitulevaisuudessa Azerbaidžanista tulee uusiutuvien energialähteiden toimittajan lisäksi myös kauttakulkumaa Keski-Aasian maista Eurooppaan. Viime vuoden marraskuussa Azerbaidžan, Kazakstan ja Uzbekistan sopivat yhteisyrityksen perustamisesta vihreän energian vientiä varten Eurooppaan. Sopimus saavutettiin kolmen maan energia- ja talousministerien Bakussa pidetyssä kokouksessa.

Tässä yhteydessä eteläisellä kaasukäytävällä voi olla tärkeä rooli vihreään energiaan siirtymisessä. Siirtymäkaudella, jolloin uusiutuvat energialähteet eivät voi täysin korvata fossiilisia polttoaineita, Southern Gas Corridor voi taata energiansaannin vakauden. Lisäksi maakaasu on puhtaampi fossiilinen polttoaine verrattuna hiileen ja öljyyn, mikä tarkoittaa, että sen käyttö vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.

Azerbaidžanin panos energialähteiden monipuolistamiseen ja Euroopan energiavarmuuden vahvistamiseen on merkittävä. Azerbaidžanin ja EU:n strateginen kumppanuus tällä alalla kehittyy edelleen ja edistää koko alueen vakautta ja kestävää kehitystä.

Azerbaidžan ei ole vain kaasun viejä, vaan myös potentiaalinen uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian viejä. Se on maa, joka pyrkii talouden monipuolistamiseen ja investointeihin tulevaisuuteen. Öljy- ja kaasusektorin kehittämiseen panostetaan pitkäjänteisesti strategisilla uudistuksilla, joilla pyritään lisäämään läpinäkyvyyttä ja parantamaan liiketoimintaympäristöä. Azerbaidžan on osoittanut olevansa vastuullinen toimija globaaleilla energiamarkkinoilla, valmiina pitkäaikaiseen yhteistyöhön ja yhteisiin ratkaisuihin globaaleihin haasteisiin.

Mikrotunneliporakoneen osat kootaan työmaalla, Melendugno, Italia, tammikuu 2019

Öljy- ja kaasudiplomatian historiassa Azerbaidžan on jo tehnyt kirkkaan ja merkittävän jälkensä. Nykyään sen rooli Euroopan energiavarmuuden varmistamisessa on yhä tärkeämpää. Kaspianmeren kaasu ei ainoastaan ​​lämmitä eurooppalaisten koteja, vaan sytyttää myös toivon liekin vakaasta ja vauraasta tulevaisuudesta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa