Liity verkostomme!

ICT

Mitä ihmiset tekevät vanhoilla ICT-laitteillaan?

SHARE:

Julkaistu

on

- ICT Laitteista syntyy kasvava määrä jätettä vanhoista laitteista, kuten kannettavista tietokoneista, tableteista, matkapuhelimista, älypuhelimista ja pöytätietokoneista. Tämä herättää kysymyksen, mitä tapahtuu ICT-laitteille, joita ei enää tarvita.

13 % kierrätti vanhat pöytätietokoneensa

Yksi viidestä ihmisestä (19 %) EU pitivät pöytätietokoneensa kotona, 13 % ihmisistä kierrätti vanhat pöytätietokoneensa, 8 % antoi ne pois tai myi ja 2 % heitti pois. Loput vastaajista joko eivät koskaan ostaneet pöytätietokoneita, jatkavat olemassa olevien laitteidensa käyttöä tai ovat ryhtyneet muihin toimiin niiden kanssa.

Eniten vanhoja pöytätietokoneita kierrättivät Ruotsissa (29 %), Alankomaiden (27 %) edellä, kun taas Suomessa, Tanskassa ja Itävallassa osuus oli lähes 20 %.

Alankomaat (15 %) ja Romania (13 %) ilmoittivat suurimman osuuden ihmisistä, jotka ovat luovuttaneet tai myyneet vanhan pöytätietokoneensa jollekin toiselle.

Kolmannes piti vanhat kannettavat tietokoneet ja tabletit, vain 10 % kierrätettiin

Myös vanhat kannettavat tietokoneet ja tabletit pidettiin pääasiassa kotitaloudessa (33 %). Jälleen vain 10 prosenttia EU:n ihmisistä kierrätti vanhat kannettavat tietokoneet tai tabletit, 11 prosenttia antoi ne pois tai myi ja 1 prosentti heitti pois. Loput vastaajista joko eivät koskaan ostaneet kannettavia tai tabletteja, käyttävät edelleen olemassa olevia laitteitaan tai ovat ryhtyneet muihin toimiin niiden kanssa.

Mainos

Eniten vanhoja kannettavia tai tabletteja kierrättävistä ihmisistä havaittiin Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa, lähes 18 % henkilöistä, seuraavaksi tulevat Kreikka (17 %) ja Kroatia (15 %).

Kroatia (35 %) ja Ranska (15 %) ilmoittivat eniten ihmisistä, jotka ovat luovuttaneet tai myyneet vanhan kannettavansa tai tablettinsa jollekin toiselle.

Puolet ihmisistä pitää vanhat kännykänsä tai älypuhelimensa kotona

Enää käytössä olevien ICT-laitteiden pääkohde oli omistajan koti. Lähes puolet ihmisistä (49 %) piti vanhat kännykänsä tai älypuhelimensa taloudessa.

Vain 10 prosenttia EU:n ihmisistä kierrätti vanhan matkapuhelimensa tai älypuhelimensa, 17 prosenttia antoi sen pois tai myi kotitalouden ulkopuoliselle henkilölle ja 2 prosenttia heitti sen roskiin kierrättämättä. Loput vastaajista joko eivät koskaan ostaneet matkapuhelimia tai älypuhelimia, käyttävät edelleen olemassa olevia laitteitaan tai ovat ryhtyneet muihin toimiin niiden kanssa.

Kreikka (18 %), Itävalta (17 %) ja Tšekki (15 %) ilmoittivat eniten vanhan matkapuhelimen tai älypuhelimen kierrättämisestä vuonna 2022, seuraavaksi tuli Tanska (14 %) ja useat maat lähes 12 % (Puola, Espanja, Irlanti, Belgia ja Alankomaat). 

Kroatia (32 %) ja Hollanti (24 %) ilmoittivat eniten ihmisistä, jotka ovat luovuttaneet tai myyneet vanhan puhelimensa toiselle.

Lisätietoja

Metodologiset huomautukset

Tässä artikkelissa esitetyt tiedot ovat peräisin vuoden 2022 tutkimuksesta ICT:n käytöstä kotitalouksissa ja yksilöissä. Tiedot viittaavat viimeisimpiin vastaajiin, jotka ovat vaihtaneet/ei enää käytä.  

Jos sinulla on kysyttävää, käy osoitteessa ottaa yhteyttä sivu. 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa