Liity verkostomme!

maahanmuutto

Mitä maksaa jäsenmaiden pitäminen EU:n rajattoman alueen ulkopuolella?

SHARE:

Julkaistu

on

Alkaa 31. maaliskuutast Kaakkois-Euroopan Bulgaria ja Romania liittyivät osittain rajattomaan Schengen-alueeseen. Nämä kaksi pyrkivää kansakuntaa ovat yrittäneet päästä täysjäseniksi jo vuosia, mutta äskettäin Alankomaat ja Itävalta tukahduttavat heidän ponnistelunsa.

Schengen-sopimus edustaa vapaan liikkuvuuden huippua Euroopan unionin sisällä.

Miten tämä vaikuttaa EU:hun ja sen jäsenmaihin?

- Euroopan parlamentti julkaisi lehdistötiedotteen korostaa taloudellista taakkaa, joka aiheutuu molempien maiden pitämisestä Schengenin ulkopuolella.

Romania häviää 2 miljardia euroa vuodessa , paikallisten varustamoiden mukaan. Bulgarian valtiovarainministeri väittää, että menetys Bulgarian viivästymisestä euroalueeseen ja Schengeniin on välillä 4 % ja 5 % maan BKT:sta. Tiedot ovat olleet saatavilla vuosia, ja niitä on käytetty laajasti Brysselissä aiheesta käytyjen monien keskustelujen aikana.

Miksi Bulgaria ja Romania eivät ole Schengenin täysjäseniä?

Mainos

Romania ja Bulgaria pääsivät maaliskuussa Schengen-alueelle vain ilma- ja merirajoilla. Sekin tapahtui pitkän hylkäämisen jälkeen.

Vaikka EU:n raskassarjat, kuten Saksa ja Ranska, ilmaisivat tukensa Bulgarian ja Romanian liittymiselle täysjäseniksi, Alankomaiden parlamentti rikkoi yksimielisyyttä vuoden 2022 lopulla ja kehotti entistä pääministeriä Mark Ruttea estämään kaksi hakemusta, jotka väittävät korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden yleistymistä.

Toinen veto-oikeus tuli Itävallalta sen jälkeen, kun liittokansleri Karl Nehammer sanoi, että laajentunut Schengen-alue tekisi Itävallasta kyvyttömän selviytymään uudesta siirtolaisvirrasta. Bulgarialla ja Romanialla ei ole yhteistä rajaa Itävallan kanssa.

Virkamiehet Bukarestissa ja Sofiassa itkevät pahaa tuolloin veto-oikeudesta ja syytti Itävaltaa ja Alankomaita epäoikeudenmukainen kohtelu ja kaksoisstandardit.

Euroopan parlamentin edustaja Alin Mituţa sanoo, että "Romania liittyy Schengeniin samalla tavalla kuin se liittyi EU:hun – puolet oikeuksistaan ​​ja lisävaatimuksin".

Romanialainen europarlamentaarikko Cristian Terheş kritisoi Itävallan toistuvaa veto-oikeutta Romaniaa vastaan ​​sanoen, että maarajojen tarkastukset voivat vaikuttaa vain kielteisesti Romanian talouteen.

"Itävalta loukkasi Romanian oikeuksia ja esti Romanian pääsyn Schengen-alueeseen". Parlamentti jatkaa, että näillä toistuvilla hylkäyksillä "rikotaan Romanian allekirjoittamaa EU-jäsenyyssopimusta ja Itävallalle on annettu yksinoikeus päättää, milloin maamme liittyy Schengen-alueeseen maarajoilla".

Jopa vuoden 31 jälkeenst maaliskuuta lähtien lentokentät valvoivat edelleen Romanian kansalaisten passitarkastuksia, johon toinen romanialainen Euroopan parlamentin jäsen Vasile Blaga kiinnittää huomiota.

Täydellisen Schengen-jäsenyyden osalta sekä Romanian että Bulgarian hallitukset vaativat täyttävänsä tarvittavat kriteerit vuosia sitten. The Euroopan komissio ja Euroopan parlamentti  ovat kehottaneet kaikkia jäsenvaltioita äänestämään niistä ja vahvistaneet, että ehdokkaat ovat täyttäneet kaikki tekniset ehdot.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa