Liity verkostomme!

Ilmastonmuutos

Kopernikus: Globaali lämpötilaennätysputki jatkuu – huhtikuu 2024 on ennätysten kuumin

SHARE:

Julkaistu

on

Pintailman lämpötilapoikkeama huhtikuussa 2024 suhteessa huhtikuun keskiarvoon ajanjaksolla 1991-2020. Tietolähde: ERA5. Luotto: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Copernicus Climate Change Service (C3S), jonka toteuttaa Euroopan keskipitkän aikavälin sääennusteiden keskus Euroopan komission puolesta EU:n rahoituksella, julkaisee säännöllisesti kuukausittaisia ​​ilmastotiedotteita, jotka raportoivat maapallon pintailman ja meren lämpötiloissa, merijääpeitteessä ja hydrologisissa muuttujissa havaituista muutoksista. Kaikki raportoidut havainnot perustuvat tietokoneella tehtyihin analyyseihin ja ERA5-uudelleenanalyysitietoaineistoon, jossa on käytetty miljardeja mittauksia satelliiteista, laivoista, lentokoneista ja sääasemista ympäri maailmaa.

Kuukausittaiset maapallon pintailman lämpötilapoikkeamat (°C) suhteessa vuosiin 1850–1900 tammikuusta 1940 huhtikuuhun 2024 aikasarjoina kullekin vuodelle. 2024 näkyy paksulla keltaisella viivalla, 2023 paksulla punaisella viivalla ja kaikki muut vuodet ohuilla viivoilla varjostettuina vuosikymmenen mukaan sinisestä (1940-luku) tiilenpunaiseen (2020-luku). Tietolähde: ERA5. Luotto: C3S/ECMWF. 

Huhtikuu 2024 – Pintailman lämpötila ja merenpinnan lämpötilan kohokohdat:

 • Huhtikuu 2024 oli maailmanlaajuisesti lämpimämpi kuin mikään aikaisempi huhtikuu tietueessa: ERA5:n pintailman keskilämpötila oli 15.03 °C, 0.67 °C korkeampi kuin vuosien 1991–2020 keskiarvo huhtikuussa ja 0.14 °C korkeampi kuin aikaisempi huhtikuussa 2016 asetettu huippu. 
 • Tämä on yhdestoista peräkkäinen kuukausi, joka on lämpimin vuoden vastaavan kuukauden ERA5-datatietueessa. Vaikka epätavallista, samanlainen kuukausittaisten globaalien lämpötilaennätysten sarja tapahtui aiemmin vuosina 2015/2016. 
 • Kuukausi oli 1.58 astetta lämpimämpi kuin vuosien 1850-1900, nimetyn esiteollisen vertailuajan, huhtikuun keskiarvon arvio. 
 • Maapallon keskilämpötila viimeisten 12 kuukauden ajalta (toukokuu 2023 – huhtikuu 2024) on korkein ennätysten mukaan, 0.73 °C korkeampi kuin vuosien 1991–2020 keskiarvo ja 1.61 °C korkeampi kuin esiteollinen aikakausi 1850–1900.  
 • Huhtikuun 2024 keskilämpötila Euroopassa oli 1.49 astetta korkeampi kuin vuosien 1991–2020 huhtikuun keskilämpötila, joten kuukausi oli toiseksi lämpimin huhtikuu mantereella mitattuna. 
 • Lämpötilat olivat eniten keskimääräistä korkeampia Itä-Euroopan alueilla. Fennoskandiassa ja Islannissa lämpötilat olivat keskimääräistä alhaisemmat. Keskilämpötila kuitenkin peittää Länsi-Euroopassa huhtikuun alussa ja loppupuolella koetun lämpimien ja kylmempien lämpötilojen välisen kontrastin.
 • Euroopan ulkopuolella lämpötilat olivat keskimääräistä korkeampia Pohjois-Amerikan pohjois- ja koillisosissa, Grönlannissa, Itä-Aasiassa, Luoteis-Lähi-idässä, osissa Etelä-Amerikkaa ja suurimmassa osassa Afrikkaa. 
 • El Niño itäisen päiväntasaajan Tyynellämerellä jatkoi heikkenemistä kohti neutraaleja olosuhteita, mutta meriilman lämpötilat pysyivät yleisesti ottaen epätavallisen korkealla tasolla.  
 • Globaali merenpinnan lämpötila (SST) huhtikuussa 2024 leveydellä 60° S–60° N oli 21.04°C, kuukauden korkein ennätysarvo, hieman alle maaliskuussa 21.07 mitatun 2024°C. 
 • Tämä on kolmastoista kuukausi peräkkäin, jolloin SST on ollut lämpimin ERA5-datatietueessa vuoden vastaavalle kuukaudelle.

Päivittäinen merenpinnan lämpötila (°C) on keskimääräinen napojen ulkopuolisen maailmanmeren yli (60° S–60° N) vuosina 2023 (oranssi) ja 2024 (tummanpunainen). Kaikki muut vuodet 1979–2022 on esitetty harmailla viivoilla. Viitejakson 1991–2020 vuorokausikeskiarvo on esitetty harmaalla katkoviivalla. Tietolähde: ERA5. Luotto: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Copernicus Climate Change Servicen (C3S) johtajan Carlo Buontempon mukaan "El Niño saavutti huippunsa vuoden alussa ja merenpinnan lämpötilat itäisellä trooppisella Tyynellämerellä ovat nyt palaamassa kohti neutraaleja olosuhteita. Vaikka lämpötilavaihtelut liittyvät siihen El Niñon kaltaisten luonnollisten kiertokulkujen myötä valtamereen ja ilmakehään loukkuun jäänyt lisäenergia kasvihuonekaasupitoisuuksien kasvaessa ajaa maapallon lämpötilaa kohti uusia ennätyksiä."

Poikkeamat ja äärimmäisyydet merenpinnan lämpötilapersentiileissä huhtikuussa 2024. Väriluokat viittaavat lämpötilajakaumien prosenttipisteisiin viitejaksolta 1991–2020. Äärimmäiset ("viilein" ja "lämpimin") -kategoriat viittaavat ajanjaksoon 1979–2024. Arvot lasketaan vain jäättömille valtamerille. Merijään peittämät alueet ja jäähyllyt huhtikuussa 2024 näkyvät vaaleanharmaalla. Tietolähde: ERA5. Luotto: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Mainos

Huhtikuu 2024 – Hydrologiset kohokohdat:

 • Huhtikuussa 2024 sää oli pääosin keskimääräistä sateisempaa suurimmassa osassa Luoteis-, Keski- ja Koillis-Eurooppaa. 
 • Suurin osa Etelä-Euroopasta, mukaan lukien suuri osa Itä-Espanjasta, Italian niemimaa, Länsi-Balkan, Türkiye, Ukraina ja Etelä-Venäjä sekä Islanti, olivat keskimääräistä kuivempia. 
 • Huhtikuussa 2024 olosuhteet olivat keskimääräistä kosteammat Keski-, Itä- ja Etelä-Pohjois-Amerikan alueilla, Keski-Aasiassa, Persianlahden maissa, itäisimmässä Aasiassa, Itä-Australiassa ja Etelä-Brasiliassa; rankkasateet johtivat usein tulviin. 
 • Keskimääräistä kuivempia olosuhteita nähtiin osissa Pohjois-Meksikoa, Kaspianmeren ja Tiibetin tasangon ympäristössä. Suurin osa Australiasta oli myös keskimääräistä kuivempaa.

Huhtikuu 2024 – Merijään kohokohdat

 • Arktisen merijään laajuus oli noin 2 % keskiarvon alapuolella, mikä on suhteellisen pieni negatiivinen poikkeama verrattuna viimeisten 10 vuoden aikana havaittuihin huhtikuun poikkeamiin.
 • Kuten maaliskuussa, jään pitoisuuspoikkeavuudet sekoittuivat Jäämerellä. Grönlanninmerellä pitoisuudet pysyivät keskimääräistä korkeammalla, mikä on jatkunut lokakuusta lähtien. 
 • Etelämantereen merijään laajuus oli 9 % keskiarvon alapuolella, mikä on 10. matalin laajuus huhtikuulle satelliittitiedoissa, mikä jatkaa toistuvien suurten negatiivisten poikkeamien mallia vuodesta 2017 lähtien. 
 • Merijääpitoisuudet olivat helmi- ja maaliskuun tapaan keskimääräistä alimpia pohjoisella Weddell-merellä ja Ross-Amundsenin meren sektorilla.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa