Liity verkostomme!

Iran

Miksi EU:n parlamentin pyyntöön IRGC:n luetteloimisesta terrorijärjestöksi ei ole vielä vastattu?

SHARE:

Julkaistu

on

EU:n ulkopoliittinen päällikkö toisti EU:n kieltäytyneen leimaamasta IRGC:tä terroristiyksiköksi, mikä herätti parlamentin jäsenten lisäkritiikkiä täysistunnon keskustelun aikana. Borrell väitti, että oikeudelliset perusteet IRGC:n luettelolle merkitsemiselle eivät ole vielä täyttyneet. Vastauksena Borrellin väitteeseen, jonka mukaan IRGC:n luetteloon merkitsemisen oikeudelliset perusteet eivät täyttyneet, ruotsalainen Euroopan parlamentin jäsen Charlie Weimers kutsui häntä "valehtelijaksi".

Euroopan parlamentti hyväksyi viime viikolla päätöslauselman, jossa se kehotti EU:ta määräämään Teheranille lisää pakotteita ja nimeämään Iranin vallankumouskaartin (IRGC) terroristijärjestöksi. Tämä päätöslauselma, joka hyväksyttiin äänin 357 puolesta, 20 vastaan ​​ja 58 tyhjää, oli vastaus Iranin äskettäiseen hyökkäykseen Israelia vastaan.

Iran laukaisi 13. huhtikuuta sen ensimmäinen suora hyökkäys Israelin aluetta vastaan ​​yli 350 lennolla sekä risteily- ja ballistisilla ohjuksilla, joista 99 % siepattiin Israelin ja Yhdysvaltojen johtaman liittouman toimesta Israelin armeijan mukaan.

Istunnossa Euroopan parlamentti tuomitsi jyrkästi Iranin ennennäkemättömän hyökkäyksen Israelin alueelle ja vannoi täyden tukensa Israelin ja sen kansalaisten turvallisuudelle Iranin hallituksen ja sen valtakuntien uhkauksia vastaan.

Päätöslauselmassa toistetaan parlamentin pitkäaikainen kehotus sisällyttää Iranin islamilainen vallankumouskaarti EU:n terroristijärjestöjen luetteloon ja korostetaan, että tällainen päätös on jo kauan odotettu Iranin pahanlaatuisten toimien vuoksi. Samoin se kehottaa neuvostoa ja EU:n ulkopoliittinen päällikkö Josep Borrellia lisäämään Hizbollahin kokonaisuudessaan samalle listalle, päätöslauselmassa sanotaan.

Libanonin Hizbollah on Iranin suurin ja rikkain edustaja, ja se käy parhaillaan sotaa Israelin pohjoisrintamalla. Lokakuun 7. päivästä lähtien, kun Iranin tukema Gazan Hamas hyökkäsi Israeliin, yli 3,200 70,000 ammusta on ammuttu Israelin alueelle Libanonista. Tästä syystä XNUMX XNUMX israelilaista on evakuoitu rajayhteisöistä, eivätkä he ole voineet palata koteihinsa lokakuun jälkeen.

Uusin päätöslauselma hyväksyttiin päivä sen jälkeen, kun parlamentissa Iranista käydyn keskustelun aikana käytiin kiivaita kiistoja, joissa EU:n ulkopoliittinen päällikkö Josep Borrell joutui Euroopan parlamentin jäsenten ankaraan tehtävään, koska hän ei ollut nimennyt IRGC:tä terroristijärjestöksi. Väittäen, että blokki on jo listannut Teheranin puolisotilaalliset joukot "Iran Weapons of Mass Destruction" -pakotteisiin, Borrell sanoi, että "tämän järjestön luetteloimisella "terroristijärjestöksi" ei olisi käytännön vaikutusta.

Mainos

Muuten, keskustelun aikana Borrell viittasi Israelin hyökkäykseen Israeliin kohdistuvaa hyökkäystä edeltäneeseen Iranin konsulaatin rakennukseen Damaskuksessa. "Tuomitsimme myös tämän tapahtuessa", hän sanoi jättäen huomioimatta tosiasian, että tämä konsulaatti oli itse asiassa IRGC:n komentajien päämaja Syyrian pääkaupungissa.

Tässä on mitä Borrell myös sanoi: "Meillä on pakotejärjestelmä Irania vastaan, koska se on toimittanut droneja Venäjälle. No, pakotejärjestelmää voidaan nyt käyttää sanktioimaan ohjusten tuotantoa ja mahdollisia siirtoja Iranista Venäjälle. Puhun mahdollisesta siirrosta, mutta myös itse tuotannosta ja myös tällaisten aseiden Iranin toimituksista Lähi-itään ja Punaisenmeren alueelle.

Hän lisäsi, että ''pakotteet ovat tärkeä väline, ja olemme käyttäneet niitä lähettääksemme Iranille selkeän viestin sen vaarallisista leviämistoimista, joilla pyritään horjuttamaan aluetta. Mielestäni meidän on kuitenkin ymmärrettävä, etteivät sanktiot yksin ole politiikkaa. Pakotteet ovat politiikan välineitä. Pakotteet eivät yksinään voi estää Irania. Tämän pitäisi olla ilmeistä vuosia kestäneiden kansainvälisten pakotteiden jälkeen. Iran on yhdessä Pohjois-Korean kanssa maailman pakotetuin maa. Pakotteet eivät yksinään ratkaise kärjistymisriskiä, ​​ja diplomatialle on annettava paikka. Diplomaattisten toimien on oltava yhtä tärkeitä."

Borrell käsitteli keskustelun loppupuheessaan vain tärkeintä kysymystä, IRGC:n listaamista terroristijärjestöksi.

EU:n ulkopoliittinen päällikkö toisti EU:n kieltäytyneen leimaamasta IRGC:tä terroristiyksiköksi, mikä herätti parlamentin jäsenten lisäkritiikkiä täysistunnon keskustelun aikana. Borrell väitti, että oikeudelliset perusteet IRGC:n luettelolle merkitsemiselle eivät ole vielä täyttyneet.

"Yhteisten tai henkilöiden lisääminen niin kutsuttuun "EU:n terroristiluetteloon" (yhteisen kannan 931 pakotejärjestelmä) edellyttää neuvoston yksimielistä päätöstä ja kansallisen toimivaltaisen viranomaisen, kuten tuomioistuimen, kansallista päätöstä. Mahdollisten lisäluetteloiden edellytyksenä on hallintoviranomaisen päätös tai reseptimääräys. Kansallinen päätös on tehtävä teoista, jotka seuraavat terroritekojen määritelmän mukaan kyseessä olevan pakotejärjestelmän mukaisesti, Borrell sanoi.

"Herra Borrell selitti useaan otteeseen IRGC:n terroristiryhmien luettelointia koskevan kysymyksen. Tämä voidaan tehdä vasta sen jälkeen, kun jäsenvaltion kansallinen viranomainen on tehnyt asiaa koskevan päätöksen. Näin ei ole toistaiseksi, sanoi EU:n ulkoasioiden tiedottaja Peter Stano toimittajalle Euroopan komission keskipäivän tiedotustilaisuudessa viime perjantaina.

Toisin kuin Borrell, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on kannattanut ajatusta IRGC:n nimeämisestä EU:hun.

Vastauksena Borrellin väitteeseen, jonka mukaan oikeudelliset perusteet IRGC:n listalle ottamiselle eivät täyttyneet, Charlie Weimers, ruotsalainen Euroopan konservatiivit ja reformistit -ryhmän jäsen, kutsui häntä "valehtelijaksi".

"Se on hölynpölyä. Tässä minulla on neuvoston salainen oikeudellinen lausunto. Missään tässä asiakirjassa ei sanota, että sen on oltava EU:n viranomainen… Tiedät sen. Tiesit totuuden. Valehtelit häpeämättömästi suojellaksesi IRGC:tä. Emme jää kaipaamaan teitä, herra Borrell, mutta mullahit varmasti kaipaavat", Weimers sanoi.

Viime heinäkuussa kaksi Euroopan parlamentin jäsentä totesi, että IRGC voitaisiin sisällyttää luetteloon ilman oikeudellisia esteitä yleissopimuksen 1 artiklan 4 kohdan mukaisesti. "Yhteinen kanta 2001/931/YUTP."

Saksalainen Euroopan parlamentin jäsen Hannah Neumann, joka on pitkään puolustellut IRGC:n nimeämistä, sanoi: "Mitä tällä hallinnolla on vielä tehtävä, ennen kuin heräätte lopulta ankariin todellisuuksiin? IRGC on terrorijärjestö… Israelia vastaan ​​Punaisellamerellä hyökkäävät droonit ja ohjukset valmistetaan Iranissa, ja meidän olisi pitänyt määrätä pakotteet kaikille asianosaisille kuukausia sitten.

"Ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, hallinto ei edusta laillisesti Iranin kansaa, ja teidän pitäisi lakata teeskentelemästä niin", hän lisäsi puhuen suoraan Borellille.

Iran-asiantuntijan Kasra Aarabin mukaan "IRGC:n lisääminen EU:n terroristiluetteloon on tärkeä askel kansallisen turvallisuuden suojelemiseksi, yhteisöjemme, erityisesti Iranin diasporan ja juutalaisyhteisön suojelemiseksi, koska siellä on todellinen terroriuhka ja koska He eivät ainoastaan ​​kohdista ja toteuta terrorisuunnitelmia, vaan he myös vaalivat kotimaista shiia-islamistista radikalisoitumista käyttämällä Isisin ja Al Qaidan menetelmiä.

"Koska IRGC:tä ei kuitenkaan ole kielletty (terroriryhmänä), tämä toiminta ei ole kiellettyä. Nykyinen pakotejärjestelmä ei estä IRGC:n kykyä levittää jihadistista propagandaa. IRGC:n kieltäminen auttaisi tällä alalla, mutta se ei muuta IRGC:n laskentaa. Ainoa asia, joka muuttaa IRGC:n laskentaa tässä vaiheessa, ovat kohdistetut iskut IRGC:n sotilastiedusteluresursseja vastaan ​​alueella ja Iranin sisällä”, Aarabi, Lontoon United Against Nuclear Iranin (UANI) IRGC:n tutkimuksen johtaja, kertoi European Jewishille. Lehdistö.

IRGC perustettiin Iranin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen ideologisten periaatteiden säilyttäjäksi. Ajan myötä se on muuttunut merkittäväksi voimaksi, joka kattaa maan sotilaalliset, poliittiset ja taloudelliset näkökohdat. Se on osallistunut aktiivisesti terrorisuunnitelmiin Euroopassa ja sen ulkopuolella, mukaan lukien salamurhat, sieppaukset ja valvontasuunnitelmat.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa