Liity verkostomme!

EU: n talousarvio

Vuosina 14–2014 raportoitu EU:n sääntöjenvastaisista menoista 2022 miljardia euroa

SHARE:

Julkaistu

on

  • Rahat, joita ei ole saatu takaisin, voivat kannustaa käyttämään löysää lisäkulutusta, ja siihen liittyy maineriskiä
  • Tilintarkastajat suosittelevat parempaa raportointia ja tiukempia palautusaikoja 

EU:n tilintarkastajat ovat havainneet, että vaikka Euroopan komissio varmistaa, että sääntöjenvastaiset menot kirjataan tarkasti ja nopeasti, näiden rahojen takaisin saaminen kestää usein liian kauan. Yhteisesti hoidetuissa maatalousrahastoissa, joissa päävastuu on jäsenvaltioilla, takaisinperintäaste on yleensä alhainen, mutta EU-maiden välillä on merkittäviä eroja. Vuosina 2014–2022 tällaisia ​​sääntöjenvastaisia ​​EU:n menoja (huonosti käytettyjä varoja) raportoitiin 14 miljardin euron arvosta kaikilla aloilla. Sen takaisin saaminen on keskeinen osa Euroopan unionin taloudellisen eheyden ja sisäisen valvonnan järjestelmää. 

EU-varojen "takaisinperiminen" tarkoittaa osan tai kaikkien maksujen palauttamista täytäntöönpanoorganisaatiolle tai edunsaajalle, jonka ei myöhemmin katsottu noudattaneen EU:n rahoitusvaatimuksia. Kuitenkin, kun rahat on maksettu, niiden takaisin saaminen on usein pitkä prosessi, jos ollenkaan. EU:n tilintarkastajat totesivat, että rahoitetun toiminnan päättymisestä kuluu tyypillisesti 14–23 kuukautta, ennen kuin jopa takaisinmaksupyyntö esitetään, ja vielä 3–5 kuukautta ennen kuin varat saadaan takaisin, ja 1–8 prosenttia niistä yksinkertaisesti luovutaan. .

"Kaikkea ei pidä säästää, jotta väärinkäytetty EU-raha peritään takaisin viipymättä", sanoi tarkastuksesta vastaava tilintarkastustuomioistuimen jäsen Jorg Kristijan Petrovic. "EU on tämän velkaa veronmaksajille, ja jos rahoja ei saada takaisin, se vahingoittaisi EU:n kansalaisten luottamusta".

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuoden 2022 vuosikertomuksen mukaan vuosien 2021 ja 2022 välillä väärinkäytösten määrä nousi 3 prosentista 4.2 prosenttiin budjetista, mikä tekee varojen tehokkaasta takaisinperinnästä yhä kiireellisemmäksi. Koska Euroopan komissio hallinnoi kuitenkin suoraan vain 20 prosenttia talousarviosta, virheiden poistaminen ja varojen takaisinperintä voi olla vaikeaa.

Tarkastajat havaitsivat, että suurimmat ongelmat suorassa ja välillisesti hallinnoitujen varojen takaisinperinnässä johtuvat pitkästä viiveestä taloudellisten väärinkäytösten havaitsemisen ja perintämääräyksen antamisen välillä. He havaitsivat myös, että ulkoisissa toimissa ei ole täydellisiä tietoja joidenkin sääntöjenvastaisten menojen vaikutuksista.

Takaisinperinnön oikea-aikaisuuden parantamiseksi ulkoisten toimien alalla tarkastajat suosittelivat, että lyhennetään paitsi sääntöjenvastaisten menojen toteamiseen kuluvaa aikaa myös takaisinperintämenettelyn käynnistämiseen kuluvaa aikaa. Tätä varten he ehdottivat tarkastustyön suunnittelun parantamista ja systemaattisten sääntöjenvastaisten menojen taloudellisten vaikutusten tutkimista. He ehdottivat myös, että edellisessä rahoituskierrossa olleet kannustimet olisi otettava uudelleen käyttöön, jotta jäsenvaltiot saisivat takaisin maatalouden varat. Edellisellä syklillä jäsenmaat joutuivat maksamaan takaisin EU:n budjettiin puolet varoista, joita ne eivät olleet saaneet takaisin 4-8 vuodessa.

Tarkastajat suosittelivat lisäksi, että komissio toimittaisi tarkat ja täydelliset vuosittaiset tiedot sääntöjenvastaisiksi havaituista menoista ja toimenpiteistä niiden korjaamiseksi, jotta prosessia voidaan jatkossa tarkentaa.

Mainos

Euroopan komissio ei maksa kaikkea EU:n talousarviosta suoraan. Noin 70 prosenttia hallinnoidaan yhdessä jäsenvaltioiden kanssa, 20 prosenttia suoraan ja 10 prosenttia välillisesti muiden kansainvälisten järjestöjen tai kolmansien maiden kautta. Komission vastuualueet tällä alalla vaihtelevat hallintotavan ja EU:n talousarvion toimintalohkon mukaan. Suoran ja välillisen hallinnoinnin osalta komissio on vastuussa sääntöjenvastaisten menojen tunnistamisesta ja kirjaamisesta sekä varojen takaisinperinnästä. Jaetun hallinnoinnin yhteydessä komissio siirtää vastuun sääntöjenvastaisten menojen kirjaamisesta ja takaisinperinnästä jäsenvaltioille, mutta sillä on lopullinen vastuu varmuudesta.

Jos EU:n varoja ei käytetä sääntöjen mukaisesti, ne katsotaan sääntöjenvastaisiksi menoiksi, joiden osuus vuoden 4.2 budjetista on 2022 prosenttia. Osa tai kaikki näistä rahoista voidaan sitten periä takaisin joko suoraan komission toimesta tai jäsenvaltio tai elin, joka oli alun perin vastuussa varoista.

Raportissaan EU:n tilintarkastajat tarkastelevat, kuinka perintäprosessia hallitaan ja kuinka se on tehokasta, ja antavat suosituksia sen parantamiseksi.

Lisätietoja EU:n talousarviosta ja sääntöjenvastaisista menoista löytyy Euroopan tilintarkastustuomioistuimen 2022 vuosikertomus, jossa tarkastellaan talousarvion yleistä taloudellista tilaa. 

Erityiskertomus 07/2024 "Komission järjestelmät sääntöjenvastaisten EU-menojen takaisinperimiseksi: Mahdollisuus periä takaisin enemmän ja nopeammin" on saatavilla tilintarkastustuomioistuimen verkkosivustolla.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa