Liity verkostomme!

uzbekistan

Tasa-arvostrategia palvelee vakautta ja kasvua Uzbekistanissa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Uzbekistanin nykyisessä uudistusvaiheessa toteutetaan uudistuksia naisten oikeuksien ja oikeutettujen etujen suojelemiseksi, sosiaalisen tuen tarjoamiseksi apua tarvitseville naisille ja sukupuolten tasa-arvon jatkuvan järjestelmällisen toteuttamisen varmistamiseksi. Strategia sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi Uzbekistanissa vuoteen 2030 asti hyväksyttiin näiden asioiden viemiseksi laadullisesti uudelle tasolle. kirjoittaa Malika Kadirkhanova.

Miesten ja naisten avioliiton ikärajaksi asetettiin 18 vuotta, ja luettelo epäsuotuisista työoloista, joissa naisten työ on kokonaan tai osittain kiellettyä, poistettiin. Naistyön tarkastajan virka otettiin sisäasioiden järjestelmään.

Tasavallan presidentin 7 antaman asetuksen "Toimenpiteistä perheen ja naisten järjestelmällisen tukemisen edistämiseksi edelleen nopeuttamiseksi" mukaisesti kansallisen ohjelman naisten aktiivisuuden lisäämiseksi kaikilla maan talouden sektoreilla sekä poliittinen ja yhteiskunnallinen elämä vuosina 2022-2022 hyväksyttiin. Tässä asiakirjassa määriteltiin useita naisten sosiaalisten, poliittisten ja taloudellisten oikeuksien turvaamiseen tähtääviä toimenpiteitä, ja niiden käytännön täytäntöönpanoa varmistetaan. Erityisesti sosiaaliturvaa tarvitsevien perheiden aikuisille tytöille myönnettiin 2026 prosentin kiintiö opiskella korkeakoulussa.

Naisten palvelusaikaa, joka sisältää äitiysvapaan, on 9 alkaen nostettu kolmesta vuodesta kuuteen vuoteen. Vammaisten lasten työkokemusta lapsuudesta lähtien on pidennetty 2022 vuodesta 16 vuoteen.

Syyskuusta 2022 lähtien naisille on perustettu raskaus- ja synnytystukea yksityisissä yrityksissä ja yhteisöissä valtion budjetin kustannuksella. Korkeakouluissa, teknillisissä korkeakouluissa ja korkeakouluissa opiskeleville naisille otettiin käyttöön koroton koulutuslaina ja otettiin käyttöön menettely kaikkien maisteritasolla opiskelevien naisten sopimusmaksujen valtion korvaamiseksi.

Otettiin käyttöön menettely vähävaraisten perheenjäsenten, orpojen tai naisopiskelijoiden, jotka ovat jääneet vanhempainhoidon ulkopuolelle, ilman korvausehtoa paikallisbudjetin lisäresurssien kustannuksella. Lisäksi perustettiin Elatusapurahasto ja siinä tapauksessa, että velallinen joutui rikosoikeudelliseen vastuuseen alaikäisen lapsensa taloudellisen elatuksen kiertämisestä, vakiinnutettiin käytäntö, että elatusapumaksut suunnataan kattamaan rästit.

Naisten roolin radikaaliin kasvattamiseen tähtäävät uudistukset maamme yhteiskunnallis-poliittisessa elämässä ja elinkeinoelämässä ovat edelleen käynnissä. Luotiin ainutlaatuinen järjestelmä yhteiskunnallisesti aktiivisten naisten valmentamiseen johtotehtäviin, koulutukseen ja pätevyyden parantamiseen. Tämän seurauksena vuonna 2016 naisjohtajia oli maassamme 7 %, vuoteen 2020 mennessä luku on noussut 12 %:iin, vuoteen 2022 mennessä 27 %:iin ja yrittäjien joukossa 25 prosenttiin.

Mainos

Valtion elimissä ja järjestöissä työskentelevistä lupaavista naisehdokkaista luotiin yksi sähköinen tietokanta ja luotiin yli 25,000 2022 naisen varallaololuettelo johtajiksi. Vuonna XNUMX kehitettiin ministeriöiden ja virastojen kanssa toimeenpanoon suunnattu ohjelma naisten aktiivisuuden lisäämiseksi julkishallinnossa.

Nykyään valtion ja julkisten järjestöjen järjestelmässä tasavaltojen ja alueiden johtotehtävissä työskentelee noin 1,400 43,000 naista ja piiri- ja kaupunkitasolla yli 48 32 naista. Eduskuntaan valituista 150 kansanedustajasta XNUMX eli XNUMX prosenttia on naisia. Ei ole liioittelua väittää, että nämä tulokset saavutetaan niiden edellytysten ansiosta, jotka on luotu naisille politiikan ja johtamisen alalla palvella maamme tulevaisuutta.

Julkishallinnon akatemia ja valtion perhe- ja naiskomitea kehittivät 552 tunnin "naisjohtajien koulun" naisjohtajien kouluttamiseksi. Osana ohjelmaa koulutettiin 100 aktiivista naista. Akatemiasta vuosina 142-1996 valmistuneen 2021 naisen tiedot koottiin ja sisällytettiin valtakunnalliseen henkilöstöreservitietokantaan. Samalla luotiin yhtenäinen tietojärjestelmä, joka tallentaa häirinnän ja väkivallan uhrien naiset. Tehokkaasti toimii 29 keskusta, joista 1 tasavaltalainen keskus, 14 aluekeskusta ja 14 esimerkillistä naisten kuntoutus- ja sopeutumiskeskusta.

OIKEUDELLISEN KEHYKSEN VAHVISTAMINEN

Naiset antavat arvokkaan panoksen Uuden Uzbekistanin kehitykseen. Tämä on seurausta toteutetuista uudistuksista, joilla vahvistetaan naisten vaikutusvaltaa ja suojellaan heidän oikeuksiaan ja etujaan yhteiskunnan perustavanlaatuisimmilla osa-alueilla - poliittisella, taloudellisella ja sosiaalisella alalla.

Viime vuosina on ponnisteltu merkittävästi oikeusperustan vahvistamiseksi sukupuolten tasa-arvon takaamiseksi kaikilla alueilla. Näiden tavoitteiden saavuttamisen lainsäädännöllisen ja institutionaalisen perustan vahvistamiseksi on ryhdytty merkittäviin toimenpiteisiin, ja on hyväksytty yli 20 normatiivista oikeudellista asiakirjaa, joiden tarkoituksena on parantaa entisestään naisten kattavaa tukijärjestelmää, heidän oikeuksiensa ja laillisten etujensa suojaamista.

Käsitteet "gender-asiantuntemus" ja "gender-auditointi" sisällytettiin kansalliseen lainsäädäntöön. Hyväksymismenettelyn oikeusperustan yksinkertaistamisesta annettiin laki. Pienen rikoksen tehneet ja rangaistuksen suorittaneet saivat adoptoida lapsen tämän asiakirjan mukaan.

Lisäksi hyväksyttiin laki vaikeissa sosiaalisissa tilanteissa olevien naisten oikeuksien takaamiseksi. YK:n suosituksen perusteella lakia "Naisten suojelemisesta häirinnältä ja hyväksikäytöltä" ja muita asiaankuuluvia oikeudellisia asiakirjoja parannettiin, käsite "perheväkivalta" sisällytettiin lakiin ja vastuu perheväkivallasta vahvistettiin erillinen rikos. Tällä hetkellä naisten suojelun mekanismia häirinnältä ja hyväksikäytöltä on parannettu ja lakiesitys, jossa määritellään menettely, jolla tuomioistuimen päätöksellä myönnetään vuodeksi suojelumääräys, on kehitetty ja toimitettu eduskuntaan.

Uzbekistanin tasa-arvostrategian puitteissa vuoteen 2030 mennessä keskusvaalilautakunta on asettanut 11 indikaattoria, jotka seuraavat naisten ja miesten osallistumista tasa-arvoisesti vaalien kaikissa vaiheissa, jotta naiset ja miehet saadaan mukaan vaalien vaalitoimiin. vaaliprosessin tasa-arvoisin ehdoin varmistaakseen naisten ja miesten yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet vaalilautakuntien muodostamisessa. Vuoden 2022 aikana valtion toimielinten ja järjestöjen yksittäisten henkilöstöosastojen sijoituksiin asetettiin erillisinä mittareina naisten merkitys ja työoikeuksien turvaaminen.

Työsuhteiden oikeudellisen sääntelyn perustaa on parannettu vuonna 2022 hyväksytyssä työlaissa kansainvälisten ihmis- ja työoikeusstandardien mukaisesti. Lakiin sisällytettiin yli kaksikymmentä uutta normia, jotka suojaavat naisten työoikeuksia. Erityisesti vahvistettiin kansalaisten oikeutta määrätä työkykyistään, käyttää niitä missä tahansa laissa kielletyssä muodossa, valita vapaasti koulutustyyppi, ammatti ja erikoisala, työpaikka ja työolot.

KANSAINVÄLISTEN ASIAKIRJOJEN TOTEUTTAMINEN

Uzbekistan toimittaa määräajoin kansallisia raportteja YK:n ihmisoikeusneuvostolle kansainvälisten yleissopimusten ja sopimusten täytäntöönpanosta. Kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamisen parlamentaarinen valvonta on perustettu.

Osana tasa-arvostrategian täytäntöönpanoa käsitellään Kansainvälisen työjärjestön sopimusten "Työssäkäyvien naisten ja miesten tasa-arvoiset suhteet ja yhtäläiset mahdollisuudet: perhevastuutyöntekijät", "Osa-aikatyö" ja "Kotihoito" täytäntöönpanosta. kansallista lainsäädäntöämme on harkittu. Ehdotuksia laadittiin siitä, olisiko Uzbekistanin tasavalta liittynyt Haagin yleissopimukseen lasten elatusapua ja muita perhetuen muotoja koskevasta kansainvälisestä järjestyksestä. Lakiesitystä ollaan parhaillaan muuttamassa tähän kansainväliseen asiakirjaan.

Naisten ja tyttöjen roolin lisäämistä yhteiskunnassa käsittelevä tasavaltainen komissio hyväksyi viime vuonna kansallisen toimintasuunnitelman YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman "Naiset, rauha ja turvallisuus" toimeenpanosta sekä "tiekartan" vuosille 2022-2025. tasa-arvo- ja perheasioita. Tämän asiakirjan perusteella päätettiin toteuttaa väliaikaisia ​​erityistoimenpiteitä naisten määrän lisäämiseksi johtotehtävissä ja kannustamiseksi.

Lisäksi on aloitettu työ naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi, heidän suojelunsa laajentamiseksi, ihmiskaupan, mukaan lukien nais- ja lapsikaupan, torjunnan vahvistamiseksi sekä toimivaltaisten valtion elinten valmiuden ja vastuun lisäämiseksi ehkäisemään nais- ja lapsikauppaa. naisiin kohdistuvan väkivallan riskiä.

Työmaamuuttajien oikeuksiin liittyvien asioiden sääntely on Uzbekistanille erityisen tärkeää. Siksi maastamme vuonna 2019 tuli Kansainvälisen siirtolaisjärjestön jäsen. Ulkomailla työskentelevien tukemiseksi, heidän oikeuksiensa ja etujensa turvaamiseksi perustettiin erityinen rahasto. Vuonna 2022 puuvillasta valmiita tuotteita valmistavia ja puuvillatuotteita myyviä yrityksiä yhdistävä "Cotton Campaign" -liittouma tunnusti pakko- ja lapsityövoiman täydellisen poistamisen Uzbekistanissa ja peruutti Uzbekistanin puuvillan kiellon. Lisäksi Yhdysvaltain työministeriön vuosiraportissa "Luettelo lapsityövoimalla ja pakkotyövoimalla tuotetuista tavaroista - 2022" Uzbekistanin puuvilla poistettiin lapsityövoimalla ja pakkotyöllä tuotettujen tavaroiden luettelosta.

Tänään maassamme toteutetaan perustuslakiuudistuksia. Perustuslakiluonnos "Uzbekistanin tasavallan perustuslain muutoksista ja lisäyksistä" on valmisteltu. Lakiesitys alistettiin sukupuolioikeudelliseen asiantuntemukseen.

20 Tashkentin kaupungissa järjestettiin kansainvälinen julkinen keskustelu (konsultaatio) aiheesta "Naisten oikeuksia koskevien määräysten heijastus maailman perustuslaeissa". Tilaisuudessa esitettiin naisten arvon, oikeuksien, vapauksien ja laillisten etujen tehokkaan suojelun varmistavan perustuslaillisen ja oikeudellisen perustan kehittämistä edelleen.

Tänä päivänä maassamme naisten oikeuksien ja etujen turvaaminen, sukupuolten tasa-arvo, naisyrittäjyyden kehittäminen, heille uusien työpaikkojen luominen sekä työ- ja elinolojen parantaminen ovat nousseet valtion politiikan painopistealueeksi. Tämä puolestaan ​​lisää naisten vaikutusvaltaa yhteiskunnan perusasioissa - poliittisella, taloudellisella ja sosiaalisella alalla, heidän aktiivisuutensa kullakin alalla ja sisaridemme osallistuminen yhteiskunnan elämään kasvaa vuosi vuodelta. .

Malika Kadirkhanova, senaattikomitean puheenjohtaja naisia ​​ja sukupuolten tasa-arvoa käsittelevän Oliy Majlis -julkaisun.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa