Liity verkostomme!

Sukupuolten tasa-arvo

Parlamentin taistelu sukupuolten tasa-arvon puolesta EU: ssa  

SHARE:

Julkaistu

on

Ota selvää, miten EU ja Euroopan parlamentti taistelevat naisten oikeuksien suojelemiseksi ja sukupuolten tasa-arvon parantamiseksi työssä, politiikassa ja muilla aloilla yhteiskunta.

Mitä EU tekee sukupuolten välisen eriarvoisuuden torjumiseksi?

Euroopan unioni on alusta asti edistänyt sukupuolten tasa-arvo ja enemmän sosiaalinen Eurooppa.

EU on hyväksynyt lainsäädäntö, suosituksia, vaihtoja ja hyviä käytäntöjä ja tarjoaa rahoitusta jäsenvaltioiden toiminnan tukemiseen. EU:n tasa-arvopolitiikan käsitteitä muovasivat Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen päätökset. Euroopan parlamentti hyväksyy säännöllisesti valiokunta-aloitteisia mietintöjä tasa-arvokysymyksistä ja vaatii lisätoimia parantaa sukupuolten tasa-arvoa.

Euroopan parlamentti on aina ollut erittäin aktiivinen miesten ja naisten välisen tasa-arvon saavuttamiseksi, ja se on a naisten oikeuksia ja tasa-arvoa käsittelevä pysyvä komitea. Joka vuosi parlamentti merkitsee Kansainvälinen naistenpäivä maaliskuuta ja lisää tietoisuutta järjestämällä tapahtumia.

Euroopan parlamentin jäsenet toistivat tammikuussa 2022 vaatimuksensa uuden neuvoston muodon perustamisesta, jossa tasa-arvoasioista vastaavat ministerit ja valtiosihteerit tapaisivat. Parlamentin jäsenet toivovat, että tällainen uusi neuvoston kokoonpano auttaisi edistämään tärkeitä sukupuolten tasa-arvoa koskevia aloitteita, kuten naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaa koskevan Istanbulin yleissopimuksen ratifiointia.

Parlamentti hyväksyi a Päätöslauselman arvioida naisten oikeuksissa viimeisten 25 vuoden aikana saavutettua edistystä ja monet haasteet, jotka ovat vielä edessä helmikuussa 2021. Parlamentin jäsenet ilmaisivat huolensa joidenkin EU-maiden vastareaktioista ja riskistä, että sukupuolten tasa-arvo saattaa edelleen pudota heidän asialistallaan. Parlamentti kehottaa myös Euroopan komissiota varmistamaan, että naisten oikeudet otetaan huomioon kaikissa sen ehdotuksissa, kehittämään konkreettisia suunnitelmia naisten köyhyysasteen parantamiseksi ja tehostamaan ponnisteluja sukupuolten välisen palkkaeron kuromiseksi.

Tutustu EU:n naisten oikeuksien taistelun aikataulu.

Tasa-arvoviikko eduskunnassa

Mainos

Korostaakseen sukupuolten tasa-arvon tärkeyttä Euroopan parlamentti käynnisti vuosittain Euroopan tasa-arvoviikko Vuonna 2020. Se tarjoaa eduskunnan valiokunnille mahdollisuuden pohtia käsittelemiään asioita sukupuolinäkökulmasta. Voit nähdä lokakuussa 2022 käsiteltävät asiat osoitteessa Eduskunnan multimediakeskus.

Naisten seksuaaliset ja lisääntymisoikeudet


Kesäkuussa 2021 parlamentti hyväksyi mietinnön, jossa EU-maita kehotetaan suojelemaan ja parantamaan naisten seksuaali- ja lisääntymisterveys. Mepit haluavat turvallisten ja laillisten aborttien, laadukkaan ehkäisyn ja seksuaalivalistuksen yleisen saatavuuden ala- ja yläkouluissa. He vaativat myös kuukautistuotteiden arvonlisäverovapautusta.

Maaliskuussa 2022 parlamentti hyväksyi EU:n tasa-arvoa koskevan toimintasuunnitelman III, jonka tavoitteena on edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia EU:n ulkopuolella ja varmistaa yleisen saatavuuden EU-maissa.

Sukupuolten tasa-arvo työelämässä

Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaat

Vuonna 2019 EU hyväksyi uudet säännöt perhe- ja hoitovapaista ja mukautuvammat työolot, luoda enemmän kannustimia isille perhevapaan ja lisätä naisten työllisyysastetta.

EU:n lainsäädäntö sukupuolten tasa-arvosta työpaikalla: 

  • työllisyyttä koskevat säännöt (mukaan lukien samapalkkaisuus, sosiaaliturva, työolot ja häirintä) 
  • itsenäistä ammatinharjoittamista koskevat säännöt 
  • oikeus äitiys-, isyys- ja vanhempainlomaan 

Sukupuolten palkkaerot


Parlamentti vaatii myös konkreettisia toimenpiteitä sukupuolten palkkaeron – miesten ja naisten välisen palkkaeron – kaventamiseksi, joka EU:ssa oli keskimäärin 13% vuonna 2020 ja Eläkeerot - miesten ja naisten eläketulojen ero, joka oli ennallaan 29% vuonna 2019. Se vaati myös toimenpiteitä naisten köyhyys, koska naiset elävät todennäköisemmin köyhyydessä kuin miehet.


Joulukuussa 2022 eduskunnan ja EU-maiden neuvottelijat sopivat tästä EU:n yrityksiä vaaditaan julkistamaan tietoja, jotka helpottavat palkkojen vertailua saman työnantajan palveluksessa työskenteleville, mikä auttaa paljastamaan sukupuolten välisiä palkkaeroja. Huhtikuussa 2022 parlamentti kannatti komission ehdotusta palkkojen avoimuusdirektiiviksi varmistaakseen, että vähintään 50 työntekijän yritykset ryhtyvät aktiivisiin toimiin erojen pienentämiseksi ja työntekijöiden palkkojen vertailun helpottamiseksi.

Lue lisää EU:n toimet sukupuolten palkkaeron kaventamiseksi

Lisää naisia ​​ICT:ssä ja tieteissä

Naiset ovat aliedustettuina Euroopassa digitaalinen sektori, koska he eivät todennäköisesti lähde opiskelemaan tai hakemaan töitä tällä alalla. Jonkin sisällä päätöslauselma Vuonna 2018 hyväksytyn Euroopan parlamentin jäsenet kehottivat EU-maita ottamaan käyttöön toimenpiteitä, joilla varmistetaan naisten täysi integroituminen tieto- ja viestintätekniikan aloille, sekä edistämään koulutusta tieto- ja viestintätekniikan, tieteen, teknologian, tekniikan ja matematiikan aloilla.

Naisia ​​yritysten hallituksissa

Marraskuussa 2022, Eduskunta hyväksyi merkittävät säännöt sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi yritysten hallituksissa. Women on Boards -direktiivin tavoitteena on ottaa käyttöön avoimet rekrytointimenettelyt yrityksissä siten, että kesäkuun 40 loppuun mennessä vähintään 33 prosenttia ei-toimivan johtajan tehtävistä tai 2026 prosentissa kaikista johtajista on aliedustettua sukupuolta.

Parlamentin ja neuvoston neuvottelijat pääsivät väliaikaiseen sopimukseen sukupuolten tasa-arvosta julkisesti listattujen yhtiöiden hallituksissa EU:ssa kesäkuussa 2022. EU-maiden on pantava uudet säännöt täytäntöön kahden vuoden kuluessa. Pienet ja keskisuuret alle 250 työntekijän yritykset jäävät sääntöjen ulkopuolelle. Siirry lähdesivulle "Jokaisen jäsenvaltion on varmistettava, että mies- ja naispuolisten työntekijöiden samapalkkaisuuden periaatetta sovelletaan samasta tai samanarvoisesta työstä." Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 157 artikla

Jaa tämä lainaus: 

Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy

EU torjuu naisiin kohdistuvaa väkivaltaa monin eri tavoin.


Parlamentti on kiinnittänyt huomiota tarpeeseen torjua tiettyjä väkivallan muotoja, kuten seksuaalista häirintää, ihmiskauppaa, pakkoprostituutiota, naisten sukupuolielinten silpomista, verkkoväkivaltaa ja verkkoväkivaltaa. 


Helmikuussa 2021 Euroopan parlamentin jäsenet kehottivat komissiota esittämään a ehdotus EU:n direktiiviksi, jolla ehkäistään ja torjutaan kaikenlaista sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa. Komission on määrä antaa parlamentille ehdotus maaliskuussa 2022.

EU:ssa 33 prosenttia naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa ja 55 prosenttia naisista on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

Lue lisää miten EU taistelee sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa vastaan

Maahanmuuttopolitiikasta EU:n kauppaan

Parlamentti on toistuvasti kehottanut Euroopan komissiota lisäämään johdonmukaisuutta tasa-arvopolitiikan ja muiden politiikkojen, kuten kaupan, kehitysyhteistyön, maatalouden, työllisyyden ja muuttoliikkeen, välillä.

Vuonna 2016 hyväksytyssä päätöslauselmassa jäsenet vaativat joukkoa EU:n laajuiset tasa-arvoohjeet osana laajempia maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksia.

Vuonna 2018 hyväksytyssä mietinnössä Euroopan parlamentin jäsenet vaativat ilmastonmuutostoimenpiteiden huomioon ottamista naisten rooli sekä toimia heidän voimaannuttamiseksi ja heikoimmassa asemassa olevien suojelemiseksi.

Kaikkiin EU:n kauppasopimuksiin on sisällytettävä sitovia ja täytäntöönpanokelpoisia määräyksiä ihmisoikeuksien, mukaan lukien sukupuolten tasa-arvon, kunnioittamisen varmistamiseksi. päätöslauselma hyväksytty 2018: ssä.

Naiset politiikassa

Eduskunta on toistuvasti korostanut sukupuolten tasa-arvon merkitystä politiikassa edistämällä naisten tasa-arvoista osallistumista päätöksentekoprosesseihin kaikilla tasoilla.

Jonkin sisällä raportti Tammikuussa 2019 hyväksytyssä parlamentissa parlamentti kehotti eurooppalaisia ​​poliittisia puolueita varmistamaan, että sekä naisia ​​että miehiä asetetaan Euroopan parlamenttia johtaviin elimiin yhdeksännellä vaalikaudella. Parlamentissa, jonka toimikausi alkoi heinäkuussa 2019, naisia ​​on enemmän kuin koskaan, 39,3 prosenttia Euroopan parlamentin jäsenistä, kun se edellisen vaalikauden lopussa oli 36.5 prosenttia.

Tutustu infografiikka naisista Euroopan parlamentissa

Sukupuolten tasa-arvo ja Covid-19-pandemia


Eduskunta on huolissaan siitä, että Covid-19-kriisi on lisännyt olemassa olevaa sukupuolten välistä eriarvoisuutta. Pandemia voi saada lisää 47 miljoonaa naista ja tyttöä köyhyysrajan alapuolella maailmanlaajuisesti.

Lisäksi naiset ovat Covid-19:n etulinjassa – EU:n 49 miljoonasta terveydenhuollon työntekijästä 76% on naisia. Pandemia on vaikuttanut myös sellaisiin talouden sektoreihin, joilla on perinteisesti ollut enemmän naisia ​​työllistettynä, kuten ravintola-, lastenhoito- ja kotitöihin.

Lue faktoja ja lukuja Covid-19:n vaikutuksista naisiin

Palkattoman hoitotyön ja etätyön lisääntyminen pandemian aikana on vaikuttanut naisten työ- ja perhe-elämän tasapainoon ja mielenterveyteen. Luvut osoittavat, että naiset kärsivät enemmän kuin miehet.

Tutustu infografiat etätyöstä, palkattomasta hoidosta ja miesten ja naisten mielenterveydestä Covid-19:n aikana

Lue lisää EU:n sosiaalipolitiikasta:

Lue lisää 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa