Liity verkostomme!

Kiina

On aika aloittaa keskustelu Kiinan vaikutuksesta Latviassa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Viime viikolla virolainen meritieteilijä ja -tutkija Tallinin teknillisessä yliopistossa Tarmo Kõuts tuomittiin vankilaan vakoilusta Kiinan tiedustelupalvelussa. Hänellä oli pääsy Viron ja Naton luokiteltuihin tietoihin jo jonkin aikaa, ja viimeisten kolmen vuoden aikana hän sai 17,000 XNUMX euroa näiden tietojen luovuttamisesta Kiinalle, kirjoittaa NRA: n toimittaja Juris Paiders.

Jos kysyt minulta, on naurettavaa rahaa pettää isänmaasi ja päätyä ritilöiden taakse. Samaan aikaan olen melko varma, että omat maanmiehemme olisivat valmiita ylittämään maamme vielä halvemmalla.

Kõutsia avusti myös nainen - aiemmin tunnettu golfinpelaaja ja konsulttiyrityksen omistaja. Hän oli matkustanut melko paljon viime vuosina, myös Kiinaan. On mahdollista, että kiinalaiset tiedustelupäälliköt värväsivät hänet erään Hongkongin-matkansa aikana.

On huomattava, että matkat Kiinaan ovat yleisin tapa, jolla latvialaiset rekrytoidaan työskentelemään Kiinan tiedustelupalveluissa. Tämä tapahtuu yleensä saman mallin mukaan, jota Neuvostoliiton chekistit rekrytoivat naiiveja länsimaisia ​​matkailijoita - paikallinen Pekingin suurlähetystö valitsee huolellisesti potentiaaliset "turistit" ja tarjoaa heille matkan "väärinymmärrettyyn" ja eksoottiseen taivaan imperiumiin. Näitä "turisteja" pyydetään useimmiten osallistumaan kansainväliseen tapahtumaan, foorumiin tai konferenssiin, jossa Kiinan tiedustelupalvelut valitsevat sitten sopivimmat vaikutusagentit ympäri maailmaa.

Nämä "turistit" ovat todennäköisesti tietyn ammatin jäseniä - toimittajia, poliitikkoja ja tutkijoita. Salaisuuden säilyttämiseksi Peking voi tarjota matkaa Kiinaan ei kiinnostuneelle henkilölle vaan sen sijaan jollekin heidän sukulaisistaan, olipa kyse puolisosta, lapsista tai vanhemmista.

Palattuaan kotimaahansa Kiinan suurlähetystö pyytää "turisteja" maksamaan antelias matka uskollisesti. Aluksi se voi olla yksinkertainen sosiaalisen median merkintä, joka kuvaa Kiinaa positiivisessa valossa. Sitten ehkä haastattelu paikalliselle tiedotusvälineelle puhuakseen Kiinassa todetusta vauraudesta. Erityistapauksissa saatat joutua maksamaan palveluksen pettämällä maasi. Jälkimmäisen kohtalon koki naiivi virolainen tiedemies Kõuts.

Näin Kiina pystyy rekrytoimaan uskollisia vaikutusvaltaa edustavia tekijöitä, joita voidaan myöhemmin käyttää vaikutusoperaatioiden toteuttamiseen.

Mainos

Paikallisia toimittajia pyydetään julkaisemaan Kiinaa suosivia artikkeleita tai pitämään blogeja ja sosiaalisen median sivuja, jotka levittävät yhteistyötä Pekingin kanssa. Joissakin tapauksissa propagandiartikkelit valmistellaan suurlähetystön tai uutistoimiston avulla Xinhua, ja kaikki värvätyt toimittajat ovat velvollisia vain "lainata" kiinalaiselle hänen nimensä ja asemansa. Kiihkeimmät lukijat ovat jo huomanneet, että Kiinaa suosivia artikkeleita on ilmestynyt Neatkarīga Rīta Avīze ja diena, ja toisinaan myös joissakin Kremliä suosivissa tiedotusvälineissä.

Rekrytoituja poliitikkoja vaaditaan myös todistamaan uskollisuutensa. Tämä tapahtuu yleensä äänestämällä asioista, joista on hyötyä Pekingille, tai joskus raportoimalla hallituksen hallissa tapahtuvista kotimaisista prosesseista ja juonista. Ne teistä, jotka seuraatte politiikkaa, tietävät, että viime vuosina useat latvialaiset poliitikot eri puolueista ovat käyneet Kiinassa vain edistääkseen sitten yhteistyötä Kiinan kanssa ylistämällä edistystä ja merkittävää järjestystä, jonka he ovat nähneet siellä.

En nimeä yhtään nimeä, mutta heidän edustamiinsa puolueisiin kuuluvat tavalliset epäillyt eli Concord, Vihreiden ja maanviljelijöiden liitto ja Latvian Venäjän liitto sekä näennäis-isänmaallinen kansallinen liitto. Olen myös henkilökohtaisesti todistanut, että näiden kansallisten arvojen saarnaajien joukossa on myös ihmisiä, jotka "matkallaan" upeaan Kiinaan ovat halukkaita ylistämään kommunismin paremmuutta Euroopan "liberaaleihin" arvoihin nähden.

Ja viimeiseksi, tutkijoille tarjotaan myös pitkäaikaista yhteistyötä kiinalaisten tiedustelupalvelujen kanssa, mikä yleensä edellyttää arkaluontoisten tietojen jakamista. Tätä kutsutaan "tieteelliseksi vakoiluksi".

Kõutsin tapaus on ensimmäinen laatuaan Virossa ja ehkä jopa kaikissa Baltian maissa, kun joku on kiinni vakoilusta ei Moskovan, vaan Pekingin puolesta. Ehkä tämä on Baltian ensimmäinen korkean profiilin tapaus, joka koskee Kiinan vaikutusta väistämättä tulevista monista.

Minulla on jo ehdokas kohtaamaan samanlainen kohtalo kuin Kõuts - sen sijaan, että paljastaisi henkilön nimen, sanon vain, että erinomainen maantieteen tuntemus ei takaa, että henkilöllä on hyvä moraalinen kompassi.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa