Liity verkostomme!

Kazakstan

Mitä odottaa Kazakstanin puheenjohtajuudesta Aral Sea Rescue Fundissa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kazakstan siirtyi kansainvälisen Aralmeren pelastusrahaston (IFAS) puheenjohtajuuteen tänä vuonna. IFAS:n kolmivuotisen puheenjohtajuuskautensa aikana Kazakstan määrittää Aralmeren elpymisen suunnan.

Artikkelissa tarkastellaan tulevia IFAS:n tukemia hankkeita sekä retrospektiivisia arvioita Maailmanpankin ja muiden kansainvälisten instituutioiden kautta toteutetuista aloitteista.

Saryshyganak-projekti

Neuvostoliiton rehottavat kasteluprojektit ja veden liiallinen talteenotto aiheuttivat vakavia vahinkoja Aralmerelle ja paikallisille yhteisöille, mikä johti 90 prosentin kutistumiseen.

IFAS:n vt. toiminnanjohtaja Zauresh Alimbetovan mukaan hyvä uutinen on, että on toivoa sekä meren että alueen taantuman kääntämisestä, erityisesti Kazakstanin ollessa IFAS:n puheenjohtajuus.

Maailmanpankki on rahoittanut Aralmeren renessanssihankkeita 2000-luvun alusta lähtien Syr Darya -joen säätelyn ja Pohjois-Aral-hankkeen, joka tunnetaan myös nimellä RRSSAM-1, avulla. IFAS:lla oli keskeinen rooli hankkeen toteuttamisessa.  

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa rahoitettiin Kokaral-padon rakentaminen vuonna 2005, mikä varmisti pohjoisen Aralin, joka tunnetaan myös nimellä Pieni Aralmeri, nopean täyttymisen. Altaan vedenpinta saavutti suunnittelukorkeutensa 42 metriä (Itämeren järjestelmän mukaan) vuodessa. 

Vaikka entisöinnin edistyminen on edelleen rajallista, se osoittaa meren huomattavan joustavuuden. Hankkeen lopullinen tavoite on täyttää Saryshyganak Bay niin, että meri ulottuu Aralskin rannikkokaupunkiin.

Mainos

Alimbetova hahmotteli kolme mahdollista toimenpidettä.

Ensimmäinen on täyttää meri vähitellen nostamalla Kokaral-padon taso 48 metriin. Toinen vaihtoehto on rakentaa 52 metriä korkea pato Saryshyganakin lahdelle muuttamatta Kokaral-patoa. Syöttökanava rakennetaan joko Kamystybas- tai Tusshi-järven kautta. Kolmas vaihtoehto ehdottaa Kokaral-padon nostamista ja syöttökanavan rakentamista Kokaralista Saryshyganak-lahdelle.

Valtion rakennusalan asiantuntemus ratkaisee Alimbetovan mukaan kumpi näistä vaihtoehdoista valitaan.

Saksaul-istutushanke

Muiden menestystarinoiden joukossa on Kazakstanin saksaul-istutushanke. Saxaul-viljelmät toimivat luonnollisina suojelijana pölymyrskyjen vihaa vastaan ​​erityisesti autioilla alueilla, mikä vähentää dramaattisesti terveyshaittoja, jotka aiheutuvat tonnia myrkyllisiä hiukkasia sisältävän suolapitoisen hiekan leviämisestä.

Vuonna 2022 istutettiin yli 60,000 110,000 saksaulitainta, ja vuonna 2023 määrä nousi XNUMX XNUMX taimiin.

Aluksi kuorma-autoja käytettiin veden toimittamiseen saxaul-pelloille. Koska sinne porattiin kaivo viime vuonna, on nyt mahdollista kasvattaa saxaulin pinta-alaa, kasvattaa muita meheviä kasveja sekä kastella karjaa ja muita villieläimiä.

”Vuonna 2023 kasvatimme saxaulia ensimmäistä kertaa hydrogeelillä ja suljetun juurijärjestelmän menetelmällä. Juurtumisaste oli jopa 60 %, Alimbetova sanoi.

”Saxaulista on tullut aavikon pelastaja, joten meidän on jatkettava sen istuttamista erityisesti Aralmeren alueelle, joka on kuivunut ja jättänyt jälkeensä useita miljoonia hehtaareita suolattua maata. Kazakstanin presidentin hallinto on ehdottanut 1.1 miljoonan hehtaarin saxauli-istutusta vuosien 2021 ja 2025 välillä, Alimbetova sanoi.

Myös naapurimaa Uzbekistan käynnisti saxaul-istutusprojektin vuonna 2018. He viljelivät yli 1.73 miljoonaa hehtaaria metsäviljelmiä Aralkumin autiomaassa.

Alimbetovan mukaan Kyzylordan alueelle Kazalinskin kaupunkiin rakennettiin Maailmanpankin ohjelman puitteissa taimitarha, jossa oli laboratorio ja tutkimusasema. 

Jäljellä olevan luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi perustettiin luonnonvaraisten eläinten ilmastonmuutokseen sopeutumisen keskus. Sijaitsee Pienellä Aralilla, 47,000 38 hehtaaria, se sisältää nimetyn alueen sekä eläinten että kasvien tarkkailua varten. Alueella asui aikoinaan XNUMX kalalajia ja harvinaisia ​​eläimiä.

Aralmeren kalastushistoria

Kuivuvan meren tuhoisat seuraukset vaikuttivat eniten kyliin ja niiden asukkaisiin. 40 kilometrin päässä Aralmerestä sijaitsevan Karaterenin kylän asukkaille ajatus meren katoamisesta oli aikoinaan mahdotonta ajatella.

”Kylässämme on kalastettu yli vuosisadan. Noina vuosina ja aina 1980-luvulle asti kalojen kanssa ei ollut ongelmia, koska Aralmerellä oli tarpeeksi vettä ja kalastajat palasivat aina täydellä saaliilla”, sanoi kylän akim (pormestari) Berikbol Makhanov Zakon.kz:lle.

"Täällä asui 4,000 ihmistä, [oli] edistyneitä prikaateja, kalastajadynastioita, kalatehtaita ja muovivenetehdas. Auyl [kylä Kazakstanissa] oli vauras noina vuosina. Veden puutteen vuoksi 1980-luvulla kalastajat alkoivat siirtyä ja työskennellä kalastusprikaateissa lähialueilla, kuten Balkhashissa ja Zaisanissa, hän selitti.

Paikalliset kunnostusprojektit

Vaikka merenpohja kuivui, entiset asukkaat eivät ole menettäneet toivoaan palata Aral-meren aikoinaan tarjoamaan elämää antavaan, seesteiseen veteen.

Akshabak Batimova on yksi Kyzylordan alueen perinnöllisistä kalastajista. Hän syntyi Mergensain kalastajakylässä Aralin alueella. Isänsä ja isoisänsä esimerkkiä seuraten hän omisti elämänsä merelle opiskellessaan kalantuotannon tekniikan asiantuntijaksi.

”Näinä vuosina yli 10,000 22 kyläläistä oli kalastamassa. Meillä oli 1990 kalastuskolhoosia. Mutta XNUMX-luvun alussa meri alkoi kuivua nopeasti, mikä jätti ihmiset ilman työtä, kun vesi muuttui täysin suolaiseksi ja kalat katosivat. Epätoivoissaan paikalliset hylkäsivät auylinsa ja joko muuttivat Balkhashiin jatkamaan kalastusta tai aloittivat uuden elämän tasavallan muilla alueilla”, Batimova sanoi.

Jotkut kyläläiset kieltäytyivät kuitenkin luovuttamasta taistelua. 

– Siellä oli myös niitä, jotka selvisivät kotimaassaan. Perheeni ei mennyt minnekään, ja aloimme etsiä kumppaneita kalastuksen elvyttämiseksi. Elokuussa 1996 löysimme yhteistyökumppaneita Tanskasta ja menimme sinne”, hän lisäsi.

Tuloksena oli projekti nimeltä "Kattegatista Araliin", joka auttoi Aral- ja tanskalaisia ​​kalastajia pyydystämään ja käsittelemään kampelaa Tastybekin kylässä.

"Yhdistimme noin 1,000 XNUMX kalastajaa ja työskentelimme tiiviisti tanskalaisen "Living Sea" -kalastajayhdistyksen kanssa. Osana "Kattegatista Araliin" -projektia tanskalaiset jakoivat meille rahaa veneisiin, varusteisiin ja kaikkiin tarvittaviin varusteisiin. Ostimme entisen leipomorakennuksen ja muutimme siitä kampelakalojen tuotantokeskukseksi, Batimova kertoo.

Hänen mukaansa RRSSAM-1-projektin ensimmäisen vaiheen jälkeen meren suolapitoisuus laski 32 grammasta 17 grammaan litrassa vettä, kalastusteollisuus elvytettiin ja 50,000 XNUMX hehtaaria laitumia ennallistettiin.

Kyläläiset pitävät kiinni toivosta, että Kazakstanin sitoutumisen ja johtajuuden myötä IFAS:ssa meri voisi jonain päivänä palata lähemmäksi entistä Aralskin rantaa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa