Liity verkostomme!

Iran

Iranilaiset aktivistit Euroopassa edistävät demokratiaa vastustaen monarkistisia kertomuksia

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Iranilaiset aktivistit ja hallitsevan teokratian vastustajat ovat olleet erittäin aktiivisia viime viikkoina useissa Euroopan pääkaupungeissa, kuten Pariisissa ja Brysselissä. Heidän mielenosoituksensa vahvistavat viestiä valtakunnallisesta kansannoususta, joka alkoi heidän kotimaassaan syyskuussa. Nämä mielenosoitukset ja niihin liittyvät uhmatoimet jatkuvat tähän päivään huolimatta voimakkaista tukahduttamistoimista, jotka ovat johtaneet satojen mielenosoittajien kuolemaan ja tuhansien vangitsemiseen.

Samalla kun aktivistit ajavat demokraattista vaihtoehtoa, he kehottavat eurooppalaisia ​​päättäjiä luopumaan pitkään jatkuneesta taipumuksestaan ​​Iranin hallinnon rauhoittamiseen ja omaksumaan paljon järeämmän politiikan. Viime viikkoina he ovat erityisesti vaatineet EU:ta nimeämään Islamic Revolutionary Guards Corpsin terroristijärjestöksi. Iranin oppositiojohtaja Maryam Rajavi on suositellut tätä toimenpidettä useaan otteeseen vuosien varrella.

Sitä vastoin Reza Pahlavi, Iranin edesmenneen shaahin poika, on useaan otteeseen avoimesti yrittänyt tavoittaa joitakin IRGC:n ryhmittymiä, joiden on laajalti tunnustettu olevan ensisijaisesti vastuussa IRGC:tä koskevista tukahduttamistoimista. viimeiset viisi kuukautta. Pahlavi, jonka isä syrjäytettiin vuoden 1979 vallankumouksessa, on yrittänyt saada itsensä näkyväksi keskusteluissa viimeaikaisista ja meneillään olevista mielenosoituksista maan teokraattista diktatuuria vastaan. Äskettäisessä Münchenin turvallisuuskonferenssissa hän oli yksi kolmesta ns. oppositioaktivistista, jotka esiintyivät Iranin hallinnon virallisten edustajien sijasta, koska he eivät saaneet kutsua erimielisyyksien tukahduttamisen ja Venäjän tukemisen vuoksi sen provosoimattomassa sodassa. Ukrainan kohdalla.

Pahlavin läsnäolo tällaisissa tapahtumissa on saanut huomattavaa vastareaktiota useilta iranilaisilta ulkomailta, erityisesti niiltä, ​​jotka ovat nykyisin demokratiaa kannattavien aktivistiryhmien jäseniä. Monet tällaiset aktivistit ovat osallistuneet suuriin mielenosoituksiin eri puolilla Eurooppaa viime viikkoina, mukaan lukien yksi Pariisissa, jonka oli tarkoitus juhlistaa Pahlavi-dynastian kukistamisen 11. helmikuuta. Huolimatta shaahin pojan ponnisteluista palauttaa perheensä imago, Iranin ulkomaalainen yhteisö suhtautuu yleensä myönteisesti tähän vuoden 1979 vallankumouksen osa-alueeseen ja tuomitsee samalla monarkian paikan ottaneen teokraattisen diktatuurin.

Tämä tunne heijastui hyvin tämän kuun Pariisin mielenosoituksissa, ja se on heijastunut yhtä hyvin islamilaisen tasavallan sisällä tapahtuvan kansannousun iskulauseissa. Niiden joukossa ovat "kuolema diktaattorille" ja "kuolema sortajalle, puri sitä shaahia tai johtajaa". Nämä iskulauseet korostavat myös sitä tosiasiaa, että kapina on ylittänyt alkuperäisen keskittymisensä Mahsa Aminin kuolemaan pidätettynä viime syyskuussa.

"Moraalipoliisi" pidätti 22-vuotiaan kurdinaisen ja pahoinpiteli hänet kuoliaaksi, koska hän käytti pakollista päänpeiteään liian löyhästi. Mutta tämä kipinä synnytti nopeasti liikkeen, jota on laajalti kuvattu kenties suurimmaksi haasteeksi teokraattiselle järjestelmälle sitten vuoden 1979 vallankumouksen.

Entinen Euroopan parlamentin jäsen Struan Stevenson, joka on myös Iranin muutoskampanjan koordinaattori, totesi tuoreessa kirjassaan "Diktatuuri ja vallankumous: Iran – nykyhistoria", että sekä monarkia että teokraattinen diktatuuri "kieltävät yleismaailmalliset ihmisoikeudet". , pitävät ihmisiä kypsymättöminä ja huoltajia tarvitsevina ja saavat legitiimiytensä muista lähteistä kuin äänestysurnista ja demokraattisesta oikeusvaltiosta. Molemmat ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, kuten mielivaltaisiin pidätyksiin, oikeudenkäynteihin, julmiin ja epäinhimillisiin rangaistuksiin, kidutukseen ja poliittisiin teloituksiin. Molemmat ovat tehokkaasti ottaneet käyttöön yhden puolueen hallinnon, kieltäneet moniarvoisuuden, tukahduttaneet monia yhteiskunnan osia, kieltäneet sanan- tai yhdistymisvapauden, kieltäneet vapaan lehdistön ja menettäneet kansalaisilta äänioikeuden.

Mainos

Reza Pahlavi on luonnollisesti tuominnut julkisesti ihmisoikeusloukkaukset, jotka liittyvät Teheranin vastaukseen nykyiseen kansannousuun, mutta demokraattiset aktivistit eivät ota tätä kommenttia vakavasti, jotka ovat edelleen hyvin tietoisia hänen perheensä omista väärinkäytöksistä. Hän ei ole koskaan julkisesti kiistänyt näitä väärinkäytöksiä; päinvastoin hän on aika ajoin viitannut isänsä valtakuntaan kunniallisena.

Iranilaisten aktivistien mukaan Pahlavin perhe ja sen salainen poliisi SAVAK murhasivat ja kiduttivat raa'asti poliittisia aktivisteja ja intellektuelleja, mukaan lukien kirjailijoita, tutkijoita, taiteilijoita ja runoilijoita lähes puolen vuosisadan ajan, kun taas kidutus oli "kansallinen harrastus". Shahin hallinto. Sama pätee mullahien hallintoon nykyään, ja siksi Iranin kansa on voimakkaasti sitoutunut jättämään molemmat diktatuurimuodot taakseen.

Diasporan aktivistit korostavat, että Iranin kansa hylkää sekä shaahia että johtajaa vastaan ​​huudellaan menneisyyden ja nykyisyyden demokraattisen tulevaisuuden puolesta ja tavoittelee maallista, demokraattista ja edustavaa tasavaltaa, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia ja naisten ja vähemmistöjen oikeudet.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa