Liity verkostomme!

Meri-

Sinisen Välimeren kumppanuus: kestävän tulevaisuuden edistäminen

SHARE:

Julkaistu

on

Äskettäin Dubaissa järjestetyssä COP28:ssa edistyimme konkreettisesti maailmanlaajuisissa pyrkimyksissämme torjua ilmastonmuutosta ja suojella yhteistä ympäristöämme. Välimeren unionin (UfM) kannalta keskeinen hetki COP28:ssa oli Blue Mediterranean Partnershipin (BMP) aiesopimuksen allekirjoittaminen, mikä merkitsee yhteistyösopimusta Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) kanssa. Investointipankki (EIP), Euroopan komissio (EY), Agence Française de Développement (AFD), Cassa Depositi e Prestiti (CDP), Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) sekä muut rahoittajat ja edunsaajamaat. Keskeistä BMP:ssä on sen yhteistyörahasto, joka on keskeinen askel kohti kestävämpää tulevaisuutta eteläisen Välimeren ja Punaisenmeren alueilla mobilisoimalla aluksi arviolta miljardi euroa investointeja Blue Economy -hankkeisiin. Merkittävää on, että Välimeren unioni, joka oli yksi tämän tärkeän aloitteen ensimmäisistä puolustajista, tulee toimimaan sen hallintoelimen jäsenenä osallistuvien puolueiden joukossa., kirjoittaa Nasser Kamel, Välimeren unionin pääsihteeri.

Kuten me kaikki tiedämme, ilmastonmuutoksella on syvällisiä vaikutuksia ja ympäristön kestävyyden tarve on kriittinen. Kauniine rannikkoineen ja monimuotoisine ekosysteemeineen Välimeren alue on yhä enemmän alttiina merenpinnan nousulle, veden puutteelle ja äärimmäisille sääilmiöille. Ilmastonmuutos kiihdyttää entisestään ympäristöriskejä, mikä lisää stressiä rannikkoalueiden infrastruktuurissa ja toiminnassa. Tämä ei vaikuta pelkästään kansantalouksiin, vaan myös haavoittuviin paikallisyhteisöihin, joiden taloudellinen selviytyminen on riippuvainen merestä.

Tätä silmällä pitäen Blue Mediterranean Partnership syntyi yhteisestä sitoutumisesta Välimeren ympäristöuhkiin vastaamiseen. Se on enemmän kuin pelkkä kumppanuus; se on yhteistyövoima, jonka tavoitteena on koordinoida toimia ja hyödyntää resursseja kestävän sinisen talouden vaalimiseksi alueen etelärannalla. Se on myös vastaus kasvavaan kansainväliseen huoleen, joka liittyy meren ekosysteemien rappeutumisen laajuuteen ja nopeuteen, mikä aiheuttaa vakavia kielteisiä vaikutuksia talouteen ja rannikkoyhteisöjen toimeentuloon.

Tämän aloitteen ytimessä on usean avunantajan Blue Mediterranean Partnership Cooperation Fund -rahaston perustaminen. Avunantajat mobilisoivat alun perin arviolta miljardi euroa investointeja, ja ne antavat ratkaisevaa taloudellista tukea teknisen avun ja avustusten muodossa sinisen talouden hankkeille, jotka käsittelevät alueen kiireellisiä ympäristöongelmia, kuten muovijätteen vähentämistä, rannikkoalueiden sietokykyä, kestävää matkailua ja jätevesiä. hoitoon, kiertotalouteen ja meren biologiseen monimuotoisuuteen. Ja vaikka COP1:n allekirjoitusseremoniassa avunantajat, mukaan lukien Ruotsin kansainvälinen kehitysyhteistyövirasto (Sida), EY ja AFD, lupasivat yhteensä noin 28 miljoonaa euroa apurahoja, tulevina kuukausina odotetaan lisää lahjoituksia ja rahastoa. Tavoitteena on turvata 10.5–50 miljoonaa euroa.

Sen lisäksi, että Välimeren unioni on osa kumppanuuden ohjauskomiteaa, sillä on keskeinen rooli, koska se helpottaa poliittista ja sääntelyä koskevaa vuoropuhelua kaikkien jäsenten välillä. Se tukee myös valmiuksien kehittämistä ja instituutioiden vahvistamista samalla kun tukee politiikan uudistamista sellaisen ympäristön luomiseksi, joka edistää menestyksekkäitä sinisen talouden hankkeita. Tämä on olennaista, kun halutaan edistää tehokasta koordinaatiota ja yhteistyötä kaikkien osapuolten välillä ja sitä kautta hyödyntää mahdollisuuksia kestäviin sinisen talouden investointeihin.

Edunsaajamaat ovat keskeisessä asemassa tässä prosessissa, sillä niiden tietämyksen ja asiantuntemuksen hyödyntäminen on avainasemassa sen varmistamiseksi, että kumppanuudella on pitkäkestoinen vaikutus, mikä tarkoittaa, että ne ottavat johtavan aseman strategisten aloitteiden määrittämisessä alueellaan. Monenväliset kehityspankit ja muut rahoituslaitokset puolestaan ​​hallinnoivat avustuksia ja tarjoavat rahoitusta, kun hankkeista tulee pankkikelpoisia. Toiminta alkaa alkuvuodesta 2024, ja se keskittyy projekteihin Egyptissä, Jordaniassa ja Marokossa, ennen kuin se on täysin toimintakuntoinen vuonna 2025 ennen YK:n valtamerikonferenssia.

Kun juhlimme BMP-yhteistyösopimuksen allekirjoittamista, on ehdottoman tärkeää tunnustaa kumppaneidemme yhteiset ponnistelut, jotka ovat luoneet alustan muuttavalle muutokselle yhdistämällä monenväliset rahoituslaitokset ja kaupallisen rahoituksen alennettuun yhteisrahoitukseen, politiikkaan sitoutumiseen ja tekniseen apuun. Sinisen talouden hankkeisiin. Heidän rahoituksensa ja sitoutumisensa kestävään kehitykseen ovat esimerkki kansainvälisen yhteistyön voimasta maailmanlaajuisten haasteiden edessä, ja niillä on pysyvä vaikutus miljoonien eteläisen Välimeren ja Punaisenmeren rannikolla asuvien elämään. Tämä yhteistyö osoittaa kansojen ja instituutioiden yhteisen vastuun ja päättäväisyyden puuttua ilmastohätätilanteeseen ja suojella Välimeren herkkiä ekosysteemejä.

Mainos

Kestävä kehitys on avainasemassa laajemman Välimeren alueen talouskasvupotentiaalin vapauttamisessa, ja Blue Mediterranean -kumppanuudella on kumppaneidensa tuella hyvät mahdollisuudet saavuttaa konkreettisia tuloksia, jotka parantavat miljoonien ihmisten elämää. Blue Mediterranean Partnership on siksi toivon majakka, yhteistyön symboli ja osoitus yhteisestä päättäväisyydestämme suojella Välimeren ja Punaisenmeren ekosysteemejä. Edessä olevat haasteet ovat valtavia, mutta vahvan kumppanuutemme johdolla olemme matkalla kohti kestävämpää ja vauraampaa Välimeren tulevaisuutta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos

Nousussa