Liity verkostomme!

CO2 päästöt

Mepit kannattavat kuorma-autojen ja linja-autojen hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteita 

SHARE:

Julkaistu

on

Ympäristövaliokunta hyväksyi ehdotuksensa EU:n hiilidioksidipäästöstandardien vahvistamiseksi uusille raskaille ajoneuvoille, mukaan lukien linja-autot, kuorma-autot ja perävaunut, ENVI.

Mietintö hyväksyttiin äänin 48 puolesta, 36 vastaan ​​ja 2 tyhjä. Siinä sanotaan, että raskaiden ajoneuvojen (HDV) hiilidioksidipäästöjen vähentämisvaatimusten vahvistaminen ja tarvittavan lataus- ja tankkausinfrastruktuurin käyttöönotto ovat avainasemassa koko raskaiden ajoneuvojen päästöjen vähentämisessä EU:n vuoden 2050 ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamiseksi.

Tiukempi yleistavoite vuodelle 2035, päästöttömät kaupunkibussit vuoteen 2030 mennessä

Mepit haluavat vahvoja hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteita keskisuurille ja raskaille kuorma-autoille, mukaan lukien ammattiajoneuvot (kuten roska-autot, kippiautot tai betonimyllyt) ja linja-autot. Nämä tavoitteet asetetaan 2 prosenttiin kaudelle 45–2030, 2034 prosenttiin vuosille 70–2035 (verrattuna komission ehdottamaan 2039 prosenttiin) ja 65 prosenttiin vuodesta 90 alkaen.

Mepit olivat yhtä mieltä siitä, että kaikkien äskettäin rekisteröityjen kaupunkibussien olisi oltava päästöttömiä ajoneuvoja vuodesta 2030 alkaen. He lisäsivät jäsenvaltioille mahdollisuuden pyytää väliaikaista poikkeusta (vuoteen 2035 asti) biometaanilla polttoaineena toimiville kaupunkien välisille linja-autoille tiukoin tankkausinfrastruktuurin olemassaoloon liittyvin ehdoin. ja polttoaineen alkuperään.

Muita ehdotettuja toimenpiteitä ovat:

  • Vuotuisen "Nollapäästöisten HDV-foorumi” työstää lataus- ja tankkausinfrastruktuurin tehokasta ja kustannustehokasta käyttöönottoa;
  • Komission olisi vuoden 2031 loppuun mennessä arvioitava mahdollisuutta kehittää raportointimenetelmä koko elinkaaren hiilidioksidipäästöt uusille HDV:ille.

Esittelijä Bas Eickhout (Verts / ALE, NL) "Siirtyminen päästöttömiin kuorma-autoihin ja linja-autoihin ei ole vain avain ilmastotavoitteidemme saavuttamiseen, vaan se on myös ratkaiseva tekijä puhtaamman ilman edistämisessä kaupungeissamme. Tarjoamme selkeyttä yhdelle Euroopan suurimmista valmistusteollisuudesta ja selkeän kannustimen investoida sähköistykseen ja vetyyn. Kehitämme komission ehdotusta, mutta kunnianhimoisemmin. Haluamme laajentaa sääntöjen soveltamisalaa pieniin ja keskisuuriin kuorma-autoihin ja ammattiajoneuvoihin – aloihin, jotka ovat erityisen tärkeitä kaupunkien ilmanlaadun kannalta – ja mukautamme useita tavoitteita ja vertailuarvoja saavuttaaksemme todellisuuden, kun siirtymä on edennyt. odotettua nopeammin."

Mainos

Seuraavat vaiheet

Parlamentin jäsenten on määrä hyväksyä mietintö marraskuun II 2023 täysistunnossa, ja se muodostaa parlamentin neuvotteluaseman EU:n hallitukset lainsäädännön lopullisesta muodosta.

Tausta

Komissio esitti 14. helmikuuta 2023 a lainsäädäntöehdotuksen Asettaa CO2-standardit raskaille hyötyajoneuvoille vuodesta 2030 eteenpäin, jotta EU:n ilmastoneutraalius tavoite saavutetaan vuoteen 2050 mennessä ja fossiilisten tuontipolttoaineiden kysyntä vähenee. Raskaat ajoneuvot, kuten kuorma-autot, kaupunkilinja-autot ja kaukoliikenteen linja-autot, aiheuttavat yli 25 prosenttia EU:n tieliikenteen kasvihuonekaasupäästöistä, ja niiden osuus EU:n kasvihuonekaasupäästöjen kokonaismäärästä on yli 6 prosenttia.

Lisätietoja 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa