Liity verkostomme!

Euroopan parlamentti

Mepit vaativat parempia turvallisuus- ja laatustandardeja ihmisperäisille aineille 

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

ENVI-valiokunnan jäsenet haluavat tehostaa toimia, joilla varmistetaan parempi suoja kansalaisille, jotka luovuttavat verta, kudoksia tai soluja tai joita hoidetaan näillä aineilla.

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta (ENVI) hyväksyi kantansa uusiin sääntöihin, jotka koskevat niin kutsuttujen ihmisperäisten aineiden (SoHO) käyttöä EU:ssa äänin 59 puolesta, XNUMX vastaan ​​ja XNUMX tyhjää. Laki koskee aineita - kuten verta ja sen komponentteja (puna-/valkosolut, plasma), kudoksia ja soluja - joita käytetään verensiirtoihin, hoitoihin, siirtoihin tai avusteiseen lisääntymiseen.

Vapaaehtoiset ja maksuttomat lahjoitukset

Mepit vaativat, että EU-maiden tulisi sallia eläville luovuttajille korvauksia tai korvauksia menetyksistä tai kuluista, jotka liittyvät heidän osallistumiseensa lahjoituksiin. Tätä voitaisiin helpottaa esimerkiksi korvausvapaalla, veronalennuksilla tai kansallisella tasolla vahvistetuilla kiinteämääräisillä alennuksilla. He korostavat, että korvauksia ei pitäisi käyttää kannustimena rekrytoida luovuttajia, eikä se saa johtaa haavoittuvien ihmisten hyväksikäyttöön. Mepit haluavat myös, että EU-maat noudattavat tiukkoja sääntöjä SoHO-lahjoitusten mainontaan, joiden pitäisi kieltää viittaukset taloudellisiin palkkioihin.

Tarjonnan turvaaminen

Näiden aineiden EU:n toimittamisen riippumattomuuden varmistamiseksi EU-maiden olisi laadittava "kansalliset hätä- ja toimitusten jatkuvuussuunnitelmat", joihin olisi sisällyttävä toimenpiteitä, joilla varmistetaan joustava luovuttajakunta, kriittisten SoHO-toimien seuranta ja ehdotukset ylimääräisten varastojen ja niukkuudesta kärsivien maiden välinen yhteistyö. Mepit vaativat myös EU:ta perustamaan osana näitä kansallisia suunnitelmia digitaalisen viestintäkanavan, joka tallentaa ja analysoida tietoa SoHO:iden saatavuudesta, vaihteluista ja mahdollisista puutteista.

EU: n strategia

Mainos

Parlamentin jäsenet haluavat, että komissio laatii EU:n luettelon kriittisistä SoHO:ista sekä etenemissuunnitelman, jossa on kunnianhimoisia tavoitteita niiden saatavuuden varmistamiseksi. Strategian tulisi sisältää tiedotuskampanjoita saatavilla olevista luovutustyypeistä, terveydenhuoltoalan työntekijöiden koulutusta luovutuksista tietoisuuden lisäämiseksi ja parhaiden käytäntöjen vaihdon helpottaminen.

Äänestyksen jälkeen esittelijä Nathalie Colin-Oesterlé (EPP, FR) sanoi: "Tämä laki on ratkaisevan tärkeä luovuttajien turvallisuuden, potilaiden hyvinvoinnin, toimitusvarmuuden ja innovatiivisten lääketieteellisten tekniikoiden kehittämisen kannalta Euroopassa. Koordinointia ja tiedonvaihtoa parantamalla helpotetaan SoHO:n ja siihen liittyvän lääketieteellisen osaamisen kulkua eurooppalaisten potilaiden hyödyksi. Vaikka Eurooppa tuo tällä hetkellä osan SoHO-tarpeestaan, mukaan lukien 40 % plasmastaan, saavuttamamme kompromissi sitoo maanosamme varmistamaan sen pitkän aikavälin toimitukset.

Seuraavat vaiheet

Täysihuoneen on määrä äänestää sen neuvotteluvaltuuksista syyskuun 2023 täysistunnossa Strasbourgissa.

Tausta

- luonnos sääntöiksi komission 14. heinäkuuta 2022 esittämä päätös kumoaa veri ja kudoksia ja soluja tieteellisen, teknisen ja yhteiskunnallisen kehityksen valossa. EU:n potilaat hyötyvät vuosittain yli 25 miljoonasta verensiirrosta, miljoonasta lääketieteellisesti avustetusta lisääntymiskierrosta, yli 35,000 XNUMX kantasolusiirrosta (pääasiassa verisyöpää varten) ja sadoista tuhansista korvauskudosista (esim. ortopedisiin, iho-, sydän- tai silmäongelmat).

Lisätietoja 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa