Liity verkostomme!

Savukkeet

Kuinka järjestäytynyt rikollisuus hyötyy tupakoinnin vastaisen politiikan puutteista

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Väärennettyjen ja salakuljetettujen savukkeiden kauppa kukoistaa Euroopassa. Rikollisjoukot maksavat hallituksille miljardeja euroja tulojen menetyksiä ja turhauttavia pyrkimyksiä saada tupakoitsijat siirtymään paljon turvallisempiin savuttomiin tuotteisiin. Uusi tutkimus osoittaa, että ongelma on pahin Ranskassa, jossa myytiin viime vuonna arviolta 16.9 miljardia laitonta savuketta, mikä on lähes puolet EU:n kokonaismäärästä. kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

Vuosisatoja kestäneen tupakan hallinnan jälkeen mahtava Ranskan valtio päästää irti markkinoista ja menettää 7.2 miljardin euron verotulot yhdessä vuodessa. Puolet laittomasta kaupasta on hyvin näkyvää, ja gangsterien tavarat myydään lähes jokaisen Pariisin metroaseman ulkopuolella, toinen puoli jaetaan sosiaalisten verkostojen kautta verkossa, myös lapsille ja nuorille, jotka aloittavat tupakoinnin.

Kun kuluttajat ovat hävinneet mustille markkinoille, heitä on vaikea saada takaisin. Siirtyminen turvallisempiin savuttomiin tuotteisiin on epätodennäköisempää, jos sen sijaan, että ne olisivat vaihtoehto verotetuille laillisesti myydyille savukkeille, ne kilpailevat väärennettyjen ja salakuljetettujen savukkeiden kanssa, joita myydään alle puoleen hintaan.

Tupakoitsijoiden määrä ei ole Ranskassa muuttunut 20 vuoteen, mutta se naamioi valtavan yhteiskunnallisen muutoksen. Paremmassa asemassa olevat tekevät terveellisempiä elämäntapavalintoja, kun tupakoivat lopettavat tupakoinnin, usein lämmitettyjen tupakkatuotteiden tai höyrytyksen avulla. Toisaalta puolet työttömistä tupakoi ja ostavat ylivoimaisesti halvempia laittomia savukkeita.

On tärkeää, että tupakoinnin lopettamiseen on kaupallinen reitti ja lääketieteellinen reitti, väittää Grégoire Verdeaux, Philip Morris Internationalin (PMI) ulkosuhteista vastaava varapuheenjohtaja. Se on tehokkaampaa, etenkin heikoimmassa asemassa olevien ryhmien keskuudessa, joilla on huonommat mahdollisuudet saada lääketieteellistä apua. Mutta sen kumoavat helposti saatavilla olevat laittomat savukkeet.

PMI tilaa vuosittain laittomien savukkeiden kulutuksesta selvityksen, joka kattaa nyt EU:n, Iso-Britannian, Norjan, Sveitsin, Moldovan ja Ukrainan. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan vuonna 2022 pelkästään EU:ssa kulutettiin 35.8 miljardia laitonta savuketta, mikä aiheutti hallituksille arviolta 11.3 miljardin euron verotulojen menetyksiä, mikä on 8.5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021.

EU:n laittomien markkinoiden kasvua vauhditti osittain laittomasti valmistettujen väärennettyjen savukkeiden kulutuksen jatkuva kasvu. Valtaosa väärennöksistä (61.5 %) kulutettiin Ranskassa. Tärkeä tekijä on joidenkin maiden kansanterveysviranomaisten haluttomuus omaksua innovaatioita ja tarjota parempia vaihtoehtoja savukkeille aikuisille, jotka jatkavat tupakointia.

Mainos

"Laittomien savukkeiden kielteisten vaikutusten huomioimatta jättäminen aikuisiin tupakoitsijoihin ja kansanterveyteen on liian korkea ummistamaan silmänsä", Grégoire Verdeaux sanoi.kuvassa). "Siitä on todellakin tullut "made in EU" -ongelma, kun väärennettyjä savukkeita valmistetaan, jaetaan, myydään ja kulutetaan EU:n maissa, mikä heikentää ponnisteluja tupakoinnin vähentämiseksi ja poistamiseksi - ja kansanterveystavoitteita kokonaan."

KPMG:n raporttiin sisältyvien lainvalvontaviranomaisten haastattelujen mukaan väärennettyjen savukkeiden tuotanto ja jakelu EU:n rajojen sisällä on kasvussa. Rikollisjoukot keskittävät toimintansa korkeammin verotettuihin ja kalliimpiin EU-maihin, joissa voidaan tehdä suurimmat voitot.

Belgia, Tanska, Ranska ja Saksa ovat kaikki todistamassa savukkeiden takavarikoiden ja salaisiin tuotantotoimintoihin kohdistuvien ratsioiden lisääntymistä. "KPMG:n raportti osoittaa selvästi, kuinka laittomien savukkeiden markkinoiden kasvu muodostaa eksistentiaalisen uhan alan kestävyydelle ja muutokselle Euroopassa", lisäsi Grégoire Verdeaux. "Voimme havaita, kuinka laittomien savukkeiden ongelma EU:ssa on keskittynyt kouralliseen maihin, joissa hallitukset eivät ole omaksuneet innovatiivisia lähestymistapoja, joilla voitaisiin tehokkaasti estää miljoonia jatkamasta tupakointia."

"Perinteinen tupakantorjuntapolitiikka ei yksinkertaisesti riitä", hän jatkoi. "Aggressiivinen finanssipolitiikka, kieltävät lähestymistavat ja pelotteen puute Ranskan ja Belgian kaltaisissa maissa hyödyttävät vain rikollisia ja ajavat aikuisia tupakoitsijoita kohti pimeitä markkinoita."

Huolimatta yleisestä laittoman kulutuksen kasvusta, KPMG:n tutkimuksessa todetaan, että suurin osa EU:n jäsenmaista - 21 maasta 27 maasta - koki vakaan tai laskevan osuuden laittomasta savukkeiden kulutuksesta vuonna 2022. Ranskaa lukuun ottamatta laiton kulutus tutkimuksen muilla markkinoilla. laski 7.5 % johtuen suurelta osin laskusta Kreikassa, Alankomaissa, Portugalissa ja Romaniassa. Puolassa ja Romaniassa laiton kulutus saavutti kaikkien aikojen alhaisimman ilmaantuvuuden sen jälkeen, kun KPMG aloitti vuotuisten tutkimustensa julkaisemisen vuonna 2007.

Moldova ja Ukraina sisällytettiin KPMG:n raporttiin ensimmäistä kertaa. Vuoden 2022 havainnot asettivat Ukrainan Euroopan toiseksi suurimmaksi laittomien savukkeiden markkinoille 7.4 miljardilla savukkeella Ranskan 16.9 miljardin jälkeen. Kolmanneksi suurimmat laittomat markkinat Euroopassa on Iso-Britannia, jossa 5.9 miljardia laitonta savuketta on kasvussa vuodesta 2020 lähtien. Kaikissa kolmessa maassa savukkeiden verotus on korkea verrattuna keskituloihin.

"Näinä taloudellisina vaikeina aikoina, kun inflaatio asettaa ylimääräisiä paineita kuluttajien ostovoimaan, tarvitsemme vankkaa lainvalvontaa, kattavia sääntelymenetelmiä ja tulevaisuuteen suuntautuvia politiikkoja, jotka voivat auttaa parantamaan miljoonien tupakoivien aikuisten elämää", Grégoire väitti. Verdeaux. Hän totesi, että PMI:n liiketoimintamallia ohjaa sen savuton visio, jonka tavoitteena on lopettaa savukkeiden kulutus.

Mutta hallitusten oli tehtävä osansa. ”Tämä sisältää eriytettyjen politiikkojen omaksumisen savukkeiden vaihtoehdoista, mukaan lukien tiedon saaminen paremmista vaihtoehdoista ja savuttomista tuotteista, jotka ovat kaikkien saatavilla ja edullisia. Ketään ei saa jättää jälkeen."

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa