Liity verkostomme!

terveys

EU:n pitäisi tarkastella, kuinka Ruotsi saavutti Euroopan alhaisimman tupakointiasteen 

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Marraskuun lopussa on ollut jonkin verran meteliä EU:n tupakkaverodirektiiviin (TED) liittyvistä vuotaneista asiakirjoista, joissa Euroopan komissio ei ainoastaan ​​esittele alustavia suunnitelmiaan tupakkaveron korotuksesta, vaan haluaa myös ottaa käyttöön yhteisen Eurooppalainen vero vaihtoehtoisille, vähemmän riskialttiille tuotteille, kuten höyrystyslaitteille ja lämmitetyille tupakkatuotteille. Huhuja tällaisesta ehdotuksesta on kiertänyt jo jonkin aikaa.

The Financial Times, joka oli onnistunut saamaan käsiinsä EY:n ehdotusluonnoksen, ilmoitti uutisen marraskuun lopulla. Tämän uutisen jälkeen nousi nopeasti myös huhuja, että sekä EU:ssa kiellettyjä, mutta Ruotsissa erittäin suosittuja oraalisia nikotiinituotteita, nikotiinitonta nikotiinia sisältäviä pusseja että nuuskaa uusi vero koskettaisi lähes kaksinkertaistaen. niiden hinta.

Ruotsissa tämä viimeinen kohta on hyvin herkkä useista syistä. Loppujen lopuksi maa on ollut nuuskan ansiota siitä, että se on käynyt menestyksekästä taistelua savukkeita vastaan ​​vuosia. Tämän seurauksena Ruotsin kansanterveysviranomainen ilmoitti, että tupakoitsijoiden määrä väheni vuonna 2022 lisäpisteellä 5.6 prosenttiin väestöstä. Sellaisenaan Ruotsin tupakoinnin esiintyvyys, 5,6 prosenttia, on neljäsosa EU:n 23 prosentin keskiarvosta, ja se on EU:n alhaisin ja yksi maailman alhaisimmista.

Tämä asettaa Tukholman palkintokorokkeelle niiden maiden joukossa, joissa tupakointi on vähentynyt, EU:n ja maailman edellä. Tämän seurauksena maa on selvästi edellä Euroopan syöpäsuunnitelman tavoitetta "savuttomasta sukupolvesta" vuoteen 2040 mennessä, jonka tavoitteena on vähentää tupakoivien määrä Euroopassa viiteen prosenttiin väestöstä.

Ruotsi on ainoa Euroopan maa, joka on saavuttanut tämän tavoitteen hyvissä ajoin ennen vuotta 2040. Samaan aikaan tupakointi on edelleen johtava ennenaikaisen kuoleman riskitekijä maanosassa. Joka viides kuolemantapaus johtuu tupakoinnista.

Samalla kun Bryssel jatkaa jäykkää politiikkaa, joka ei koske vain perinteisiä tupakkatuotteita, vaan pyrkii – vankan tupakanvastaisen lobbauksen alaisena – soveltamaan samoja savukkeisiin sovellettavia säännöksiä kuin uudet tuotteet, kuten sähkösavukkeet, kuumennettu tupakka ja pussit. ja nuuskaa. Teollisuuden ja joidenkin Yhdysvaltojen, Saksan, Belgian, Ranskan tai Alankomaiden kansanterveysviranomaisten mukaan näitä tuotteita, koska niillä ei ole palamista ja savua, pidetään tupakoijille vähemmän haitallisina.

Ruotsalainen malli on jyrkästi ristiriidassa Euroopan komission politiikan ja konservatiivisen lähestymistavan kanssa sekä Maailman terveysjärjestön (WHO) tupakoinnin torjuntaa käsittelevän alaviraston kanssa, joka yli vuosikymmenen markkinoille tulleen palamattomien aineiden tultua markkinoille kieltäytyy edelleen hyväksymästä haittojen vähentämistä. muita toimenpiteitä kuin lopettamista, jossa todetaan, että uudet tuotteet odottavat tiukkaa riippumatonta tieteellistä arviointia, jota WHO:n mukaan ei ole saatavilla ja jota WHO ei tee. Tämä asenne näkyy Euroopan tasolla huolimatta Euroopan parlamentin merkittävistä pyrkimyksistä sisällyttää uusien tuotteiden riskien vähentämisen taustalla olevan tieteellisen näytön arviointi eurooppalaiseen syöväntorjuntasuunnitelmaan.

Mainos

Vuotanut EU:n veroehdotus painostaa Ruotsin mallia tupakoinnin hillitsemiseksi, kun Ruotsi valmistautuu ottamaan puheenjohtajuuden tammikuussa 2023. Komission sokeus ruotsalaisen Snusinin onnistumiselle alentaa maan tupakointiasteet ennätysalhaisille tasoille sekä nuuskan kielto muualla EU:ssa, joka rajoittaa ruotsalaisten ylpeänä olevan tuotteen saatavuutta, auttaa selittämään ruotsalaisten poliitikkojen rajuja reaktioita komission väitettyihin suunnitelmiin ottaa käyttöön nuuskaa koskeva eurooppalainen vero, joka voisi melkein kaksinkertaistaa hinnan ja pelkäävät, että Ruotsi voisi olla seuraava erittäin kannattavan järjestäytyneen rikollisuuden nikotiinituotteiden kaupan kohde Euroopassa.

Tästä aiheesta käydään lähteidemme mukaan Brysselissä keskustelua siitä, salliiko TED-ehdotus komission hiljaa uudistaa tuskin tehokkaita tupakantorjuntakeinojaan verrattuna Ruotsin haittojen vähentämiseen sisältäviin tupakantorjuntatoimiin. Puhutaan siitä, että komissio ei tunnustaisi, että EU:n nuuskan kieltäminen oli kansanterveysvirhe, mikä asettaa yli 90 miljoonaa eurooppalaista tupakoitsijaa, jotka kaikista veroista ja rajoituksista huolimatta edelleen tupakoivat, suuremmalle vaaralle kuin heidän pitäisi olla. Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, sillä maa harjoittaa yksinäistä tupakoinnin vastaista politiikkaa, joka näyttävistä tuloksistaan ​​huolimatta poikkeaa jyrkästi EU:n ortodoksisesta politiikasta. Tästä seuraa, että verojen ja valmisteverojen kautta ohjautuvan edelleen on odotettavissa pääasiassa - ja enimmäkseen turhaan - ei vain savukkeiden vaan myös uusien, vähäriskisten savuttomien tuotteiden osalta. 

Loppujen lopuksi Euroopan unioni tarkastelee lähinnä tuloja, joita se aikoo tuottaa – yli 9 miljardia euroa lisätuloja Euroopan tupakkaveron korotuksesta – sen sijaan, että tupakoitsijoille saataisiin kansanterveydellisiä hyötyjä. Tämä on valitettavaa Euroopan kansalaisten ja Euroopan unionin ennalta määrättyjen poliittisten tavoitteiden kannalta. Ruotsalainen EU-komissaari Ylva Johansson paljasti viime viikolla ruotsalaisissa tiedotusvälineissä, että uudet ehdotukset nuuskan ankarasta verotuksesta vahingoittaisivat Ruotsia ja antaisivat lisäkannustimia laittomalle tupakkakaupalle, kuten olemme nähneet Ranskan kaltaisissa maissa, joissa KPMG:n viimeisimmän raportin mukaan Euroopan laittoman tupakankulutuksen kasvaessa ja kustannuksissa pelkästään Ranskan valtion tappiot ovat keskimäärin noin 6 miljardia euroa vuodessa ja laittomien savukkeiden osuus tupakkamarkkinoista nousi kolme kertaa lähes 3 prosenttiin. Korkeiden valmisteverojen vuoksi Ranska on edelleen EU:n suurin laittomien savukkeiden markkina-alue: vuonna 40 kulutettiin yhteensä yli 15 miljardia laitonta savuketta, mikä johtaa lähes 2021 prosenttiin EU:n savukkeiden kokonaiskulutuksesta, mikä kasvaa rajusti. 30 prosentista vuonna 13.

Pystyykö Euroopan komission ylpeys suojelemaan tupakoimattomia, jotka eivät ole lopettaneet, ja vahingoittaako se valtioiden tuloja uhkaavan laman aikana?

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa