Liity verkostomme!

terveys

Voisiko EU:n toimielinten ennakkoluulo sabotoida ponnisteluja tupakoinnin lopettamiseksi?

SHARE:

Julkaistu

on

Neuvottelut ennalta määrätyillä tuloksilla ovat aina kauhea idea. Niitä käytetään perustelemaan toimia, joihin viranomaiset ovat jo päättäneet ryhtyä. Pitäisi olla selvää, että kun Euroopan komissio kuulee sidosryhmiä ja laajempaa yleisöä, siinä ei pitäisi olla aavistustakaan puolueellisuudesta sen puolesta, että halutaan vain kuulla "oikea" näkemys. Kuitenkin komission äskettäinen tupakoinnin torjuntaa koskeva kuuleminen viittaa siihen, että se uskoo jo tietävänsä "oikean" vastauksen ratkaisevaan kysymykseen, kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

Euroopan komission kolme kuukautta kestänyt kuuleminen tupakoinnin torjuntaa koskevan lainsäädäntökehyksen arvioinnista päättyi toukokuussa, ja sen tuloksia odotetaan. Avainkysymys tupakanpolton vähentämisessä on vaihtoehtoisten tupakkatuotteiden rooli tupakoitsijoiden lopettamisessa. Mutta on vaikea olla pelkäämättä, että oletettavasti perusteellinen kuuleminen antaa pinnallisen vastauksen, joka sekoittaa tupakoinnin ja tupakan kulutuksen kaikissa muodoissaan.

Rehellisyyden nimissä kuulemisessa tunnustettiin tarve varmistaa, että politiikkatyötä tehdään avoimesti ja läpinäkyvästi, parhaalla käytettävissä olevalla todisteella ja sidosryhmien kattavalla osallistumisella. Siinä tunnustetaan, että tiedoissa oli mahdollisia puutteita, ja tarvittiin enemmän näyttöä paremmalla tiedolla.

Toistaiseksi niin hyvin. Mutta vain yhdessä kysymyksessä, vain yhdessä viidestä kyselylomakkeesta, kysyttiin, näkivätkö vastaajat uusilla ja nousevilla tuotteilla mahdollisesti positiivisen vaikutuksen tupakoinnin torjuntaan. Kaikki muut näitä tuotteita koskevat kysymykset keskittyivät yksinomaan niiden terveysriskeihin, jättäen huomiotta, kuinka höyryt ja uudet tupakkatuotteet ovat paljon turvallisempi vaihtoehto savukkeiden polttamiselle.

Komissio näyttää toisinaan olevan tyytyväinen siihen, että YK:n virasto, Maailman terveysjärjestö, päättää tämän alan asialistasta. Se ilmeisesti rikkoi omia menettelyjään, kun se ei kuullut jäsenvaltioita ennen kuin se edusti Euroopan unionia WHO:n kanssa työryhmässä, jossa käsiteltiin tupakkamainonnan ja sponsoroinnin sääntöjen tiukentamista.

Tällainen kaupallinen toiminta on luonnollisesti jo nyt hyvin tiukasti säänneltyä, usein jopa kiellettyä. Työryhmä haluaisi kuitenkin laajentaa sääntöjä niin pitkälle, että ne voisivat kattaa yksityishenkilöiden sosiaalisen median viestit, tieteellisten lehtien tutkimustuloksia raportoivat yritykset ja yritykset, jotka keskustelevat tuotteistaan ​​työntekijöiden rekrytointisivustoilla tai viestinnässä sijoittajien ja muiden sidosryhmien kanssa. .

Mainos

Jos komissio kuitenkin keskittyy pelkästään rajoittavan kannan saavuttamiseen, joka saattaa osoittautua riittävän suosituksi Eurooppa-neuvostossa ja parlamentissa, se voi olla oikealla tiellä. Ranskan pääministeri Elisabeth Borne ilmoitti äskettäin, että hänen maastaan ​​tulee viimeisin EU-maa, joka kieltää kertakäyttöiset sähkösavukkeet muiden, kuten Saksan, Belgian ja Irlannin, esimerkin mukaisesti.

Pääministeri Borne viittasi tarpeeseen estää tuotteiden pääsy lasten käsiin ottamatta huomioon niiden merkitystä aikuisille pitkäkestoisille tupakoitsijoille, jotka yrittävät luopua savukkeista. Ranskassa on edelleen suhteellisen paljon tupakoitsijoita muihin Euroopan maihin verrattuna. Yritys puuttua asiaan veronkorotusten avulla on saanut salakuljetettuja ja muita laittomasti jaettuja savukkeita tulvimaan markkinoille. Sitä vastoin Ruotsi on Euroopan unionin mestari tupakoitsijoiden määrän vähentämisessä. Se on juuri ilmoittanut alentavansa nuuskan verotusta, joka on muualla EU:ssa kielletty tupakkatuote. Yhdessä muiden tuotteiden kanssa nuuska on selvästi auttanut Ruotsia pääsemään lähelle päivää, jolloin tupakointi lopetetaan kokonaan.

Euroopan parlamentin kansanterveyden alivaliokunta, nimeltään SANT, käsittelee ei-tarttuvia sairauksia koskevaa mietintöluonnosta. Se sisältää osion tupakasta ja turvallisempien nikotiinituotteiden, kuten höyryjen, roolista. Sen käyttämät määritelmät ovat hälyttäneet eurooppalaisen kuluttajansuojan kattojärjestö ETHRA:n (European Tobacco Harm Reduction Advocates).

ETHRA on kokoelma kansallisia kuluttajajärjestöjä, kansanterveyden asiantuntijoita ja tieteellisiä kumppaneita. Se on kirjoittanut SANT-komitean jäsenille ja ilmaissut huolensa. Kuluttajajärjestö kertoo edustavansa 27 miljoonaa EU:n turvallisempien nikotiinituotteiden kuluttajaa, mukaan lukien höyryt, nikotiinipussit, nuuska ja kuumennetut tupakkatuotteet. 

Kirjeessä sanotaan, että ETHRA on huolissaan siitä, että raporttiluonnoksessa on yksilöity "tupakan käyttö" ei-tarttuvien tautien riskitekijäksi tupakoinnin sijaan. "Itse asiassa palamisen myrkyllisten sivutuotteiden hengittäminen aiheuttaa tupakoinnin haittoja... ei pelkästään tupakan käytöstä", kirje jatkuu. "Selkeys ja tarkkuus ovat tärkeitä tehokkaan politiikan kannalta."

ETHRA huomauttaa, että tupakoitsijoiden rohkaiseminen siirtymään palamattomaan ja turvallisempaan nikotiinituotteeseen voi olla tehokas tapa vähentää tupakointia. Se suhtautuu myönteisesti mietinnön osaan, jossa kehotetaan seuraamaan sähkösavukkeisiin, kuumennettuihin tupakkatuotteisiin ja uusiin tupakkatuotteisiin liittyviä terveysriskejä koskevia tieteellisiä arviointeja.

Suuri huolenaihe on mietintöluonnoksen ehdotus, jonka mukaan näiden tuotteiden käytön riskejä tulisi verrata muiden tupakkatuotteiden kulutukseen. Turvallisemmat nikotiinituotteet korvaavat palavan tupakan, joten riskinarvioinnissa niiden käyttöä tulisi verrata tupakointiin, ei muiden tupakkatuotteiden kulutukseen.

ETHRA väittää, että nämä asiat kuuluvat suhteellisuuden ja syrjimättömyyden ydinperiaatteisiin EU:n sisämarkkinoiden sääntelyssä. Kuten kirjeessä todetaan, "uskomme, että näiden perusperiaatteiden tiukka soveltaminen muuttaisi nykyistä lähestymistapaa turvallisempiin nikotiinituotteisiin. Nämä periaatteet oikeuttavat riskeihin suhteutetun sääntelyn, jossa tehdään kriittinen ero palavien (haitallisten) ja palamattomien (paljon vähemmän haitallisten) tuotteiden välillä.

Turvallisemmat nikotiinituotteet ovat suosittu ja tehokas tupakointikeino lakkaaminen Mutta on olemassa hyvin todellinen vaara, että komission, parlamentin ja jäsenvaltioiden nykyinen poliittisen päätöksenteon kehityskulku johtaa vakaviin tahattomiin seurauksiin. Rajoittava sääntely johtaa lähes väistämättä mustan markkinan kehittymiseen, joka on kansanterveyden suojan ulottumattomissa. Vakavimmin se voi johtaa siihen, että useammat Euroopan kansalaiset jatkaisivat savukkeiden polttamista ja kuolevat sen seurauksena.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa