Liity verkostomme!

Etusivu

Kazakstan: Kuka määräsi murhat ja kidutukset?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kazakin tapot

Neljä vuotta sen jälkeen, kun turvallisuusjoukot löysivät öljytyöntekijöitä verilöylystä Zhanaozenissa Länsi-Kazakstanissa, käskyjen antajien paljastamista koskeva kampanja jatkuu. Kuka käski poliisin ampumaan öljytyöntekijät mielenosoitusten puolesta kohtuullisen elintason puolesta? Kuka järjesti aktivistien kidutuksen poliisisoluissa? Neljä vuotta sen jälkeen, kun poliisi tappoi ainakin 16 mielenosoittajaa ja loukkaantui vielä 60 muuta öljykaupungissa Zhanaozenissa Länsi-Kazakstanissa, ammattiliittolaiset ja ihmisoikeuksien puolustajat vaativat vastauksia, kirjoittaa Gabriel Levy in

Mainos

He ilmaisevat oikeudenmukaisuuspyyntönsä jälleen tämän viikon keskiviikkona, verilöylyn neljäntenä vuosipäivänä, 16. joulukuuta 2011.

Tapojen jälkeen jotkut tulipaloja avanneista poliiseista vangittiin ja jotkut paikalliset virkamiehet rangaistivat korruptiorikoksista. Mutta ryöstön järjestäjät ja aloittajat ovat tähän mennessä päässeet oikeuden eteen. Hyvin dokumentoitu kidutuksen käyttö ammattiliittoaktivisteihin verilöylyn jälkeen on jäänyt rankaisematta.

YK: n ja kansainvälisten ammattiyhdistysliittojen vaatimuksia riippumattomasta kansainvälisestä tutkimuksesta ei ole täytetty. Kazakstanin öljykentillä työntekijöitä on ollut kertoi, että heidät erotetaan, jos he uskaltavat merkitä vuosipäivää keskiviikkona (16. joulukuuta). Aktivistit Ukrainassa, Venäjällä ja muualla esittelevät Kazakstanin suurlähetystöissä. Jos asut toisessa maassa, voit merkitä vuosipäivän lähettämällä tukiviestin tai toteuttamalla minkä tahansa muun tyyppisen solidaarisuuden. Tässä on päivitys kampanjasta oikeuden puolesta niille, jotka on tapettu, loukkaantunut ja kidutettu taistellessaan työntekijöiden oikeuksien puolesta.

Mainos

Kuolleiden ja loukkaantuneiden oikeus 16. joulukuuta 2011

Kazakstanin viranomaisten Zhanaozenin murhista antamat lausunnot ovat ristiriitaisia ​​toistensa kanssa, muiden todistajien kertomusten kanssa, ja niitä on vaikea sovittaa samana päivänä tehtyjen video- ja äänitallenteiden kanssa.

Ammattiliittojen edustajat ja öljytyöntekijöiden perheitä tukevat kansainväliset kampanjaorganisaatiot pelkäävät, että hallitus toivoi vangitsevansa pienen määrän upseereita - jotka kaikki on nyt vapautettu - peittämään murhiin johtaneen komentoketjun.
Toimittaja Saniya Toyken, joka asuu Mangistaun alueella (johon kuuluu Zhanaozen), selitti tässä kuussa artikkelissa (linkki Radio Azattyq -sivustoon täältä, vain venäjäksi) että:
■ Kazakstanin sisäasiainministeri Kalmukhanbet Kasymov kielsi 18. joulukuuta 2011, kaksi päivää Zhanaozenin murhan jälkeen, että kukaan olisi käskenyt poliiseja avaamaan tulen rauhanomaisiin mielenosoittajiin. Hän väitti poliisin olevan aseettomia, mutta meni hakemaan Kalashnikov-kiväärejä ja ampumatarvikkeita häiriön puhkeamisen jälkeen.
■ Samana päivänä Kazakstanin yleinen syyttäjä myönsi, että öljytyöntekijöiden mielenosoitukseen pakotetun vastauksen aikana kuoli 15 ihmistä. Kymmenen päivää myöhemmin, 27. joulukuuta 2011, syyttäjä ilmoitti, että viidestä virkamiehestä syytetään "laillisen toimivallan ylittämisestä". Huhti-toukokuussa 2012 pidetyssä oikeudenkäynnissä viisi virkamiestä todettiin syylliseksi "laillisen toimivaltansa ylittämiseen ampuma-aseilla". Eräässä poliisikolonni Kabdygali Utegalievia vastaan ​​(joka sai seitsemän vuoden ankarimman rangaistuksen) häntä vastaan ​​"käskettiin käyttää aseita".
■ Oikeudenkäynnissä todettiin, että poliisikovernööri Bekzhan Bagdabaev, entinen sisäasiainministeriön ekstremismin torjunnan osaston johtaja, oli tappanut Zanaar Abdikarimovan, rauhanomaisen Zhanaozenin asukkaan - ja että sama Abdikarimovan tappanut luodin iski myös Rakhat Tazhmivanov ja Rzabek Makhambet. Kolme muuta upseeria (eversti Erlan Bakytkaliuly, yliluutnantti Rinat Zholdybaev ja poliisikapteeni Nurlan Esbergenov) vastaan ​​nostetuissa syytöksissä mainittiin tiettyjen uhrien kuolemat ja loukkaantumiset.
■ Toinen uhri, Bazarbai Kenzhebaev, kuoli mielenosoituksen jälkeen poliisin pidätyksessä saatujen vammojen seurauksena. Zhenisbek Temirov, joka oli ollut vastaava upseeri, myös vangittiin - jälleen syytettynä "laillisten voimiensa ylittämisestä" - ja hänet maksettiin miljoona tengeä (noin 1 dollaria) Kenzhebaevin perheelle.
■ Bagdabaevin vaimo Gulzhikhan kyseenalaisti tuomiot julkisesti. Median haastattelussa hän sanoi, että hänen aviomiehensä ei ollut avannut tulta ja että häntä oli rangaistu epäoikeudenmukaisesti, kun taas ne, jotka olivat käyttäneet aseitaan - ja heidän oli selvästi nähtävissä tekevän sitä videoissa - olivat ei ole saatettu oikeuden eteen.

Verilöylyuhrien sukulaiset ilmaisivat tyytymättömyytensä oikeudenkäynnin lopputulokseen ja vaativat murhasta syyttämistä "laillisen vallan ylittämisen" sijaan. Elokuussa 2012 he valittivat alueelliseen kassaatiotuomioistuimeen (joka tutkii uudelleen oikeudelliset kysymykset, mutta ei todisteita). Tuomari Doszhan Amirov vahvisti oikeudenkäyntipäätöksen, mutta sanoi, että murhasyytteet "pysyivät avoimina".

Sukulaiset ja heitä tukeneet ihmisoikeusjärjestöt reagoivat kiihkeästi virkamiesten oikeudenkäynnin aikana annettuun lausuntoon, jonka mukaan "tuntemattomat poliisit käyttivät rekisteröimättömiä aseita ilman lupaa".

Uhrien perheiden laillinen edustaja Asel Nurgazieva sanoi: "Kuinka poliiseja voidaan kuvata" tuntemattomiksi "? Tämä tarkoittaisi sitä, että koko valtio ei tiedä, ketä se käyttää ja kenen käsiin se asettaa aseita. "

Max Bokaev ihmisoikeuskampanjaryhmästä Arlan, joka toimi oikeudenkäynnin tarkkailijana, sanoi äskettäisessä haastattelussa Toykenille, että vaikka poliisien kasvot eivät olleet näkyvissä videoissa - joita ei missään tapauksessa käytetty todisteina - heidän äänensä oli tunnistettavissa. äänitallenteista. "Nyt on monimutkaista selvittää, kuka konkreettisesti ampui ja tappoi ihmisiä, mutta käskyn antajat voidaan tunnistaa", hän sanoi.

Ninel Fokina Almatyn Helsingin komiteasta huomautti, että Kazakstanin laissa ei ollut säännöstä, jonka mukaan kansalaisyhteiskunta voisi valvoa aseiden käyttöä valtion virastoissa.
Zhanaozenissa tapahtuneiden ampumisten lisäksi palomies Serik Kozhaev tapettiin ja 11 ihmistä loukkaantui, kun poliisi avasi tulen mielenosoittajia läheiselle Shetlen rautatieasemalle 16. marraskuuta 2011. Viikkoa myöhemmin paikallinen sisäasiainministeriön virkamies Serik Kozhaev , kertoi toimittajille, että poliisit olivat ampuneet väkijoukkoon.

"Tuo palomies oli toisella puolella [eli mielenosoittajien puolella]", Kozhaev sanoi. "Kuka avasi tulen? Me teimme! Meillä on oikeus käyttää palvelusaseita hengenvaarallisissa tilanteissa. " Kozhaev väitti, että jotkut mielenosoittajat olivat aseistettuja, mutta mitään todisteita tästä ei nostettu oikeuteen.

Eräänä päivänä toivottavasti kampanjaponnistelumme johtavat tapauksien todelliseen tutkimiseen. Sitten Saniya Toykenin laatima ja jäljempänä oleva luettelo poliisitoimista vastaavista vanhemmista turvallisuuspalvelujen virkamiehistä ("Virkamiehet, joihin on vastattava kysymyksiin") on hyödyllinen.

Oikeus vangittujen ja kidutettujen ammattiliittojen edustajille

Zhanaozenin tapahtumien jälkeen vangittuihin ammattiyhdistysmiehiin ja heidän kannattajiinsa kiduttaneista turvallisuuspalvelupäälliköistä on rangaistus. Kazakstanin viranomaiset eivät ole edes tutkineet näitä rikoksia.

Kolmekymmentäseitsemää Zhanaozenin asukasta syytettiin huhti-toukokuussa 2012 osuudestaan ​​öljytyöläisten taistelussa, ja 13 heistä vangittiin. (Lisätietoja täältä.) Oikeudenkäynnin tuomari välitti useita oikeudessa esitettyjä kidutusvaatimuksia Mangistaun käräjäoikeudelle - joka kieltäytyi aloittamasta rikosoikeudenkäyntiä vedoten todisteiden puutteeseen. Toimisto ei selittänyt, miksi se päätti olla suorittamatta tutkintatehtävänsä.

Kazakstanin ihmisoikeuksien puolustaja Erlan Kaliev, joka toimi tarkkailijana öljytyöntekijöiden oikeudenkäynneissä, kirjoitti viime vuonna:

"Oikeudessa syytetyt alkoivat julkisesti kieltää todistuksen, jonka he olivat antaneet tutkinnan aikana. He väittivät, että heidät oli pakko antaa todistus poliisin vahvimmalla psykologisella ja fyysisellä painostuksella. He toivat esiin konkreettisia esimerkkejä kidutuksesta Yleisimpiä menetelmiä olivat tukehtuminen muovipusseilla; liotus kylmällä vedellä miinus 20 tai miinus 30 asteen lämpötilassa; ja roikkuminen hiusten vieressä katosta, kuten Roza Tuletaevan tapauksessa. Heidät uhkailtiin raiskaamaan alaikäisiä lapsia, kuten kävi ilmi Tanatar Kalievin ja Roza Tuletaevin [tuomioistuimessa] antamista lausunnoista. [Aleksandr] Bozhenko kävi ilmi, että heidän täytyi seistä useita tunteja, nukkua paljaalla tai jopa jäisellä lattialla. puhui kuinka he voittivat hänet armottomasti kytkimillä [oksanpuilla] ja hyppäsivät hänen päällensä.
Lisäksi kaikki uhrit antoivat heidän nimensä, jotka olivat kohdelleet heitä niin julmasti. He sanoivat, että tekijät - poliisit, vankilahenkilökunta tai kansallisen turvallisuuden komitean työntekijät - eivät usein yrittäneet peittää heidän henkilöllisyyttään. Heidän etu- ja sukunimensä ovat tuomioistuimen rekisterissä. Mutta tutkimusta ei ole tehty. "

Kidutuksen uhreja, jotka on lueteltu toisessa Saniya Toykenin artikkelissa, ovat:

■ Maksat Dosmagambetov, öljytyöntekijä ja ammattiyhdistysaktivisti, joka vangittiin vuoden 2012 oikeudenkäynnissä ja vapautettiin ehdollisesta ennenaikaisesta vapaudesta tämän vuoden helmikuussa. Hänellä on kasvonluiden syöpä, mikä johtuu ilmeisesti poliisin pidätyksessä saamastaan ​​lyönnistä. Vapautumisensa jälkeen hän matkusti maaliskuussa Etelä-Koreaan hoitoon. Dosmagambetov oli osoittanut poliisille ja sanonut: "Näit omin silmin, kuinka he löivät minua ja puhkaisivat korvani niittiaseella." Toinen syytetty, Tanatir Kaliev, toisti vaatimuksen. (Aktivistit eivät ole julkaisseet virkailijan nimeä, jota ei ole syytetty.)
■ Kolme vuotta vankeuteen tuomittu mutta amnestian kautta vapautettu Zhanaozenin työtön mies Yesengeldy Abdrakhmanov kertoi tuomioistuimelle, että hän oli saanut tuberkuloosin poliisin kidutuksen seurauksena. ”Minut riisuttiin alasti. He kaatoivat minuun pakkasvettä ja löivät minua. "
■ Viisi vuotta tuomittu Shabdol Otkelov sanoi tuomioistuimessa, että turvallisuuspalvelujen upseeri ”pani sellofaanipussin pääni päälle ja pakotti sen suuhuni pakottaen minut tunnustamaan räjähteiden valmistuksen ja allekirjoittamaan tutkija Astanassa [Kazakstanin pääkaupungissa]. "
■ Ammattiyhdistysaktivisti Roza Tuletaeva, joka kertoi tuomioistuimelle, että hän oli tukehtunut ja ripustettu hiuksiinsa, vaati kidutusten tutkintaa.
■ Kolmeksi vuodeksi tuomittu Kairat Adilov kertoi kuinka tutkija pani aseen päähänsä ja uhkasi ampua, jos hän ei tunnusta syyllisyyttään.
■ Ergazy Zhannyr, Serik Akzhigitov, Islam Shamilov, Bauyrzhan Telegenov, Zharas Besmagambetov, Samat Koyshybaev, Ertai Ermukhanov, Sisen Aspentaev, Zhenis Bopilov ja Rasul Mukhan esittivät tuomioistuimelle myös väitteitä kidutuksesta.
■ Open Dialogin oikeudenkäyntitarkkailijat sanovat, että lisäksi kuusi oikeudenkäynnin todistajaa väitti kidutuksesta oikeudessa. Yksi, Aleksandr Bozhenko, joka toisti väitteet televisiohaastatteluissa, murhattiin epäselvissä olosuhteissa kymmenen päivää myöhemmin.

Vuonna 2013 Amnesty International syytti Kazakstania "rutiininomaisesti" kidutuksesta, mukaan lukien Zhanaozenin tapaukset. (Amnestia-raportti ladattavissa täältä.) Jotkut kampanjoijat vaativat "Zhanaozen-luettelon" laatimista virkamiehistä, samanlainen kuin Magnitsky-luettelo Venäjän ihmisoikeusaktivistien laatima - mikä johti siihen, että USA pakotti turvallisuuspalvelujen virkamiehet seuraamuksiin asianajaja Sergei Magnitskin pahoinpitelystä ja vankilasta.
Lyudmyla Kozlovska kansainvälisestä kampanjaryhmästä Open Dialog, joka on puolustanut Kazakstanin ihmisoikeustapauksia, sanoi haastattelussa Saniya Toykenille, että luettelon kokoaminen vie aikaa. "[Viranomaiset] eivät nosta kidutuskysymystä Kazakstanissa - koska siihen liittyy ihmisiä korkeimmalla hallintotasolla."

Ison-Britannian yhteys

Ison-Britannian ja Kazakstanin välillä on vahvat liikesuhteet. BG Group (entinen British Gas, sulautuu nyt Shelliin) ja muut öljy-yhtiöt työskentelevät siellä; Kazakstanilaiset yritykset keräävät rahaa Lontoon markkinoiden kautta. Tony Blair, entinen pääministeri, neuvoi Kazakstanin hallitusta - mukaan lukien erityisesti kannustamalla heitä vaimentamaan Zhanaozen-asiaa - ja Ison-Britannian hallituksen ministerit yhdessä prinssi Andrew'n kanssa "pitääkseen suhteet suloisina".

Talous

Vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeeseenlasku vahvistaa euron kansainvälistä asemaa

Julkaistu

on

Euroryhmän ministerit keskustelivat euron kansainvälisestä roolista (15. helmikuuta) Euroopan komission 19. tammikuuta antaman tiedonannon "Euroopan talous- ja rahoitusjärjestelmä: vahvuuden ja sietokyvyn edistäminen" jälkeen.

Euroryhmän puheenjohtaja Paschal Donohoe sanoi: "Tavoitteena on vähentää riippuvuutta muista valuutoista ja vahvistaa autonomiaamme eri tilanteissa. Samalla valuuttamme lisääntynyt kansainvälinen käyttö merkitsee myös mahdollisia kompromisseja, joita jatkamme. Ministerit korostivat keskustelun aikana vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskun mahdollisuutta parantaa euron käyttöä markkinoilla ja myötävaikuttaa samalla ilmastotavoitteemme saavuttamiseen.

Euroryhmä on keskustellut asiasta useita kertoja viime vuosina joulukuun 2018 eurohuippukokouksen jälkeen. Euroopan vakausmekanismin toimitusjohtaja Klaus Regling sanoi, että liiallinen riippuvuus dollarista sisälsi riskejä ja toi esimerkkeinä Latinalaisen Amerikan ja 90-luvun Aasian kriisin. Hän viittasi myös vinosti "uudempiin jaksoihin", joissa dollarin määräävä asema tarkoitti sitä, että EU: n yritykset eivät voineet jatkaa yhteistyötä Iranin kanssa Yhdysvaltain pakotteiden edessä. Regling uskoo, että kansainvälinen rahajärjestelmä on hitaasti siirtymässä kohti monipolaarista järjestelmää, jossa kolme tai neljä valuuttaa ovat tärkeitä, mukaan lukien dollari, euro ja renminbi. 

Mainos

Talouskomissaari Paolo Gentiloni oli samaa mieltä siitä, että euron roolia voitaisiin vahvistaa laskemalla liikkeeseen vihreitä joukkovelkakirjoja, mikä parantaa markkinoiden euron käyttöä ja myötävaikuttaa myös seuraavan sukupolven EU-varojen ilmastotavoitteidemme saavuttamiseen.

Ministerit olivat yhtä mieltä siitä, että euron kansainvälisen aseman turvaamiseksi tarvitaan laaja-alaisia ​​toimia euron kansainvälisen roolin tukemiseksi, mukaan lukien muun muassa talous- ja rahaliiton, pankkiunionin ja pääomamarkkinaunionin edistyminen.

Mainos

Continue Reading

EU

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tukee Saksaa Kunduzin iskutapauksessa

Julkaistu

on

By

Saksan komentaja määräsi Saksan tutkimuksen Afganistanin Kunduzin kaupungin lähellä vuonna 2009 tapahtuneesta tappavasta ilmaiskusta, jonka mukaan saksalainen komentaja noudatti elämään liittyviä oikeuksiaan, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi tiistaina 16. helmikuuta päätöksen. kirjoittaa .

Strasbourgissa sijaitsevan tuomioistuimen tuomio hylkää Afganistanin kansalaisen Abdul Hananin, joka menetti kaksi poikaa hyökkäyksessä, valituksen, jonka mukaan Saksa ei täyttänyt velvollisuuttaan tutkia tapausta tehokkaasti.

Syyskuussa 2009 Naton joukkojen saksalainen komentaja Kunduzissa kutsui yhdysvaltalaisen hävittäjän iskuun iskemään kaksi polttoaineautoa lähellä kaupunkia, jonka Naton mielestä Taleban-kapinalliset olivat kaapanneet.

Afganistanin hallitus ilmoitti, että silloin surmattiin 99 ihmistä, joista 30 oli siviilejä. Riippumattomien oikeuksien ryhmät tapettiin arviolta 60-70 siviiliä.

Mainos

Kuolleiden määrä järkytti saksalaisia ​​ja pakotti puolustusministerin lopulta eroamaan syytöksistä siviiliuhrien peittämisestä Saksan vuoden 2009 vaaleja edeltävänä aikana.

Saksan liittovaltion yleinen syyttäjäviranomainen oli todennut, ettei komentajalla ollut rikosoikeudellista vastuuta lähinnä siksi, että hän oli vakuuttanut ilmaiskun määräämällä, ettei siviilejä ollut paikalla.

Jotta hän olisi vastuussa kansainvälisen oikeuden nojalla, hänen olisi pitänyt todeta toimineensa tarkoituksella aiheuttaa liiallisia siviilejä.

Mainos
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tarkasteli Saksan tutkimuksen tehokkuutta, mukaan lukien se, perustiinko se tappavan voimankäytön. Se ei ottanut huomioon lentotapahtuman laillisuutta.

Afganistanissa olevasta 9,600 Naton joukosta Saksalla on toiseksi suurin joukko Yhdysvaltojen takana.

Talebanin ja Washingtonin välinen vuoden 2020 rauhansopimus kehottaa ulkomaisia ​​joukkoja vetäytymään 1. toukokuuta mennessä, mutta Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto tarkistaa sopimusta Afganistanin turvallisuustilanteen heikkenemisen jälkeen.

Saksa valmistautuu jatkamaan Afganistanin sotilasoperaationsa toimeksiantoa 31. maaliskuuta tämän vuoden loppuun asti, jolloin joukkojen taso pysyy jopa 1,300 XNUMX: ssa, Reutersin näkemän asiakirjaluonnoksen mukaan.

Continue Reading

EU

EU: n oikeusjärjestelmien digitalisointi: Komissio käynnistää julkisen kuulemisen rajat ylittävästä oikeudellisesta yhteistyöstä

Julkaistu

on

Euroopan komissio käynnisti 16. helmikuuta a julkisen kuulemisen EU: n oikeusjärjestelmien nykyaikaistamisesta. EU pyrkii tukemaan jäsenvaltioita niiden pyrkimyksissä mukauttaa oikeusjärjestelmiään digitaaliseen aikakauteen ja parantaa niitä EU: n rajat ylittävä oikeudellinen yhteistyö. Oikeusasioista vastaava komissaari Didier Reynders (Kuvassa) sanoi: "COVID-19-pandemia on edelleen korostanut digitalisaation merkitystä, myös oikeusalalla. Tuomarit ja asianajajat tarvitsevat digitaalisia työkaluja voidakseen toimia yhdessä nopeammin ja tehokkaammin.

Samalla kansalaiset ja yritykset tarvitsevat verkkotyökaluja oikeudenkäytön helpottamiseksi ja avoimemmaksi pienemmillä kustannuksilla. Komissio pyrkii edistämään tätä prosessia ja tukemaan jäsenvaltioita niiden pyrkimyksissä muun muassa helpottamaan yhteistyötään rajat ylittävissä oikeudellisissa menettelyissä digitaalisilla kanavilla. " Joulukuussa 2020 komissio hyväksyi viestintä hahmotellaan toimet ja aloitteet, joilla pyritään edistämään oikeusjärjestelmien digitalisointia kaikkialla EU: ssa.

Julkisessa kuulemisessa kerätään näkemyksiä EU: n rajat ylittävien siviili-, kauppa- ja rikosoikeudellisten menettelyjen digitalisoinnista. Julkisen kuulemisen tulokset, johon voi osallistua laaja joukko ryhmiä ja yksilöitä ja joka on käytettävissä tätä 8. toukokuuta 2021 saakka, osallistuu rajat ylittävän oikeudellisen yhteistyön digitalisointia koskevaan aloitteeseen, jonka odotetaan olevan tämän vuoden lopussa, kuten Komission työohjelma vuodelle 2021.

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa