Liity verkostomme!

Luonnon monimuotoisuus

Valtameren biologinen monimuotoisuus: Maailmanlaajuinen sopimus luonnonvarojen ja biologisen monimuotoisuuden suojelusta ja kestävästä käytöstä avomerellä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Maailmanlaajuiset neuvottelut ovat saaneet päätökseen valtameren suojelemiseksi, ympäristön pilaantumisen torjumiseksi, ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja biologisen monimuotoisuuden häviämisen estämiseksi tehdystä maamerkkisopimuksesta.

Uusi sopimus mahdollistaa sen perustaa laajamittaisia ​​merensuojelualueita avomerelle, jotka ovat myös välttämättömiä maailmanlaajuisen sitoumuksen täyttämiseksi Kunming-Montrealin maailmanlaajuinen biologista monimuotoisuutta koskeva sopimus Viime joulukuussa tehty sopimus suojelee vähintään 30 prosenttia valtameristä vuoteen 2030 mennessä. Ensimmäistä kertaa sopimus edellyttää myös arvioida taloudellisen toiminnan vaikutuksia aavan meren biologiseen monimuotoisuuteen. Kehitysmaita tuetaan niiden osallistumisessa uudessa sopimuksessa ja sen täytäntöönpanossa vahvalla valmiuksien kehittämisellä ja meriteknologian siirrolla, jota rahoitetaan useista julkisista ja yksityisistä lähteistä, ja oikeudenmukaisella mekanismilla, jolla jaetaan meren geenivarojen mahdolliset hyödyt.

Tämä "Biologinen monimuotoisuus kansallisen lainkäyttövallan ulkopuolella" -sopimus, josta sovittiin tänään 5th Hallitustenvälinen konferenssi New Yorkissa, on tulos yli vuosikymmenen maailmanlaajuisesta sitoutumisesta ratkaisujen löytämiseen tähän ratkaisevaan maailmanlaajuiseen ympäristöongelmaan. The EU ja sen jäsenvaltiot ovat johtaneet BBNJ High Ambition Coalitionjolla oli keskeinen rooli sopimuksen saavuttamisessa. Koalitioon kuuluu 52 maata, jotka ovat sitoutuneet korkeimmalla poliittisella tasolla kunnianhimoisiin toimiin valtamerten suojelemiseksi. Se oli käynnistettiin One Ocean Summit 2022 -tapahtumassa Brestissä presidentin toimesta von der Leyen yhdessä neuvoston puheenjohtajavaltio Ranskan kanssa.

Seuraavat vaiheet

Nyt kun neuvottelut ovat päättyneet, sopimus tulee voimaan, kun 60 valtiota on ratifioinut sen. EU pyrkii varmistamaan, että tämä tapahtuu nopeasti ja auttaakseen kehitysmaita valmistautumaan sen täytäntöönpanoon. Tätä tarkoitusta varten EU on luvannut 40 miljoonaa euroa osana maailmanlaajuista meriohjelmaa ja on kutsunut High Ambition Coalitionin jäseniä tekemään samoin kykyjensä puitteissa.

Sopimus hyväksytään virallisesti, kun YK:n kielien oikeudellinen käsittely on saatu päätökseen.

Tausta

Mainos

Aava meri tarjoaa korvaamattomia ekologisia, taloudellisia, sosiaalisia ja elintarviketurvaetuja ihmiskunnalle, ja ne tarvitsevat kiireellistä suojelua.

Kansallisen lainkäyttövallan ulkopuoliset alueet kattavat lähes kaksi kolmasosaa maailman valtamerestä, mukaan lukien avomeri ja kansallisen lainkäyttövallan ulkopuolella oleva merenpohja. Ne sisältävät meren luonnonvaroja ja biologista monimuotoisuutta ja tarjoavat ihmiskunnalle arvokkaita ekologisia, taloudellisia, sosiaalisia, kulttuurisia, tieteellisiä ja elintarviketurvallisia etuja. Niihin kohdistuu kuitenkin lisääntyviä paineita saaste (mukaan lukien melu), liikakäyttö, ilmastonmuutos ja biologisen monimuotoisuuden väheneminen.

Näiden haasteiden edessä ja meren luonnonvarojen, muun muassa ruoan, lääkkeiden, mineraalien ja energian kasvavan kysynnän vuoksi, ylivoimainen enemmistö valtioista oli yhtä mieltä tästä avomeren sopimuksesta, joka toteutetaan uuden täytäntöönpanosopimuksen muodossa. Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimuksen (UNCLOS) mukaisesti suojellakseen ja käyttääkseen kestävästi näiden alueiden luonnonvaroja. Sopimuksella pannaan edelleen täytäntöön UNCLOS:n olemassa olevat periaatteet, jotta avomerellä toteutettavien toimien hallinnointi olisi kokonaisvaltaisempaa. Näihin periaatteisiin kuuluu velvollisuus tehdä yhteistyötä, suojella ja säilyttää meriympäristö sekä suorittaa toiminnan vaikutusten ennakkoarviointi.

Tämä täytäntöönpanosopimus on kolmas laatuaan vuoden 1994 merenpohjan louhintaa koskevien erityissopimusten ja vuonna 1995 hajallaan olevien ja laajasti vaeltavien kalakantojen hoidon jälkeen. Uusi sopimus nostaisi UNCLOSin sen jälkeen tapahtuneen kehityksen ja haasteiden mukaisesti. kehitettiin 2030 vuotta sitten, ja se tukisi edelleen kestävän kehityksen Agenda 14:n, erityisesti kestävän kehityksen tavoitteen XNUMX ("Elämä veden alla") saavuttamista.

Lisätietoja

Komission verkkosivusto korkean kunnianhimoisesta koalitiosta ja BBNJ-neuvotteluista "Suojelemalla merta, aika toimia"

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa