Liity verkostomme!

Kosovo

Serbia haluaa normalisoida suhteet Kosovoon

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Serbia haluaa normaalit suhteet Kosovon kanssa, mutta ei silti allekirjoita sopimusta sen kanssa, presidentti Aleksandar Vucic sanoi sunnuntaina (19. maaliskuuta), päivää sen jälkeen, kun hän suostui suullisesti toteuttamaan länsimaiden tukemaa suunnitelmaa suhteiden normalisoimiseksi.

Serbia haluaa liittyä Euroopan unioniin, ja jäsenyyden ehtona on, että se normalisoi suhteet etniseen albaanienemmistöiseen Kosovoon, joka julistautui itsenäiseksi vuonna 2008 mutta jota Belgrad pitää edelleen Serbian maakuntana.

Vucic ja Kosovon pääministeri Albin Kurti sopivat normalisointitoimien toteuttamisesta kokouksessaan EU-virkamiesten kanssa Pohjois-Makedonian järvikeskuksessa lauantaina, vaikka asiakirjaa ei allekirjoitettu ja EU ilmoitti halunneensa mennä pidemmälle.

"Serbia haluaa normaalit suhteet Kosovoon. Haluamme matkustaa, haluamme tehdä bisnestä, et voi elää eristyksissä 100 metrin muurien takana", Vucic sanoi toimittajille sunnuntaina.

"En halunnut allekirjoittaa sopimusta täytäntöönpanoliitteestä eilen illalla enkä EU:n tukemaa sopimusta (Brysselissä viime kuussa), Vucic sanoi toimittajille. "En halua allekirjoittaa kansainvälisiä oikeudellisesti sitovia asiakirjoja Kosovon kanssa, koska Serbia ei tunnusta itsenäisyyttään."

Myöhään lauantai-iltana Kurti sanoi, että sopimus edustaa "de facto -tunnustusta".

Suullisen sopimuksensa perusteella Kosovo sitoutui lisäämään autonomiaa serbienemmistöalueille, kun taas Serbia suostui olemaan estämättä Kosovon jäsenyyttä kansainvälisissä järjestöissä. EU lupasi järjestää molemmille maille avunantajakonferenssin, jossa taloudellisen avun maksaminen riippuu suhteiden parantamiseen tähtäävistä toimista.

Mainos

EU:n ulkopoliittinen päällikkö Josep Borrell sanoi lauantaina 12 tuntia kestäneen kokouksen jälkeen, että saavutettu sopimus ei vastannut "kunnianhimoisempaa ja yksityiskohtaisempaa" EU-ehdotusta, josta osapuolet eivät päässeet yksimielisyyteen.

Hän sanoi, että Kosovolta puuttui joustavuus ehdotusten sisällön suhteen, kun taas Serbia oli kieltäytynyt allekirjoittamasta asiakirjaa, vaikka Belgrad oli "täysin valmis panemaan sen täytäntöön".

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa