Liity verkostomme!

Kosovo

Kosovon ja Serbian johtajat saapuvat EU:n tukemiin neuvotteluihin

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kosovon pääministeri Albin Kurti ja Serbian presidentti Aleksandar Vucic saapuivat Pohjois-Makedoniaan lauantaina (18. maaliskuuta) uuteen neuvottelukierrokseen EU-virkamiesten kanssa Belgradin ja Pristinan suhteiden normalisoimisesta.

Kaksi johtajaa tapaavat erilliset EU:n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrellin kanssa ennen kolmiosaista istuntoa ja tiedotustilaisuutta, joka on odotettavissa myöhemmin päivällä.

"Olen optimistinen", Kurti sanoi ennen kokouksia, jotka pidettiin Ohridin järvenrantakaupungissa Pohjois-Makedoniassa.

"Tulin tänne hyvällä tavoitteella, hyvällä tahdolla ja luottaen siihen, että se, mitä on sovittu aiemmin... jatkuu täällä läpi toteutussuunnitelman neuvottelut ja näin saadaan lopullinen sopimus normalisoinnista."

Kosovo ja Serbia sopivat Brysselissä viime kuussa länsimaiden tukemasta sopimuksesta suhteiden normalisoimiseksi lähes 10 vuotta kestäneen EU-välitteisen vuoropuhelun jälkeen, jonka aikana ei edistytty vain vähän. Sopimusta tarvitaan kuitenkin vielä suunnitelman toteuttamista koskevasta liitteestä, joka on lauantain keskustelujen keskiössä.

"EU:n ja Länsi-Balkanin katseet ovat tänään Ohridissa", Borrell twiittasi.

Serbian perustuslain mukaan Kosovo on erottamaton osa sen aluetta, vaikka se julistautui itsenäiseksi vuonna 2008. Belgradin ja Pristinan on parannettava kahdenvälisiä suhteita saavuttaakseen strategisen tavoitteensa EU:hun liittymisestä.

Mainos

"Haluan varoittaa, että meillä ei ehkä ole lopullista sopimusta", Gabriel Escobar, Yhdysvaltain Länsi-Balkanin diplomaatti, joka myös osallistuu Ohridin neuvotteluihin, kertoi Pristinassa sijaitsevalle RTV21-asemalle.

"Aiomme työskennellä liitteen viimeistelemiseksi, mutta odotan paljon edistystä."

NATO pommitti Serbiaa vuonna 1999 vastauksena serbijoukkojen karkottamiseen Kosovon albaanien enemmistöstä, minkä jälkeen Belgrad menetti hallinnan eteläisessä maakunnassaan.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa