Liity verkostomme!

Azerbaidžan

Azerbaidžanin teollisuusalueet – alueellisten innovaatioiden katalysaattori

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Etelä-Kaukasian alueella sijaitseva luonnonvaroiltaan rikas Azerbaidžan on edelleen houkutteleva sijoituskohde strategisen sijaintinsa, suotuisan liiketoimintaympäristönsä sekä nopeasti kehittyvän ei-öljy- ja kaasusektorinsa ansiosta.

Nykyään Azerbaidžan on yksi Euroopan energiavarmuuden takaajista, ja sillä on keskeinen asema Euraasian kuljetuskartalla. Azerbaidžan on viime vuosina käynnistänyt aktiivisia aloitteita taloutensa monipuolistamiseksi, ja merkittäviä edistysaskeleita on saavutettu sellaisilla aloilla kuin kauttakulku ja logistiikka, vaihtoehtoinen energia, matkailu, maatalous, ICT, teollisuus ja monet muut.

Azerbaidžanin ei-öljy- ja kaasusektorille on investoitu noin 200 miljardia dollaria viimeisen 20 vuoden aikana, jolloin investoinnit kiinteään pääomaan ei-öljy- ja kaasuteollisuudessa ovat ylittäneet 30 miljardia dollaria. Vuodesta 2010 lähtien Azerbaidžanin muun kuin öljyn ja kaasun BKT on osoittanut jatkuvaa vuotuista kasvua, keskimäärin yli 5 prosenttia, kun taas muu kuin öljy- ja kaasuteollisuus on kasvanut noin 9 prosenttia. Lisäksi investoinnit kiinteään pääomaan muulla kuin öljy- ja kaasusektorilla ovat kasvaneet keskimäärin 5.5 % samana ajanjaksona.

Teollisuusalueet - innovaatioiden katalysaattorit

Yksi tärkeimmistä tämän myönteisen taloudellisen muutoksen taustatekijöistä on teollisuusalueiden perustaminen, jotka tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia ja kannustimia sekä paikallisille että ulkomaisille sijoittajille. Nykyään Azerbaidžanissa on 7 teollisuuspuistoa, 5 teollisuusaluetta ja 24 maatalouspuistoa.

Vuodesta 2005 lähtien Azerbaidžanin teollisuus on kokonaisuudessaan houkutellut käyvin hinnoin 71.7 miljardia dollaria sijoituksia, joista 38.8 miljardia dollaria oli ulkomaisia ​​sijoituksia. Samaan aikaan teollisuusyritykset ovat investoineet noin 276.5 miljoonaa dollaria teknisten innovaatioiden toteuttamiseen. Tässä yhteydessä teollisuusalueet ovat nousseet katalysaattoreina edistyneiden teknologioiden ja yritysinnovaatioiden käyttöönotolle eri teollisuudenaloilla.

Esimerkiksi Balakhanin teollisuusalueella toimii Bakun kiinteän kotitalousjätteen polttolaitos, joka on lajissaan edistynein laitos Itä-Euroopassa ja IVY-maissa. Sumgait Chemical Industrial Parkissa alueen suurin lasitehdas Azerfloat toimii menestyksekkäästi.

Azerfloat CJSC

Toinen tämän teollisuuspuiston huomionarvoinen asukas on Alko-yhtiö, joka tunnetaan autonvalmistajien, kuten Mercedes-Benzin ja Volvon, arvostamien voiteluaineiden valmistajana.

Mainos

Liiketoiminnan nopea käynnistäminen: Kannustimet ja kehitetty infrastruktuuri

Yrityksen rekisteröinti Azerbaidžanissa on melko yksinkertainen menettely, joka näkyy kansainvälisissä sijoituksissa. Azerbaidžan sijoittui 22. sijalle liiketoiminnan helpottamiseksi 132 maan joukossa Global Innovation Index 2023 -indeksissä. Yksittäiset yrittäjät voivat rekisteröityä verovelvollisiksi vain vuorokaudessa, kun taas juridiset henkilöt voivat suorittaa prosessin enintään kahdessa päivässä. Lisäksi osakeyhtiöt voivat rekisteröityä kätevästi verkossa hyödyntäen nopeutettuja sähköisiä rekisteröintimenettelyjä, jotka nopeuttavat prosessia merkittävästi.

Azerbaidžanin teollisuusalueet ovat dynaamisesti kehittyvä ja strategisesti tärkeä osa maan taloutta. Yksi residenssien merkittävistä eduista on kattava vero- ja tullietupaketti yhdistettynä helposti saatavilla olevaan infrastruktuuriin. Residenssistatuksen saaneet yritykset ovat vapautettuja voitto- tai tuloverosta sekä maa- ja kiinteistöverosta. Lisäksi asukkaille on myönnetty arvonlisävero- ja tullivapaus tuotannossa käytettävien koneiden, teknisten laitteiden ja laitteiden maahantuonnissa 10 vuoden ajan.

Sijoittajille, jotka päättävät toimia Armenian miehityksestä vapautetuilla alueilla Azerbaidžanissa, tarjotaan lisäkannustimia heidän pyrkimyksiensä tukemiseksi. Valtio tukee yritysten sosiaalivakuutusmaksuja, tarjoaa työntekijöille noin 350 dollarin kertakorvauksen ja kuukausittaisen lisäpalkkion palkanmaksuun. Lisäksi työlupien saantimenettelyä on huomattavasti virtaviivaistettu, eikä ulkomaisille asiantuntijoille ole vapautetuilla alueilla kiintiötä viiden vuoden ajaksi. Valtio tukee työntekijöiden sosiaalivakuutusmaksuja täysimääräisesti kolmen vuoden ajan, minkä jälkeen seuraavien kolmen vuoden ajan 5 prosentin tuki. 3 vuoden kuluttua tuki alenee asteittain 80 % 3 vuoden välein, ja työnantaja maksaa nämä maksut 15 vuoden jälkeen. Lisäksi vapautetuilla alueilla toimivat yritykset saavat 20 %:n alennuksen sähkön hinnasta. Lisäksi vapautettujen alueiden asukkaat ovat vapautettuja voitto- (tulo)-, kiinteistö- ja maaverosta sekä yksinkertaistetusta verosta 3 vuoden ajan 15 alkaen. Lisäksi raaka-aineiden ja tuotantomateriaalien maahantuonti vapautetuilla alueilla on vapautettu arvonlisäverosta 20 vuoden ajan 10 alkaen.

Teollisuusvyöhykkeillä kaikki infrastruktuuri toimitetaan Plug & Play -periaatteella, mikä tarkoittaa, että yrittäjät saavat valmiin toimiston, kaikki tarvittavat kuljetukset ja muun infrastruktuurin. Sähköjohtoja, internet-, vesi- ja kaasuputkia tai viemärijohtoja ei tarvitse asentaa. Kaikki logistiset yksityiskohdat on jo harkittu, mukaan lukien rautateiden olemassaolo joissakin teollisuuspuistoissa.

Upeita mahdollisuuksia integroitua maailmanlaajuiseen kauppaan

Azerbaidžan sijaitsee useiden kansainvälisten liikennekäytävien risteyksessä. Maa on Trans-Kaspian kansainvälisen kuljetusreitin, joka tunnetaan myös nimellä Middle Corridor, keskeinen solmukohta, joka on yksi lyhyimmistä reiteistä tavaroiden kuljettamiseen Euroopan ja Aasian välillä. Keskikäytävän rooli ja merkitys kasvavat nopeasti vallitsevissa geopoliittisissa olosuhteissa.

Kiinnostus pohjois-eteläkäytävää kohtaan, joka on toinen Azerbaidžanin alueen halki kulkeva kansainvälinen kuljetusreitti, on myös kasvanut, erityisesti Punaisenmeren alueen huolenaiheiden vuoksi. Tavarankuljetusta Kiinasta ja Intiasta Eurooppaan mahdollistavien itä-länsi- ja lounaiskäytävien lisäksi Lapis Lazuli -reitti mahdollistaa tavaroiden kauttakuljetuksen Afganistanista ja Turkmenistanista Euroopan kohteisiin. Azerbaidžanilla on keskeinen rooli kaikkien näiden reittien yhteenliittäjänä. Tulevaisuudessa Azerbaidžanilla on potentiaalia toimia Kiinan-Kirgisian-Uzbekistanin rautatien luonnollisena jatkona. Tämä tarkoittaisi rautatielinjan jatkamista Uzbekistanin kautta Turkmenistaniin, jota seuraisi kuljetus Kaspianmeren kautta Azerbaidžaniin ja jatkotoimitus Eurooppaan.

Teollisuusvyöhykkeiden strateginen sijainti mahdollistaa tehokkaan kauppapolitiikan toteuttamisen. Aghdamin ja "Arazin laakson talousvyöhykkeen" teollisuuspuistot, jotka sijaitsevat lähellä hiljattain kehitettyjä moottoriteitä ja rautateitä, tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet esteettömälle pääsylle kansainvälisille liikennereiteille.

Tämän seurauksena Azerbaidžanilla oli vuoden 2023 loppuun mennessä onnistuneet kauppasuhteet 193 maan kanssa.

Ulkomaiset sijoittajat osoittavat suurta kiinnostusta teollisuusalueita kohtaan

Azerbaidžanin strateginen maantieteellinen sijainti, suotuisa liiketoimintaympäristö sekä houkuttelevat vero- ja tullikannustimet ovat lisänneet ulkomaisten sijoittajien kiinnostusta maan taloutta kohtaan, erityisesti sen teollisuusalueilla.

Näistä vyöhykkeistä Sumgait Chemical Industrial Park erottuu Etelä-Kaukasian alueen suurimpana. Puistossa on eniten asukkaita, joista monet ovat alansa johtajia, ja se toimii majakana alueen innovaatioille ja teollisuuden kehitykselle.

Azerbaijan Vanhong Ceramics Co. LLC

Sumgait Chemical Industrial Parkissa asuva Azerbaidžan Vanhong Ceramics Co., jolla on 100 % kiinalainen pääoma, on investoinut yli 50 miljoonaa dollaria keraamisten laattojen tuotantoon, jonka vuotuinen tuotantokapasiteetti on 18 miljoonaa neliömetriä. Tuotteita markkinoidaan sekä kotimaassa että alueellisissa maissa.

Azersulfat LLC

Kehittyneitä teknologioita käyttämällä Azersulfat LLC:n tehdas harjoittaa rikkihapon tuotantoa.

Toinen Sumgait Chemical Industrial Parkin asukas, turkkilaisen yrityksen 4MAPS Bilgi Teknolojilerin paikallinen edustusto, tarjoaa kartografisia ja navigointipalveluita toimittamalla tietoja Applen ja Yandexin kaltaisten yritysten käyttämiin karttoihin. Yhtiön Azerbaidžanin toimisto toimii Itä-Euroopan, Georgian, IVY- ja Keski-Aasian maiden kartografisten tietojen käsittelykeskuksena.

SOCAR-karbamiditehdas

Sumgait Chemical Industrial Parkin asukkaana SOCAR-karbamiditehdas tuottaa 650-660 tuhatta tonnia ureaa vuosittain käyttämällä 435 MM m³ maakaasua ensisijaisena raaka-aineena.

SOCAR Polymer LLC

Hyödyntämällä Kanadan ja Itävallan teknologiaa, SOCAR Polymer LLC valmistaa 184,000 120,000 tonnia polypropeenia (PP) ja XNUMX XNUMX tonnia korkeatiheyspolyeteeniä (HDPE) vuodessa.

"AutoLeasing Azerbaijan" on rakentanut alueen suurimman hyötyajoneuvojen ja maatalouskoneiden huoltokeskuksen "Araz Valley Economic Zone" -teollisuuspuistoon, joka toimii alueellisena keskuksena kansainvälisille liikenteenharjoittajille.

Pirallakhin teollisuuspuiston, Gen Pharma Caucasus Manufacturing Operationsin (Türkiye) ja R-Pharmin (Venäjä) asukkaat rakentavat alueen suurimpia lääketehtaita.

Neftchalan ja Hajigabulin teollisuusalueilla Etelä-Kaukasuksen ainoat autonvalmistuslaitokset ovat toiminnassa. Hajigabulissa, Azerbaidžan ja Uzbekistan valmistavat yhdessä autoja Chevrolet-tuotemerkillä.

Kasvava rooli taloudessa

Teollisuusvyöhykkeillä on yhä merkittävämpi rooli Azerbaidžanin talouden kehityksessä. Vuoden 2023 loppuun mennessä teollisuusalueiden osuus ei-öljy- ja kaasuteollisuudessa oli 18.6 % ja muussa kuin öljy- ja kaasuteollisuudessa 23.6 %. Teollisuusvyöhykkeillä valmistettuja tuotteita viedään yli 65 maahan.

Teollisuusalueiden asukkaat ovat sijoittaneet 3.9 miljardia dollaria yrityksiinsä. Tällä hetkellä teollisuuspuistot ovat luoneet yli 10.000 490 pysyvää työpaikkaa. Seuraavassa vaiheessa suunnitellaan jopa 7000 miljoonan dollarin lisäinvestointia, mikä johtaa yli XNUMX XNUMX työpaikan luomiseen.

Suuri osa teollisuusalueiden tuotannosta on täyttänyt kotimaisen kysynnän täysin tai merkittävästi. Teollisuusvyöhyketuotteita käytetään aktiivisesti jälleenrakennus- ja peruskorjaushankkeissa miehityksestä vapautetuilla alueilla.

Teollisuusvyöhykkeet edustavat integroituja alueita, joilla on kehittynyt infrastruktuuri ja jotka takaavat yritysten tehokkaan toiminnan. Ne toimivat innovatiivisina ekosysteemeinä, jotka edistävät kilpailukykyisen tuotevalmistuksen leviämistä. Huipputason infrastruktuurin, runsaiden resurssien ja valtion tuen yhdistelmä tekee Azerbaidžanin teollisuusalueista erittäin houkuttelevia sijoittajille. Tämä puolestaan ​​varmistaa Azerbaidžanin talouden kestävän kasvun ja kestävyyden globaalien haasteiden ja mahdollisuuksien keskellä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa