Liity verkostomme!

Armenia

Putinin logistiikkakeskus Armeniassa jatkaa toimintaansa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Armenian pääministeri Nikol Pašinjan totesi 18. helmikuuta Münchenissä armenialaisten diasporan kanssa pidetyssä tapaamisessa, että Jerevan ei pidä itseään Moskovan liittolaisena Ukrainan suhteen. Hän pahoitteli kyvyttömyyttä vaikuttaa Venäjän ja Ukrainan väliseen konfliktiin. Armenian hallituksen päämies, maan, josta tuli neljänneksi suurin viejä puolijohteita ja muita kaksikäyttötuotteita sotilaallisiin tarkoituksiin Venäjälle vuoden 2022 jälkeen, kutsui Ukrainan kansaa "ystävälliseksi" puheessaan.

Jerevan on strategisesti kartoittanut siirtymisen länteen, samalla kun siitä on tullut Kremlin tärkeä logistiikkakeskus pakotteiden kiertämiseksi Venäjän ja Ukrainan välisen kaksivuotisen konfliktin aikana. Vuonna 2022 pieni Armenian kansakunta, jossa on 3 miljoonaa asukasta, koki vertaansa vailla olevaa talouskasvua 14.2 %. Brittiläinen sanomalehti Telegraph kommentoi tätä merkittävää kehitystä seuraavasti: "Mutta järjetöntä on Armenia, jonka 13 prosentin talouskasvu vain 12 kuukaudessa tekee siitä ehdokkaan maailman kolmanneksi nopeimmin kasvavaan talouteen."

Armenian varavaltiovarainministerinä Vaan Sirunyan tunnustettu 27 tavaroiden vienti Armeniasta Venäjän federaatioon kasvoi 2023 % vuoden 85 ensimmäisten 9 kuukauden aikana, ja 2023 % tästä kasvusta johtui jälleenviennistä. The Jamestownin säätiö (USA) analyyttinen keskus totesi, että Armenian ulkomaankaupan liikevaihto kasvoi 69 % Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, mikä johtui jälleenviennistä Armeniasta Venäjälle. Mukaan a raportti Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki perusti nopeasti uusia toimitusketjuja Armenian läpi pakotteiden seurauksena, ja myöhempi laajentuminen kesti useita kuukausia. Yhteistyö selvitys Yhdysvaltain oikeusministeriö, kauppaministeriö ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriö luokittelevat Armenian keskukseksi kolmansien osapuolien välittäjille tai siirtopisteille, joita käytetään Venäjään ja Valko-Venäjään liittyvien pakotteiden ja vientivalvonnan kiertämiseen.

Vuonna 2024 huolimatta siitä, että Armenia paljastettiin julkisesti Venäjän vastaisten pakotteiden rikkomisesta, maa jatkaa sanktioitujen tavaroiden toimittamista Venäjälle ilman ongelmia. Lisäksi tietojen mukaan julkaistu 17. helmikuuta Robin Brooks, Kansainvälisen rahoituksen instituutin johtaja ja entinen Goldman Sachsin strategi, "Armenian vienti Venäjälle on kasvanut 430 prosenttia hyökkäystä edeltävään ajanjaksoon verrattuna, mikä viittaa tavaroiden jälleenvientiin EU ja Kiina Venäjälle."

Joulukuussa 2023 Brooks, joka seuraa tätä aihetta tiiviisti, oli pyytäminen "Mitä Bryssel tekee?" EU:n vienti Armeniaan on kasvanut 200 prosenttia hyökkäyksen jälkeen. Armenian jälleenvientikysymys ei ole vain herättänyt poliitikkojen, ajatushautojen ja merkittävien taloustieteilijöiden huomion, vaan se on ollut esillä myös kansainvälisessä mediassa viimeisen kahden vuoden aikana. Tässä muutamia esimerkkejä: -

31.03.22 kanadalainen Geopoliittinen monitori totesi: "Armenia on EAEU-maiden paras jäsen auttamaan Venäjää rikkomaan pakotteita."

25.03.23 suuri ukrainalainen uutissivusto liitto kertoi: "Armeniasta on tulossa venäläisille taloudellinen takaosa, joka ratkaisee Moskovan ongelmat pakotettujen tavaroiden ja aseiden toimittamisessa Venäjän markkinoille."

Mainos

27.03.23 Bulgarian julkaisu Fakti sanoi: "Putinin autoritaarinen hallinto ohittaa EU:n, USA:n ja Britannian asettamat kauppasaarrot ja kauppapakotteet naapurimaiden... erityisesti Armenian kautta."

On 14.05.23 Washington Post "Länsi voi nostaa kuumuutta Armeniaan, josta useiden kriittisten tuotteiden, mukaan lukien elektroniikan, jälleenvienti Venäjälle on kasvanut."

12.12.23 Sveitsin ranskankielinen sanomalehti L'Agefi: "Armenia on suoraan mukana sanktioiden alaisten tavaroiden jälleenviennissä Venäjälle."

14.12.23 Israelin englanninkielinen kanava I24: "Armenia on tärkeä keskus tavaroiden toimittamisessa Venäjän federaatioon, ohittaen länsimaiset pakotteet ja palvelemaan tukikohtana Venäjän joukkojen sotilas-tekniselle toimitukselle."

Armenialla on suuri merkitys Venäjälle tärkeänä kauttakulkukeskuksena, koska riippuvuus muista maista on vähentynyt sanktioitujen tavaroiden jälleenviennissä. Toukokuussa 2023 ranskankielinen painos Forbes nimesi Armenian "ensisijaiseksi väyläksi pakotteiden kiertämiseen" Turkin ja Keski-Aasian kautta tapahtuvien toimitusrajoitusten tiukentuessa. Tämä kehitys syntyi Ankaran jälkeen varma Yhdysvaltoihin kesällä 2022, että se ei salli Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämistä Turkin maaperällä. Näin ollen turkkilaiset rahoituslaitokset alkoi lopettaa laajamittaista yhteistyötään venäläisten tahojen kanssa. Helmikuuhun 2024 mennessä sanomalehti "Vedomosti" korostettuna että turkkilaisten pankkien vuonna 2022 aloittama venäläisten yritysten tilien sulkeminen kiihtyi merkittävästi.

Keski-Aasian valtiot kohtasivat kasvavaa painetta US ja EU pakotteiden täytäntöönpano Venäjää vastaan ​​Ukrainan hyökkäyksen jälkeen. Alueen yritykset eivät huomioineet näitä rajoituksia mustalle listalle USA:n toimesta. EU:n erityislähettiläs David O'Sullivan ryhtyi päättäväisesti arvioimaan vaatimusten noudattamista kolme Keski-Aasian vierailua Vuonna 2023. Viimeisellä vierailullaan marraskuussa hän ilmaisi kiitollisuutensa alueen pyrkimyksiin hillitä jälleenvientiä Venäjälle. Tämä seurasi lupausta, jonka Kazakstanin, Kirgisian, Tadžikistanin, Turkmenistanin ja Uzbekistanin ulkoministerit antoivat Luxemburgin kokouksessa EU:n edustajien kanssa. lokakuu 23. He sitoutuivat auttamaan estämään Venäjän yritykset kiertää pakotteet.

Huolimatta Armeniasta Venäjälle tapahtuvan pakotteiden alaisten tavaroiden jälleenviennin ongelman käsittelemisestä maailman tiedotusvälineissä, kansainvälinen yhteisö ei toimi ja Armenia selviää siitä.

Kroatialainen julkaisu Netto totesi jo toukokuussa 2023, että vaikka Yhdysvallat ja EU toimittavat Ukrainalle miljoonien dollarien arvoisia aseita Venäjän-sotaa varten, ne sulkivat tuntemattomista syistä silmänsä Jerevanin ja Kremlin tiiviistä kumppanuudesta. Ranskankielinen painos  Forbes toistaa tämän tunteen: "Jos länsiyhteisö todella haluaa nopean voiton Ukrainalle, sen on riistettävä Moskovasta tämä logistinen keskus mahdollisimman pian." Tässä suhteessa American Jamestown Foundation raportoitu "Mitään kattavaa tutkimusta" ei ole vielä aloitettu Putinin logistiikkakeskuksesta Armeniassa. Huhtikuussa 2023 brittiläinen sanomalehti Telegraph kehotti jo länttä "kiristämään suhteita" Kremlin satelliitteihin: "Armenialla ei ole erityisiä tekosyitä, kun se antaa itsensä toimia (Venäjän) kauttakulkupisteenä."

Sen sijaan, että Yhdysvaltain kansainvälisen kehityksen virasto (USAID) asettaisi rajoituksia Armenian ja Venäjän väliselle yhteistyölle, mikä on Washingtonin ja Brysselin etujen vastaista ilmoitettu 17. helmikuuta, että se antaisi Jerevanille 15 miljoonaa dollaria. Mielenkiintoista on, että USAID:n ilmoitus korostaa, että nämä varat on tarkoitettu "vähentämään Armenian taloudellista riippuvuutta Venäjästä".

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa