Liity verkostomme!

Talous

Venäläisen alumiinin kielto saattaa suistaa EU:n energiamuutoksen

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Euroopan unioni valmistelee sanktioita venäläiselle alumiinille, sanoo a Reuters raportti. Sen EU-lähetysten rajoituksista on keskusteltu pitkään, ja ne voidaan ottaa käyttöön lähikuukausina. Tuleva kielto voi haitata merkittävästi EU:n siirtymistä vihreään talouteen.

Alumiini on maailman toiseksi suosituin metalli teräksen jälkeen. Sillä on ainutlaatuisia ominaisuuksia, kuten keveys, lujuus, sitkeys, korroosionkestävyys ja lähes rajaton kierrätettävyys. Tästä syystä sitä käytetään useilla teollisuudenaloilla, kuten rakentamisessa, koneissa, elektroniikassa ja pakkauksissa.

Alumiinin tärkein ja kasvava käyttökohde liittyy energian siirtymiseen. Metallia käytetään sähköajoneuvoissa vähentämään niiden painoa ja lisäämään sähkömoottorin toimintasädettä. Eurooppalaiset autonvalmistajat – mukaan lukien tunnetut merkit, kuten Mercedes, Porsche ja BMW – vetoavat vähähiiliseen alumiiniin, koska se pienentää koko toimitusketjun hiilijalanjälkeä.

Autoteollisuuden lisäksi alumiinilla on kysyntää uusiutuvassa energiassa, jossa sitä käytetään aurinko- tai tuulivoimaloita verkkoon yhdistäviin kaapeleihin.

Vihreän talouden yritysten on ostettava alumiinia, jolla on mahdollisimman vähän hiilidioksidipäästöjä. Puolet maailman alumiinista sulatetaan kuitenkin edelleen hiilivoimaloiden sähköllä. Venäläinen alumiini on vahva kilpailija globaaleilla markkinoilla, koska se käyttää vesivoimaa Siperian joissa. Tällaisen alumiinin hiilijalanjälki on 70 % pienempi kuin alan keskiarvo.

Euroopan unioni on viime vuoden lopusta lähtien aloittanut siirtymävaiheen hiilirajojen mukauttamismekanismin (CBAM) käyttöönotossa. Mekanismi, jossa tuontitavaroista peritään veroja niiden tuotannon hiilijalanjäljen ja hiilihyvitysten hinnasta riippuen. EU:ssa. CBAM:n täysi käyttöönotto suunnitellaan vuonna 2026. Tämän vuoksi on entistä tärkeämpää vähentää Eurooppaan toimitettujen tuotteiden hiilijalanjälkeä.

Venäjä on ollut tärkeä vähähiilisen alumiinin toimittaja maailmanlaajuisesti. Sen vienti Yhdysvaltoihin on romahtanut minimiin sen jälkeen, kun viime vuonna otettiin käyttöön 200 prosentin tuontivero. Venäjän alumiinin toimitukset Euroopan unioniin ylittävät kuitenkin edelleen 0.5 miljoonaa tonnia vuodessa ja kattavat noin 8 % EU:n tarpeista. Vaikka virkamiehet Brysselissä suunnittelevat venäläisen alumiinin kieltämistä, näiden volyymien korvaaminen tulee olemaan vaikeaa.

Mainos

Tilanne Euroopan alumiinimarkkinoilla on jo nyt haastava. Muutaman viime vuoden aikana yli 50 % Euroopan primaarialumiinituotannon kapasiteetista on suljettu liian korkeiden sähköhintojen vuoksi. Tämä on alumiinituotannon tärkein kustannuserä. Halvempaa vesivoimaa käyttävät eurooppalaiset sulatot eivät pysty merkittävästi lisäämään tuotantoaan korvatakseen venäläisen vähähiilisen alumiinin volyymit, jotka suljetaan pois markkinoilta.

Venäläisen metallin puuttuessa eurooppalaisten asiakkaiden on ostettava alumiinia Lähi-idän tuottajilta, mukaan lukien Arabiemiirikunnat, Oman ja muut maat. Tältä alueelta peräisin olevan alumiinin hiilijalanjälki on kuitenkin suurempi, mikä on ristiriidassa EU:n ilmastotavoitteiden kanssa. Lisäksi sen hinta tulee olemaan korkeampi, mikä johtuu osittain vaarasta, että huthikapinalliset hyökkäävät Punaisellamerellä kauppa-aluksiin, jotka ovat jo vahingoittaneet maailmanlaajuista kauppaa.

Venäläisen alumiinin kielto voi vahingoittaa vakavasti Euroopan unionin vihreää agendaa. Eurooppalaiset ostajat ja jalostajat joutuvat käyttämään enemmän "likaista" alumiinia, mikä tarkoittaa, että heidän tuotteidensa kilpailukyky heikkenee - sekä maailmanlaajuisesti, mikä jo tapahtuu eurooppalaisten autojen ja energialaitteiden kanssa, että EU:n kotimarkkinoilla. Tällaisissa olosuhteissa monet eurooppalaiset alumiinin kuluttajat joutuvat selviytymisen partaalle, ja EU:n vihreään siirtymäprosessi voi vaarantua.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa