Liity verkostomme!

Armenia

Onko Armenia logistinen keskus Putinin sodassa Ukrainaa vastaan?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Viimeaikaisten raporttien mukaan armenialaiset yhteisöt käyttävät Batumi-Novorossiysk-merireittiä viedäkseen uudelleen pakotettujen tavaroiden Venäjälle. Armenian Shipping Companyn kautta Venäjälle kuljetetaan viikoittain 600 konttia, joiden kokonaispaino on 6 tonnia, Georgian satamien kautta, kirjoittaa Nikolai Chkhaidze.

Tämä hienostunut venäläis-armenialainen järjestelmä sisältää erilaisia ​​tavaroita, kuten vaatteita, autoja ja varaosia, sekä länsimaisten yritysten valmistamia lääkinnällisiä laitteita. Eniten jälleenvietyjä hyödykkeitä ovat ajoneuvot, erityisesti amerikkalaiset: ne toimitetaan yleensä Georgian satamien kautta Armeniaan, missä ne rekisteröidään ja varastoidaan Gyumrin kaupunkiin. Sieltä suurin osa autoista viedään jälleen Venäjälle, jälleen Georgian kautta. Tämä suunnitelma on kuvattu erittäin hyvin Financial Timesissa kesällä.

Tällaisissa toiminnoissa on yleensä mukana useita sidosryhmiä, kuten Batumi-Novorossiysk merireittiä kuljettava C&M International LLC, Armenian Shipping Company, asiakasyritys Armeniasta ja Black Sea Forwarding LLC, venäläinen vastaanottajayritys.

Tämä korostaa myös sitä, että georgialaiset yhteisöt ovat myös osallisina Armenian kautta tapahtuvaan pakotteiden kiertämiseen, vaikka ne eivät välttämättä ole tietoisia tavaroiden alkuperästä, mikä vaikeuttaa valtion viranomaisten pakotejärjestelmän täytäntöönpanoa.  

Väitteet, että Armenia on toiminut Putinin tärkeimpänä logistiikkakeskuksena sodassa Ukraina eivät ole uusia, ja niistä on kirjoitettu melko intensiivisesti.

Yhdysvaltain teollisuus- ja turvallisuusviraston mukaan Armenian mikroprosessorien ja sirujen tuonti Yhdysvalloista kasvoi vuosina 2021–2022 noin 500 %, kun taas toimitukset EU:sta kasvoivat noin 200 %. Toimiston mukaan jopa 97 prosenttia näistä osista vietiin myöhemmin takaisin Venäjälle. Venäjän ja Armenian kauppavolyymi ylitti 5 miljardia dollaria vuonna 2022, mikä on merkittävä lisäys kaupan kasvuprosentilla mitattuna. Venäjän ja Armenian kaupallinen liikevaihto oli 2.6 miljardia dollaria vuonna 2021.

Ei ole yllättävää, että myös Yhdysvaltain ulkoministeriö käsitteli tätä kysymystä, ja ministeriön pakotekoordinaattori Jim O'Brien totesi jo kesäkuussa 2023, että Venäjän välttämättömien mikrosirujen ja elektroniikan ostot ovat palanneet hyökkäystä edeltäviin vaiheisiin, kun Moskova havaitsi muiden maiden palauttavan -Vie eurooppalaisilta yrityksiltä ostettuja korkean teknologian osia.

Mainos

Syyskuussa 2022 Yhdysvaltain valtiovarainministeriö nimesi TACO LLC:n kolmannen maan toimittajaksi "Radioavtomatikalle", joka on suuri venäläinen puolustusalan hankintayritys, joka on erikoistunut ulkomaisten tuotteiden hankintaan Venäjän puolustusteollisuudelle. Osasto lisäsi sen seurauksena Venäjän Ukrainan sodankäynnin tukemiseen tarkoitettujen pakotteiden luetteloon. Vastaavasti myös Gazpromin Armenian sivukonttori joutui sanktioihin, koska se suoritti rahansiirtoja, jotka liittyivät Venäjän kaasun ruplamääräiseen ostoon.

Armenia, itsensä julistautunut demokratia ja kansa, joka on pelannut Venäjän säännöillä jo jonkin aikaa, on alkanut toimia kapinallisesti nähden suhteessa Strateginen kumppani Venäjä, ja Armeniassa puhutaan geopoliittisen suuntauksen siirtämisestä pois Venäjältä. Paikalla liiketoimintaa kuitenkin ajetaan normaalisti, sillä Armenialaiset yritykset eivät vain tee yhteistyötä venäläisten yritysten kanssa, vaan tarjoavat niille myös ikkunan käydä kauppaa lännen kanssa.

Armenian talouden nousu viimeisten kahden vuoden aikana korostaa entisestään sitä tosiasiaa, että se on institutionaalisesti kiinni Venäjällä eikä voi menestyä ilman Venäjää. Tämän tosiasian vahvisti jollain tapaa entinen Armenian valtiovarainministeri Vardan Aramjan, joka sanoi, että Armenia ei kestä mahdollisia Venäjän pakotteita ja että leijonanosa Armenian vuonna 12.6 julkaisemasta 2022 prosentin kasvusta oli Venäjän osuus. Aramjan sanoi myös, että tällä hetkellä Armenian integraatio Venäjän markkinoille on melko korkea. Esimerkiksi vuonna 980 suoritetuista 2022 miljoonan dollarin suorista sijoituksista 585 miljoonaa dollaria oli uudelleensijoitettua voittoa, pääasiassa venäläispääomaisilta yrityksiltä. Suurin osa Armeniaan lähetetyistä yksittäisistä rahalähetyksistä tulee Venäjältä ja 50-60 % vuosina 2022 ja 2023 merkittävästi lisääntyneestä jälleenviennistä menee Venäjälle.

Vaikka tätä armenia-venäläistä taloudellista akselia on käsitelty länsimaisissa poliittisissa piireissä ja asiantuntijayhteisöissä useaan otteeseen ja useat armenialaiset järjestöt ovat saaneet sanktioita, lännen reaktio näyttää yllättävältä. Varsinkin nykyään, kun monissa länsimaisissa pääkaupungeissa vallitsee euforia Armenian väitetystä länteen ajautumisesta. Vaikka Armenian pääministeri Nikol Pašinjan väitti lokakuun puheessaan, että hänen maansa on valmis integroitumaan Euroopan unioniin siinä määrin kuin EU katsoo sen mahdolliseksi, Kaukasuksen kansakunta ei hylkää Venäjä-mielistä talouspolitiikkaansa. Tässä tilanteessa yllättävää on myös Natoon kuuluvan Ranskan nopea päätös toimittaa Venäjän liittolaiselle Armenialle aseita ja ilmapuolustusjärjestelmiä: kukaan ei takaa, että mainittu länsimainen sotilaskalusto ja -tekniikka ei pääty Venäjän käsissä.

Nicholas Chkhaidze on tutkija Topchubashov Centerissä, Bakussa sijaitsevassa ajatushautomossa. Hän keskittyy Venäjään, Ukrainaan, Etelä-Kaukasiaan ja Venäjän yksityisiin sotilasyhtiöihin. Hän suoritti kansainvälisten suhteiden kandidaatin tutkinnon arvosanoin kansainvälisestä Mustanmeren yliopistosta. Aiemmin hän on työskennellyt tohtori Taras Kuzion tutkimusavustajana Henry Jackson Societyn "Russia and Eurasia Studies Centressä" ja Naton yhteystoimiston julkisen diplomatian osastolla Georgiassa. Hän on "The Fund for American Studies" 2021 -ohjelman alumni.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa