Liity verkostomme!

ympäristö

Ilmanlaatu: Neuvosto ja parlamentti sopivat lakossa EU:n standardien vahvistamisesta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Neuvoston puheenjohtajavaltio ja Euroopan parlamentin edustajat pääsivät väliaikaiseen poliittiseen yhteisymmärrykseen ehdotuksesta EU:n ilmanlaatustandardien asettamiseksi, jotka on saavutettava tavoitteena saavuttaa saasteeton tavoite ja edistää siten myrkytöntä ympäristöä EU:ssa vuoteen 2050 mennessä. Sillä pyritään myös saattamaan EU:n ilmanlaatustandardit Maailman terveysjärjestön (WHO) suositusten mukaisiksi.

Molempien toimielinten on vielä vahvistettava sopimus ennen muodollisen hyväksymismenettelyn suorittamista.

"EU:lle sen kansalaisten terveys on etusijalla. Tämän olemme osoittaneet tänään tällä ratkaisevalla sopimuksella, joka edistää EU:n saasteeton tavoitteen saavuttamista vuoteen 2050 mennessä. Uudet säännöt parantavat merkittävästi ilmanlaatua hengitämme ja autamme meitä torjumaan ilmansaasteita tehokkaasti vähentäen näin ennenaikaisia ​​kuolemia ja terveysriskejä."
Alain Maron, Brysselin pääkaupunkialueen hallituksen ministeri, joka vastaa ilmastonmuutoksesta, ympäristöstä, energiasta ja osallistavasta demokratiasta

Sopimuksen pääkohdat

Ilmanlaatustandardien vahvistaminen

Uusien sääntöjen myötä lainsäätäjät sopivat vahvistavansa EU:n ilmanlaatustandardeja vuodelle 2030. raja- ja tavoitearvot jotka ovat lähempänä WHO:n ohjeita ja joita tarkistetaan säännöllisesti. Tarkistettu direktiivi kattaa joukon ilmaa saastuttavia aineita, mukaan lukien pienhiukkaset ja hiukkaset (PM)2.5 ja PM10), typpidioksidi (NO2), rikkidioksidi (SO2), muun muassa bentso(a)pyreeniä, arseenia, lyijyä ja nikkeliä, ja vahvistaa kullekin niistä erityiset standardit. Esimerkiksi vuosittaiset raja-arvot epäpuhtauksille, joilla on suurin dokumentoitu vaikutus ihmisten terveyteen, PM2.5 ja EI225 µg/m³:sta 10 µg/m³:iin ja 40 µg/m³:sta 20 µg/m³:iin.

Väliaikainen sopimus antaa jäsenvaltioille mahdollisuuden pyytää 31. tammikuuta 2029 mennessä erityisistä syistä ja tiukoin ehdoin lykkäys ilmanlaadun raja-arvojen saavuttamisen määräajasta:

  • viimeistään 1 asti alueilla, joilla direktiivin noudattaminen määräaikaan mennessä osoittautuisi mahdottomaksi erityisten ilmasto- ja maaperäolosuhteiden vuoksi tai joilla tarvittavat vähennykset voidaan saavuttaa vain vaikuttamalla merkittävästi olemassa oleviin kotitalouksien lämmitysjärjestelmiin
  • viimeistään 1 asti (mahdollisuudella jatkaa kahdella vuodella), jos ennusteet osoittavat, että raja-arvoja ei voida saavuttaa määräaikaan mennessä.

Pyydäkseen näitä lykkäyksiä jäsenvaltioiden on sisällytettävä ilmanlaatua koskevia ennusteita ilmanlaadun etenemissuunnitelmiinsa (jotka laaditaan vuoteen 2028 mennessä), jotka osoittavat, että ylitys pidetään mahdollisimman lyhyenä ja että raja-arvo saavutetaan vuoden loppuun mennessä. lykkäysaikaa viimeistään. Lykkäysjakson aikana jäsenvaltioiden on myös säännöllisesti päivitettävä etenemissuunnitelmansa ja raportoitava niiden täytäntöönpanosta.

Mainos

Ilmanlaadun tiekartat, suunnitelmat ja lyhyen aikavälin toimintasuunnitelmat

Tapauksissa, joissa raja- tai tavoitearvo ylittyy tai on olemassa konkreettinen riski tiettyjen epäpuhtauksien varoituskynnysten tai tietokynnysten ylittämisestä, tekstissä vaaditaan jäsenvaltioita vahvistamaan:

  • an ilmanlaadun tiekartta ennen määräaikaa, jos pilaavien aineiden taso ylittää vuosien 2026 ja 2029 välisenä aikana vuoteen 2030 mennessä saavutettavan raja- tai tavoitearvon
  • ilmanlaatusuunnitelmat alueille, joilla pilaavien aineiden tasot ylittävät direktiivissä asetetut raja- ja tavoitearvot määräajan jälkeen
  • lyhyen aikavälin toimintasuunnitelmia hätätoimenpiteiden asettaminen (esim. ajoneuvojen liikenteen rajoittaminen, rakennustöiden keskeyttäminen jne.) ihmisten terveydelle aiheutuvan välittömän riskin vähentämiseksi alueilla, joilla varoituskynnykset ylittyvät

Lainsäätäjät sopivat sisällyttävänsä pehmeämpiä vaatimuksia ilmanlaadun ja lyhyen aikavälin toimintasuunnitelmien laatimiseen tapauksissa, joissa mahdollisuudet vähentää tiettyjä epäpuhtauspitoisuuksia ovat voimakkaasti rajoitettuja paikallisten maantieteellisten ja sääolosuhteiden vuoksi. Otsonin osalta tapaukset, joissa ei ole merkittävää potentiaalia vähentää otsonipitoisuuksia paikallisella tai alueellisella tasolla, lainsäätäjät sopivat vapauttavansa jäsenvaltiot ilmanlaatusuunnitelmien laatimisesta sillä ehdolla, että ne toimittavat komissiolle ja yleisölle yksityiskohtaiset perustelut tällaiselle poikkeukselle.

Uudelleentarkastelulauseke

Alustavasti sovitussa tekstissä Euroopan komissiota kehotetaan tarkistamaan ilmanlaatustandardeja by 2030 ja sen jälkeen viiden vuoden välein, jotta voidaan arvioida vaihtoehtoja yhdenmukaistamiseksi viimeaikaisten WHO:n ohjeiden ja uusimpien tieteellisten todisteiden kanssa. Tarkastelussaan komission olisi arvioitava myös muita direktiivin säännöksiä, mukaan lukien määräaikojen lykkäämistä ja valtioiden rajat ylittävää pilaantumista koskevat säännökset.

Tarkastuksensa perusteella komission olisi tämän jälkeen tehtävä ehdotuksia ilmanlaatustandardien tarkistamiseksi, muiden epäpuhtauksien sisällyttämiseksi ja/tai EU:n tason lisätoimiin.

Oikeussuojan saatavuus ja oikeus korvaukseen

Ehdotetussa direktiivissä säädetään säännöksistä, joilla varmistetaan oikeussuojan saatavuus niille, jotka ovat asiasta riittävästi kiinnostuneita ja haluavat kyseenalaistaa sen täytäntöönpanon, mukaan lukien kansanterveys- ja ympäristöjärjestöt. Kaikki hallinnolliset tai oikeudelliset muutoksenhakumenettelyt pitäisi olla oikeudenmukainen, ajankohtainen ja ei kohtuuttoman kallis, ja tätä menettelyä koskevat käytännön tiedot olisi asetettava julkisesti saataville.

Uusien sääntöjen mukaan jäsenvaltioiden olisi varmistettava tämä kansalaisilla on oikeus vaatia ja saada korvausta jos heidän terveydelleen on aiheutunut vahinkoa direktiivin tiettyjen säännösten täytäntöönpanoa koskevien kansallisten sääntöjen tahallisesta tai tuottamuksesta.

Lainsäätäjien muuttama teksti selventää ja laajentaa myös jäsenvaltioiden vaatimuksia tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia seuraamuksia niille, jotka rikkovat direktiivin täytäntöönpanemiseksi hyväksyttyjä toimenpiteitä. Niiden on soveltuvin osin otettava huomioon rikkomisen vakavuus ja kesto riippumatta siitä, onko se toistuva, sekä yksilöt ja ympäristö, joihin rikkominen vaikuttaa, sekä rikkomisesta saatava todellinen tai arvioitu taloudellinen hyöty.

Kuva Frédéric Paulussen on Unsplash

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa