Liity verkostomme!

Euroopan parlamentti

Parlamentti hyväksyy uudistetut säännöt pakkausten vähentämiseksi, uudelleenkäytöksi ja kierrättämiseksi 

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Parlamentti hyväksyi viime viikolla kantansa uusiin EU:n laajuisiin pakkaussääntöihin, joilla puututaan jatkuvasti kasvavaan jätteeseen sekä edistetään uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Täysistunto, ENVI.

Mepit hyväksyivät mietinnön, joka muodostaa parlamentin valtuutuksen käydä neuvotteluja EU:n hallitusten kanssa, äänin 426 puolesta, 125 vastaan ​​ja 74 tyhjää.

Vähennä pakkaamista, rajoittaa tiettyjä tyyppejä ja kieltää "ikuisten kemikaalien" käyttö

Asetuksessa ehdotettujen yleisten pakkausten vähentämistavoitteiden (5 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, 10 prosenttia vuoteen 2035 mennessä ja 15 prosenttia vuoteen 2040 mennessä) lisäksi parlamentin jäsenet haluavat asettaa erityisiä tavoitteita muovipakkausten vähentämiseksi (10 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, 15 prosenttia vuoteen 2035 mennessä ja 20 prosenttia). vuoteen 2040 mennessä).

Mepit haluavat kieltää erittäin kevyiden muovisten (alle 15 mikronin) kantokassien myynnin, ellei sitä vaadita hygieniasyistä tai ellei niitä ole tarkoitettu irrallisten elintarvikkeiden pääpakkaukseksi ruoan haaskauksen estämiseksi. He ehdottavat myös tiettyjen kertakäyttöisten pakkausmuotojen, kuten hotellien miniatyyripakkausten hygieniatuotteille ja matkalaukkujen kutistepakkausten käyttöä lentokentillä, rajoittamista voimakkaasti.

Haitallisten terveysvaikutusten estämiseksi Euroopan parlamentin jäsenet pyytävät, että kielletään niin sanottujen "forever-kemikaalien" (per- ja polyfluorattujen alkyyliaineiden tai PFAS-yhdisteiden) ja bisfenoli A:n käyttö elintarvikepakkauksissa.

Kannustaa kuluttajien uudelleenkäyttö- ja täyttövaihtoehtoja

Mainos

Parlamentin jäsenet pyrkivät selventämään uudelleenkäytettäviä tai täytettäviä pakkauksia koskevia vaatimuksia. Ravitsemisalan juomien ja take away -ruoan lopullisten jakelijoiden, kuten hotellien, ravintoloiden ja kahviloiden, tulisi antaa kuluttajille mahdollisuus tuoda oma pakkaus.

Pakkausjätteiden parempi keräys ja kierrätys

Uudet säännöt edellyttävät, että kaikkien pakkausten on oltava kierrätettäviä ja täytettävä tiukat kriteerit, jotka määritellään johdetussa lainsäädännössä. Tiettyjä väliaikaisia ​​poikkeuksia on suunniteltu esimerkiksi puu- ja vaha-elintarvikepakkauksille.

Mepit haluavat EU-maiden varmistavan, että 90 prosenttia pakkausten sisältämistä materiaaleista (muovi, puu, rautametallit, alumiini, lasi, paperi ja pahvi) kerätään erikseen vuoteen 2029 mennessä.

Esittelijä Frédérique Ries (Renew, BE) sanoi: "Viimeaikaiset tapahtumat Euroopassa ja erityisesti Belgiassa, jotka koskevat PFAS-kemikaalien aiheuttamaa veden saastumista, osoittavat, että toimenpiteisiin on ryhdyttävä kiireesti. Äänestämällä "ikuista" saasteiden kieltämistä elintarvikepakkauksissa Euroopan parlamentti on osoittanut, että se pyrkii suojelemaan Euroopan kansalaisten terveyttä. Muovien osalta sopimus on täytetty, sillä lainsäädäntömietinnössäni käsitellään asian ydintä asettamalla muovipakkauksille tiukemmat jätteen vähentämistavoitteet.. Valitettavasti kiertotaloudesta ja erityisesti ehkäisystä täysistunnon äänestyksen tulos ei ole niin myönteinen ja jättää huomiotta lukujen todellisuuden: 30 prosentin lisäys vuoteen 2030 mennessä, jos emme toimi nyt. 3R:stä (Reduce, Reuse, Recycle) vain kierrätys selvisi vahingoittumattomana. Loppu kertakäyttöpakkauksiin on vielä matkaa!"

Seuraavat vaiheet

Parlamentti on valmis aloittamaan neuvottelut kansallisten hallitusten kanssa lain lopullisesta muodosta, kun neuvosto on hyväksynyt kantansa.

Tausta

Vuonna 2018 pakkausten liikevaihto EU:ssa oli 355 miljardia euroa. Se on jatkuvasti kasvava jätelähdeEU:n kokonaismäärä on noussut 66 miljoonasta tonnista vuonna 2009 84 miljoonaan tonniin vuonna 2021. Jokainen eurooppalainen tuotti 188.7 kiloa pakkausjätettä vuonna 2021, ja luvun odotetaan kasvavan 209 kiloon vuonna 2030 ilman lisätoimenpiteitä.

Hyväksyessään tämän mietinnön parlamentti vastaa kansalaisten odotuksiin rakentaa kiertotaloutta, välttää jätettä, luopua vähitellen kestämättömistä pakkauksista ja puuttua kertakäyttöisten muovipakkausten käyttöön, kuten ehdotuksissa 5(1), 5(3) esitetään. , 5(4), 5(5), 11(1), 11(4) ja 20(3) päätelmissä. Konferenssi Euroopan tulevaisuudesta.

Lisätietoja 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa