Liity verkostomme!

Sähkö yhteenliitettävyys

Komissio ehdottaa EU:n sähkömarkkinoiden suunnittelun uudistamista uusiutuvien energialähteiden lisäämiseksi, kuluttajien suojelemiseksi ja teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Komissio ehdotti 14. maaliskuuta EU:n sähkömarkkinoiden suunnittelun uudistamista uusiutuvien energialähteiden lisääntymisen nopeuttamiseksi ja kaasun käytön lopettamiseksi, kuluttajalaskujen vähentämiseksi fossiilisten polttoaineiden epävakaiden hintojen riippuvuuden vähentämiseksi, kuluttajien suojelemiseksi paremmin tulevilta hintapiikiltä ja mahdolliselta markkinoiden manipulaatiolta. ja tehdä EU:n teollisuudesta puhtaampaa ja kilpailukykyisempää.

EU:lla on ollut tehokkaat, hyvin integroidut sähkömarkkinat yli XNUMX vuoden ajan, minkä ansiosta kuluttajat voivat hyötyä energian yhtenäismarkkinat, toimitusvarmuuden varmistaminen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisprosessin edistäminen. Venäjän Ukrainan hyökkäyksen vauhdittama energiakriisi on korostanut tarvetta mukauttaa sähkömarkkinat nopeasti tukea paremmin vihreää siirtymää ja tarjota energian kuluttajille, sekä kotitalouksille että yrityksille, kohtuuhintaisen uusiutuvan ja ei-fossiilisen sähkön laaja saatavuus

Ehdotettu uudistus ennakoi useiden EU-lainsäädännön tarkistuksia – erityisesti sähköasetus, sähködirektiivi ja REMIT-asetus. Siinä otetaan käyttöön toimenpiteitä kannustaa pitkällä aikavälillä sopimukset ei-fossiilisen sähköntuotannon ja tuoda puhtaampia joustavia ratkaisuja järjestelmään kilpailla kaasun kanssa, esim kysyntävastaus ja varastointi. Tämä vähentää fossiilisten polttoaineiden vaikutusta kuluttajien sähkölaskuihin ja varmistaa, että uusiutuvien energialähteiden halvemmat kustannukset näkyvät siellä. Lisäksi ehdotettu uudistus lisää avointa ja reilua kilpailua Euroopan energian tukkumarkkinoilla lisäämällä markkinoiden läpinäkyvyyttä ja eheyttä.

Uusiutuviin energialähteisiin perustuvan energiajärjestelmän rakentaminen ei ole ratkaisevan tärkeää vain kuluttajalaskujen pienentämiseksi, vaan myös sen varmistamiseksi, että kestävä ja riippumaton energiahuolto EU:hun Euroopan vihreä sopimus  ja REPowerEU-suunnitelma. Tämä uudistus, joka on osa Green Dealin teollisuussuunnitelma, antaa myös Euroopan teollisuudelle pääsyn a uusiutuva, ei-fossiilinen ja edullinen virtalähde joka on keskeinen hiilestä poistamisen ja vihreän siirtymisen mahdollistaja. Energia- ja ilmastotavoitteidemme saavuttamiseksi on otettava käyttöön uusiutuvien energialähteiden on kolminkertaistettava tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Kuluttajien suojeleminen ja voimaannuttaminen

Korkeat ja epävakaat hinnat, kuten vuonna 2022 Venäjän EU:ta vastaan ​​käymän energiasodan aiheuttamat hinnat, ovat asettanut kuluttajille liiallisen taakan. Tämän ehdotuksen ansiosta kuluttajat ja toimittajat voivat hyötyä paremmasta hintavakaudesta, joka perustuu uusiutuviin ja muihin kuin fossiilisiin energiatekniikoihin. Ratkaisevaa on, että se antaa kuluttajille a laaja valikoima sopimuksia ja selkeämpää tietoa ennen sopimusten allekirjoittamista, jotta heillä olisi mahdollisuus siihen lukitse turvalliset, pitkän aikavälin hinnat välttääksesi liialliset riskit ja epävakauden. Samalla he voivat edelleen valita dynaamisia hinnoittelusopimuksia hyödyntääkseen hintojen vaihtelua ja käyttääkseen sähköä silloin, kun se on halvempaa (esim. sähköautojen lataamiseen tai lämpöpumppujen käyttöön).

Kuluttajien valinnanvaran laajentamisen lisäksi uudistuksella pyritään edelleen edistää hintavakautta vähentämällä toimittajan epäonnistumisen riskiä. Ehdotus edellyttää, että tavarantoimittajat hallitsevat hintariskinsä vähintään kiinteiden sopimusten volyymien laajuudelta, jotta he ovat vähemmän alttiina hintapiikeille ja markkinoiden epävakaudelle. Se myös velvoittaa jäsenvaltiot perustamaan viimeisen keinon toimittajat jotta yksikään kuluttaja ei jää ilman sähköä.

Mainos

- heikossa asemassa olevien kuluttajien suojelu on myös parantunut merkittävästi. Ehdotetun uudistuksen mukaan jäsenvaltiot suojelevat muita heikommassa asemassa olevia kuluttajia, joilla on maksuviivästys. Lisäksi se antaa jäsenvaltioille mahdollisuuden laajentaa säännellyt vähittäishinnat kotitalouksille ja pk-yrityksille kriisin sattuessa.

Ehdotuksen mukaan säännöt jakaa uusiutuvaa energiaa myös uusitaan. Kuluttajat voivat investoida tuuli- tai aurinkopuistoihin ja myydä katolla ylimääräistä aurinkosähköä naapureille, ei vain toimittajalleen. Vuokralaiset voivat esimerkiksi jakaa katolla olevan aurinkosähkön ylijäämän naapurin kanssa.

Parantaa sähköjärjestelmän joustavuus, jäsenvaltioiden on nyt arvioitava tarpeitaan, asetettava tavoitteita ei-fossiilisen joustavuuden lisäämiseksi, ja niillä on mahdollisuus ottaa käyttöön uusi tukijärjestelmät erityisesti kysyntään reagointia ja varastointia varten. Uudistus mahdollistaa myös verkonhaltijoille hankinnan kysynnän vähentäminen ruuhka-aikoina. Tämän ehdotuksen ohella myös komissio on antanut tänään suosituksia jäsenvaltioille tallennusinnovaatioiden, -tekniikoiden ja -kapasiteetin edistämisestä.

Energiakustannusten ennustettavuuden ja vakauden parantaminen teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi

Kuluneen vuoden aikana monet yritykset ovat kärsineet voimakkaasti liian epävakaista energian hinnoista. EU:n teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi ja sen altistumisen vähentämiseksi hintavaihteluille komissio ehdottaa vakaampien pitkäaikaisten sopimusten, kuten esim. Sähkön ostosopimukset (PPA) – joiden kautta yritykset perustavat omat suorat energiansa ja voivat siten hyötyä uusiutuvan ja ei-fossiilisen sähköntuotannon vakaammista hinnoista. Nykyisten esteiden, kuten ostajien luottoriskien, poistamiseksi uudistus velvoittaa jäsenvaltiot varmistamaan, että sähkönhankintasopimuksille on saatavilla markkinaehtoisia takuita.

Jotta sähköntuottajille voidaan tarjota tulojen vakautta ja teollisuuden suojelemiseksi hintojen epävakaudelta, kaiken julkisen tuen uusille investoinneille infra-marginaaliseen ja pakolliseen uusiutuvaan ja ei-fossiiliseen sähköntuotantoon on annettava kaksisuuntaiset erosopimukset (CfDs), kun taas jäsenvaltiot ovat velvollisia kanavoi ylimääräiset tulot kuluttajille. Lisäksi uudistus lisää markkinoiden likviditeettiä pitkäaikaisille sopimuksille, jotka lukitsevat tulevaisuuden hintoja, ns.termiinisopimukset.” Näin useammat tavarantoimittajat ja kuluttajat voivat suojautua liian epävakailta hinnoilta pitkiä aikoja. 

Tulee myös uusia helpottavia velvoitteita uusiutuvien energialähteiden integrointi järjestelmään ja parantaa sukupolven ennustettavuutta. Näitä ovat muun muassa verkonhaltijoiden avoimuusvelvoitteet verkon ylikuormituksen suhteen ja kaupankäynnin määräajat lähempänä reaaliaikaa.

Lopuksi, kilpailukykyisten markkinoiden ja avoimen hintaasetuksen varmistamiseksi energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirastolla (ACER) ja kansallisilla sääntelyviranomaisilla on entistä paremmat mahdollisuudet valvoa energiamarkkinoiden eheyttä ja avoimuutta. Erityisesti päivitetty asetus energian tukkumarkkinoiden eheydestä ja avoimuudesta (REMIT) varmistaa paremman tiedon laadun ja vahvistaa ACER:n roolia mahdollisten rajat ylittävien markkinoiden väärinkäyttötapausten tutkinnassa. Kaiken kaikkiaan tämä tehostaa EU:n kuluttajien ja teollisuuden suojaa kaikilta markkinoiden väärinkäytöltä.

Seuraavat vaiheet

Euroopan parlamentin ja neuvoston on nyt keskusteltava ehdotetusta uudistuksesta ja hyväksyttävä se ennen sen voimaantuloa.     

Tausta

Kesästä 2021 lähtien energian hinnat ovat kokeneet ennennäkemättömiä piikkejä ja epävakautta, ja niillä on ollut vakava vaikutus EU:n kotitalouksiin ja talouteen, erityisesti Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen jälkeen, joka laukaisi energiakriisin Euroopassa. Monien kuluttajien laskut nousivat kaasun hinnannousun seurauksena, vaikka uusiutuvat energialähteet kattavat jo yli kolmanneksen EU:n sähkön kysynnästä.

EU reagoi nopeasti ottamalla käyttöön laajan valikoiman  toimenpiteet lieventää korkeiden ja epävakaiden energian tukkuhintojen vaikutusta kotitalouksiin ja yrityksiin. Eurooppa-neuvosto on kuitenkin kehottanut komissiota työskentelemään sähkömarkkinoiden rakenneuudistuksen parissa, jolla on kaksi tavoitetta: Euroopan energiaomavaraisuus ja ilmastoneutraalius. Ehdotettu uudistus vastaa tähän EU-johtajien kehotukseen, ja presidentti von der Leyen ilmoitti siitä siinä Unionin valtio osoite viime vuonna. Se on myös osa Green Deal -teollisuussuunnitelmaa, jonka tavoitteena on parantaa Euroopan nettonollateollisuuden kilpailukykyä ja nopeuttaa siirtymistä ilmastoneutraaliuteen.

Lisätietoja

Kysymyksiä ja vastauksia

Factsheet

Ehdotus muutosasetukseksi unionin sähkömarkkinoiden suunnittelun parantamiseksi

Ehdotus muutosasetukseksi unionin suojan parantamiseksi markkinoiden manipulointia vastaan ​​energian tukkumarkkinoilla

Toimikunnan työasiakirja sähkömarkkinoiden suunnittelun uudistamisesta

Suositus ja Valmisteluasiakirjassa varastoinnissa

Sähkömarkkinoiden suunnittelu

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa