Liity verkostomme!

Kazakstan

Kazakstan hyödyntää geopoliittisia muutoksia noustakseen Euraasian kuljetus- ja logistiikkakeskukseksi

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Geopoliittisten muutosten monimutkaisen verkon keskellä Kazakstan on nousemassa todelliseksi voimatekijäksi Euraasian kuljetus- ja logistiikkamaailmassa. Presidentti Kassym-Jomart Tokajev asetti edellisessä puheessaan 1. syyskuuta Kazakstanille kunnianhimoisen tavoitteen tulla sellaiseksi, mitä hän kutsui "täysivaltaiseksi voimaksi" tällä alalla. kirjoittaa Assel Satubaldina in liiketoiminta, kansainvälisesti.

Kazakstanin laajan maa-alueen ja strategisen sijainnin ansiosta maanosien risteyksessä Kazakstanin kunnianhimoinen tavoite on tulossa todeksi strategisten investointien perusteella. 

Maailman suurimmalla sisämaavaltiolla Kazakstanilla on merkittävää hyödyntämätöntä potentiaalia kuljetuksissa ja logistiikassa. Sen strateginen maantieteellinen sijainti Euroopan ja Aasian risteyksessä, runsaat luonnonvarat ja ennakoivat infrastruktuurin kehittämissuunnitelmat tekevät siitä lupaavan alueellisen ja kansainvälisen kaupan keskuksen. 

Tokajev antoi 1. syyskuuta pitämässään puheenvuorossaan hallituksen tehtäväksi nostaa kuljetus- ja logistiikkasektorin osuuden kansallisesta BKT:sta 9 prosenttiin seuraavan kolmen vuoden aikana. Vuodesta 2022 lähtien luku oli 6.2 prosenttia, kun se laski hieman 5.9 prosenttiin vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla. 

Kazakstan on investoinut 35 miljardia dollaria kuljetus- ja logistiikkasektorille viimeisen 15 vuoden aikana. Kansakunnalla on kauttakulkuverkosto, mannertenväliset käytävät ja reitit. Kazakstanin läpi kulkee XNUMX kansainvälistä käytävää, mukaan lukien viisi rautatietä ja kahdeksan autokäytävää.

Helmikuussa Kazakstanin hallitus hyväksyi konseptin kuljetus- ja logistiikkapotentiaalin kehittämisestä vuoteen 2030 asti. Asiakirja tarjoaa vision erilaisten kuljetusmuotojen, mukaan lukien rautatie-, maantie-, meri- ja lentoliikenne, sekä logistiikan kehittämiseen.

Viimeisimpien hallituksen tietojen mukaan Kazakstanissa kuljetettiin vuoden 2023 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana 725.6 miljoonaa tonnia rahtia, 3.2 % enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.  

Mainos

Transit-liikenne lisääntyy

Asiantuntijoiden mukaan Kazakstanilla on hyvät mahdollisuudet hyötyä lisääntyneestä tavaraliikenteestä Euroopan ja Aasian välillä.

Kazakstanin liikenneministeriön mukaan vuoden 2023 kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana Kazakstanin transitoliikenne kasvoi 20.7 miljoonaan tonniin, mikä on 25 % enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Tästä rautatiekuljetusten osuus oli 18.5 miljoonaa tonnia, ja transitokonttiliikenteen osuus oli 974,500 XNUMX kaksikymmentäjalka ekvivalenttiyksikköä (TEU). 

Maanteiden kauttakulku nousi 2.26 miljoonaan tonniin, mikä on 18.9 % enemmän kuin viime vuonna. 

Pelkästään vuonna 2022 rahtia kuljetettiin 26.8 miljoonaa tonnia. Vuosina 2015–2021 kaikkien liikennemuotojen kauttakulkuliikenteen keskimääräinen vuotuinen kasvu oli 14.8 %.

Vuoteen 2030 mennessä kauttakulku Kazakstanin alueen kautta kasvaa 35 miljoonaan tonniin sen strategisen suunnitelman mukaisesti maan kuljetus- ja logistiikkakapasiteetin kehittämiseksi.

Rautatiet

Vuonna 2022 Kazakstanin rautatieliikenteessä kuljetettiin 405 miljoonaa tonnia rahtia tilastoviraston mukaan. Vain vuoden 2023 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana tämä määrä on saavuttanut 308.1 miljoonaa tonnia.  

Lähes 90 % transitorahdista kuljetetaan rautateitse. Kazakstanin kautta kulkee viisi kansainvälistä tavaraliikennekäytävää.

Yksi niistä on Trans-Aasian Railwayn pohjoinen käytävä, joka Kazakstanissa kulkee pitkin Dostyk/Altynkol-asemaa – Moiynty – Astana – Petropavl. Tämän reitin kautta kulkevat konttijunat Kiinasta Eurooppaan. 

Lisäksi Trans-Aasian Railwayn Keski-Aasian käytävä toimii tärkeänä linkkinä Venäjän ja Keski-Aasian maiden väliselle transitoliikenteelle. Kazakstanissa tämä reitti lähtee Saryagashista etelässä, kulkee Arysin, Kandyagashin kautta ja saavuttaa Ozinkiin.

Reitti Dostykin/Altynkol-asemalta – Aktogay – Almaty – Arys – Saryagash on osa Trans-Aasian Railwayn eteläistä käytävää. Se yhdistää Kiinan ja Kaakkois-Aasian Keski-Aasian ja Persianlahden maihin.

Kazakstan on myös osa TRACECA-ohjelmaa (Transport Corridor, Europe, Caucasus, Aasia), joka kattaa 13 maata. Kazakstanin segmentti tällä käytävällä alkaa Dostyk/Altynkol-asemalta ja jatkuu Moiyntyn ja Beineun kautta ennen kuin saavutetaan Aktaun ja Kurykin satamiin maan länsiosassa. 

Pohjois-etelä-käytävä, 7,200 XNUMX kilometriä pitkä reitti, joka yhdistää Venäjän Iraniin, Persianlahden valtioihin ja Intiaan, kulkee myös Kazakstanin läpi. Asiantuntijoiden mukaan Kazakstanin osallistuminen avaa pääsyn Persianlahden merisatamiin ja tarjoaa mahdollisuuden rakentaa kauttakulkuliikennereittejä Intian suuntaan, joka on yksi maailman suurimmista kuluttajamarkkinoista.

Lisäksi Kazakstan-Turkmenistan-Iran-rautatie, joka on pohjois-etelä-käytävän itähaara, luo suoran yhteyden Kiinasta Iraniin, joka kulkee Kazakstanin kautta. Vuoden 2023 kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana rahtiliikenne tällä reitillä Iraniin kasvoi 25 % edellisvuodesta ja kuljetettiin 1.4 miljoonaa tonnia.

Pohjoinen–etelä-käytävän kehittämiseksi osapuolet pyrkivät parantamaan infrastruktuuria ja terminaalitiloja, lisäämään liikkuvaa kalustoa, poistamaan hallinnollisia esteitä ja luomaan suotuisat olosuhteet liikenteenharjoittajille. 

Trans-Kaspian kansainvälinen kuljetusreitti

Keskusteluissa Kazakstanin kuljetus- ja logistiikkasektorista korostetaan usein Trans-Kaspian International Transport Route (TITR), joka tunnetaan myös nimellä Middle Corridor, merkitys. Tämä reitti on herättänyt huomiota sen perustajavaltioissa ja muuallakin, myös Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa.

TITR on multimodaalinen käytävä, jonka pituus on 6,180 2023 kilometriä. Vuoden 1.74 kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana Aktaun ja Kurykin satamien kautta jälleenlaivattujen rahtien määrä oli 85 miljoonaa tonnia, mikä merkitsee XNUMX % kasvua edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Kuitenkin konttikuljetukset TITR:n kautta ovat vähentyneet 37 % samassa ajassa, yhteensä 12,600 XNUMX TEU:ta. Tämä laskusuhdanne johtuu rahdin siirtymisestä eteläisille reiteille, mikä johtuu alhaisemmista merirahtikustannuksista ja Kiinan tukien lakkauttamisesta TITR:ää käyttäville rahdinantajille. 

Kaiken kaikkiaan TITR:n kapasiteetti on kuusi miljoonaa tonnia, josta 80,000 XNUMX TEU:ta.

Presidentti Kassym-Jomart Tokayev korostaa toistuvasti tarvetta vapauttaa TITR:n potentiaali, mukaan lukien kumppanuussuhteet paitsi perustajajäsenten kanssa myös sen ulkopuolella, mukaan lukien Euroopan unioni. Kuva: The Astana Times

Siitä huolimatta koko käytävän varrella on lukuisia infrastruktuurin pullonkauloja. Niiden ratkaisemiseksi ja käytävän kehittämisen edistämiseksi Kazakstan ja Georgia allekirjoittivat kahdenvälisen etenemissuunnitelman, ja myös Kazakstanin, Azerbaidžanin ja Türkiyen Aktaussa solmittiin kolmenvälinen sopimus marraskuussa 2022.

Vuoteen 2027 mennessä maat odottavat kasvattavansa läpimenokapasiteettia kuudesta miljoonasta tonnista 10 miljoonaan tonniin vuodessa ja lyhentävän toimitusajat 14-18 päivään, mukaan lukien viisi päivää Kazakstanin alueella.

Suunnitelmissa on myös hallinnollisten menettelyjen virtaviivaistaminen ja digitalisointi rajalla, tarkastuspisteissä, satamissa ja muissa infrastruktuuritiloissa sekä käytävän osallistujien maantieteellisen alueen laajentaminen houkuttelemalla reitille uusia yhteistyökumppaneita.

Kazakstanin hallituksen mukaan Kiinan kanssa on allekirjoitettava hallitustenvälinen sopimus, joka keskittyy TITR:n kehittämiseen erityisesti Kiinan ja Euroopan välisten konttijunien osalta. Tämän sopimuksen tarkoituksena on hahmotella suunnitellut vuotuiset lastimäärät käytävän läpi, helpottaa liikkuvan kaluston seurantatietojen vaihtoa molempien maiden rajojen sisällä ja tarjota Kiinalle tukea pääputkien ja satamainfrastruktuurien kapasiteetin optimoinnissa.

Hankkeet on käynnistetty Kazakstanin logistiikkakeskuksen rakentamiseksi kuivaan Xi'anin satamaan Kiinaan, multimodaaliterminaaliin Potin satamaan Georgiaan sekä kauppa- ja logistiikkakeskuksen rakentamiseksi Almatyn alueelle.

Kazakstanin pyrkimykset kehittää TITR:ää

Kazakstan työskentelee saattaakseen päätökseen toisen radan rakentamisen Dostyk-Moiynty-osuudella, joka ulottuu 836 kilometriä. Kazakstanin liikenneministeriön mukaan hanke lisää Kiinan ja Euroopan välisen transitoliikenteen määrää viisinkertaistamalla osuuden kapasiteettia ja nostamalla kuljetusnopeuden 1,500 800 kilometriin vuorokaudessa nykyisestä XNUMX kilometristä päivässä.

Vuonna 2025 käyttöön otettavan hankkeen arvo on 543 miljardia tengeä (1.1 miljardia dollaria), ja se rahoitetaan kansallisesta rahastosta takaisinmaksuperusteisesti ostamalla infrastruktuurilainoja Samruk Kazyna Sovereign Wealth Fund -rahastolta.

Lisäksi Kazakstanin ja Uzbekistanin yhdistävä uusi Darbaza-Maktaaral-rautatielinja pyrkii vähentämään Saryagashin aseman ruuhkautumista, yhdistämään Maktaaralin alueen päärataverkkoon ja parantamaan kauttakulkuyhteyksiä Iraniin, Afganistaniin, Pakistaniin ja Intiaan. Hankkeen kannattavuustutkimus valmistui lokakuussa. 

Toteutuskaudella 2024–2025 hankkeen kustannuksiksi arvioidaan 250 miljardia tengeä (523.1 miljoonaa dollaria). Rahoitusta suunnitellaan myös kansallisesta rahastosta.

Lisäksi Kazakstan aikoo rakentaa Bakhty-Ayagoz-rautatien, joka lieventää Dostykin ja Altynkolin raja-asemien painetta ja lisää rahtikapasiteettia Kiinan ja Kazakstanin välillä vielä 20 miljoonalla tonnilla. Tämän 272 kilometrin pituisen linjan ennustetaan maksavan 577.5 miljardia tengeä (1.2 miljardia dollaria), ja rahoitus saadaan Euraasian kehityspankin lainasta, vaikka myös yksityisiä investointeja harkitaan.

Avainportit

Kazakstan on myös edistynyt tärkeimpien satamiensa kehittämisessä, mukaan lukien Kaspianmeren itärannikolla sijaitseva Aktaun satama. Se toimii ratkaisevana risteyksenä useille maailmanlaajuisille kuljetusreiteille. Tämä strateginen sijainti mahdollistaa erilaisten hyödykkeiden, kuten kuivalastin, raakaöljyn ja öljytuotteiden jatkuvan kuljetuksen eri suuntiin. 

Liikenneministeriön mukaan Aktaun satamassa otetaan käyttöön yli 200,000 2025 TEU:n ylimääräinen konttikeskittymä vuonna 20.2. Hankkeen kustannus on 42.3 miljardia tengeä (XNUMX miljoonaa dollaria). Sijoittajan haku on käynnissä. 

Samoin Sarzhan monitoiminen meriterminaali, joka vihittiin käyttöön 29. syyskuuta rakensi kazakstanilainen yritys Semurg Invest Kurykin satamaan. Hanke sisältää miljoonan tonnin viljaterminaalin, 5.5 miljoonan tonnin öljyterminaalin ja kolmen miljoonan tonnin yleisterminaalin.

Tiekäytävät 

Kazakstanin alueen läpi kulkee kahdeksan kansainvälistä tiekäytävää, joiden kokonaispituus on 13,200 XNUMX kilometriä.

Yksi tärkeimmistä moottoriteistä on Länsi-Eurooppa – Länsi-Kiina, jonka kokonaispituus on 2,747 2009 kilometriä. Kazakstanin osa kunnostettiin vuosina 2017–XNUMX. 

Lisäksi useita käytäviä kulkee Kazakstanin kautta, jotka yhdistävät Kiinan ja Euroopan, mukaan lukien yksi, joka alkaa Kiinasta ja kulkee Kazakstanin Semein ja Pavlodarin läpi ennen kuin saavuttaa Venäjän Omskiin. Tämä 1,116 XNUMX kilometriä pitkä käytävä on yksi itäisen alueen pääreiteistä, jota pitkin kauttakulku Kiinasta Kazakstanin alueen kautta Eurooppaan tapahtuu.

Vuonna 2023 Kazakstan suunnittelee saavansa päätökseen 893 kilometrin pituisen käytävän jälleenrakentamisen, joka kulkee Aktobesta Atyrausta sitten Venäjän Astrahaniin. Vuoteen 2025 mennessä maa rekonstruoi myös Atyrau – Uralsk – Venäjän Saratov-reitin, jonka pituus on 587 kilometriä.

Tällä lehdistötilaisuus Astanassa 23. lokakuuta Kazakstanin varaulkoministeri Roman Vassilenko sanoi, että Kazakstan toivottaa tervetulleeksi EU:n, Yhdysvaltojen, Venäjän ja Kiinan ja alueen muiden maiden sekä kansainvälisten rahoituslaitosten investoinnit tavoitteidensa saavuttamiseksi ja sen edistämiseksi. kansallisia etuja. 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa