Liity verkostomme!

Kazakstan

Kazakstan rakentaa lisää yhteyksiä maailmaan

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kazakstan suunnittelee uudistuskurssia, joka kaikuu sen rajojen ulkopuolelle, kun se pyrkii vauhdittamaan talouskasvua ja houkuttelemaan ulkomaisia ​​investointeja, kirjoittaa Murat Nurtleu.

Presidentti Kassym-Jomart Tokajevin aiemmin tässä kuussa valtiotilapuheessaan hahmottelema suunnitelma antaa selkeän näkemyksen maan kehityksestä seuraavan kolmen vuoden aikana ja sillä on laajempia vaikutuksia aluekehitykseen ja yhteistyöhön.

Strategisesti Euroopan ja Aasian risteyksessä sijaitseva Kazakstan on pitkään ollut kuljetuksen ja kaupan keskeinen yhteys. Itse asiassa yli 80 prosenttia Kiinasta ja Keski-Aasiasta Eurooppaan saapuvista tavaroista kulkee määrällisesti mitattuna Kazakstanin kautta.

Uudessa talousagendassamme painotetaan merkittävästi investointeja infrastruktuuriin ja logistiikkaan Intian ja Euroopan yhdistävän kansainvälisen pohjois-etelä-liikennekäytävän varrella sekä Trans-Kaspian International Transport Route -reitillä, joka tunnetaan myös nimellä Middle Corridor, joka yhdistää Kiinan ja Euroopan kautta. Kaspianmeri ja maat, kuten Turkki, Georgia ja Azerbaidžan.

Molemmat reitit kulkevat Kazakstanin kautta, mutta ne eivät ole merkittäviä vain maallemme, vaan myös keskeisiä kansainvälisen kaupan ja Euroopan ja Aasian välisen yhteistyön edistämisessä.

Kuljetukset Trans-Kaspian reitillä voivat kasvaa viisinkertaiseksi keskipitkällä aikavälillä. Viime vuonna rahdin jälleenlaivaus tämän kanavan kautta kaksinkertaistui noin 1.7 miljoonaan tonniin. Vuoden 2023 viiden ensimmäisen kuukauden aikana rahtiliikenne kasvoi vielä 64 % viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Presidentti on ilmoittanut suunnitelmistaan ​​kasvattaa Keskikäytävän läpijuoksukapasiteettia 500,000 2030 laivakonttiin vuodessa vuoteen 2,000 mennessä. Reitti on noin XNUMX XNUMX kilometriä lyhyempi kuin Venäjän kautta kulkeva Northern Corridor. Tämän pitäisi lyhentää Kiinan ja Euroopan välisiä kulkuaikoja.

Mainos

Trans-Kaspian reitin jatkokehityksen helpottamiseksi suunnittelemme uuden kuivasataman rakentamista Bakhtiin, Kiinan rajanylityspaikkaan. Nopeutamme myös konttikeskittymän kehittämistä Kaspianmeren Aktaun satamassa ja satamakapasiteetin laajentamista Mustallamerellä Middle Corridorin varrella. Kazakstanin terminaalien rakentaminen Xi'aniin Kiinaan ja Potiin Georgiaan on käynnissä. Myös useita uusia kotimaan junalinjoja rakennetaan.

Mannerten välisten kauppareittien laajentamista ei pidä tulkita väärin uuden geopoliittisen kilpailun suuren pelin alkamiseksi. Kuten presidentti Tokajev korosti puheessaan, avain täyden liikennepotentiaalimme vapauttamiseen on rakentavien ja ystävällisten suhteiden ylläpitäminen kaikkien naapurimaiden kanssa, mukaan lukien sekä Venäjä että Kiina.

Kazakstanin kauppavolyymi oli viime vuonna ennätysmäärä, 136 miljardia dollaria, mukaan lukien vienti 84 miljardia dollaria. Vaikka luonnonvarojen hyödyntäminen on edelleen ensisijainen talouden pilarimme, monipuolistaminen on tärkeä prioriteetti.

Viime vuonna maa houkutteli 28 miljardia dollaria suoria ulkomaisia ​​sijoituksia, mikä on uusi ennätys. Jalostusteollisuudessa työskenteleville ulkomaisille ja kotimaisille sijoittajille voitaisiin lähiaikoina myöntää kolmen vuoden verovapautus lisäämään maahantuloa.

Aiomme myös kutsua kolme ulkomaista pankkia perustamaan toimintaansa Kazakstanissa kiristääksemme kilpailua pankkisektorilla ja saadaksemme lisää rahoituslaitoksia mukaan yrityslainaukseen ja taloushankkeiden rahoittamiseen.

Ymmärrämme, että valtion liiallinen osallistuminen talouteen voi haitata innovaatioita ja kilpailua. Toimenpiteenä asialistallamme on suunnitelmia useiden valtionyhtiöiden yksityistämisestä ja listaamisesta pörssiin erityisesti ei-ydintoimialoilla markkinoiden tehokkuuden parantamiseksi.

Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev pitää valtion tilapuheensa 1. syyskuuta: Hän ehdotti kansanäänestystä uuden ydinvoimalan rakentamisesta. (Moiste Reutersin kautta)

Presidentti Tokajev on toistanut sitoutuneensa vihreään talouskasvuun maailmanlaajuisten kestävyys- ja ympäristönsuojelutoimien mukaisesti. Maamme investoi uusiutuviin energialähteisiin, kuten aurinko- ja tuulivoimaan, sekä nouseviin teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon. Lisäksi presidentti on ehdottanut kansanäänestyksen järjestämistä yleisen mielipiteen arvioimiseksi siitä, rakennetaanko maan ensimmäinen uusi täysimittainen ydinvoimala itsenäistymisen jälkeen.

Viimeisen viiden vuoden aikana uusiutuvien energialähteiden osuus energian kokonaistuotannostamme on noussut lähes viiteen prosenttiin, ja aiomme lisätä uusiutuvaa kapasiteettia vielä 5 gigawattia vuoteen 1.4 mennessä. Vihreän rahoituksen maailmanlaajuisessa merkityksessä pyrimme vakiinnuttamaan Kazakstanin Vihreän rahoituksen aluekeskus Astana International Financial Centren kautta.

Digitalisaatio on toinen strategisen lähestymistapamme kulmakivi. Kazakstan pyrkii kehittymään IT-keskeiseksi valtioksi ja avaamaan uusia mahdollisuuksia teknologiselle yhteistyölle. Maallamme on potentiaalia toimia alustana laskentatehon toimittamiseen kansainvälisille toimijoille.

Tämän saavuttamiseksi aiomme ottaa käyttöön kannustimia investointien houkuttelemiseksi suurten palvelinkeskusten rakentamiseen. Lainsäädäntöluonnos on tarkoitus kehittää yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa digitalisoinnin ohjaavien periaatteiden määrittelemiseksi. Tuemme myös yhteisyrityksiä suurten ulkomaisten yritysten kanssa hallituksen kunnianhimoisen tavoitteen mukaisesti kaksinkertaistaa IT-palvelujen vienti miljardiin dollariin vuoteen 1 mennessä.

Samanaikaisesti talousuudistusohjelman kanssa poliittisia muutoksia on tehty tasapainottaa paremmin hallitusten valtuuksia ja lisätä kansalaisten osallistumista poliittisen vakauden lisäämiseksi. Presidentin valtaa on supistettu, ja presidentit rajoittuvat nyt yhden seitsemän vuoden toimikauteen.

Maan vaaleilla valittu parlamentti on kasvattanut vaikutusvaltaansa ja muuttunut monimuotoisemmaksi, kun mukaan on otettu enemmän puolueita ja otettu käyttöön uusi kehys, jossa 30 prosenttia jäsenistä valitaan nyt yksijäsenpiireistä. Maaliskuussa pidetyissä eduskuntavaaleissa a riippumattomien ehdokkaiden määrä on kasvanut huomattavasti kilpailevat paikoista parlamentissa ja paikallisissa elimissä.

Myös itse hallitusta uudistetaan ja tehostetaan merkittävästi luomalla uusia ministeriöitä ja kabinettivirkoja. Jotkut uudet ministerit tulevat yksityiseltä sektorilta ja heillä on laaja kokemus omalta alaltaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että presidentin Just Kazakstanin näkemyksen ohjaama talousuudistus pyrkii edistämään tasapainoisemman, kestävämmän ja globaalisti integroidumman talouden luomista. Tuleva tie on todennäköisesti monimutkainen ja vaatii pitkälle kehitettyjä poliittisia päätöksiä.

Kun etenemme varovaisen optimismin varassa, kansainvälisen poliittisen ja liike-elämän yhteisön tulisi ottaa huomioon ja tehdä yhteistyötä kanssamme tukeakseen tätä kehitysohjelmaa, joka lupaa paitsi muuttaa Kazakstania, myös edistää yhteenliitetympää globaalia tulevaisuutta.

Murat Nurtleu on Kazakstanin varapääministeri ja ulkoministeri.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa