Liity verkostomme!

Huumeet

Komissio ehdottaa EU:n huumevirastolle vahvempaa mandaattia laittomien markkinoiden lisääntyessä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Komissio on ehdotetaan vahvistaa Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen toimeksiantoa muuttamalla se Euroopan unionin huumevirastoksi. Ehdotetuilla muutoksilla varmistetaan, että virastolla voi olla entistä tärkeämpi rooli EU:n laittomiin huumeisiin liittyvien nykyisten ja tulevien haasteiden tunnistamisessa ja käsittelemisessä. Tämä sisältää hälytyksiä, kun vaarallisia aineita myydään tietoisesti laittomaan käyttöön, aineiden riippuvuutta aiheuttavan käytön seurantaa yhdessä laittomien huumeiden kanssa sekä EU-tason ehkäisykampanjoiden kehittämistä. EU:n huumevirastolla on myös vahvempi kansainvälinen rooli.

Eurooppalaista elämäntapaamme edistävä varapresidentti Margaritis Schinas sanoi: "Huumeiden tuotanto ja huumekauppa ovat sopeutuneet pandemian aikaisiin häiriöihin. Järjestäytyneet rikollisryhmät sopeuttivat huumetoimintansa nopeasti uuteen tilanteeseen. Tarvitsemme nyt enemmän kuin koskaan selkeää, ajantasaista ja luotettavaa näyttöä ja analyysivalmiuksia laittomista huumeista EU:ssa. Tästä syystä ehdotamme tänään vahvempaa mandaattia EU:n huumevirastolle. Jatkamme laittoman huumekaupan torjuntaa ja laittomien huumeiden vaikutusta eurooppalaisten kansanterveyteen ja turvallisuuteen. Vahvistettu virastomme on jatkossakin keskeinen kumppani tässä tehtävässä."

Sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson sanoi: ”Huumekauppa on edelleen EU:n suurin rikollinen markkina-alue. Järjestäytynyt huumerikollisuus on monikansallista ja ruokkii korruptiota ja murhia. Jengit ovat yhä taitavampia levittämään kiellettyjä huumeita, mutta myös tuottamaan vielä luokiteltamattomia aineita, jotka aiheuttavat vakavia riskejä. Tämänpäiväisellä ehdotuksella annamme EU:n huumevirastolle työkalut, joita se tarvitsee seuratakseen tiiviisti muuttuvia huumeympäristöjä, auttaakseen torjumaan huumeiden haitallisia vaikutuksia ja työskentelemään tehokkaasti muiden EU:n virastojen, erityisesti Europolin, kanssa.

Tämän laajennetun toimeksiannon puitteissa virasto voi:

Mainos
  • Kehitä uhkaarvioita uusista laittomiin huumeisiin liittyvästä kehityksestä, joka voi vaikuttaa kielteisesti kansanterveyteen, turvallisuuteen ja turvallisuuteen, mikä auttaa lisäämään EU:n valmiutta reagoida uusiin uhkiin;
  • Ongelmailmoitukset jos erityisen vaarallisia aineita tulee saataville markkinoille;
  • Seuraa ja puutu monien aineiden käyttöön, eli muiden aineiden riippuvuutta aiheuttava käyttö, kun se liittyy huumeiden käyttöön, kun otetaan huomioon, että useiden aineiden käyttö on laajalle levinnyttä huumeidenkäyttäjien keskuudessa ja sillä on haitallisia vaikutuksia kansanterveyteen;
  • Oikeuslääketieteen ja toksikologisten laboratorioiden verkoston perustaminen, joka kokoaa yhteen kansalliset laboratoriot. Verkosto edistää tiedonvaihtoa uusista kehityssuunnista ja suuntauksista ja tukee oikeuslääketieteen asiantuntijoiden koulutusta;
  • Kehitetään EU-tason ennaltaehkäisy- ja valistuskampanjoita laittomiin huumeisiin, jolloin virasto voi toimia tuottamiensa analyysien perusteella. Virasto voi myös tukea jäsenvaltioita kansallisten kampanjoiden valmistelussa.
  • Tarjoa tutkimusta ja tukea paitsi terveyteen liittyvissä asioissa myös huumemarkkinat että huumeiden tarjontahuumeongelmaa käsitellään näin kattavammin;
  • Olla vahvempi kansainvälinen rooli ja tuetaan EU:n johtavaa roolia huumepolitiikan alalla monenvälisellä tasolla;
  • Luota a vahvempi kansallisten yhteyspisteiden verkosto, joka vastaa tarvittavien tietojen toimittamisesta virastolle.

Seuraavat vaiheet

Euroopan parlamentin ja neuvoston tehtävänä on nyt tarkastella ja hyväksyä uusi toimeksianto.

Tausta

Mainos

Laittomat huumeet ovat monimutkainen turvallisuus- ja terveysongelma, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin EU:ssa ja maailmanlaajuisesti. The Euroopan huumeraportti 2021 arvioi, että 83 miljoonaa aikuista EU:ssa (eli 28.9 prosenttia aikuisväestöstä) on käyttänyt laittomia huumeita ainakin kerran elämänsä aikana. EU:ssa tapahtui vuonna 2019 vähintään 5,150 2012 yliannostuskuolemaa, ja se on kasvanut tasaisesti joka vuosi vuodesta 30 lähtien. Samaan aikaan EU:ssa tuodun kokaiinin ja heroiinin määrät ovat kaikkien aikojen korkeimmillaan ja huumeiden tuotanto synteettisiä huumeita (amfetamiinia ja ekstaasi) myydään EU:ssa sekä kotimaiseen kulutukseen että vientiin. Huumemarkkinoiden vähittäismyyntiarvon arvioidaan olevan vähintään XNUMX miljardia euroa vuodessa, ja ne ovat edelleen EU:n suurimmat rikollismarkkinat ja järjestäytyneiden rikollisryhmien merkittävä tulonlähde. Tämä kehitys edellyttää tehokkaita toimia EU:n tasolla.

- Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön (EMCDDA) on EU:n johtava laittomien huumeiden torjuntaviranomainen. Se tarjoaa riippumatonta, luotettavaa, tieteellistä näyttöä ja analyyseja laittomista huumeista, huumeriippuvuudesta ja niiden seurauksista, mikä tukee näyttöön perustuvaa huumevalvontaa koskevaa päätöksentekoa EU:n tasolla ja auttaa suojelemaan kaikkia Euroopassa asuvia huumeisiin liittyviltä haitoilta.

Tämänpäiväinen ehdotus perustuu komission havaintoihin arviointi Arvioinnissa todettiin, että virasto on laajalti tunnustettu tieteellisen huippuosaamisen keskukseksi Euroopassa ja kansainvälisesti, ja se tarjoaa tosiasiallista, objektiivista, luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa Euroopan tasolla huumeista, huumeriippuvuudesta ja niiden seurauksista, ja uusien uhkien ja trendien onnistunut seuranta. Arvioinnissa yksilöitiin myös parannuskohteita huumeilmiön kehityksen perusteella, mukaan lukien tarjontapuolen ja huumeiden sekamuotoisten kysymysten seurantatyön edelleen kehittäminen, viraston näkyvyyden lisääminen lääkäreiden ja suuren yleisön silmissä sekä yhteistyön tehostaminen kansainvälisten järjestöjen kanssa.

Tämän arvioinnin perusteella EU:n huumestrategia vuosille 2021–2025 – neuvoston hyväksymä joulukuussa 2020 – pyytää komissiota ehdottamaan viraston toimeksiannon tarkistamista sen varmistamiseksi, että sillä on vahvempi rooli huumeilmiöön liittyvien nykyisten ja tulevien haasteiden ratkaisemisessa.

Lisätietoja

Ehdotus Euroopan unionin huumevirastoa koskeva asetus (katso myös liite ehdotukseen, vaikutuksen arviointi ja se on tiivistelmä).

Provisio verkkosivusto huumepolitiikasta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos
Mainos

Nousussa