Liity verkostomme!

general

Miten blockchain -tekniikka auttaa torjumaan ilmastonmuutosta?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

"Bitcoin ei ole ympäristöystävällinen - se käyttää yhtä paljon sähköä kuin Ruotsi!" Tämä on yksi yleisimmistä vastalauseista kryptovaluutan uutta tekniikkaa vastaan. Se on liiallinen yksinkertaistaminen. Bitcoin on ensimmäisen sukupolven salaus: muut alan viimeaikaiset hankkeet käyttävät paljon vähemmän energiaa[1] . Bitcoin-kaivostyöläiset käyttävät myös uusiutuvia energialähteitä: ja jos kaivostyöläiset loisivat kaikki BTC-päästöt nollapäästöisellä energialla, ei olisi mitään ongelmaa.

Kaikilla uusilla tekniikoilla on etuja ja haittoja sekä hampaiden kasvun ongelmia. Hitaat yhteydet vaivasivat varhaista Internetiä-vaikka saattaisit päästä verkkoon: sinun oli joskus oltava nörttinen huijari käynnistääksesi käyttäjäystävälliset järjestelmät vain sähköpostin lähettämiseksi. Joten meidän pitäisi odottaa, että kryptovaluutoilla on hikka sektorin kypsyessä.

Blockchain - selkärangan tekniikka

Hajautettu kirjanpitotekniikka (DLT), jota yleisesti kutsutaan lohkoketjuksi, on helpottava järjestelmä, joka tekee salauksen mahdolliseksi. Se on yksinkertaisesti digitaalinen pääkirja tai indeksikorttien Rolodex, joka pitää tiedot läpinäkyvällä, särkymättömällä ja hajautetulla tavalla. Tämä ei kuulosta paljon, mutta se ennustaa datavallankumouksen. Jokainen verkon tietokone vahvistaa jokaisen lohkoketjun osan, joten virheitä ei voi olla. Se on erittäin nerokas tapa kerätä ja validoida tietoja. Se soveltuu merkittävästi aikamme suurimpaan ongelmaan: ilmastonmuutos[2] .

Älykkäät sopimukset ja täydellinen läpinäkyvyys

Alkaen toisesta kryptovaluutasta, Ethereumista, estoketjuun lisättiin ohjelmoitava kerros. Hämmentävästi nimeltään "älykkäät sopimukset" - se tarkoittaa, että sovellus voidaan käynnistää lohkoketjusta ja saada jotain tapahtumaan fyysisessä maailmassa.

Kuvittele esimerkiksi, että jäteveden käsittelyyrityksessä on antureita, jotka on liitetty putkiinsa ja jätevedenpuhdistamoonsa. Aiemmin ihmiset lukivat antureita ja syöttivät tietoja laskentataulukkoon, joka lähetettiin sitten teollisuuden viralliselle sääntelyviranomaiselle. Joten jos jäteparametri ylitti laillisen tason, hälytys soi, tämä tallennettiin, ja muutama päivä tai viikko myöhemmin sääntelyviranomainen saattaa ryhtyä toimiin. Tietysti hälytys voidaan kytkeä pois päältä ja laskentataulukko väärennetään peittämään saastumistapahtuma.

Antureisiin linkitetty lohkoketjupohjainen järjestelmä tallentaisi hälytyksen, hälyttäisi sääntelijälle ja antaisi välittömästi kryptovaluutassa sakon. Yleisö tietäisi, eikä läpinäkyvää levyä voitaisi väärentää. Miksi kukaan tekisi näin: se on paljon halvempaa käyttää ja joustavampaa kuin vanha menetelmä. Lohkoketju on olennainen "Älykäs kaupungin" tulevaisuudelle, jossa lukuisia tietovirtoja seurataan reaaliajassa kaikenlaisten negatiivisten tekijöiden, kuten päästöjen, energiankulutuksen, jätteen ja kierrätyksen, saastumisen, liikenteen tukkimisen, parantamiseksi; lista on loputon. Verkon tehokkuutta valvottaisiin pitkän kantaman droneja alentaa ylläpitoa ja toiminnan hiilijalanjälkeä.

Lohkoketju on läpinäkyvä, väärentämätön eikä tarvitse "luotettavia kolmansia osapuolia", kuten pankkeja, vakuutusvälittäjiä tai kiinteistönvälittäjiä. Erityisesti hiilidioksidipäästöjen ja muiden ilmastotapahtumien, kuten metsien hävittämisen tai metsittämisen, seurantaa helpottaa lohkoketjuteknologia.

Mainos

YK: lla on tunnisti neljä aluetta[3]  missä blockchain voisi auttaa torjumaan ilmastonmuutosta:

  • Parannettu hiilipäästökauppa
  • Helpottaa puhtaan energian kauppaa
  • Ilmastorahoituksen tehostaminen
  • Päästöjen vähentämisen parempi seuranta ja raportointi

Parannettu hiilipäästökauppa

Vaikka on olemassa kriitikoita "hiilikaupasta" - missä saastuttajat ostavat hiilipäästöjä vähäpäästöisiltä, ​​sillä on paikkansa kaikissa hiilidioksidipäästöjen vähentämisjärjestelmissä. Energy Blockchain Lab ja IBM loivat blockchain -alustan hiilivarantojen kauppaan Kiinassa, mikä oli merkittävä parannus edelliseen suunnitteluun.

Helpottaa puhtaan energian kauppaa

Blockchain-tekniikkaa käytetään vertaisverkkoalustojen kehittämiseen uusiutuvan energian kaupassa. Kuluttajat voisivat ostaa, myydä tai vaihtaa uusiutuvaa energiaa keskenään käyttämällä tunnuksia tai digitaalisia resursseja, jotka edustavat tiettyä määrää energiantuotantoa. Jos sinulla on aurinkopaneelit katollasi tai omistat sähköajoneuvon (EV), joka voi myydä sähköä akustaan ​​takaisin verkkoon, tämä tulee tiensä nopeammin kuin luulet.

Parannetut ilmaston rahoitusvirrat

Ekologisten hankkeiden rahoitus voi olla haastavaa tavanomaisille lainanantajille, esimerkiksi pankeille. Uutta vertaislainajärjestelmää nimeltä DeFi tai Decentralized Finance voitaisiin käyttää pääoman luomiseen vihreille hankkeille. DeFi -hankkeet ovat olleet käynnissä vasta muutaman vuoden ajan, mutta suosio nousi räjähdysmäisesti vuonna 2020, kun ala kukoisti.

Päästöjen vähentämisen parempi seuranta ja raportointi

Kuten edellä keskusteltiin, lohkoketjuteknologia voi parantaa saasteiden ja kasvihuonekaasupäästöjen läpinäkyvyyttä ja helpottaa päästövähennysten seuraamista ja raportointia, mukaan lukien tietojen laatuongelmien ratkaiseminen. Massamba Thioye, Climate Chain Coalitionin yhteispuheenjohtaja ja YK: n ilmastonmuutoksen lieventämisen osaston sääntelykehyksen täytäntöönpanon alajaon johtaja, sanoo: "Ilmastopolitiikan suunnittelussa ilmastonmuutoksen läpinäkyvä mittaaminen, raportointi ja todentaminen on tärkeää. antaa päätöksentekijöille mahdollisuuden ymmärtää, missä heidän on kannustettava kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, samalla kun he ovat varmoja siitä, että ne noudattavat sen standardeissa asetettuja vaatimuksia. "

Käytä koteloita

Toinen kritiikki salausmerkkikäyttöisistä lohkoketjujärjestelmistä on, että ne ovat epäkäytännöllisiä tai niillä on vain vähän todellista hyötyä, toisin kuin ihanat esitteet ja PowerPoint-esitykset. Tässä on muutamia todellisia hankkeita, jotka osoittavat tietä eteenpäin:

Toimitusketjualoitteet

Pandemia on selvästi osoittanut, kuinka paljon luotamme monimutkaisiin maailmanlaajuisiin toimitusketjuihin. Suuri osa lännen tuotannosta tulee Kaukoidästä. Tämä koskee fyysisesti kuljetettavien tavaroiden hiilidioksidipäästöjä, mutta myös valtavia määriä paperityötä, kun rahti kulkee eri maiden tullijärjestelmien kautta. Se on painajaismainen ja tuhlaava prosessi. Kuten Brexit Britannia selvittää, tulli -ilmoituksen oikean valintaruudun valitsematta jättäminen on lippu kalliin turhautumisen maailmaan. Blockchain-pohjainen dokumentaatio on askel muutokseen tehokkuudessa, tuottavuuden lisääminen ja kustannusten ja siten päästöjen vähentäminen.

Unileverillä on pilottiprojekti yhteistyössä teen vähittäiskauppiaan, pakkausyrityksen ja useiden pankkien kanssa. Kulutustavarat -jättiläinen kehittää järjestelmää, jolla seurataan ja palkitaan teen toimittajia kestävistä viljelykäytännöistä. Tiedot heidän tuotteistaan, mukaan lukien teen laatu, ekologiset vaikutukset ja hinta, tallennetaan lohkoketjuun, jolloin pankit voivat palkita ne alhaisemmilla maksuilla.

Elintarviketurvallisuus on vakava huolenaihe sekä kuluttajille että vähittäiskauppiaille. Walmart, JD.com, IBM ja Tsinghuan yliopisto testasivat lehtivihannesten lohkoketjuohjelmaa vuosina 2017-2019. Tuloksena oli lähetysten seuranta toimittajilta vähittäismyymälöihin.

Sähkönsyöttö, DER ja IoT

Sähköntuotanto on menossa teknologian vallankumoukseen. Aiemmin energiaa tuotettiin keskitetysti suurilla voimalaitoksilla ja jaettiin sitten kansallisen verkon kautta saapuaksesi kotiisi tai yritykseesi tarvittaessa, koska sähköä on vaikea varastoida. Keskusvalvontahuoneessa oli kaikki, ja se saattoi tarvittaessa varavoimalaitokset verkkoon - ehkä tulva tai tulipalo vei osan verkosta alas. Se on vain kytkimen heilutus, ja jättiläinen voimalaitos voi "pyöriä".

Nykyään asiat ovat paljon monimutkaisempia. Ajoittaiset uusiutuvat energialähteet muodostavat yhä suuremman osan verkosta. Kuka tahansa voi tuottaa oman sähkön: aurinkopaneelit ovat suosittuja, tuuliturbiinit voidaan asentaa moniin paikkoihin, ja sähköautot voivat olla valtava akku pyörillä. Virginiassa Dominion Energy tuo markkinoille 50 sähköistä koulubussia. Kaksi kertaa päivässä he vievät koululaisia ​​kouluun ja takaisin. Muina aikoina ajoneuvot on tarkoitettu istumaan sähköverkkoon kytketyssä varastossa suurena akkuvarauksena! Jokainen bussi säästää 24,000 2 kg hiilidioksidia dieselbussissa.

Nämä tekniikat tunnetaan nimellä "hajautetut energiajärjestelmät" tai DER. He tarvitsevat monimutkaisia ​​tietokone- ja maksujärjestelmiä toimiakseen hyvin. Sinun on seurattava kaikkea, varmistettava, että kannustimia on olemassa, jos järjestelmä tarvitsee enemmän (tai vähemmän) tehoa, ja maksettava oikeudenmukaisesti. Tekoäly ja koneoppiminen ovat olennainen osa tätä tulevaa esineiden Internetiä (IoT). Siihen liittyy paljon kaksisuuntaisia ​​koneiden neuvotteluja. Yksi suurimmista kotitalouksien virrankäyttäjistä on pesukone. Yleensä on pieni tehtävä ladata se ja aloittaa pesu. Mutta entä jos laitat likaiset vaatteet sisään ja annat koneen päättää milloin käyttää, eri parametrien mukaisesti. Se voisi alkaa esimerkiksi klo 3, kun sähkö oli halpaa. Tai älyverkossa voi olla liikaa tuulivoimaa, joten pyydä pesukonetta aloittamaan välittömästi, jotta et tuhlaa sitä. Tällaiset järjestelmät ovat energiatehokkaampia pienemmässä verkossa, mutta tarvitsevat seurantaa, alhaisia ​​transaktiokustannuksia ja läpinäkyvyyttä, jonka vain lohkoketju voi tarjota.

Paikallisilla energiajärjestelmillä on suuri potentiaali ilmastonmuutoksen vastaisessa innovaatiossa. EnergyWeb.org[4]  arvioi, että vuonna 100 oli 320 pilottihanketta, joiden arvo oli yli 2018 miljoonaa dollaria, ja niitä tulee lisää joka vuosi.

Automatisoi ja kannusta kestäviä käytäntöjä

Ilmastonmuutoksen torjunnassa on paljon ongelmia maailmanlaajuisesti. Erityisesti kehitysmaissa on seurantaongelmia. Puhumattakaan yksinkertaisesta tosiasiasta, että valtavalla määrällä ihmisiä ei ole pankkitilejä: 1.7 miljardia aikuista jää pankkitilille vuonna 2021. köyhyyttä sekä ilmastonmuutoksen vähentämistä. Monilla on nyt älypuhelimet, joten perinteiset pankit eivät ole välttämättömiä. Kuvitellaan suunnitelma, joka maksaa toimeentulonviljelijöille puiden istuttamisen mailleen. Satelliitit seuraavat istutusta. Viljelijöille maksetaan älykkään sopimuksen kautta puhelimessaan olevalla kryptovaluuttasovelluksella, joka on lunastettavissa luomusiemenistä tai maatalouslaitteista. Tämä tukee heitä siirtymään luonnonmukaiseen tai päästövähennettyyn maatalouden muotoon, jota he eivät voineet tehdä toisin, koska siirtymäkauden tuottavuuden menetys johtaisi heidän nälkäänsä.

Kehittyneemmät lohkoketjupohjaiset järjestelmät mahdollistavat monenlaisia ​​kestäviä käytäntöjä, ja olemme vasta alussa. Jotkut järjestelmät epäonnistuvat, koska olemme oppimiskäyrän alkuvaiheessa. Moni kuitenkin onnistuu. He asettavat standardin maailmanlaajuisille "parhaille käytännöille" omalla alallaan kannustamalla vastaavia hankkeita muualle.

Hajautetut lohkoketjujärjestelmät ovat tulevaisuutta[5] . Viiden tai kymmenen vuoden kuluttua he todennäköisesti hämmästyttävät meidät potentiaalillaan.

Tämä artikkeli sisältää sponsoroituja linkkejä.


Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa