Liity verkostomme!

ympäristö

Kaukana hyvästä. Uusi tutkimus tutkii Georgian ilmansaasteita avaruushavainnoista

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Vanhentuneiden teollisuudenalojen, raskaan liikenteen, vanhojen ajoneuvojen ja vanhentuneen lämmityksen aiheuttama saastuminen uhkaavat Georgian kansalaisia. Uusi tutkimus (1), joka perustuu Copernicus-ohjelman Euroopan unionin satelliittien suorittamaan Maan kaukokartoitustutkimukseen, joka julkaistiin yhteistyössä kansalaisjärjestöjen Arnika (Tšekki), Green Pole (Georgia) ja World from Space -yrityksen kanssa. toimia Georgian ympäristön parantamiseksi.

”Satelliittikuvat osoittavat, että Rustavi on maan keskeinen saastepesäke, johtuen todennäköisesti vanhentuneiden toimialojen keskittymisestä. Tbilisi on myös erittäin saastunut, ja sääntelemätön autoliikenne ja riittämätön joukkoliikenne ovat tärkeimpiä syitä. tiivistää Jan Labohy, World from Space -tutkimusryhmän johtaja. ”Myös muissa suurissa kaupungeissa, lähinnä Gorissa, Kutaisissa ja Batumissa, saastuminen lisääntyy, luultavasti vilkkaasta liikenteestä johtuen." hän lisää. 

Tutkimus, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti kolmen epäpuhtauden jakautumisesta (NO2, CO ja hiukkaset - PM10) Georgian alueella on laajan yhteistyön tulos. Tšekin Georgian-suurlähettiläs Petr Kubernat toteaa, että Tšekin tasavallalla on paljon jaettavaa kokemusta ilmanlaadun seurannasta ja etsimisestä: "Meillä on kunnia saada jakaa osaamistamme yhteistyössä Georgian kansalaisyhteiskunnan kanssa käyttämällä edistyneitä menetelmiä, kuten eurooppalaisen Copernicus-ohjelman satelliittikuvia." 

Vakava ilmansaasteet, erityisesti suurissa kaupungeissa, ovat pitkään olleet piikki silmässä monille georgialaisille. ”Olemme jo pitkään kiinnittäneet huomiota erittäin huonoon ilmanlaatuun Tbilisissä ja raskaan teollisuuden tai suurten liikennekeskuksien rasittamissa kaupungeissa. Varhaisvaroitusmenetelmien käyttämättä jättämisellä valtio altistaa kansalaiset suorastaan ​​vaarallisille pitoisuuksille esimerkiksi vaarallisia kemikaaleja sitovia suspendoituneita hiukkasia. (2). Nyt meillä on selkeät varoitustiedot, selittää Giorgi Japaridze, kansalaisjärjestön Green Polen puheenjohtaja. 

Ilmansaasteet Geogriassa avaruudesta katsottuna (Lataa englanniksi)

Yksi Georgian ilmanlaadun uhista on liikenteen lisääntyminen ja vanhojen ajoneuvojen suuri määrä. Pelkästään Tbilisi vastaa lähes 40 prosenttia liikenteen aiheuttamasta saasteesta, jonka aiheuttavat 1.5 miljoonan asukkaan autot, rahti ja massiivinen työmatka sisämaahan. Vaikka tilanne on ehkä hieman parantunut ajoneuvojen pakollisen katsastuksen myötä, valvonta ja vaihtoehtoisten liikennemuotojen käyttö on edelleen heikkoa, mikä valitettavasti auttaa ylläpitämään korkeaa esimerkiksi NO:n päästötasoa.2.

Muita huolenaiheita ovat raskaan teollisuuden vanhentuneet tehtaat. Rustavissa sijaitsevat Rustavi Steel LLC, yksi Georgian suurimmista teollisuusyrityksistä, ja Rustavi Azot, yksi Kaukasuksen alueen suurimmista lannoitteiden ja teollisuuskemikaalien tuottajista. Rustavissa on huomattavasti korkeammat NO-tasot2 ja PM10 kuin muissa samankokoisissa kaupungeissa. Myös Kaspi ja sen ympäristö kärsivät NO:sta2 sementti- ja lasiteollisuuden aiheuttamia päästöjä. Lisääntynyttä saastumista mitattiin myös Marneulissa tai Gardabanissa (4).

Mainos

Analyysin tekijät tekevät joukon (5) suositusta. ”Georgia on vakiintuneella tiellä parantaa ilmanlaatua ja on ottanut käyttöön monia Euroopan unionin ympäristöstandardeja ja -lainsäädäntöä. On kuitenkin tarpeen jatkaa parannuksia keskeisillä aloilla, kuten liikenne, teollisuuden vastuullisuus, lainvalvonta, energian monipuolistaminen ja yleisön osallistuminen päätöksentekoon. tiivistää Zuzana Vachunova, kansainvälisten projektien koordinaattori Arnikassa.

Maailmanpankin vuoden 2020 arvion (3) mukaan Georgian ilmansaasteet aiheuttivat Tbilisissä noin 4,000 560 ennenaikaista kuolemaa ja noin XNUMX miljoonan Yhdysvaltain dollarin taloudellisia menetyksiä. Maa on myös yksi ilmastonmuutokselle, erityisesti lisääntyville tulville, rankkasateille, maanvyörymille ja kuivuudelle alttiimpia alueita, mikä korostaa tarvetta suhtautua vastuullisesti sekä erilaisten epäpuhtauksien päästöihin että ympäristön ja kansanterveyden suojeluun. kokonainen.

Tutkimuksen julkistamista tuki Tšekin tasavallan ulkoministeriön siirtymäkehitysohjelma. Arnika ja Green Pole esittelivät äskettäin analyysin Georgian valtion ilmansaasteiden seurantajärjestelmästä (6), joka on kehitetty yhteistyössä Tšekin hydrometeorologisen instituutin kanssa. Tämän arvion mukaan virallinen järjestelmä kärsii valvonta-asemien puuttumisesta suurimmassa osassa maata. Tämä on se puute, jota uusi kansalaisten ilmansaasteiden seurantaverkosto AirGE korostaa ja yrittää korjata. Tähän mennessä se käsittää kaksikymmentä seuranta-asemaa, jotka on perustettu yhteistyössä Arnikan ja Green Polen kanssa Tbilisissä ja Rustavissa.

------

Lisätietoja: Nini Toidze, Green Pole ( [sähköposti suojattu] / +995 599 854 555 ) tai Jan Kašpárek, Arnika ([sähköposti suojattu] / +420 770 143 103) 
 

arnica on vuonna 2001 perustettu tšekkiläinen kansalaisjärjestö. Sen tehtävänä on suojella luontoa ja terveellistä ympäristöä tuleville sukupolville kotimaassa ja maailmanlaajuisesti. Olemme pitkään puolustaneet jätteiden ja vaarallisten aineiden vähentämistä, eläviä jokia ja monimuotoista luontoa sekä kansalaisten oikeutta tehdä ympäristöön liittyviä päätöksiä. Löydät lisää tietoa Arnikasta TÄÄLTÄ. 
 

Vihreä napa on Georgiassa toimiva kansalaisjärjestö, joka liittyy "My City Kills Me" -kansalaisliikkeeseen. Liikkeen tavoitteena on kiinnittää huomiota Georgian kaupunkien, erityisesti Tbilisin, vakavaan ilmansaasteeseen ja sen terveysvaikutuksiin. Löydät lisää tietoa Green Polesta TÄÄLTÄ. 

------

Huomautuksia:

1) Tutkimus: Ilmansaasteet Georgiassa avaruudesta katsottuna (2023) - lataa englanniksi

2) Maailman terveysjärjestö (2023): Epäpuhtauksien vaikutukset ihmisten terveyteen

3) Maailmanpankin raportti (2020): Georgia: Kohti vihreää ja kestävää kasvua

4) Georgian ilmansaasteet avaruudesta katsottuna: Tärkeimmät havainnot tietyistä epäpuhtauksista:

Typpidioksidi (NO2) Georgiassa on keskittynein paikoissa, joissa asukastiheys on korkea, nimittäin Tbilisi, suuri teollisuuskeskus Rustavi tai kaupungit kuten Kutaisi, Batumi ja Gori. Ne toimivat liikenteen ja teollisuuden solmukohtina. Huomattavasti korkeammat NO:n pitoisuudet2 esiintyy talvella lämmityksen vuoksi. Pitoisuudet vastaavat myös tieverkoston tiheyttä. Alhaisimmat pitoisuudet löytyvät vuoristosta, jossa ihmisen toimintaa on vähän.

Suurin vaikutus määrään hiilimonoksidi (CO) ilmassa on korkeus. Korkeat pitoisuudet pysyvät alimmilla korkeuksilla, ja vuoret rajoilla estävät leviämisen. Perustietoanalyysissä on mahdotonta määrittää tiettyjä ihmisperäisiä CO-saasteiden lähteitä.

Analyysi hiukkaset (PM10) osoittaa kohonneita pitoisuuksia pääasiassa kaakossa tuulen keräämän pölyn vuoksi. Korkeat keskittymät kaupunkien ja niiden päätieliitosten ympärille, Tbilisissä ja Rustavissa korkeimmat keskiarvot. PM:n jakelu10 johtuu luonnollisista prosesseista, kun kesä ja kevät vaikuttavat Tbilisiin ja Rustaviin kuivemmasta idästä länteen leviävien hiukkasten vuoksi ja talvi- ja syksyhuiput kaupunkien ympärillä kotitalouksien lämmityksestä.

5) Ilmansaasteet Georgiassa: Asiantuntijoiden suositukset:

Energiatehokkuustoimenpiteet 

Rahoitusinstrumenteilla, joita tukevat EU:n politiikkaan perustuvat vahvat energiatehokkuussäännöt, voidaan merkittävästi vähentää energiankulutusta ja siihen liittyviä päästöjä. Tämä tarkoittaa rakennusten ja teollisuuden peruskorjausta, energiatehokkaiden laitteiden edistämistä, rakennusten jälkiasennusta ja älykkäiden liikenneratkaisujen käyttöönottoa. Poliittisia välineitä, kuten auditointeja, teknisiä pätevyyttä koskevia vaatimuksia ja energianhallintajärjestelmien käyttöönottoa, on käytettävä, painopisteenä on tehokas kaukolämpö ja -jäähdytys. 

Liikenteen modernisointi 

Henkilöautojen, kuorma-autojen ja moottoroitujen joukkoliikennevälineiden päästö- ja teknisen valvonnan auktoriteettia on vahvistettava. Tbilisin ja sen pääkaupunkiseudun julkinen liikenne on melko hyvällä tasolla ja vanhat dieselbussit korvataan uusilla CNG-ajoneuvoilla. Sitä pitäisi kuitenkin kehittää edelleen. Päivittäistä työmatkajärjestelmää tulisi analysoida sisämaan julkisen liikenteen asianmukaisen vahvistamiseksi. Muut suuremmat kaupungit, kuten Kutaisi, Batumi tai Rustavi, hyötyisivät vastaavasta joukkoliikenneuudistuksesta. 

Päästöjen hallintatoimenpiteet teollisuudelle 

Georgian viranomaisten tulisi ottaa käyttöön saasteiden valvonta, vaatia puhtaampaa tuotantoa ja valvoa tiukkoja normeja. Myös taloudellinen tuki (avustukset) auttaa. Alakohtaisissa etenemissuunnitelmissa tulisi hahmotella keskeiset vaiheet ja tavoitteet. Kehitystä voitaisiin tukea kansainvälisten instituutioiden teknologiansiirroilla. Innovatiiviset ratkaisut tarjoavat myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Siitä huolimatta monet suuremmat tilat (esim. GeoSteel, Rustavi; Kaspi Sementtitehdas) ovat ulkomaisen pääoman vetämiä, ja Georgian viranomaisten tulisi vaatia investointeja ajanmukaisiin teknologioihin.  

Sääntelykehykset ja ympäristövastuu

Riittävien resurssien, kuten rahoituksen, henkilöstön ja koulutuksen, osoittaminen on välttämätöntä. Painopiste on lainsäätäjän toimeenpanossa, jonka on edennyt lobbaamista ja korruptiota vastaan. Säännölliset tarkastukset ja auditoinnit saastelähteille olisi tehtävä ympäristömääräysten noudattamisen varmistamiseksi. Tiukkojen seuraamusten pitäisi lisätä tietoisuutta ilmanlaatumääräysten noudattamatta jättämisen seurauksista.  

Uusiutuvan energian käyttöönotto 

Ilmansaasteiden maantieteelliset jakautumismallit eivät aina paljasta ihmisperäisiä lähteitä vakuuttavasti. Tämä viittaa osittain maan nykyiseen energiasektoriin, jossa yli 80 % sähköstä tuotetaan vesivoimalla. Vetoomuksen tulee olla uusien fossiilisia polttoaineita käyttävien voimalaitosten rakentamisen estäminen, fossiilisten polttoaineiden osuuden asteittainen vähentäminen ja uusiutuvien energialähteiden monipuolistaminen. Yritysten kiinnostuksen herättämiseksi uusiutuvan energian alalla on suositeltavaa luoda tukipolitiikka, syöttötariffit ja investointikannustimet. 

Seuranta ja avoin data 

Olisi otettava käyttöön automatisoitu valtakunnallinen ilmansaasteiden seurantajärjestelmä, joka tuottaa jatkuvasti tietoja yksittäisten epäpuhtauksien pitoisuuksista. Muiden avoimien tietojärjestelmien, kuten PRTR:n (Pollution Release and Transfer Register), joka esittelee tärkeimmistä lähteistä peräisin olevien päästöjen vuosittaisen määrän, pitäisi auttaa parantamaan ilmansaasteiden ja sen lähteiden ymmärtämistä. 

Yleisön tietoisuus ja osallistuminen 

 On suositeltavaa edistää yleisön tietoisuuden lisäämistä ilmansaasteiden terveysvaikutuksista. Yleisön osallistumisen kannustamiseksi päätöksentekoprosesseihin ovat ratkaisevan tärkeitä käyttäjäystävälliset alustat ja työkalut tietojen saamiseen ja ymmärtämiseen. Yleisöä tulisi saada paljon aktiivisemmin osallistumaan tiettyjen politiikkojen valmisteluun. 

6) Georgian osavaltion ilmavalvonnan arviointi (2023) 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa