Liity verkostomme!

Serbia

Maastamuuton kustannukset Balkanilla

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Uusi vuosi tuo huonoja uutisia Balkanin alueelle, sillä alueen maita vaivaa sekä muuttoliike että alhainen elinajanodote tuoreiden tietojen mukaan. kirjoittaa Cristian Gherasim, Bukarestin kirjeenvaihtaja.

Nuorten muuttoliike vahingoittaa aluetta ja maksaa miljardeja

Ensinnäkin tutkimus Westminster Foundation for Democracy -säätiön ja Institute for Development and Innovation -instituutin toteuttaman tuloksen mukaan alue menettää vuosittain miljardeja euroja nuorisomuuton vuoksi.

Taloudellisen jalanjäljen arvioimiseksi tutkimuksessa on otettu huomioon sekä koulutukseen liittyvät kustannukset, 2.46 miljardia euroa, että nuorten muuttoliikkeestä johtuva mahdollinen BKT:n kasvun menetys.

Mainos

Valtion rahoittaman koulutuksen kustannukset vaihtelevat yksilöllisesti ja ovat sidoksissa koulutustasoon ja koulunkäyntiaikaan – kahdeksasta 20 vuoteen.

Nämä muuttujat huomioon ottaen tutkimuksessa arvioidaan, että Länsi-Balkanin maista yhdessä vuodessa lähtevien nuorten koulutusmenetykset vaihtelevat vähintään 840 miljoonasta eurosta 2.46 miljardiin euroon.

Tutkimuksen mukaan Länsi-Balkanin maiden yksittäisen henkilön koulunkäynnin kokonaiskustannukset ovat noin 25,000 XNUMX euroa, mikä vastaa yhdeksän vuoden peruskoulusta, neljästä lukiovuodesta ja keskimäärin viiden vuoden korkea-asteen koulutuksesta aiheutuvia kustannuksia.

Mainos

Länsi-Balkanin maiden koulutuskustannukset tulevat vastaanottavien maiden investoinneiksi.

On laskettu, että Länsi-Balkanin maat menettävät nuorten muuttoliikkeen vuoksi vuosittain 3.08 miljardia euroa potentiaalista BKT:n kasvua ja kulutuksen laskua. Kun tämä luku lisätään arvioon koulutusmenoista, saadaan yhteensä noin 5.5 miljardia euroa vuodessa.

"Monet korkeasti koulutetut asiantuntijat ja yrittäjät hyötyvät globalisoituneen talouden mahdollisuuksista, koska kohdemaat kilpailevat keskenään houkutellakseen korkeasti koulutettuja ihmisiä tarjoamalla edullisia sääntöjä maahantulolle ja siellä pysymiselle", sanoi lännen johtaja Emil Atanasovski. Balkan Westminster Foundation for Democracy -säätiössä.

Enemmänkin siksi, että Itä-Euroopan ja Länsi-Balkanin kansoilla on pitkä siirtolaishistoria, joka on saavuttanut tason, joka on maailman korkeimpien joukossa.

"Toisin kuin eräät Itä-Euroopan maat, joiden väestö lähti muuttoon vasta liittyessään Euroopan unioniin, Länsi-Balkanin maiden väestö lähti suurissa aalloissa vaeltamaan kohti länttä puoli vuosisataa sitten", Emil Atanasovski huomautti.

Eliniän odote

Bulgaria on myös demografisen kriisin partaalla, sillä Euroopan komission viimeisin terveysraportti asettaa Kaakkois-Euroopan valtiot viimeiseksi kansalaistensa eliniän suhteen.

Raportti osoittaa, että COVIDin takia romanialaiset ja bulgarialaiset kuolevat nyt vielä nuorempana kuin ennen. Elinajanodote putosi sekä Bulgariassa että Romaniassa 1.5 vuodella ja Romaniassa 1.4 vuodella vuonna 2020 COVID-19-pandemian aikana – kaksinkertainen Euroopan keskiarvoon verrattuna, 0.7 vuotta.

Bulgariassa aivan kuten Romaniassa "COVID-19-pandemia on väliaikaisesti kääntänyt vuosien elinajanodotekehityksen, joka on EU:n alhaisin jo vuonna 2019. Huolimatta terveydenhuoltojärjestelmän parannuksista viimeisen vuosikymmenen aikana, jatkuvasti korkeiden riskitekijöiden vaikutus, korkea taskumaksut ja liian sairaalakeskeinen hoito heikentävät edelleen järjestelmän toimintaa”, EY:n raportti huomauttaa.

Elinajanodote nousi Romaniassa 4 vuodella ja Bulgariassa 2 vuodella vuosina 2000–2019, mutta on silti EU:n keskiarvon alapuolella kuudella ja kahdeksalla vuodella.

Osa ongelmista on liittynyt lääketieteelliseen järjestelmään.

Viimeaikaisista menolisäyksistä huolimatta terveydenhuollon perusterveydenhuollon rahoitus on myös alhaisin muista EU-maista. Perusterveydenhuollon ja ennaltaehkäisyn heikkous voisi selittää korkean kuolleisuuden Romaniassa ja Bulgariassa sekä ehkäistävissä että hoidettavissa olevista syistä.

Raportin mukaan Bulgariassa "arvioidaan, että jopa kolmasosa kaikista potilaista kiertää perusterveydenhuollon lääkäreitä menemällä suoraan sairaaloiden ensiapuun".

Toinen ongelma, joka mainitaan komission raportissa Romanian ja Bulgarian terveydentilasta, on lääkintähenkilöstön puute.

Romanian osalta "lääkintähenkilöstön muutto on myötävaikuttanut terveydenhuoltoalan työntekijöiden pulaan maassa, ja lääkäreiden ja sairaanhoitajien määrä asukasta kohti on selvästi EU:n keskiarvon alapuolella. Tämä vaikuttaa negatiivisesti hoidon saatavuuteen ja pidentää odotusaikoja."

Bulgariassa "sairaanhoitajapulaan vaikuttavat useat tekijät, mukaan lukien hoitotyöstä valmistuneiden alhainen määrä, koulutettujen sairaanhoitajien menetys maastamuuton vuoksi, työvoiman ikääntyminen (hoitajien keski-ikä on yli 50 vuotta) sekä tyytymättömyys palkkoihin ja työoloihin".

Tämä on ongelma, jota entiset kommunistiset maat ovat taistelleet vuosikymmeniä. Lääkäreiden ja sairaanhoitajien joukko lähti töihin muihin Euroopan maihin etsimään parempaa palkkaa ja parempia työoloja, pakenemaan investointien puutteesta lääketieteelliseen järjestelmään, laajalle levinneestä korruptiosta ja poliittisesti nimitetyistä sairaalajohtajista.

Huonon terveydenhuoltojärjestelmän lisäksi Euroopan komission raportti osoittaa, että epäterveelliset tavat aiheuttavat lähes puolet kaikista kuolemista Bulgariassa ja Romaniassa.

Bulgaria saa synkän arvion.

”Tupakointi, epäterveellinen ruokavalio, alkoholin kulutus ja alhainen fyysinen aktiivisuus aiheuttavat lähes puolet kaikista kuolemista Bulgariassa. Aikuisten ja nuorten tupakointiaste on EU:n korkein.

Ikääntymisellä on valtava rooli väestön vähenemisen nopeuttamisessa alueella. Vuoteen 2050 mennessä Romanian ja Bulgarian väestön ikä nousee vähintään kahdeksalla vuodella viimeisimpien tietojen mukaan. Eurostatin ennusteet. Romanian tilastolaitoksen toimittamat tiedot osoittavat, kuinka nopeasti väestö on ikääntynyt muutaman viime vuoden aikana. Vâlcean piirikunta Romaniassa muuttui 126 eläkeläisestä sataa nuorta kohden 185 eläkeläiseksi vain 10 vuotta myöhemmin. Väestön ikääntyminen tarkoittaa pulaa käytettävissä olevasta työvoimasta, mutta myös lisääntyneitä valtion menoja eläkejärjestelmiin ja terveydenhuoltoon.

Länsi-Balkan

Lähes 600.000 XNUMX makedonialaista muutti ulkomaille maan itsenäistymisen jälkeisinä vuosikymmeninä.

- viimeisin väestölaskenta Vuoden 2021 lopussa tehty väestönkasvu on laskenut 10 prosenttia pelkästään viimeisen kahden vuosikymmenen aikana.

Naapurimaassa Albaniassa 1.7 miljoonaa ihmistä, 37 prosenttia väestöstä, on lähtenyt maasta viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Mukaan YK:n väestönäkymien raportti, lähes 3 miljoonan vahvan kansan odotetaan laskevan alle miljoonan asukkaan vuoteen 1 mennessä.

Mukaan Maailmanpankki tiedot Serbiassa, lähes 7 miljoonan asukkaan maassa, odotetaan olevan miljoona vähemmän asukasta vuoteen 1 mennessä. Tämä sai Serbian viranomaiset antamaan hätkähdyttävän lausunnon, jonka mukaan Balkanin kansakunta on käytännössä menettänyt yhden kaupungin joka vuosi.

Jotkut syyt siihen, miksi Balkanin alueella on ollut rehottava muuttoliike vuosikymmenien ajan, voidaan jäljittää Jugoslavian hajoamiseen, sisällissotiin ja sitä seuranneisiin taloudellisiin vaikeuksiin.

Bosnia ja Hertsegovina näyttää olevan alueen eniten kärsineitä maita, ja joidenkin tutkimusten mukaan lähes puolet Länsi-Balkanin kansakunnan syntyneistä kansalaisista ei enää asu siellä.

EU:n jäseneksi liittymisen jälkeen yli neljännesmiljoonaa kroaattia lähti maasta etsimään paremmin palkattua työtä ulkomailta. Hieman yli 4 miljoonan väkiluku on kutistunut lähes 10 % kymmenessä vuodessa.

Zagrebin hallitus yrittää kääntää aivovuodon ja lupasi äskettäin diasporan kroaateille jopa € 26,000 jos he palaavat ja perustavat yrityksen.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos
Mainos

Nousussa