Liity verkostomme!

Valko-Venäjä

Puola raportoi väkivaltaisista yhteenotoista yön yli, kun siirtolaiset yrittävät rikkoa rajaa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Siirtolaiset kerääntyvät tulipalon lähelle Valko-Venäjän ja Puolan rajalla Grodnon alueella Valko-Venäjällä 10. Kuva otettu 2021. Ramil Nasibulin/BelTA/Handout kautta REUTERS
Siirtolaiset kerääntyvät tulipalon lähelle Valko-Venäjän ja Puolan rajalla Grodnon alueella Valko-Venäjällä 10. Kuva otettu 2021. Ramil Nasibulin/BelTA/Handout kautta REUTERS

Valko-Venäjän sisällä juuttuneet siirtolaiset heittivät kivillä ja oksilla Puolan rajavartijoita ja käyttivät puuta murtaakseen teräslangan aidan yössä yrittäessään tunkeutua Euroopan unioniin, Varsovan viranomaiset sanoivat torstaina (11. kirjoittaa Joanna Plucinska, Andrius Sytas, Alan Charlish Supraslissa Liettuassa ja Matthias Williams.

EU syytti keskiviikkona (10. marraskuuta) Valko-Venäjää a "hybridi hyökkäys" blokkiin rohkaisemalla tuhansia köyhyyttä ja sodan runtelemia alueita pakenevia siirtolaisia ​​yrittämään ylittää Puolaan, ja valmistautuu määräämään Minskille uusia pakotteita.

Kriisi on synnyttänyt uuden vastakkainasettelun lännen ja Venäjän välillä, jotka lähettivät keskiviikkona kaksi ydinvoimalla toimivaa strategista pommikonetta partioimaan Valko-Venäjän ilmatilaa osoituksena tukemisesta liittolaiselleen. Valko-Venäjä kertoi, että koneet suorittivat harjoituksia toista päivää torstaina.

Kreml sanoi, että Venäjällä ei ole mitään tekemistä rajalla vallitsevien jännitteiden kanssa ja ehdotti, että raskaasti aseistettujen ihmisten läsnäolo molemmilla puolilla - ilmeinen viittaus Valko-Venäjän ja Puolan rajavartijoihin - oli huolenaihe. Pakotteiden mahdollisuus Valko-Venäjälle on "hullu idea", se sanoi.

Kahden rajan väliin jääneet siirtolaiset ovat kestäneet pakkasta säätä väliaikaisilla leireillä. Puola on ilmoittanut ainakin seitsemästä siirtolaisen kuolemasta kuukausia kestäneen kriisin aikana, ja muut siirtolaiset ovat ilmoittaneet ilmaisi pelkoa he kuolisivat.

Yksikään Bialowiezan kaupungin lähelle kokoontuneista noin 150 siirtolaisista ei onnistunut rikkomaan rajaa, rajavartiolaitoksen tiedottaja Ewelina Szczepanska kertoi Reutersille ja sanoi, että keskiviikkona oli 468 laitonta ylitysyritystä.

Myös EU:n naapurivaltio Liettua, joka on Puolan tavoin asettanut rajalle hätätilan, ilmoitti uusista yrityksistä ylittää raja.

Mainos

Liettuan, Latvian ja Viron puolustusministerit sanoivat yhteisessä lausunnossaan torstaina, että he pitivät kriisiä "erittäin hälyttävänä ja tuomitsivat yksiselitteisesti Valko-Venäjän hallinnon meneillään olevan hybridihyökkäyksen tahallisen eskaloinnin, joka on vakava uhka Euroopan turvallisuudelle. ."

"Suuria ihmisryhmiä kerätään ja kuljetetaan raja-alueelle, jossa heidät sitten pakotetaan laittomasti ylittämään raja. Tämä lisää provokaatioiden ja vakavien välikohtausten mahdollisuutta, jotka voivat levitä myös sotilasalueelle", he sanoivat.

Blokki syyttää Valko-Venäjän presidenttiä Aleksandr Lukashenkoa siirtolaiskriisin tuottamisesta kostoksi aikaisemmille sanktioille sen jälkeen, kun veteraanijohtaja käynnisti väkivaltaisen tukahdutuksen hänen hallintoaan vastaan ​​vuonna 2020 kohdistetuissa katujen joukkomielenosoituksissa.

Venäjän lippuyhtiö Aeroflot AFLT.MM kiisti torstaina osallisuutensa siirtolaisten joukkokuljetusten järjestämiseen Valko-Venäjälle sen jälkeen, kun sen osuudet laskivat uutisraportin mukaan, että se voisi kohdata EU:n pakotteet Valko-Venäjän ja Puolan rajan kriisin vuoksi. Lue lisää.

Valko-Venäjän viranomaisten mukaan rajalla oli yli 2,000 XNUMX siirtolaista. Lukashenko ja Venäjä ovat syyttäneet EU:ta siirtolaiskriisistä ja sanoneet, että EU ei toimi omien humanitaaristen arvojensa mukaisesti estämällä siirtolaisia ​​pääsemästä rajan yli.

Suuri joukko ihmisiä, jotka pakenivat konflikteja ja köyhyyttä Lähi-idässä ja muualla, alkoivat lentää Minskiin tänä keväänä. Tämän jälkeen he matkustavat EU-maiden Puolan, Liettuan tai Latvian rajalle taksilla, bussilla tai ihmissalakuljettajien toimittamilla autoilla ja yrittävät ylittää. Lue lisää.

Puolan viranomaisten mukaan Lähi-idän lentojen määrä Valko-Venäjälle on lisääntynyt dramaattisesti viime kuukausina, kun Puolan pääministeri on kehottanut EU:ta ryhtymään toimiin siirtolaisia ​​Minskiin kuljettavien lentoyhtiöiden hillitsemiseksi.

Suurin osa siirtolaisista käyttää Lähi-idän matkatoimistoja, jotka tekevät yhteistyötä valkovenäläisten yritysten kanssa varatakseen matkailupaketteja, jotka sisältävät yleensä viisumin, lennon ja majoituksen.

Koko matkan hinta vaihtelee ja voi nousta noin 14,000 XNUMX dollariin. Minsk rajoitti lokakuussa niiden matkatoimistojen määrää Valko-Venäjällä, jotka saavat toimittaa matkailukutsuja, ja salakuljettajat ja matkatoimistot ovat raportoineet hintojen noususta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa