Liity verkostomme!

Valko-Venäjä

EU tehostaa Lukašenkon hallitusta vastaan ​​lisäseuraamuksia

Julkaistu

on

Tänään (21. kesäkuuta) EU ilmoitti lisää 78 henkilöä ja kahdeksan yhteisöä, jotka lisätään Valkovenäjän sanktioluetteloon. Toimenpiteet sovitettiin yhteen Kanadan, Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa. Uusista taloudellisista pakotteista odotetaan ilmoitettavan tämän viikon Eurooppa-neuvoston kokouksessa. kirjoittaa Catherine Feore. 

Minskissä Ateenasta Vilnaan lentävän Ryanair-lennon maadoitus, jonka seurauksena toimittaja Roman Pratasevich ja hänen tyttöystävänsä Sofia Sapega pidätettiin 23. toukokuuta, on herättänyt EU: n ulkoasiainneuvostossa tiukempia toimenpiteitä Valko-Venäjää vastaan. Kaappaus, joka tapahtui juuri ennen erityistä Eurooppa-neuvostoa, johti lisätoimiin. 

Ulkoministerillä oli myös tilaisuus tavata Valkovenäjän demokraattisen opposition johtaja Sviatlana Tsikhanouskaya ennen tämän päivän aamiaiskokousta. Borrell sanoi, että ministerit kuuntelivat tarkkaavaisesti hänen arvioitaan nykytilanteesta ja hänen kehotustaan ​​Euroopan unionia jatkamaan päättäväisen kannan säilyttämistä. Tskihanouskaya tapasi myöhemmin komission arvoista vastaavan varapuheenjohtajan Věra Jourován.

Borrell toisti, että Euroopan unioni on edelleen valmis tukemaan tulevaa demokraattista Valkovenäjää kattava taloudellisen tuen suunnitelma jopa 3 miljardia euroa demokraattiselle Valko-Venäjälle.

Liettuan ulkoministeri Gabrielieu Landsbergis kysyi, ajaisivatko pakotteet Lukashenkoa kohti Putinia, että Tsikhanouskay sanoi ministereille, että "meidän ei tarvitse olla naiiveja toimenpiteistä, jotka ajavat Lukashenkoa kohti Putinia, hän on jo mukana Putinissa". 

Lukašenko on tarkoituksellisesti ohjannut maahanmuuttajia Liettuaan, joka on viimeisen kuukauden aikana ottanut vastaan ​​noin 500 turvapaikanhakijaa. Liettuaan on kohdistettu enemmän kuin mihinkään muuhun Valkovenäjän rajanaapureihin kuuluvaan EU-maahan sen suoran tuomion takia, että se on myös satamassa monia valkovenäläisiä, jotka pakenevat turvallisuuden vuoksi. Lukashenko sanoi julkisesti lopettavansa Liettuaan menevien maahanmuuttajien estämisen, on myös todisteita siitä, että useammat lennot Valkovenäjälle Bagdadista ja Turkista ohjaavat maahanmuuttajia maahan. 

Yhdysvallat, Kanada, Iso-Britannia ja EU 

Yhdysvaltojen, Kanadan, Ison-Britannian ja EU: n yhteensovitetussa julkilausumassa kehotettiin noudattamaan demokraattisia periaatteita ja sitoutumista kansainväliseen yhteisöön, ja siinä todettiin: "Olemme edelleen yhtä vaativissa vaatimuksissamme, että Lukashenkon hallinto tekisi täyttä yhteistyötä kansainvälisten tutkimusten yhteydessä. 23. toukokuuta tapahtumia; vapauta välittömästi kaikki poliittiset vangit; panemaan täytäntöön kaikki Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) Moskovan mekanismin alaisen riippumattoman asiantuntijaoperaation suositukset; ja aloitettava kattava ja aito poliittinen vuoropuhelu viranomaisten sekä demokraattisen opposition ja kansalaisyhteiskunnan edustajien välillä Etyjin avustamana. "

Valko-Venäjä

Washingtonin vierailulla Valkovenäjän oppositiojohtaja pyytää meiltä lisää apua

Julkaistu

on

By

Valkovenäjän oppositiojohtaja Sviatlana Tsikhanouskaya jatkaa osallistumistaan ​​paneelikeskusteluun Valkovenäjän elokuvajohtajan Aliaksei Paluyanin kanssa Berliinissä, Saksassa 11. kesäkuuta. REUTERS / Axel Schmidt / Tiedostokuva

Valkovenäjän oppositiojohtaja Sviatlana Tsikhanouskaya (Kuvassa) pyysi maanantaina (19. heinäkuuta) lisää apua Yhdysvalloista, kun hän aloitti vierailun Washingtoniin tapaamaan Bidenin ylimmän virkamiehen tällä viikolla, kirjoittavat Steve Holland ja Doina Chiacu.

Valkovenäjän presidentti Alexander Lukašenko on pitänyt tiukkaa kiinni Valko-Venäjällä vuodesta 1994 lähtien ja on torjunut viime mielenosoituksia, jotka alkoivat presidentinvaaleissa viime elokuussa ja jotka hänen vastustajiensa mukaan väärennettiin voidakseen säilyttää vallan.

Tsikhanouskaya, 38, oli ehdokkaana vaaleissa aviomiehensä, Sergei Tsikhanouskiyn, videobloggaajan, sijasta, joka on ollut vankilassa toukokuusta 2020 lähtien syytteinä kuten yleisen järjestyksen rikkomisesta, minkä hän kieltää. Tsikhanouskaya pakeni naapurimaihin Liettuaan Lukashenkon ryöstämisen jälkeen.

Hän tapasi ulkoministeri Antony Blinkenin, poliittisten asioiden valtiosihteeri Victoria Nulandin ja ulkoministeriön neuvonantajan Derek Cholletin, ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Se sanoi, että he keskustelivat Lukašenkon hallituksen "tukahduttamisen lopettamisen tarpeesta sekä kaikkien Valkovenäjän poliittisten vankien ehdottomasta vapauttamisesta sekä osallistavasta poliittisesta vuoropuhelusta ja uusista presidentinvaaleista kansainvälisen tarkkailun alla".

Tsikhanouskajalla oli tällä viikolla suunnitelmissa myös kokouksia Valkoisen talon vanhempien virkamiesten kanssa, korkean hallinnon virkamies sanoi.

Hän kertoi CNN: lle, että Yhdysvalloista ja Euroopan unionista tarvitaan lisää apua.

"USA: lla on moraalinen velvollisuus olla kanssamme. Pyydän Yhdysvaltoja auttamaan kansalaisyhteiskuntaa selviytymään", hän sanoi. "Seiso Valkovenäjän kanssa."

Ylin hallintovirkailija sanoi, että Yhdysvallat "on" Tsikhanouskajan ja Valkovenäjän kansan kanssa "ja" tukee jatkossakin heidän demokraattisia pyrkimyksiään ".

Continue Reading

Valko-Venäjä

Yhdysvallat "huolissaan" maahanmuuttajien virtauksesta Valko-Venäjältä Liettuaan

Julkaistu

on

By

Liettuan armeijan sotilaat asentavat partahöylän Valkovenäjän rajalle Druskininkai, Liettua 9. heinäkuuta 2021. REUTERS / Janis Laizans

Liettuan armeijan sotilaat asentavat partahöylän Valkovenäjän rajalle Druskininkai, Liettua 9. heinäkuuta 2021. REUTERS / Janis Laizans

Yhdysvallat on huolissaan Lähi-idän ja Afrikan maahanmuuttajien virtauksesta Valko-Venäjältä Liettuaan, yhdysvaltalainen diplomaatti on sanonut, kirjoittaa Andrius Sytas Vilnassa, Reuters.

Liettua aloitti perjantaina Valkovenäjän rajalleen 550 km: n (320 mailin) ​​parranajojohdon rakentamisen, kun se syytti Valkovenäjän viranomaisia ​​ulkomaalaisista maahanmuuttajista, jotka lähettivät laitonta laitetta Euroopan unioniin. Lue lisää.

"Tarkkailemme asiaa hyvin tarkasti ja huolestuneesti", sanoi Yhdysvaltain apulaisasiainsihteeri George Kent sunnuntaina (15. heinäkuuta) julkaistussa haastattelussa Liettuan uutissivustolle 11min.lt.

Hänen mukaansa "painetaktiikka" on verrattavissa maahanmuuttajavirtoihin Venäjältä Suomeen ja Norjaan vuonna 2015.

"Kehotamme Valkovenäjän viranomaisia ​​lopettamaan tämän - tarkoituksellisesti työntämällä muista maista tulevia maahanmuuttajia Liettuan rajalle", Kent sanoi.

Continue Reading

Valko-Venäjä

Valkovenäjällä, joka käyttää pakolaisia ​​aseena, on kohdeltava enemmän EU: n pakotteita, Liettua sanoo

Julkaistu

on

By

Euroopan unionin tulisi harkita viidennen Valko-Venäjälle määrättävien pakotteiden kierrosta, koska maan hallitus lentää maahanmuuttajia ulkomailta lähettämään heitä laittomasti blokkiin, Liettuan ulkoministeri sanoi maanantaina 12. heinäkuuta. kirjoittavat Robin Emmott ja Sabine Siebold, Reuters.

"Kun pakolaisia ​​käytetään poliittisena aseena ... puhun kollegoilleni, jotta Euroopan unionilla olisi yhteinen strategia", Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis (kuvassa) sanoi saapuessaan tapaamiselle EU: n kollegoidensa kanssa ja vaati lisäseuraamuksia.

Liettua aloitti perjantaina Valkovenäjän rajalleen 550 km: n (320 mailin) ​​partaveijäsulun rakentamisen syytettyään Valkovenäjän viranomaisia ​​satojen pääasiassa irakilaisten maahanmuuttajien lähettämisestä Liettuaan. [NL2N2OL0HM]

Euroopan unionin rajavartiolaitos Frontex ilmoitti maanantaina lähettävänsä lisää upseereja, partioautoja ja asiantuntijoita maahanmuuttajien haastatteluihin keräämään tietoja Liettuaan osallistuvista rikollisverkostoista.

"Tilanne Liettuan Valkovenäjän rajalla on edelleen huolestuttava. Olen päättänyt lähettää nopean rajaintervention Liettuaan EU: n ulkorajan vahvistamiseksi", Frontexin pääjohtaja Fabrice Leggeri sanoi lausunnossaan.

Liettuan viranomaiset rekisteröivät Frontexin mukaan heinäkuun ensimmäisellä viikolla yli 800 laitonta rajanylitystä Valkovenäjän rajalla.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla suurin osa maahanmuuttajista tuli Irakista, Iranista ja Syyriasta, viraston mukaan suurin osa heinäkuussa saapuneista oli Kongon, Gambian, Guinean, Malin ja Senegalin kansalaisia.

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa