Liity verkostomme!

Afganistan

Afganistan: yhteinen vastuu

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Pakistanin jatkuva kanta on ollut vaatia neuvotteluratkaisua Afganistaniin, jossa kaikki osapuolet ovat mukana, halusivatpa he tai eivät, ja jonka keskeisenä tavoitteena on välttää uusi humanitaarinen ja pakolaiskriisi. Vaikka se saattaa joillekin kuulostaa kuluneelta levyltä, tämän viestin selkeys ja tarkoituksenmukaisuus eivät ole koskaan vähentyneet vuosien saatossa, kirjoittaa Farukh Amil, Pakistanin entinen pysyvä edustaja YK:ssa ja OIC:n puheenjohtaja Genevessä

Koska useat maat ja ajattelutavat pitävät Afganistania ja sen ratkaisemattomilta vaikuttavia ongelmia käsien ulottuvilla, kriisi ei ole kaukana ohi. On todellakin helpotus, että loputon sota on ilmeisesti päättynyt. Mutta entä Afganistanin kansalaiset, jotka nyt kokevat taloudellisen kurjuuden ankaran talven? YK:n puolueeton ääni kaikkialla on ollut yksiselitteinen, suoraan pääsihteeriltä itseltään. YK on korostanut, että 23 miljoonaa afgaania kärsii tällä hetkellä ennennäkemättömästä nälästä. Tämä järkyttävä, sietämättömän suuri luku kasvaa päivittäin, kun pienikin keskiluokka painuu alas jo ennestään köyhässä maassa.

Kun toivottomuus saavuttaa uuden alimman pisteen, muuttopaineesta tulee väistämätöntä. Jo nyt epätoivoiset, enimmäkseen nuoret ihmiset vaarantavat henkensä ja raajansa vaarallisilla matkoilla Iranin kautta Turkkiin, jossa Pakistanin tavoin on valtava määrä pakolaisia. Tämä ei varmasti ole tulos, jota kukaan haluaa. Ajatus, että pakolaiset eivät vuoda verta linnoitukseen Eurooppaan, on myös virhearvio.

On oltava keskitie, joka yhdistää ideologiset näkemykset joka puolelta. Joidenkin mielestä on houkuttelevaa väittää, että Afganistanin humanitaarinen kriisi on nyt jonkun muun vauva, mutta varmasti vanha sanonta "rikot sen, omistat sen" on edelleen ajankohtainen. Mitkä sormet eivät ole olleet Afganistanin piirakkassa? Moraalisen vastuun tunnustamisen lisäksi on oltava yksinkertainen humanitaarinen vastuu.

Auttamalla Afganistanin kansaa tässä kriittisessä vaiheessa kansainvälinen yhteisö voi työntää, työntää ja vaikuttaa maata kohti asteittain kattavaa lähestymistapaa, joka takaa ihmisoikeudet, erityisesti tyttöjen ja naisten. Niiden huomiotta jättäminen nyt vain pahentaa heidän tilannettaan. Kollektiivinen rangaistus ei ole koskaan ollut vastaus mihinkään ongelmaan. Vai odottavatko julmat ja kyyniset jonkinlaista täydellistä romahdusta ikään kuin todistaakseen jonkin perverssin asian? Ja tällaisen politiikan inhimillinen hinta on miljoonien tarpeeton ja sanoinkuvaamaton kärsimys, joista eniten kärsivät lapset.

Lisäksi kauheat jatkuvat kokemukset maailmanlaajuisesta Covid-19-kriisistä ovat osoittaneet kansainvälisen koordinoinnin huomioimatta jättämisen ja kollektiivisen toiminnan välttämättömyyden. Älkää antako kenelläkään nykypäivän yhteenliittyneessä maailmassa olla harhaluuloja siitä, että he voivat olla immuuneja kaukaisille ongelmille, joiden he virheellisesti uskovat, etteivät he koske heitä. Afganistanin, joka ei pysty edes ruokkimaan itseään, on vaikea huolehtia terveydenhuollon haasteistaan. Julma, jatkuvasti mutatoituva virus, joka hyppää mantereilla silmänräpäyksessä, löytää hedelmällisen maaperän kyseisestä maasta.

Mitä tulee niille, jotka jatkuvasti puhuvat siitä, että Pakistan antaa "turvapaikan" kaikenlaisille ihmisille, entä tämä ajatus: Kyllä se on totta. Pakistan on antanut turvapaikan viidelle miljoonalle afgaanille 42 vuoden ajan. Toisin kuin jotkut muut julmat kansat, joilla on taipumus saarnata, Pakistan ei koskaan käännytnyt ketään pois, olipa kyseessä puolalaiset vuonna 1948 tai bosnialaiset 1990-luvulla tai rohingyalaisten tasainen tihkuminen 1980-luvulta tähän asti.

Mainos

Vaikka Afganistanin kansa on tämän konfliktin ensisijainen uhri, koko alue on kärsinyt suunnattomasti. Afganistan on pidätettynä saavuttamasta todellista potentiaaliaan yritysten ja kaupan tuomien yhteenliittyneellä alueella, ja se on nyt peruutusvaihde, mikä on resepti naapuruston lisäongelmiin.

Valitettavasti naapurivaltiot, jotka ovat parhaillaan kiihdyttämässä ja integroimassa talouksiaan vahvoiksi alueiden välisiksi sidoksiksi, joutuvat kohtaamaan uuden mahdollisen epävakauden aikakauden rajoillaan. Sen sijaan, että käyttäisivät rajallisia resurssejaan mahdollisuuksien luomiseen, ne on ohjattava kriisinhallintatarpeisiin. Vaikka Pakistan ei ole koskaan ilmaissut "pakolaisväsymystä", kuten jotkut rikkaimmat maat ovat tehneet, se ei voi omilla kotimaisilla taloudellisilla paineillaan ottaa vastaan ​​uutta valtavaa pakolaisaaltoa lisätäkseen olemassa olevia miljoonia.

OIC:n ulkoministerineuvoston tulevan ylimääräisen istunnon tavoitteena on näennäisesti kohdistaa maailman vähenevä huomio uudelleen afgaanien ahdinkoon. Osana islamilaista veljeyttä on niin monella tasolla pakollista astua lautaselle ja auttaa Afganistanin muslimitovereita. Se on ajankohtainen ja tärkeä konferenssi. Sen sponsorit tarvitsevat rohkaisua ja tukea.

OIC on suurin ryhmä itse YK:n jälkeen. Sen on tehtävä itsestään merkityksellinen ja tehokas maailmanlaajuinen ääni, kuten se teki rohingya-kriisin yhteydessä, jopa siinä määrin, että se saa vuonna 2018 historian ensimmäisen yhteisen päätöslauselmansa EU:n kanssa ihmisoikeusneuvostossa. Missä on samanlainen päämäärä afgaaneille nykyään? Eivätkö he kärsi? OIC Extraordinary Session -istunnon tulee olla muuta kuin lämpimiä, hyvänolon sanoja, joissa käsitellään yleviä periaatteita. Sen on pyrittävä turvaamaan kylmiä, selkeitä, konkreettisia ja kiireellisiä toimia, erityisesti taloudellisia, jotka todella auttavat Afganistanin kansaa. Vaikka maailman ei pitäisi pettää afganistanilaisia ​​heidän epätoivon talvessa, yhtä heikko vastaus OIC:lta on varmasti julma syytös Umman nykytilasta. OIC:n onkin enemmän kuin koskaan vahvistettava tavallisten kansalaisten luottamusta muslimimaailmassa. Afganistanin hylkääminen ei voi olla OIC:n perintö.

Kirjoittaja Farukh Amil on entinen Pakistanin pysyvä edustaja YK:ssa ja OIC:n puheenjohtaja Genevessä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa