Liity verkostomme!

Afganistan

Rauhan palauttaminen Afganistaniin - Onko federalismi vastaus?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Talvikausi tulee todennäköisesti pahentamaan Afganistanin asukkaiden painostusta enemmän kuin koskaan ennen. Lääkkeiden, ruoan ja välttämättömien tarvikkeiden puute aiheuttaa todennäköisesti tuhoa. Vaikka Yhdysvaltain hallituksen Afghan Placement and Assistance ("APA") -ohjelma on yrittänyt evakuoida rajoitetun määrän afgaaneja, on satojatuhansia afgaaneja, jotka haluavat päästä pois Afganistanista. APA on kriisipaketti, joka on tehty tukemaan rajoitettua määrää afgaanipakolaisia. Monet maat ovat käynnistäneet vastaavia ohjelmia pienelle määrälle evakuoituja, koska passi-/matkustusasiakirjapalvelut Afganistanissa keskeytettiin pitkään. Näitä ohjelmia ei voi käyttää ilman passia/matkustusasiakirjoja. Lisäksi näyttää olevan erittäin vähän lentoja Afganistaniin ja sieltä pois, kirjoittavat professori Dheeraj Sharma, johtaja, IIM Rohtak ja Nargis Nehan, entinen Aghanistanin hallituksen ministeri.

Näiden ohjelmien monimutkaisuuden vuoksi Länsi-Euroopan ja Pohjois-Amerikan maihin hyväksyttyjen pakolaisten määrä on ollut vähäinen viime kuukausina. Siksi todellinen kriisi koskee ihmisiä, jotka elävät ja elävät edelleen Afganistanissa. Humanitaarisen kriisin huomioon ottaen Intia lähetti äskettäin joitakin hengenpelastuslääkkeitä Afganistaniin. Useimmat maat ovat kuitenkin dilemmassa sen suhteen, tavoittaisiko apu apua tarvitsevat ja kärsivät asukkaat vai tuetaanko vain tyrannilaista hallintoa. Kun otetaan huomioon jatkuvasti lisääntyvä monimutkaisuus ja jatkuvat viivästykset, mikä on tapa edetä Afganistanin hallinnolla, jotta se voisi edes ottaa vastaan ​​ja toimittaa ulkomaista apua?

Intian johtama Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto päätti viime viikolla vapauttaa päätöslauselmissa 2255 (2015) ja 1988 (2011) määrätyistä pakotteista humanitaarisen avun ja avustustoiminnan, joka on välttämätön ihmisten perustarpeiden tyydyttämiseksi. Talebanin suhteen. Kotiriita voi kuitenkin jatkua, jotta monet puutteessa olevat eivät voi käyttää avustustyötä. Näin ollen osallistava hallintorakenne, jossa on asianmukaisesti edustettuina kaikki Afganistanin yhteiskunnan osa-alueet, saattaa olla oikea hetki Yhdistyneille Kansakunnille ja Yhdistyneiden Kansakuntien valtuuttamille elimille jakaa avustusmateriaalia. Tällaista osallistavaa hallitusrakennetta tarvitaan myös kaikenlaisen rauhan ja vakauden takaamiseksi Afganistanissa.

Viime aikoina on esitetty ehdotuksia Loya Jirgan kutsumisesta. Loya Jiga (suuri neuvosto) on elin, joka koostuu tyypillisesti 3,000 5,000 - 20 XNUMX heimomiehestä ja poliittisesta johtajasta. Aiemmin kaikki heimojirgat kutsuttiin suurempaa kansallista asiaa varten. Afganistanin historiassa ensimmäinen Loya Jirga (erilaisten jirgien suuret neuvostot) pidettiin Mirwais Khan Hotakin johdolla, jotta taistettaisiin yhtenäisesti Safavid-sääntöä vastaan ​​heimojen oikeuksien suojelemiseksi. Kuitenkin viimeisen kahden vuosikymmenen aikana kansallisesta Jirgasta tuli hieman osallistavampi, kun valtuuskuntaan kuului kansalaisyhteiskuntaa, tiedotusvälineitä, valtion virkamiehiä, parlamenttia, maakuntaneuvostoja, nuorisoa, korkeakouluja, yksityistä sektoria ja naispuolisia edustajia varmistamaan tuki kaikille yhteiskunta kansallisten asioiden puolesta. Ihmiset alkoivat kuitenkin nähdä, että keskushallinto käytti Loya Jirgaa saadakseen yhteisymmärryksen ja legitimiteetin omille poliittisille asialistoilleen. Presidentit olivat nimittämässä järjestelytoimikuntaa luotetuista ja uskollisista jäsenistä isännöimään ja pitämään Loya Jirgas -tapahtumaa. Siksi, vaikka monet maaseutualueiden ihmiset hyväksyvät Jirgan edelleen epävirallisen oikeusmekanismin välineeksi helpon pääsyn ja nopean päätöksenteon vuoksi, sen hyödyntäminen kansallisten päätösten tarkoituksiin tänä kriittisenä aikana on haastavaa. Monet asiantuntijat ajattelevat, että viimeisten XNUMX vuoden aikana, koska järjestävä elin olisi kutsunut vain suurelta osin hallituksen virkamiehiä ja hallitusta kannattavia edustajia Loya Jirgaan tukemaan hallituksen esityslistaa.

Loya Jirgan kannattajat väittävät, että se voi antaa Talebanille legitiimiyden muodostaa keskitetty hallitus, jonka kansainvälinen yhteisö tunnustaa taloudellisen avun vastaanottamisesta ja nykyisten kriisien hallinnasta. Loya Jirgan vastustajat vastustavat sitä, että tällainen Loya Jirga kumoaisi Talebanin päätöksiä, koska se on hyvin rajoitettu hyväksyntä tietyissä Afganistanin yhteiskunnan osissa. Lisäksi he väittävät, että keskitetty hallinto on ollut Afganistanin ongelmien syy. Edellä mainittua väitettä tukee se tosiasia, että Afganistanin hallitukset toimivat Loya Jirgan tukemana viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan, mutta kaikkien etnisten ryhmien köyhät ja syrjäytyneet ryhmät eivät voineet hyötyä miljardeista dollareista, jotka valuivat Afganistaniin. Samalla kun keskushallinto sai kaiken apurahat ja käytti suurimman osan siitä Kabulissa ja muissa kaupunkien keskustoissa, köyhät maakunnat jätettiin viljelemään unikkoa ja liittymään Talebaniin ja ISIS:iin selviytyäkseen.

Neljä vuosikymmentä kestänyt konflikti on luonut afgaanien välisiä erimielisyyksiä tehden kaikista etnisistä ryhmistä, erityisesti köyhistä ja maaseuturyhmistä, epäoikeudenmukaisuuden ja rankaisemattomuuden uhreja. Afganistan tarvitsee hallintorakenteen, joka voi luoda suotuisan ympäristön afgaaneille rinnakkaiselolle. Hallintorakenne tulisi rakentaa vastaamaan ihmisten tarpeisiin, jotka voisivat palvella kaikkia afgaaneja erityisesti maaseutualueilla ja kylissä, joissa asuu 70 prosenttia väestöstä. Poliittisen järjestyksen tulisi taata kaikkien etnisten ryhmien Kabulin eliitin edustuksen lisäksi myös provinssien, piirien ja kylien osallistuminen.

Näin ollen ainoa mahdollinen tapa varmistaa, että avustus jaetaan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti, on aloittaa löysän federalismin käyttöönotto Afganistanissa. Toisin sanoen kansainvälinen yhteisö voi tarjota apua ja avustustoimia ottaen huomioon Afganistanin liittovaltiorakenteen. Tällaisessa liittovaltiorakenteessa alueiden/provinssien tulisi antaa hallita itse itseään, mutta myös provinssien vastuuvelvollisuuden mekanismit yhteisöilleen ja keskushallinnolle tulisi olla käytössä.

Mainos

Afganistanin liittovaltiorakenteella on monia etuja. Se estää epäoikeudenmukaisuuden ja johtaa vallan hajauttamiseen. Lisäksi tällainen rakenne lisää kansalaisten osallistumista ja monimuotoisuutta. Lisäksi tällainen järjestelmä lisää myös hallinnon tehokkuutta ja tasapainottaa maata. Lisäksi maan muodostavat provinssit saattavat pystyä estämään jotkin kansalliset politiikat ja lobbaamaan suuremman osuuden saamiseksi toisissa. Tällainen rakenne todennäköisesti edistää etnisen, kulttuurisen ja rodullisen monimuotoisuuden omaksumista.

Afganistan on vähemmistöjen yhteiskunta, jossa on useita etnisiä ryhmiä, joilla on melko monimuotoinen kulttuuri ja yhteisöt. Jokainen etninen ryhmä on innokas säilyttämään ja omaksumaan kulttuurinsa, kielensä ja johtajuutensa. Kuitenkin, kun keskushallinto alkoi painostaa maakuntien kulttuuriasioita ja kärjessä olevaa johtajuutta, vastustus keskushallintoa ja sen politiikkaa kohtaan vahvistui. Esimerkiksi Faryab on maakunta, jossa suurin osa asuinalueista on uzbekiläisiä. He antoivat aina uzbekit hoitaa maakunnan asioita ja paikalliset kommunikoivat uzbekin kielellä. Keskushallinto nimitti yhtäkkiä pashun Daud Laghmanin Faryabin kuvernööriksi. Ihmiset protestoivat viikkoja, kunnes keskushallinto muutti päätöstään.

Viimeisten 20 vuoden aikana Afganistan on kokenut erittäin keskitetyn poliittisen järjestyksen, josta tuli valtion romahtamisen päähenkilö. Keskustelun sijaan on parempi, että Afganistan kokeilee neljän maakunnan hajauttamista politiikkana ja ottaa siitä opikseen.

*Kaikki esitetyt näkemykset ovat sersonaalisia eivätkä edusta näkemyksiä EU Reporter.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa