Liity verkostomme!

Afganistan

Afganistan: Arviointi ja tie eteenpäin

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Riippumatta ideologisesta taipumuksestaan, Talebanin valtaaminen Afganistanista on todellisuutta. Joillekin Ghanin hallituksen romahtamisen nopeus on ollut hämmästyttävää. Toisille hitaasti palava ennustettavissa oleva mahdollisuus. Sotilaallinen ratkaisu ei koskaan ollut kestävä alueen pitkän aikavälin turvallisuuden ja todellisen Afganistanin kansallisen kehityksen kannalta. Tämän päivän todellisuus on yhdistelmä monien toimijoiden toistuvia virheitä, kirjoittaa suurlähettiläs Farukh Amil, kuvassa alla.

Intervencionistiset sodat, jotka on nostettu syytteeseen ulkopolitiikalla, ovat toistuvasti päättyneet kurjuuteen kaikille asianosaisille. Ei ole onnellista loppua itsepetoksellisissa mantroissa "hänen täytyy mennä" tai "on seurauksia". Usein nämä seuraukset ovat sekä julmia että tahattomia. Rehellinen arviointi on tarpeen paitsi lukemattomille afganistanilaisille uhreille myös niille, jotka lähetetään tehtävään "tekemään työtä". Maailma on heille paljon velkaa. 

Afganistanin kriisi on nyt humanitaarinen, ja tuhannet haluavat lähteä. Maailmanlaajuisesti ruokahalu pakolaisten vastaanottamiseen on vähentynyt dramaattisesti. Erityisesti Eurooppa näyttää olevan pakolaisten väsymyksen keskellä, etenkin sen katkeran Syyrian kokemuksen jälkeen, joka vaikutti EU: n vastaisten kansallismielisten ja muukalaisvihamielisten voimien nousuun. On erittäin epätodennäköistä, että mikään länsimaat olisivat valmiita toistamaan anteliaisuutta afganistanilaisia ​​kohtaan liittokansleri Merkelin Syyrian puolesta osoittaman Länsi -liittouman moraalisena johtajana.  

Mainos

Kabulin täydellistä romahdusta on tarkasteltava kehityksen kannalta. Epäilemättä paljon edistystä oli tapahtunut koulutuksessa, naisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisessä, tiedotusvälineissä ja kaupunkikehityksessä. Tarkempi tarkastelu paljastaisi monia epämiellyttäviä totuuksia. YK: n veteraani -diplomaatin Lakhdar Brahimin sanat pitävät paikkansa tähän päivään asti. YK: n erityisedustajana Afganistanissa (2001-2004), joka oli epäilemättä kostonhimoisin ajanjakso syyskuun 9. päivän jälkeen, Brahimi vertasi ulkomaista väliintuloa eräänlaiseksi avaruusalukseksi, joka oli laskeutunut pölyiseen erämaahan. Sisällä oli kaikki modernit mukavuudet: sähkö, lämmin ruoka, suihkut, wc. Vertailun ulkopuolella afgaanit katselivat pimeästä maailmastaan. On selvää, että jos kehitys ei ollut kattavaa, se oli tuomittu alusta alkaen.

Nopeasti eteenpäin toiselle johtavalle äänelle YK: ssa, yhdysvaltalaiselle taloustieteilijälle Jeffrey Sachsille, joka sanoi, että Afganistaniin käytettyjen kahden biljoonan dollarin lisäksi vain 2 miljardia dollaria käytettiin "taloudelliseen tukeen", väittäen, että tämä oli alle 21% koko Yhdysvalloista menoja Afganistaniin. Vaikka keskeinen tavoite oli voittaa sydämet ja mielet, tällaiset luvut eivät voi antaa minkäänlaista optimistista tulosta.

Kaikki haluavat rauhan ja Afganistanin kärsimysten lopettamisen. Lähinnä afgaanit itse. Afganistanin naapurimaat haluavat alueellista vakautta taloudellisen kehityksen edistämiseksi. Pakistanin edun mukaista ei ole koskaan ollut jatkaa Afganistanin epävakautta edistäviä strategioita. Pikemminkin Pakistanilla on edelleen suurin pakolaisväestö pisimpään aikaan toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, ja hän kantaa edelleen vastuunsa, myös ilman muukalaisvihamielistä sisäpolitiikkaa. Ja jälleen kerran Kabulista evakuoituna Pakistan on auttanut kätensä, kun satoja Pakistaniin saapuvia lentoja on kuljettanut tähän mennessä lähes 10,000 evakuoitua. 

Mainos

Lännessä on paljon tasapainoisia ääniä. Heidän on kuultava, eivätkä ne saa hukkua vihaisiin, ohjuksia hyökkääviin interventioihin, jotka kieltäytyvät oppimasta historian opetuksia. Aikuiset äänet, kuten vaikutusvaltainen Yhdysvaltain senaattori Lindsey Graham, painostavat jo kotona järkeviä asioita. Vaikka on ymmärrettävää ja helppoa arvioida Afganistanissa syntyvä ”uusi” Taleban sen aiempien toimien perusteella, joskaan ei, ehkä nyt on aika antaa rauhalle mahdollisuus. Tämä uusi kausi Kabulissa on kuitenkin arvioitava sen toimien perusteella. Tällä hetkellä se voi tehdä vain lupauksia, jotka kansainvälisen yhteisön tulisi ideaalisesti auttaa heitä pitämään. Pakistanille on toivottavaa, että osallistava hallitus nousee Kabuliin Afganistanin omistaman yksimielisyyden kautta ja joka kunnioittaa ihmisoikeuksia. 

Koska Taleban pyytää kansainvälistä yhteisöä avaamaan suurlähetystönsä uudelleen, olisi järkevää tehdä niin, kun turvallisuustilanne on vakiintunut, jos vain lieventää pelättyjä liioitteluja. Muuten varmaa on lähestyvä humanitaarinen kriisi. Niille, jotka juhlivat, jostain syystä on varoituksen sanoja. On pidettävä mielessä entisen YK: n Afganistanin erityisryhmän Kai Eiden näkemykset, joiden mukaan ”18 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua, etkä voi pettää heitä”. Jos kansainvälinen yhteisö kääntää selkänsä Afganistanille, se rohkaisee vain niitä, jotka haluavat aiheuttaa kaaosta. Ruohonjuurien kehittämiseen tähtäävä uudelleenasennus, joka on asteittainen ja ehdollinen, on ainoa järkevä tie eteenpäin tällä hetkellä. 

Mikä on vaihtoehto? Afganistanin kansan hylkääminen tässä vaiheessa on tarpeettoman julmaa. Mikä olisi tällaisen politiikan tavoite? 40 miljoonan ihmisen kollektiivinen rangaistus? Ja välittömät seuraukset? Pakolaisten ulosvirtaus? Pakotteet ovat osoittaneet kerta toisensa jälkeen, että hallitseva eliitti pysyy ennallaan ja vain köyhät kärsivät. Ja Afganistanin tapauksessa se voi aiheuttaa kauheita tuloksia kansainvälisesti.

Kirjoittaja on Pakistanin ulkosuhdehallinnon entinen jäsen. Hän on toiminut Japanin suurlähettiläänä ja pysyvänä edustajana YK: ssa Genevessä.

Afganistan

Afganistan: Mepit keskustelevat siitä, mitä tehdä seuraavaksi

Julkaistu

on

Ihmiset, jotka ovat vaarassa joutua Talebanin valloituksen jälkeen Afganistaniin, pitäisi saada apua, parlamentin jäsenet sanoivat keskustelussa maan tulevaisuudesta, Maailma.

Jäsenet korostivat, että EU: n on autettava ihmisiä poistumaan maasta turvallisesti Talebanin vallanpaluun jälkeen 14. syyskuuta käydyn keskustelun aikana. "Kaikkien Talebanin painopistealueiden - olivatpa he sitten aktivisteja, naisten oikeuksien puolustajia, opettajia tai virkamiehiä, toimittajia - meidän on varmistettava, että he voivat tulla luoksemme", sanoi Michael Gahler (EPP, Saksa). Hän sanoi myös, että naapurimaita on tuettava saapuvien pakolaisten auttamisessa.

Iratxe García Pérez (S&D, Espanja) sanoi, että on tärkeää tarkastella maan vakauttamista ja afgaanien oikeuksien suojaamista. ”Olemme perustaneet Madridiin keskuksen tukemaan kanssamme Afganistanissa työskennelleitä ja heidän perheitään ja suhteitaan, ja meidän on tehtävä paljon enemmän tästä ja perustettava asianmukainen humanitaarinen käytävä, jota ulkosuhdehallinto tukee, jotta tuhannet ihmiset jotka ovat edelleen Afganistanissa, voivat saada tarvittavat viisumit ja lähteä maasta turvallisesti. ”

Mainos

Mick Wallace (vasemmisto/Irlanti) pahoitteli sitä, että terrorismin torjunta on johtanut viattomien ihmisten tappamiseen tai muuttamiseen. "Euroopan on nyt tarjottava kestävä turvapaikka niille, jotka ovat paenneet sotkua, jonka olemme luoneet."

"Se, mitä olemme nähneet Afganistanissa, on epäilemättä tragedia Afganistanin kansalle, takaisku lännelle ja mahdollinen pelinmuuttaja kansainvälisille suhteille", sanoi ulkopoliittinen johtaja Josep Borrell.

"Jotta meillä olisi mahdollisuus vaikuttaa tapahtumiin, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä yhteistyötä Talebanin kanssa", hän lisäsi ja selitti, että sitoutuminen ei tarkoita tunnustamista.

Mainos
Jotkut puhujista Afganistanin tilanteesta käytävän keskustelun aikana
Jotkut puhujat keskustelun aikana  

Muut parlamentin jäsenet sanoivat, että kyse ei ole vain ihmisten saamisesta pois Afganistanista, vaan myös huolta jääneistä. "Meidän on turvattava Afganistanin muutoksentekijöiden ja kansalaisaktivistien henki ja pelastettava miljoonia köyhyyttä ja nälänhädää vastaan", sanoi Petras Auštrevičius (Renew, Liettua). "Afganistania ei saisi johtaa radikaalit mullit, vaan koulutetut, ennakkoluulottomat ja (ne), jotka ovat suuntautuneet Afganistanin yhteiseen hyvään."

Jérôme Rivière (ID, Ranska) katsoi EU: n vaikutuksia Afganistanin ulkopuolelle. ”Jäsenvaltioiden on suojeltava itseään ja väestöään. Euroopan väestön ei pitäisi joutua alttiimmaksi muuttoliikkeelle, kuten Syyrian konfliktin jälkeiselle muuttoliikkeelle. Kuten minäkin, olen huolissani siviilien ja naisten kohtalosta Afganistanissa, enkä halua nähdä islamistien nousevan valtaan, mutta kieltäydyn uudesta muuttoliikkeestä Afganistanista. ”

Tineke Strik (vihreät/EFA, Alankomaat) ehdotti, että on aika pohtia ja oppia tästä epäonnistumisesta luomaan vahvempi ja tehokkaampi ulkopolitiikka. ”Afganistanin kansa joutuu valtavaan humanitaariseen katastrofiin, ruoan, veden ja muiden perustarpeiden puutteeseen. Nuo afganistanilaiset luottivat meihin. Tehkäämme siis kaikkemme suojellaksemme heitä Taleban-terroria vastaan ​​”, hän sanoi ja kehotti EU: n koordinoimia evakuointeja, humanitaarisia viisumeita ja avun saantia. "Auta ihmisiä ja estä kaikenlainen Talebanin tunnustaminen niin kauan kuin ihmisoikeudet ovat vaarassa", hän sanoi.


Anna Fotyga (ECR, Puola) vaati monenvälistä, kansainvälistä lähestymistapaa Afganistaniin, kuten 20 vuotta sitten tehtiin: ”Mielestäni monenvälisyys on tapa ratkaista tämä ongelma. Nyt meillä on oltava mahdollisimman laajat ponnistelut ja konkreettinen strategia Afganistania varten. ”

Tiedotustilaisuus 

Lehdistötiedotteet 

Multimediakeskus 

Continue Reading

Afganistan

EU sanoo, ettei sillä ole muuta vaihtoehtoa kuin keskustella Talebanin kanssa

Julkaistu

on

By

Euroopan unionilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin keskustella Afganistanin uusien Taleban -hallitsijoiden kanssa ja Bryssel yrittää koordinoida jäsenvaltioidensa kanssa diplomaattisen läsnäolon järjestämistä Kabulissa, EU: n huippudiplomaatti sanoi tiistaina (14. syyskuuta), kirjoittaa Robin Emmott, Reuters.

"Afganistanin kriisi ei ole ohi", sanoi EU: n ulkopoliittinen johtaja Josep Borrell (kuvassa) kertoi Euroopan parlamentille Strasbourgissa. "Jotta meillä olisi mahdollisuus vaikuttaa tapahtumiin, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla tekemisissä Talebanin kanssa."

EU: n ulkoministerit ovat asettaneet edellytykset humanitaarisen avun ja diplomaattisten suhteiden palauttamiselle Talebanille, joka otti Afganistanin haltuunsa 15. elokuuta, mukaan lukien ihmisoikeuksien ja erityisesti naisten oikeuksien kunnioittaminen.

Mainos

"Ehkä puhuminen ihmisoikeuksista on puhdasta oksymoronia, mutta tätä meidän on kysyttävä heiltä", hän sanoi.

Borrell kertoi EU: n lainsäätäjille, että blokin olisi oltava valmis näkemään afganistanilaisten yrittävän päästä Eurooppaan, jos Taleban sallii ihmisten lähteä, vaikka hän sanoi, ettei hän odottanut Syyrian sisällissodan aiheuttaman muuttoliikkeen olevan niin suurta kuin vuonna 2015.

Euroopan komissio aikoo hankkia rahoitusta EU: n hallituksilta ja 300 miljoonan euron (355 miljoonan dollarin) yhteisestä talousarviosta sekä tänä vuonna että seuraavana vuonna, jotta voidaan tasoittaa tietä noin 30,000 XNUMX afgaanin uudelleensijoittamiselle.

Mainos

($ 1 = 0.85 €)

Continue Reading

Afganistan

Taleban kiistää varapääministeri mulla Baradarin kuolleen

Julkaistu

on

By

Mullah Abdul Ghani Baradar, Taleban -valtuuskunnan johtaja, puhuu Afganistanin hallituksen ja Talebanin kapinallisten välisissä neuvotteluissa Dohassa, Qatarissa 12. syyskuuta 2020. REUTERS/Ibraheem al Omari

Talebanit ovat kiistäneet, että yksi heidän huippujohtajistaan ​​olisi kuollut ampumassa kilpailijoiden kanssa, sen jälkeen kun on kerrottu liikkeen sisäisistä jakautumisista lähes kuukauden kuluttua salamannopeasta voitosta länsimaiden tukemasta hallituksesta Kabulissa. kirjoittaa James Mackenzie, Reuters.

Talebanin tiedottaja Sulail Shaheen sanoi, että Taleban -poliittisen toimiston entinen johtaja mulla Abdul Ghani Baradar, joka nimitettiin varapääministeriksi viime viikolla, lähetti ääniviestin, jossa se hylkäsi väitteet, että hänet olisi kuollut tai loukkaantunut yhteenotossa.

"Hän sanoo, että se on valhetta ja täysin perusteetonta", Shaheen sanoi Twitterissä.

Mainos

Taleban julkaisi myös videomateriaalia, jonka väitettiin näyttävän Baradaria kokouksissa Etelä -Kandaharin kaupungissa. Reuters ei pystynyt heti tarkistamaan kuvamateriaalia.

Kieltäminen seuraa monien päivien huhuja, joiden mukaan Baradarin kannattajat olivat ottaneet yhteen Pakistanin rajan lähellä sijaitsevan Haqqani -verkoston johtajan Sirajuddin Haqqanin kanssa ja syytetty joistakin sodan pahimmista itsemurhaiskuista.

Huhut seuraavat spekulaatiota mahdollisista kilpailuista sotilaallisten komentajien, kuten Haqqanin, ja Dohan poliittisen toimiston johtajien välillä, kuten Baradar, joka johti diplomaattisia ponnisteluja sovinnon saavuttamiseksi Yhdysvaltojen kanssa.

Mainos

Talebanit ovat toistuvasti kiistäneet spekulaatiot sisäisistä jakoista.

Baradaria, jota pidettiin Taleban-hallituksen todennäköisenä johtajana, ei ollut nähty julkisuudessa pitkään aikaan, eikä hän ollut osa ministerivaltuuskuntaa, joka tapasi Qatarin ulkoministeri Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thaniin Kabulissa sunnuntaina.

Liikkeen ylin johtaja, mulla Haibatullah Akhundzada, ei ole myöskään nähty julkisuudessa sen jälkeen, kun Taleban valloitti Kabulin 15. elokuuta, vaikka hän antoi julkisen lausunnon uuden hallituksen muodostamisen yhteydessä viime viikolla.

Talebanijohtajien keinottelua ovat ruokkineet liikkeen perustajan, mulla Omarin kuolemaan liittyvät olosuhteet, jotka julkistettiin vasta vuonna 2015 kaksi vuotta sen jälkeen, mikä johti katkeruutta.

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa