Liity verkostomme!

Afganistan

Afganistan: Arviointi ja tie eteenpäin

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Riippumatta ideologisesta taipumuksestaan, Talebanin valtaaminen Afganistanista on todellisuutta. Joillekin Ghanin hallituksen romahtamisen nopeus on ollut hämmästyttävää. Toisille hitaasti palava ennustettavissa oleva mahdollisuus. Sotilaallinen ratkaisu ei koskaan ollut kestävä alueen pitkän aikavälin turvallisuuden ja todellisen Afganistanin kansallisen kehityksen kannalta. Tämän päivän todellisuus on yhdistelmä monien toimijoiden toistuvia virheitä, kirjoittaa suurlähettiläs Farukh Amil, kuvassa alla.

Intervencionistiset sodat, jotka on nostettu syytteeseen ulkopolitiikalla, ovat toistuvasti päättyneet kurjuuteen kaikille asianosaisille. Ei ole onnellista loppua itsepetoksellisissa mantroissa "hänen täytyy mennä" tai "on seurauksia". Usein nämä seuraukset ovat sekä julmia että tahattomia. Rehellinen arviointi on tarpeen paitsi lukemattomille afganistanilaisille uhreille myös niille, jotka lähetetään tehtävään "tekemään työtä". Maailma on heille paljon velkaa. 

Afganistanin kriisi on nyt humanitaarinen, ja tuhannet haluavat lähteä. Maailmanlaajuisesti ruokahalu pakolaisten vastaanottamiseen on vähentynyt dramaattisesti. Erityisesti Eurooppa näyttää olevan pakolaisten väsymyksen keskellä, etenkin sen katkeran Syyrian kokemuksen jälkeen, joka vaikutti EU: n vastaisten kansallismielisten ja muukalaisvihamielisten voimien nousuun. On erittäin epätodennäköistä, että mikään länsimaat olisivat valmiita toistamaan anteliaisuutta afganistanilaisia ​​kohtaan liittokansleri Merkelin Syyrian puolesta osoittaman Länsi -liittouman moraalisena johtajana.  

Kabulin täydellistä romahdusta on tarkasteltava kehityksen kannalta. Epäilemättä paljon edistystä oli tapahtunut koulutuksessa, naisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisessä, tiedotusvälineissä ja kaupunkikehityksessä. Tarkempi tarkastelu paljastaisi monia epämiellyttäviä totuuksia. YK: n veteraani -diplomaatin Lakhdar Brahimin sanat pitävät paikkansa tähän päivään asti. YK: n erityisedustajana Afganistanissa (2001-2004), joka oli epäilemättä kostonhimoisin ajanjakso syyskuun 9. päivän jälkeen, Brahimi vertasi ulkomaista väliintuloa eräänlaiseksi avaruusalukseksi, joka oli laskeutunut pölyiseen erämaahan. Sisällä oli kaikki modernit mukavuudet: sähkö, lämmin ruoka, suihkut, wc. Vertailun ulkopuolella afgaanit katselivat pimeästä maailmastaan. On selvää, että jos kehitys ei ollut kattavaa, se oli tuomittu alusta alkaen.

Nopeasti eteenpäin toiselle johtavalle äänelle YK: ssa, yhdysvaltalaiselle taloustieteilijälle Jeffrey Sachsille, joka sanoi, että Afganistaniin käytettyjen kahden biljoonan dollarin lisäksi vain 2 miljardia dollaria käytettiin "taloudelliseen tukeen", väittäen, että tämä oli alle 21% koko Yhdysvalloista menoja Afganistaniin. Vaikka keskeinen tavoite oli voittaa sydämet ja mielet, tällaiset luvut eivät voi antaa minkäänlaista optimistista tulosta.

Kaikki haluavat rauhan ja Afganistanin kärsimysten lopettamisen. Lähinnä afgaanit itse. Afganistanin naapurimaat haluavat alueellista vakautta taloudellisen kehityksen edistämiseksi. Pakistanin edun mukaista ei ole koskaan ollut jatkaa Afganistanin epävakautta edistäviä strategioita. Pikemminkin Pakistanilla on edelleen suurin pakolaisväestö pisimpään aikaan toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, ja hän kantaa edelleen vastuunsa, myös ilman muukalaisvihamielistä sisäpolitiikkaa. Ja jälleen kerran Kabulista evakuoituna Pakistan on auttanut kätensä, kun satoja Pakistaniin saapuvia lentoja on kuljettanut tähän mennessä lähes 10,000 evakuoitua. 

Lännessä on paljon tasapainoisia ääniä. Heidän on kuultava, eivätkä ne saa hukkua vihaisiin, ohjuksia hyökkääviin interventioihin, jotka kieltäytyvät oppimasta historian opetuksia. Aikuiset äänet, kuten vaikutusvaltainen Yhdysvaltain senaattori Lindsey Graham, painostavat jo kotona järkeviä asioita. Vaikka on ymmärrettävää ja helppoa arvioida Afganistanissa syntyvä ”uusi” Taleban sen aiempien toimien perusteella, joskaan ei, ehkä nyt on aika antaa rauhalle mahdollisuus. Tämä uusi kausi Kabulissa on kuitenkin arvioitava sen toimien perusteella. Tällä hetkellä se voi tehdä vain lupauksia, jotka kansainvälisen yhteisön tulisi ideaalisesti auttaa heitä pitämään. Pakistanille on toivottavaa, että osallistava hallitus nousee Kabuliin Afganistanin omistaman yksimielisyyden kautta ja joka kunnioittaa ihmisoikeuksia. 

Mainos

Koska Taleban pyytää kansainvälistä yhteisöä avaamaan suurlähetystönsä uudelleen, olisi järkevää tehdä niin, kun turvallisuustilanne on vakiintunut, jos vain lieventää pelättyjä liioitteluja. Muuten varmaa on lähestyvä humanitaarinen kriisi. Niille, jotka juhlivat, jostain syystä on varoituksen sanoja. On pidettävä mielessä entisen YK: n Afganistanin erityisryhmän Kai Eiden näkemykset, joiden mukaan ”18 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua, etkä voi pettää heitä”. Jos kansainvälinen yhteisö kääntää selkänsä Afganistanille, se rohkaisee vain niitä, jotka haluavat aiheuttaa kaaosta. Ruohonjuurien kehittämiseen tähtäävä uudelleenasennus, joka on asteittainen ja ehdollinen, on ainoa järkevä tie eteenpäin tällä hetkellä. 

Mikä on vaihtoehto? Afganistanin kansan hylkääminen tässä vaiheessa on tarpeettoman julmaa. Mikä olisi tällaisen politiikan tavoite? 40 miljoonan ihmisen kollektiivinen rangaistus? Ja välittömät seuraukset? Pakolaisten ulosvirtaus? Pakotteet ovat osoittaneet kerta toisensa jälkeen, että hallitseva eliitti pysyy ennallaan ja vain köyhät kärsivät. Ja Afganistanin tapauksessa se voi aiheuttaa kauheita tuloksia kansainvälisesti.

Kirjoittaja on Pakistanin ulkosuhdehallinnon entinen jäsen. Hän on toiminut Japanin suurlähettiläänä ja pysyvänä edustajana YK: ssa Genevessä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa