Liity verkostomme!

Afganistan

Kabulin kukistuminen, interventionismin auringonlasku lännelle?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Is ihmisoikeuksilla Afganistanissa on kestävä tulevaisuus, kysyy Willy Fautré, johtaja Human Rights Without Frontiers? Lähes 20 vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvaltain joukot syrjäyttivät Talebanin vallasta Yhdistyneen kuningaskunnan tuella, heidän "Blitzkrieg" oli pikemminkin hiljainen voittoisa marssi Kabulia kohti kuin sota haihtunutta kansallista armeijaa vastaan. Useiden poliittisten analyytikkojen mukaan tämä geopoliittinen maanjäristys kuulostaa lännen väitetyn moraalisen velvollisuuden päättymiseltä edistää ja viedä demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Yhdysvaltain armeija oli ilmoittanut lännen sotilaallisesta ja poliittisesta epäonnistumisesta uskottavaksi mahdollisuudeksi, mutta Washington ei ottanut huomioon heidän varoitustaan.

Yhdysvaltain hallinto ei kuitenkaan ole täysin vastuussa tästä strategisesta virheestä. Kaikki sotaan ja miehitykseen osallistuneet Nato -maat eivät osanneet ennakoida Afganistanin hallinnon ja sen armeijan mahdollista nopeaa romahtamista eivätkä suunnitelleet ajoissa heitä avustaneiden afgaanien tarvittavaa pakkosiirtämisoperaatiota.

Mainos

Kaaoksen ja yksittäisten tragedioiden lisäksi, joita me kaikki näimme televisiossa, tämä geopoliittinen maanjäristys kyseenalaistaa länsimaiset teoriat järjestelmän muutoksesta ja kansakunnan rakentamisesta sekä demokratian viennistä ja rakentamisesta armeijan tuella. Myös "oikeus puuttua" väitetyistä humanitaarisista syistä ulkomaisten miehitysjoukkojen ja poliittisen johtajan sateenvarjon alla on myös vaakalaudalla.

Kabul on nyt viimeisin paikka, jossa tällaiset teoriat haudataan pitkään, ellei ikuisesti, monien poliittisten analyytikkojen mukaan.

Mutta onko länsimaiden hallitusten ja kansalaisjärjestöjen ihmisoikeuksien edistämisellä tulevaisuutta sodan runtelemissa maissa, kuten Afganistanissa, joissa ne ovat sotilaallisesti mukana? Ja minkä näyttelijöiden kanssa? Pitäisikö ihmisoikeusjärjestöjen kieltäytyä työskentelemästä Naton tai länsimaisten miehitysjoukkojen alaisuudessa ja suojeluksessa? Eikö heitä pidetä länsimaisina GONGOina ja vieraiden armeijoiden rikoskumppaneina kristillisinä lähetyssaarnaajina siirtomaa -aikoina? Näiden ja muiden kysymysten on vastattava kansainväliseen yhteisöön.

Mainos

Länsimaiset ylivaltalaiset ja kolonialismi

Vuosisatojen ajan eri Länsi -Euroopan maat ovat tunteneet olevansa muita kansoja parempia. Siirtomaavalloina he ovat hyökänneet alueilleen kaikilla mantereilla tuodakseen heille sivilisaation ja valaistumisen arvot, väitetyn hyvän asian.

Todellisuudessa niiden tarkoitus oli lähinnä luonnonvarojen ja työvoiman hyödyntäminen. He saivat hallitsevan katolisen kirkon siunauksen, joka näki historiallisen ja messiaanisen tilaisuuden levittää uskoaan ja arvojaan ja heijastaa valtaansa ympäri maailmaa.

Toisen maailmansodan jälkeen ja dekolonisaatioprosessin aikana demokratian asteittainen syntyminen ja kehittyminen länsimaissa vahvisti heidän pyrkimystään valloittaa maailma uudelleen, mutta eri tavalla ja muotoilla muut kansat heidän kuvakseen.

Poliittisen demokratian arvot olivat heidän keihäänkärkensä ja uskonto ihmisoikeudet.

Tämä poliittisesti kulttuurinen kolonialismi, jonka taustalla oli heidän uskonsa omaan ylivaltaansa, näytti anteliaalta siinä mielessä, että he halusivat naiivisti jakaa arvonsa koko maailman kanssa, kaikkien kansojen kanssa ja tyranneitaan vastaan. Mutta tuo lähetyssaarnaajamainen projekti ja prosessi jätti usein huomiotta heidän historiansa, kulttuurinsa ja uskonnonsa sekä haluttomuutensa jakaa useita nimenomaan länsimaisia ​​liberaaleja arvoja.

Irakissa, Syyriassa, Afganistanissa ja muissa maissa Yhdysvallat, Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska ja muut ovat käyneet sotia turvallisuussyistä ja käyttäneet sitten taikasanaa "kansakunnan rakentaminen", joka vastaa tarvittaessa hallituksen muutosta väkisin, perustellakseen toimintaansa . Näistä muslimienemmistöisistä maista on kuitenkin tullut niin sanotun moraalisen oikeuden hautausmaita, jotka vaikuttavat länsimaiden niin arvostamiin humanitaarisiin syihin. Tämä oppi on nyt kuollut ja haudattu, monet päättäjät sanovat.

Se ei tarkoita sitä, että lännen tunnustamat demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien arvot eivät vastaa muiden kansojen pyrkimyksiä. Taistelun näiden arvojen puolesta on kuitenkin ennen kaikkea oltava heidän oma taistelunsa. Niitä ei voida siirtää keinotekoisesti sosiaaliseen kehoon, joka ei ole valmis vastaanottamaan sitä.

Afganistanin tapauksessa 20 vuotta käytettiin valmiuksien kehittämisohjelmiin, joilla tehostettiin ja varustettiin naisryhmiä, toimittajia, ihmisoikeusaktivisteja ja muita kansalaisyhteiskunnan osia. Missä määrin he kykenevät vastustamaan Talebanin hallintoa ja kasvamaan, on arvaamatonta, kun useimmat ulkomaiset tiedotusvälineet ja tarkkailijat ovat lähteneet maasta tahtoen? Mikään ei voisi olla vähemmän varmaa.

Onko ihmisoikeuksilla tulevaisuutta Afganistanissa?

Useat kansalaisjärjestöt ovat jo lähteneet Afganistanista Naton joukkojen ohella, mikä vahvistaa Talebanin käsitystä siitä, että heillä ei ole puolueettomuutta ja puolueettomuutta vuoden kestäneessä sitoutumisessaan Afganistanin yhteiskuntaan.

Jos kaikki humanitaariset järjestöt ja ihmisoikeusjärjestöt poistuvat maasta, Afganistanin kansalaisyhteiskunnan vetovoimat tuntevat itsensä hylätyiksi ja petetyiksi. He ovat alttiita Taleban -sortoille ja tuntevat kaunaa entisiä länsimaisia ​​kannattajiaan kohtaan.

Viimeisten 20 vuoden aikana käyttöönotetut sosiaalipalvelut ja infrastruktuurit on säilytettävä, koska humanitaarinen kriisi uhkaa lyhyellä aikavälillä. YK: n kehitysvirasto. Afganistanin väestön vuoksi ulkomaista humanitaarista apua on säilytettävä ja kehitettävä, mutta turvallisessa ympäristössä ja lukuun ottamatta poliittisia neuvotteluja entisten miehitysvaltojen ja Taleban -viranomaisten välillä.

Kansainvälinen Punaisen Ristin komitea (ICRC) on päättänyt jäädä. Pitkässä haastattelussa France24, sen puheenjohtaja Peter Maurer on äskettäin ilmoittanut, että heidän tavoitteenaan on pysyä afganistanilaisten luona, jakaa elämänsä ja löytää ratkaisuja ongelmiinsa Punaisen Ristin periaatteiden ja arvojen mukaisesti.

Afganistaninaisten asema henkilöstössään ja hankkeissaan on heidän ensimmäinen ihmisoikeushaasteensa ja ensimmäinen testi väistämättömille sopimuksille, joista neuvotellaan Taleban -viranomaisten kanssa.

Afganistan

Afganistan: Mepit keskustelevat siitä, mitä tehdä seuraavaksi

Julkaistu

on

Ihmiset, jotka ovat vaarassa joutua Talebanin valloituksen jälkeen Afganistaniin, pitäisi saada apua, parlamentin jäsenet sanoivat keskustelussa maan tulevaisuudesta, Maailma.

Jäsenet korostivat, että EU: n on autettava ihmisiä poistumaan maasta turvallisesti Talebanin vallanpaluun jälkeen 14. syyskuuta käydyn keskustelun aikana. "Kaikkien Talebanin painopistealueiden - olivatpa he sitten aktivisteja, naisten oikeuksien puolustajia, opettajia tai virkamiehiä, toimittajia - meidän on varmistettava, että he voivat tulla luoksemme", sanoi Michael Gahler (EPP, Saksa). Hän sanoi myös, että naapurimaita on tuettava saapuvien pakolaisten auttamisessa.

Iratxe García Pérez (S&D, Espanja) sanoi, että on tärkeää tarkastella maan vakauttamista ja afgaanien oikeuksien suojaamista. ”Olemme perustaneet Madridiin keskuksen tukemaan kanssamme Afganistanissa työskennelleitä ja heidän perheitään ja suhteitaan, ja meidän on tehtävä paljon enemmän tästä ja perustettava asianmukainen humanitaarinen käytävä, jota ulkosuhdehallinto tukee, jotta tuhannet ihmiset jotka ovat edelleen Afganistanissa, voivat saada tarvittavat viisumit ja lähteä maasta turvallisesti. ”

Mainos

Mick Wallace (vasemmisto/Irlanti) pahoitteli sitä, että terrorismin torjunta on johtanut viattomien ihmisten tappamiseen tai muuttamiseen. "Euroopan on nyt tarjottava kestävä turvapaikka niille, jotka ovat paenneet sotkua, jonka olemme luoneet."

"Se, mitä olemme nähneet Afganistanissa, on epäilemättä tragedia Afganistanin kansalle, takaisku lännelle ja mahdollinen pelinmuuttaja kansainvälisille suhteille", sanoi ulkopoliittinen johtaja Josep Borrell.

"Jotta meillä olisi mahdollisuus vaikuttaa tapahtumiin, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä yhteistyötä Talebanin kanssa", hän lisäsi ja selitti, että sitoutuminen ei tarkoita tunnustamista.

Mainos
Jotkut puhujista Afganistanin tilanteesta käytävän keskustelun aikana
Jotkut puhujat keskustelun aikana  

Muut parlamentin jäsenet sanoivat, että kyse ei ole vain ihmisten saamisesta pois Afganistanista, vaan myös huolta jääneistä. "Meidän on turvattava Afganistanin muutoksentekijöiden ja kansalaisaktivistien henki ja pelastettava miljoonia köyhyyttä ja nälänhädää vastaan", sanoi Petras Auštrevičius (Renew, Liettua). "Afganistania ei saisi johtaa radikaalit mullit, vaan koulutetut, ennakkoluulottomat ja (ne), jotka ovat suuntautuneet Afganistanin yhteiseen hyvään."

Jérôme Rivière (ID, Ranska) katsoi EU: n vaikutuksia Afganistanin ulkopuolelle. ”Jäsenvaltioiden on suojeltava itseään ja väestöään. Euroopan väestön ei pitäisi joutua alttiimmaksi muuttoliikkeelle, kuten Syyrian konfliktin jälkeiselle muuttoliikkeelle. Kuten minäkin, olen huolissani siviilien ja naisten kohtalosta Afganistanissa, enkä halua nähdä islamistien nousevan valtaan, mutta kieltäydyn uudesta muuttoliikkeestä Afganistanista. ”

Tineke Strik (vihreät/EFA, Alankomaat) ehdotti, että on aika pohtia ja oppia tästä epäonnistumisesta luomaan vahvempi ja tehokkaampi ulkopolitiikka. ”Afganistanin kansa joutuu valtavaan humanitaariseen katastrofiin, ruoan, veden ja muiden perustarpeiden puutteeseen. Nuo afganistanilaiset luottivat meihin. Tehkäämme siis kaikkemme suojellaksemme heitä Taleban-terroria vastaan ​​”, hän sanoi ja kehotti EU: n koordinoimia evakuointeja, humanitaarisia viisumeita ja avun saantia. "Auta ihmisiä ja estä kaikenlainen Talebanin tunnustaminen niin kauan kuin ihmisoikeudet ovat vaarassa", hän sanoi.


Anna Fotyga (ECR, Puola) vaati monenvälistä, kansainvälistä lähestymistapaa Afganistaniin, kuten 20 vuotta sitten tehtiin: ”Mielestäni monenvälisyys on tapa ratkaista tämä ongelma. Nyt meillä on oltava mahdollisimman laajat ponnistelut ja konkreettinen strategia Afganistania varten. ”

Tiedotustilaisuus 

Lehdistötiedotteet 

Multimediakeskus 

Continue Reading

Afganistan

EU sanoo, ettei sillä ole muuta vaihtoehtoa kuin keskustella Talebanin kanssa

Julkaistu

on

By

Euroopan unionilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin keskustella Afganistanin uusien Taleban -hallitsijoiden kanssa ja Bryssel yrittää koordinoida jäsenvaltioidensa kanssa diplomaattisen läsnäolon järjestämistä Kabulissa, EU: n huippudiplomaatti sanoi tiistaina (14. syyskuuta), kirjoittaa Robin Emmott, Reuters.

"Afganistanin kriisi ei ole ohi", sanoi EU: n ulkopoliittinen johtaja Josep Borrell (kuvassa) kertoi Euroopan parlamentille Strasbourgissa. "Jotta meillä olisi mahdollisuus vaikuttaa tapahtumiin, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla tekemisissä Talebanin kanssa."

EU: n ulkoministerit ovat asettaneet edellytykset humanitaarisen avun ja diplomaattisten suhteiden palauttamiselle Talebanille, joka otti Afganistanin haltuunsa 15. elokuuta, mukaan lukien ihmisoikeuksien ja erityisesti naisten oikeuksien kunnioittaminen.

Mainos

"Ehkä puhuminen ihmisoikeuksista on puhdasta oksymoronia, mutta tätä meidän on kysyttävä heiltä", hän sanoi.

Borrell kertoi EU: n lainsäätäjille, että blokin olisi oltava valmis näkemään afganistanilaisten yrittävän päästä Eurooppaan, jos Taleban sallii ihmisten lähteä, vaikka hän sanoi, ettei hän odottanut Syyrian sisällissodan aiheuttaman muuttoliikkeen olevan niin suurta kuin vuonna 2015.

Euroopan komissio aikoo hankkia rahoitusta EU: n hallituksilta ja 300 miljoonan euron (355 miljoonan dollarin) yhteisestä talousarviosta sekä tänä vuonna että seuraavana vuonna, jotta voidaan tasoittaa tietä noin 30,000 XNUMX afgaanin uudelleensijoittamiselle.

Mainos

($ 1 = 0.85 €)

Continue Reading

Afganistan

Taleban kiistää varapääministeri mulla Baradarin kuolleen

Julkaistu

on

By

Mullah Abdul Ghani Baradar, Taleban -valtuuskunnan johtaja, puhuu Afganistanin hallituksen ja Talebanin kapinallisten välisissä neuvotteluissa Dohassa, Qatarissa 12. syyskuuta 2020. REUTERS/Ibraheem al Omari

Talebanit ovat kiistäneet, että yksi heidän huippujohtajistaan ​​olisi kuollut ampumassa kilpailijoiden kanssa, sen jälkeen kun on kerrottu liikkeen sisäisistä jakautumisista lähes kuukauden kuluttua salamannopeasta voitosta länsimaiden tukemasta hallituksesta Kabulissa. kirjoittaa James Mackenzie, Reuters.

Talebanin tiedottaja Sulail Shaheen sanoi, että Taleban -poliittisen toimiston entinen johtaja mulla Abdul Ghani Baradar, joka nimitettiin varapääministeriksi viime viikolla, lähetti ääniviestin, jossa se hylkäsi väitteet, että hänet olisi kuollut tai loukkaantunut yhteenotossa.

"Hän sanoo, että se on valhetta ja täysin perusteetonta", Shaheen sanoi Twitterissä.

Mainos

Taleban julkaisi myös videomateriaalia, jonka väitettiin näyttävän Baradaria kokouksissa Etelä -Kandaharin kaupungissa. Reuters ei pystynyt heti tarkistamaan kuvamateriaalia.

Kieltäminen seuraa monien päivien huhuja, joiden mukaan Baradarin kannattajat olivat ottaneet yhteen Pakistanin rajan lähellä sijaitsevan Haqqani -verkoston johtajan Sirajuddin Haqqanin kanssa ja syytetty joistakin sodan pahimmista itsemurhaiskuista.

Huhut seuraavat spekulaatiota mahdollisista kilpailuista sotilaallisten komentajien, kuten Haqqanin, ja Dohan poliittisen toimiston johtajien välillä, kuten Baradar, joka johti diplomaattisia ponnisteluja sovinnon saavuttamiseksi Yhdysvaltojen kanssa.

Mainos

Talebanit ovat toistuvasti kiistäneet spekulaatiot sisäisistä jakoista.

Baradaria, jota pidettiin Taleban-hallituksen todennäköisenä johtajana, ei ollut nähty julkisuudessa pitkään aikaan, eikä hän ollut osa ministerivaltuuskuntaa, joka tapasi Qatarin ulkoministeri Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thaniin Kabulissa sunnuntaina.

Liikkeen ylin johtaja, mulla Haibatullah Akhundzada, ei ole myöskään nähty julkisuudessa sen jälkeen, kun Taleban valloitti Kabulin 15. elokuuta, vaikka hän antoi julkisen lausunnon uuden hallituksen muodostamisen yhteydessä viime viikolla.

Talebanijohtajien keinottelua ovat ruokkineet liikkeen perustajan, mulla Omarin kuolemaan liittyvät olosuhteet, jotka julkistettiin vasta vuonna 2015 kaksi vuotta sen jälkeen, mikä johti katkeruutta.

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa