Liity verkostomme!

Euroopan parlamentti

Strateginen kompassi: Nopea käyttöönottokapasiteetti EU:n kansalaisten, etujen ja arvojen suojelemiseksi 

SHARE:

Julkaistu

on

Ulkoasiainvaliokunta hyväksyi viime viikolla joukon ehdotuksia uudesta eurooppalaisesta nopeasta käyttöönotosta, joka on tarkoitus ottaa käyttöön kriisitilanteessa.

Päätöslauselmaluonnoksessa, jonka ulkoasiainvaliokunta hyväksyi äänin 43 puolesta, 2 vastaan ​​ja 0 tyhjää, parlamentin jäsenet kannattavat ehdotusta perustaa EU:n nopean käyttöönoton kapasiteetti (EU RDC). Tämä antaisi EU:lle valmiudet ja rakenteet toimia tehokkaasti, reagoida nopeasti ja päättäväisesti kriisien ehkäisemiseksi ja hallitsemiseksi palvellakseen ja suojellakseen Euroopan unionin kansalaisia, etuja, periaatteita ja arvoja kaikkialla maailmassa.

RDC tulisi suunnitella heijastamaan uutta geopoliittista kontekstia ja saavuttamaan täysi toimintakyky viimeistään vuoteen 2025 mennessä, mepit lisäävät.

EP:n jäsenet ehdottavat EU:n Rapid Deployment Capacity -operaatioita, jotka kattavat pelastus- ja evakuointioperaatiot, maahantulon ja vakautusoperaatioiden alkuvaiheen sekä muiden operaatioiden väliaikaisen vahvistamisen. RDC:tä voitaisiin käyttää myös reservijoukkona turvaamaan tarvittaessa uloskäynti. Tehtävien tulee olla joustavia, jotta kaikkiin mahdollisiin kriisitilanteisiin voidaan varautua, he lisäävät.

Strateginen autonomia

EU:n RDC:llä tulisi olla vähintään 5000 sotilasta sen toiminnan edellyttämien strategisten tukivalmiuksien lisäksi, kuten kuljetushenkilöstö, tiedustelu, satelliittiviestintä ja strateginen tiedusteluresurssit, erikoisoperaatiojoukot, sairaanhoito- ja evakuointiyksiköt. Kaikki EU:n RDC:n joukot tulisi osoittaa yksinomaan sille, ja jäsenvaltiot voivat kutsua ne kansallisiin tehtäviin hätätilanteessa.

Mepit korostavat tarvetta järjestää säännöllisiä Naton standardien mukaisia ​​yhteisharjoituksia, jotka EU:n ulkopolitiikan päällikön on suunniteltava ja sotilaallisen suunnittelun ja toiminnan johtajan (MPCC) suunniteltava ja suoritettava valmiuden ja yhteentoimivuuden parantamiseksi.

He korostivat myös, että jotta tämä nopea käyttöönottokyky olisi tehokas, sillä olisi oltava pysyvä operatiivinen päämaja, jossa on asianmukainen rahoitus, henkilöstö ja infrastruktuuri sekä integroitu suojattu viestintä.

Budjettinäkökohdat

RDC:n hallintomenot olisi rahoitettava EU:n talousarviosta edellyttäen, että YUTP Euroopan parlamentin jäsenten mukaan budjettia on lisätty huomattavasti.

Täydellisen toimintakyvyn sertifiointiin liittyvien yhteisten harjoitusten toimintakulut, ammusten kustannukset ja suorien harjoitusten suorittamiseen liittyvät kustannukset olisi maksettava tarkistetusta Euroopan rauhanrahasto korotetulla budjetilla.

Lopuksi Euroopan parlamentin jäsenet kehottavat jäsenvaltioita tarjoamaan riittävästi varoja ja henkilöstöä EU:n taisteluryhmäjärjestelmä vankemmaksi ja joustavammaksi instrumentiksi.

Esittelijä Javi lopez (S&D, ES) sanoi: "Tällä mietinnöllä ilmaisemme täyden tukemme turvallisuus- ja puolustuspolitiikan välineidemme merkittävälle parannukselle: korkean edustajan ehdottamalle nopealle käyttöönottovalmiudelle, joka on kirjattu jo hyväksyttyyn strategiseen kompassiin. EU:n jäsenvaltioiden toimesta.

"Tavoitteenamme on vähintään 5000 XNUMX sotilaan kapasiteetti valmiina lähetettäväksi nopeasti kriisitilanteessa pelastus- ja evakuointitehtävien suorittamiseen, alkusaapumis- ja vakautusoperaatioihin tai muiden tehtävien väliaikaiseen vahvistamiseen.

"Tämä antaa meille mahdollisuuden olla vahvempi liittolainen EU:n ja Naton yhteistyön puitteissa, mutta se on myös tärkeä askel kohti strategista autonomiaamme ja todellista ja uskottavaa geopoliittisen toimijan kehittymistä jatkuvasti kilpailevassa maailmassa."

Taustaa ja seuraavat vaiheet

Päätöslauselmasta äänestetään koko parlamentissa jossain seuraavista täysistunnoista.

EU:n strateginen kompassi (neuvoston maaliskuussa 2022 hyväksymä) kehotti luomaan eurooppalaisen nopean toiminnan kapasiteetin, jonka avulla EU voisi lähettää kentälle jopa 5000 XNUMX sotilasta kriisin sattuessa.

Lisätietoja 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos

Nousussa