Liity verkostomme!

Euroopan komissio

NextGenerationEU: Latvia lähettää pyynnön muuttaa elvytys- ja sietokykysuunnitelmaa ja lisätä REPowerEU-luku

SHARE:

Julkaistu

on

Latvia esitti 26. syyskuuta komissiolle pyynnön muuttaa elvytys- ja sietokykysuunnitelmaansa, johon se haluaa myös lisätä REPowerEU-luvun.

- REPowerEU luku sisältää uudistus helpottaa uusiutuvien energiayhteisöjen kehittämistä ja energian omaa tuotantoa. Uudistuksen tavoitteena on myös lisätä kestävän biometaanin käyttöä. Luvussa on lisäksi kolme investointitoimenpidettä. Kaksi niistä kolme sijoitusta pyrkiä parantamaan sähköverkkoa lisäämällä sen kapasiteettia (jotta voidaan liittää enemmän uusiutuvia energialähteitä), digitalisoimalla ja turvaamalla se sekä synkronoimalla se EU:n verkkoon. Kolmannella investoinnilla pyritään lisäämään kestävän biometaanin osuutta energian loppukulutuksessa luomalla aluekeskus, jossa kestävää biometaania voidaan ruiskuttaa olemassa oleviin infrastruktuureihin, rakentamalla alueellinen biometaanin "injektiopiste".

Myös Latvia ehdottaa muuttaa 44 toimenpidettä sisältyy sen suunnitelmaan. Muutokset perustuvat tarpeeseen ottaa huomioon vuonna 2022 koettu erittäin korkea inflaatio (yksi euroalueen korkeimmista) sekä Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käydyn hyökkäyssodan aiheuttamat toimitusketjun häiriöt, jotka ovat kalliiuttaneet investointeja ja aiheuttaneet viivästyksiä. .

Muutokset perustuvat myös tarpeeseen ottaa huomioon tarkistus Latvian elvytys- ja selviytymisvälineen (RRF) enimmäismäärärahoista, 1.9 miljardista eurosta 1.8 miljardiin euroon. Uudistus on osa kesäkuuta 2022 päivitys RRF:n avustusten jakoavaimeen ja kuvastaa Latvian suhteellisen parempaa taloudellista tulosta vuosina 2020 ja 2021 kuin alun perin ennakoitiin. Koska alkuperäisen latvialaisen suunnitelman arvo on kuitenkin alle RRF-avustuksen enimmäismäärän, Latvia voi silti saada 8.5 miljoonaa euroa lisää sen jälkeen, kun kesäkuun 2022 päivitys on otettu huomioon.

Latvia on pyytänyt siirtämään osan osuudestaan Brexit Adjustment Reserve (BAR), mikä on € 10.9m, sen palautumis- ja kestävyyssuunnitelmaan. Yhdessä Latvian REPowerEU-avustuksen kanssa (€124m), nämä lisävarat tekevät lähetetystä muutetusta suunnitelmasta arvokkaan lähes 2 miljardia euroa.

Komissiolla on nyt enintään kaksi kuukautta aikaa arvioida, täyttääkö muutettu suunnitelma kaikki RRF-asetuksen arviointiperusteet. Jos komission arvio on myönteinen, se tekee ehdotuksen neuvoston muutetuksi täytäntöönpanopäätökseksi Latvian suunnitelmaan tehtyjen muutosten huomioon ottamiseksi. Neuvoston jäsenvaltioilla on tällöin enintään neljä viikkoa aikaa hyväksyä komission arvio.

Lisätietoja REPowerEU-lukuja koskevasta prosessista sekä elvytys- ja sietokykysuunnitelmien tarkistamisesta löytyy tästä Kysymyksiä ja vastauksia.

Mainos

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa