Liity verkostomme!

Euroopan komissio

Kauppa ja turvallisuus: Komissio korostaa työtä EU:n etujen ja arvojen puolustamiseksi

SHARE:

Julkaistu

on

Euroopan komissio esittelee keskeisiä havaintoja, jotka liittyvät EU:n etujen puolustamiseen viennin valvonnan ja ulkomaisten investointien osalta EU:hun. Komissio tarkasteli 400 ulkomaista sijoitusta sen jälkeen, kun uusi ulkomaisia ​​suoria sijoituksia koskeva seulontalaki tuli voimaan. Vaikka tämä mekanismi on ollut käytössä vasta vuoden ajan, se on otettu käyttöön vaikuttavasti, mikä tarkoittaa, että EU:n edut suojataan paremmin jatkossa. Samaan aikaan jäsenvaltiot tarkastelivat EU:n vientivalvontajärjestelmän puitteissa yli 30,000 603 mahdollisen sotilaskäyttöön tarkoitettujen tavaroiden vientipyyntöä, joista XNUMX vientiä estettiin. Nämä ovat joitain kohokohtia, joista ilmoitettiin ensimmäisten suorien sijoitusten seulontaa ja vientivalvontaa koskevien raporttien julkaisemisen yhteydessä.

Varapuheenjohtaja ja kauppakomissaari Valdis Dombrovskis sanoi: ”EU on edelleen avoin kaupalle ja ulkomaisille investoinneille – tämä on työpaikkojen luomisen ja talouskasvumme pilari. Mutta avoimuuksemme ei ole ehdoton, ja sitä on tasapainotettava asianmukaisilla välineillä turvallisuutemme ja yleisen järjestyksen turvaamiseksi. Ulkomaisten investointien seulonta ja kaksikäyttötuotteiden viennin valvonta auttavat pitämään EU:n turvassa ja samalla suojelevat ihmisoikeuksia. Ne ovat avoimen, kestävän ja itsevarman kauppapolitiikkamme keskeisiä osia. Nämä kaksi raporttia korostavat, kuinka nämä välineet voivat auttaa komissiota ja jäsenvaltioiden toimivaltaisia ​​viranomaisia ​​toimimaan päättäväisesti tilanteen niin vaatiessa puolustaen etujamme ja edistäen samalla arvojamme.

FDI-seulonta

Tämä suorien sijoitusten seulontaraportti on ensimmäinen, joka julkaistaan ​​sen jälkeen, kun EU:n uusi suorien sijoitusten seulontaasetus tuli voimaan vuosi sitten. Tämän asetuksen mukaan jäsenvaltiot ja komissio tekevät tiivistä yhteistyötä varmistaakseen, että kaikki ulkomaiset suorat sijoitukset, jotka voivat aiheuttaa turvallisuusriskin EU:n jäsenvaltioille tai EU:n kriittisille omaisuuserille, seulotaan tehokkaasti.

Keskeisten havaintojen osalta raportissa korostetaan:

 • Komissio seuloi 265 jäsenvaltioiden raportin mukaisesti ilmoittamaa tapahtumaa kesäkuun 2021 loppuun mennessä (nyt laskuri on yli 400);
 • 80 prosenttia liiketoimista ei antanut aihetta lisätutkimuksiin, joten komissio arvioi ne vain 15 päivässä.
 • useimmat seulontaa koskevat ilmoitukset jäsenvaltioilta koskivat valmistusalaa, tieto- ja viestintätekniikkaa, tukku- ja vähittäiskauppaa;
 • viisi suurinta sijoittajien lähtömaata ilmoitettujen suorien sijoitusten joukossa olivat yritykset, jotka sijaitsevat Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Kiinassa, Kanadassa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa sekä;
 • komissio antoi lausunnon alle 3 prosentissa 265 tutkitusta tapauksesta.

Mietinnössä vahvistetaan, että EU on edelleen avoin ulkomaisille investoinneille varmistaen samalla EU:n turvallisuuden ja yleisen järjestyksen suojelun. Suorien ulkomaisten sijoitusten seulontayhteistyömekanismi toimii tehokkaasti eikä aiheuta tarpeettomia viivästyksiä transaktioihin. Yhä useammat jäsenvaltiot ovat ottaneet käyttöön oman seulontamekanisminsa – 18:lla on nyt mekanismi käytössä. Euroopan komissio odottaa kaikkien jäsenvaltioiden ottavan käyttöön kansalliset seulontamekanismit. Tämä parantaa entisestään seulontajärjestelmän tehokkuutta ja varmistaa kattavan EU:n lähestymistavan turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen liittyvien riskien torjumiseksi.

Viennin valvonta

Tämä on viimeinen vientivalvontaa koskeva raportti ennen parannetun vientivalvonta-asetuksen voimaantuloa.

Mainos

Raportti osoittaa, että kaksikäyttötuotteiden viennin osuus EU:n kokonaisviennistä on noin 2.3 prosenttia. Yhteensä 30.292 603 lisenssihakemuksen ja -ilmoituksen määrästä evättiin 2019 tapahtumaa (vientiä) (vuonna 0.02), mikä vastaa noin 119 prosenttia kokonaisviennistä. Tämä nostaisi kaksikäyttötuotteiden kaupan arvon 2019 miljardiin euroon vuonna XNUMX.

Uusi asetus, joka tuli voimaan 9. syyskuuta tänä vuonna, vahvistaa vientivalvontaa entisestään:

 • Otetaan käyttöön uusi "ihmisturvallisuus"-ulottuvuus uusien kaksikäyttöisten teknologioiden – erityisesti kybervalvontatyökalujen – vangitsemiseksi;
 • yksinkertaistaa menettelyjä ja tehdä vienninvalvontajärjestelmästä ketterämpi ja kehittyä ja mukautua olosuhteisiin;
 • EU: n valmiuksien kehittämis- ja koulutusohjelman kehittäminen jäsenvaltioiden lupaviranomaisille ja täytäntöönpanoviranomaisille
 • valvonnan tehokkaan täytäntöönpanon koordinointi ja tukeminen;
 • vuoropuhelun käynnistäminen kolmansien maiden kanssa maailmanlaajuisen turvallisuuden parantamiseksi ja tasapuolisten toimintaedellytysten edistäminen maailmanlaajuisesti.

Kaksikäyttövalvontaa koskeva muistio 9.

Tausta

Suorien ulkomaisten sijoitusten seulonta ja vientivalvonta ovat osa EU:n uudistettua kauppastrategiaa, jonka tavoitteena on valvoa EU:n oikeuksia ja puolustaa sen arvoja määrätietoisemmin. Muita tämän strategian aloitteita ja toimia ovat mm.

 • Ehdotus kansainvälisestä hankintavälineestä, joka auttaa varmistamaan tasapuoliset toimintaedellytykset maailmanlaajuisilla hankintamarkkinoilla. Asia on tällä hetkellä Euroopan parlamentin ja neuvoston käsissä.
 • Joulukuussa 2021 valmistuva lainsäädäntöehdotus uudeksi pakottamisen vastaiseksi välineeksi, jonka avulla EU voi vastata muiden maiden yrityksiin pakottaa EU tai sen maat toteuttamaan poliittisia muutoksia.
 • Komission parhaillaan valmistelema uusi väline, joka on suunniteltu torjumaan tehokkaasti ulkomaisia ​​tukia, jotka aiheuttavat vääristymiä ja haittaavat tasapuolisia toimintaedellytyksiä sisämarkkinoilla kaikissa markkinatilanteissa.
 • Uusi "Access to Markets" -portaali lanseerattiin lokakuussa 2020, ja se tarjoaa helposti saatavilla olevaa ja monikielistä tietoa, joka auttaa kaikenkokoisia yrityksiä hyödyntämään EU:n kauppasopimuksia parhaalla mahdollisella tavalla.
 • Marraskuussa 2020 perustettu yhteinen sisääntulopiste, jonka avulla kaikki EU:ssa asuvat sidosryhmät voivat tehdä nopeasti ja helposti valituksia siitä, että kolmannet maat eivät noudata EU:ta kohtaan olevia kansainvälisiä kauppasitoumuksiaan.
 • EU:n kauppasopimuksilla perustettujen institutionaalisten rakenteiden järjestelmällisempi käyttö varmistaakseen kolmansien maiden sitoumusten tehokkaan täytäntöönpanon ja markkinoille pääsyn esteiden poistamisen.
 • Riitojenratkaisumekanismien aktiivisempi käyttö oikeuksiemme valvomiseksi.
 • Kansalaisyhteiskunnan edustajien jatkuva mobilisointi EU:n kauppasopimusten ja -järjestelyjen täytäntöönpanossa, erityisesti kaupan ja kestävän kehityksen alalla.

Lisätietoja

Raportti unioniin tehtyjen suorien ulkomaisten investointien seulonnasta

FDI-raportin saateasiakirja

Raportti kaksikäyttötuotteiden viennin, välityksen, teknisen avun, kauttakuljetuksen ja siirron valvonnasta

Factsheet

Esite

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa