Liity verkostomme!

EU: n puheenjohtajavaltion

Mitä Slovenian parlamentin jäsenet odottavat maansa neuvoston puheenjohtajakaudelta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Slovenia aloitti neuvoston kiertävän puheenjohtajuuden 1. heinäkuuta. Selvitä, mitä slovenialaiset parlamentin jäsenet odottavat maansa kääntyessä ruoriin. EU-asiat.

Slovenia alkaa toimia Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana Portugalista. Painopiste tulee olemaan EU: n elpymisen helpottamisesta ja sen sietokyvyn parantamisesta.

Slovenian pääministeri Janez Janša ja Slovenian hallitus keskusteli puheenjohtajakauden ohjelmasta David Sassolin kanssa, Euroopan parlamentin puheenjohtaja ja poliittisten ryhmien johtajat 26. toukokuuta. "Slovenian puheenjohtajakausi on kriittinen hetki Euroopalle, kun haluamme rakentaa unioni uudelleen Covid-19-pandemian jälkeen", Sassoli sanoi.

Mainos

Yhdessä. Joustava. Euroopassa.

Elpymisen lisäksi Slovenia työskentelee seuraavissa asioissa:

Euroopan terveysliitto

Mainos

"Puheenjohtajavaltio saapuu strategisesti erittäin tärkeään aikaan. Euroopan unionilla on monia haasteita koronakriisin jälkeisestä elpymisestä talouden vihreään ja digitaaliseen muutokseen, eurooppalaisen sosiaalisen mallin ja turvallisuuskysymysten säilyttämiseen", sanoi Romana Tomc (EPP). Suuri vastuu puheenjohtajamaana on osallistua aktiivisesti näihin EU: n tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin. "Hän lisäsi:" Tämä on myös mahdollisuus äänemme ja mielipiteemme tulla kuulluksi. "

Tanja Fajon (S&D) odottaa puheenjohtajavaltio Slovenian puolustavan oikeusvaltioperiaatetta, Länsi-Balkanin maiden eurooppalaista näkökulmaa sekä korkean tason yksimielisyyttä hyväksyttäessä toimenpiteitä EU: n taloudellisen ja sosiaalisen elpymisen tukemiseksi terveyskriisin ja vihreän siirtymän jälkeen. Hän lisäsi odottavansa ehdottomasti suuntaa, joka vahvistaa Slovenian aseman ja maineen yhtenäisen yhteisvastuullisen EU: n liittolaisena ja lujana tukijana.

Klemen Grošelj (Uudista Eurooppa) suhtautui kriittisesti joihinkin hallituksen viimeaikaisiin toimiin, mutta sanoi odottavansa puheenjohtajavaltio Slovenian "noudattavan arvoja ja periaatteita, joihin EU perustuu, ja lisäsi:" Toivon, että Slovenia olisi, kuten ennen, puolustaja ja oikeusvaltioperiaatteen, tiedotusvälineiden vapauden, riippumattoman oikeuslaitoksen ja oikeuden periaatteiden ja arvojen edistäjä ja maa, jossa käydään vilkasta demokraattista vuoropuhelua valtiosta riippumattoman sektorin ja kansalaisyhteiskunnan kanssa.

Tämä on Slovenian toinen kerta neuvoston johdolla. Puheenjohtaja aloitti ensimmäisen kerran vuonna 2008. Ranska siirtyy tehtävään 1. tammikuuta 2022.

Lue lisää 

EU: n puheenjohtajavaltion

Itä-länsi repii arvot, kun Slovenia ottaa EU: n puheenjohtajakauden

Julkaistu

on

By

Euroopan ja Slovenian liput heiluttavat ennen Slovenian EU-puheenjohtajuuskauden alkua Medvodessa, Sloveniassa 30. kesäkuuta 2021. REUTERS / Srdjan Zivulovic / File Photo

Keskellä itään ja länteen vallitsevassa suuressa jännitteessä demokraattisten arvojen suhteen Euroopan unionin puheenjohtajakausi siirtyi torstaina (1. heinäkuuta) Slovenialle, jota johti nationalisti, jolla on historia ristissä miekkoja EU: n toimeenpanovallan kanssa demokratiakeskusteluissa kirjoittaa Sabine Siebold.

Pääministeri Janez Jansa (kuvassa), entisen Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin ihailija ja tylsä ​​tweeteri, törmäsi Brysseliin mediavapauksien edessä valmistautuessaan pienen entisen Jugoslavian tasavallan kuuden kuukauden jaksoon, joka johti 27 maan ryhmää.

Jansa, 62, on myös lähellä Unkarin pääministeriä Viktor Orbania, jonka erimielisyydet Länsi-Euroopan kanssa kärsivät pahoinpitelystä viime viikolla pidetyssä huippukokouksessa, joka koski lakia, joka kieltää kouluja käyttämästä homoseksuaalisuuden edistämiseen tarkoitettuja materiaaleja.

Mainos

Slovenian EU: n puheenjohtajakauden ensisijaisiin tavoitteisiin kuuluu Euroopan pandemian jälkeisen elpymisen sekä sen sietokyvyn, strategisen autonomian ja oikeusvaltion tukeminen.

Mutta vuoro ruorissa 1. heinäkuuta - hallitustenvälisten kokousten esityslistan asettaminen ja EU: n edustaminen joillakin kansainvälisillä foorumeilla - saattaa myös tuoda esiin blokin kasvavan kuilun yhteisten arvojen suhteen.

Länsi-pääkaupungeissa yhä voimakkaampaa itäisten johtajien koalitiota seurataan huolestuneena.

Mainos

Viime viikon huippukokouksessa, jossa Jansa ja Puolan pääministeri olivat tiettävästi ainoat johtajat, jotka tukivat Orbania Unkarin LGBT-vastaisen lain puolesta, Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui perustavanlaatuisesta "itä-länsi-kuilusta".

"Tämä ei ole" Viktor Orbanin ongelma "... Tämä on syvemmälle menevä ongelma", hän sanoi.

Jansa kertoi huippukokouksessa toimittajille, että LGBT-keskustelu oli "vilpitön näkemystenvaihto, joka toisinaan kiihtyi", mutta rauhoittui tosiasioiden selvittyessä. Hän sanoi, että hän ei usko, että se aiheuttaisi tarpeettomia uusia jakoja.

"Slovenia ja monet muut maat eivät halua olla mukana missään uudessa divisioonassa Euroopassa. Niitä oli tarpeeksi. Olemme liittyneet EU: hun tullaksemme yhtenäisiksi, emmekä jakautuneiksi", hän sanoi.

Jotkut tutkijat uskovat, että "Itä-Euroopan unioni" on muodostumassa sellaisten kantojen perusteella, jotka ovat ristiriidassa EU: n perusarvojen, kuten oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien, tiedotusvälineiden vapauden ja homo-, biseksuaali- ja transseksuaalien oikeuksien, kanssa.

"Mielestäni tämän linjauksen koko asenne on hyvin Euroopan vastaista. Se osoittaa merkkejä jonkinlaisen uuden rautaesiripun perustamisesta", sanoi Ljubljanan yliopiston journalismin ja mediapolitiikan professori Marko Milosavljevic.

Jansa, joka on myös tukenut Puolaa taistelussa EU: n hallintokomission kanssa Varsovan oikeuslaitoksen uudistuksista, sanoi, että komissio voisi selvittää kaikki ongelmat, jotka syntyvät minkä tahansa jäsenvaltion lainsäädännön kanssa.

"Loppujen lopuksi saamme aina oikeudellisesti sitovan päätöksen, jota meidän on noudatettava", hän sanoi viime viikon huippukokouksessa.

European Policy Center -tutkimuslaitoksen apulaisjohtaja Georg Riekeles totesi, että kansalaisjärjestön Freedom House uusin raportti sijoittaa Slovenian poliittisten oikeuksien ja kansalaisvapauksien suhteen Italian, Espanjan, Ranskan ja Saksan yläpuolelle.

Sen puheenjohtajakausi kuitenkin keskittyy mieliin näihin kysymyksiin, Riekeles sanoi.

"Tämän puheenjohtajavaltio Slovenian ja pääministeri Jansan on otettava vakavasti", hän sanoi. "Puheenjohtajuuden yhteydessä ei voida välttää valvontaa tehokkaiden demokraattisten oikeuksien, oikeusvaltion kunnioittamisen kysymyksessä."

EU: n toimeenpanovirasto, Euroopan komissio, syytti äskettäin Puolaa, Unkaria ja Sloveniaa median vapauksien heikentämisestä ja syytti Janaa sen toimittajan tahraamisesta, joka oli ilmoittanut maansa kansallisen lehdistötoimiston uudistamisesta.

Jansa hylkäsi syytökset toimittajan kiusaamisesta.

Continue Reading

EU: n puheenjohtajavaltion

College matkustaa Ljubljanaan merkitsemään Slovenian puheenjohtajakauden alkua EU: n neuvostolle

Julkaistu

on

Tänään (1. heinäkuuta) komission jäsenten kollegio matkustaa Sloveniaan maan puheenjohtajavaltion ensimmäisenä päivänä. Kollegion jäsenet tapaavat aamulla Slovenian hallituksen kollegansa temaattisissa klustereissa. Tämän istunnon jälkeen järjestetään kollegion ja Slovenian hallituksen työlounas, jonka isännöi Slovenian pääministeri Janez Janša. Lounaan jälkeen presidentti von der Leyen ja pääministeri Janša pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden. Myöhemmin kollegio tapaa kansalliskokouksen puheenjohtajan Igor Zorčičin ja keskustelee temaattisessa ryhmässä edustajakokouksen jäsenten kanssa. Presidentti von der Leyen tapaa myös Slovenian presidentin Borut Pahorin. Illalla korkeakoulu osallistuu Bled-saaren kulttuuritapahtumaan, jossa presidentti von der Leyen pitää aloituspuheen. Lehdistötilaisuus ja kulttuuritapahtuman puhe lähetetään suorana EbS +.

Mainos

Continue Reading

EU

Portugalin neuvoston puheenjohtajavaltio: Mitä parlamentin jäsenet odottavat

Julkaistu

on

Portugali aloitti kiertävän neuvoston puheenjohtajuuden 1. tammikuuta 2021 terveys- ja talouskriisin keskellä. Mutta mitkä ovat portugalilaisten parlamentin jäsenten odotukset?

Kun eurooppalaiset kohtaavat edelleen EU: n ennennäkemättömät sosioekonomiset vaikutukset COVID-19 -pandemia, Portugali ottaa EU: n neuvoston kuuden kuukauden puheenjohtajakauden päättäen asettaa etusijalle elpymisen.

Portugalin pääministeri António Costa esitteli kauko-ohjauksen aikana puheenjohtajakautensa ohjelman lehdistötilaisuus Euroopan parlamentin puhemiehen David Sassolin kanssa 2. joulukuuta 2020.

Nykyisten haastavien aikojen vuoksi Portugali on sitoutunut edistämään joustavaa, sosiaalista, vihreää, digitaalista ja globaalia Eurooppaa. Uuden puheenjohtajakauden iskulause on "Aika toimittaa: oikeudenmukainen, vihreä ja digitaalinen elpyminen".

Mainos

Sen on myös jatkettava työtä joidenkin Saksan edellisen puheenjohtajakauden painopisteiden parissa: EU: n ja Yhdistyneen kuningaskunnan suhteiden tulevaisuus, edistyminen ilmastotoimet, The EU: n pitkän aikavälin budjetti ja COVID-elvytyssuunnitelma.

Portugalilaisilta parlamentin jäseniltä kysyttiin heidän odotuksistaan ​​ja näkemyksistään uuden puheenjohtajakauden asettamista prioriteeteista.

Mukaan Paulo Rangel (EPP), kolme prioriteettia, jotka hallitsevat puheenjohtajakauden asialistaa, ovat ”elvytysrahaston perustaminen, rokotusstrategia ja EU: n ja Yhdistyneen kuningaskunnan tulevat suhteet - sopimuksella tai ilman sopimusta”. Hän korostaa sosiaalisen pilarin, jonka pitäisi "keskittyä enemmän terveyteen", ja EU: n ja Intian huippukokouksen merkitystä. Euroopan tulevaisuutta käsittelevä konferenssi ja uusi Schengen-strategia sekä EU: n muuttoliike "ansaitsevat enemmän huomiota puheenjohtajavaltiolta", hän lisäsi.

Mainos
Portugali "yhdistää sosiaaliset ja ilmastosuunnitelmat digitaaliseen siirtymään Euroopan unionin sietokyvyn ja elpymisen moottoreina", sanoi Carlos ZORRINHO (S&D). Lissabon "on myös sitoutunut muuttamaan EU: ta monenvälisenä voimana, nimittäin Afrikan ja Intian huippukokousten kautta", hän sanoi. Viittaamalla pandemian ja Brexitin johtamaan "lisääntyneeseen epävarmuuteen" Zorrinho pitää Portugalin puheenjohtajakautta "ainutlaatuisena tilaisuutena EU: lle löytää itsensä ja sen perusperiaatteet uudelleen".

Francisco Guerreiro (Vihreät / EFA) totesi, että Portugalin puheenjohtajakausi osuu "kaikkien aikojen suurimpaan maailmanlaajuiseen kriisiin - joka liittyy biologisen monimuotoisuuden rajuun tuhoutumiseen". Hänen mielestään yksi suurimmista haasteista on saada päätökseen neuvottelut yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) tulevaisuudesta, joka pitää suuren osan EU: n talousarviosta. "Meillä ei ole odotuksia siitä, että YMP: ssä tapahtuu rakenteellisia muutoksia, jotka kykenevät saavuttamaan Euroopan vihreän diilin ja kunnioittamaan" Farm to Fork "-strategiaa tai [biologisen monimuotoisuuden säilyttämistä]", hän sanoi.

Marisa Matias (Vihreät / EFA) totesi, että "sosiaalinen Eurooppa, vihreä siirtyminen ja digitaalinen siirtyminen ovat oikeita painopisteitä ja vastaavat haasteita", joita EU: lla on tällä hetkellä kohtaamassa. Hän lisäsi kuitenkin, että "Eurooppa kokee syvällisen jakautumisen hetkiä" ja pyrkii tarjoamaan ratkaisuja rakenteellisiin haasteisiin. "Eurooppalaisen projektin ymmärtämiselle on yhä vähemmän mahdollisuuksia, eikä yhtään voida menettää", Matias sanoi ja toivoo, että "puheenjohtajavaltio Portugali ei eksy aikomustensa takana".

Portugali aloittaa neljännen puheenjohtajakautensa EU: ssa. 1. tammikuuta tammikuussa vietettiin 35 vuotta liittymisestä EU: hun yhdessä Espanjan kanssa.

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa